15_eves

2013.03.20

A borról és a szerelemről énekel Szarka Gyula 2013. március 27-én a Tháliában. A Ghymes együttes alapító tagja a magyar irodalom legszebb borverseit zenésítette meg a Bor és lányka című, 2007-ben megjelent lemezén, melynek a dramatizált változatát mutatják be a Nagymező utcai színházban. Az előadáson nemcsak dallamal kísért, hanem prózai szövegeket is hallhat a közönség Szarvas József tolmácsolásában.

Hogy látja, ugyanaz a közönség megy el a bordalos estre is, mint a Ghymes-koncertekre?

Többé-kevésbé igen. A közönség általában a Ghymes koncertekről ismer engem elsősorban, de úgy vettem észre, hogy aki vonzódik a borkultúrához, azt érdekli ez a produkció is.

 

A lemez eredetileg 2007-ben jelent meg. Változott-e azóta a hangszerelés?

Tulajdonképpen kamara jellegű a koncert, és az az izgalmas benne, hogy időről-időre változnak a színészek, a versek, és az adott hely adottságai is mindig alakítják az adott koncert hangulatát. Ennyiben a változás folyamatos.

 

Segítette-e Szarvas József a színpadi koncepció kidolgozását?

A koncepciót én alakítottam ki igazából. Szarvas József ehhez az alaphoz tette hozzá a személyiségét és a művészetét, amivel természetesen a legjobbat hozza ki az előadásból.

 

Milyen a felvidéki bor a jellegzetes magyar borvidékek boraihoz képest?

Csallóköz nem kifejezetten borvidék, de azért itt is fellelhetőek a jó borok. Az én pincém egyébként nem itt, hanem a Balaton-felvidéken, a Szent György-hegyen van. Ebbe a környékbe már régebben beleszerettem, ezért a Ghymes-fesztivál egyik helyszíne is itt van már évek óta.

 

Szarka_Gyula_foto_Miért lett ez a műsor úgymond szólóprodukció? Túlságosan intim tér kell hozzá?

Tamásnak és nekem is vannak külön produkcióim. Ez a téma kifejezetten engem érdekel, ezért foglalkozom ezzel én. Csupán ezért alakult ez így, nincs más különösebb oka.

 

Mit gondol, a legjobb költőink írták a legjobb borverseket, vagy vannak olyanok, akik nagy költők, de nem éreztek rá igazán a témára?

Általában az olyan kiemelkedően tehetséges költők hagyták ránk az igazán jó borverseket, mint például Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor vagy Balassi Bálint… Akkoriban férfias dolog volt borverset írni. Ezek a versek természetesen nem csak a borról szólnak, hanem komplett életérzéseket közvetítenek.


Születnek az új évezredben is minőségi borversek?

Szerintem igen, bár én konkrétan a XVIII. és XIX. századi borversekkel foglalkoztam elsősorban. Ebből is kitűnik, hogy a borkultúra valójában folyamatosan része volt az irodalomnak.


A megzenésített borvers csak vidám lehet? Vannak melankolikus felfogású hangszerelései is ebben a témában?

Igen van. Például a Bor és Lányka lemez utolsó dala. A „Szerelem és bor” inkább melankolikus életérzést tükröz. Petőfi olyan élettapasztalattal ír, mintha nem is 26 évet élt volna, hanem 66-ot… A szomorúság is része az életüknek, ezzel is kell foglalkozni.


Mit gondol, sikerül ezzel a műsorral a borkultúrát is népszerűsíteni, azaz hogyan kell kóstolni, szagolni a bort, melyik ételhez milyen bor illik, stb…?

Én elsősorban az irodalmon és a zenén keresztül igyekszem megmutatni a borkultúrát, de aki eljön az előadásra, az azért kézzelfogható tapasztalást is kap, hiszen saját boraimból lesz borkóstoló is. Így lesz kerek, egész a történet.

 

P.Z.

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

thalia-800x400
2019.08.20

A Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal elismert, ötvenéves kassai Thália Színház jubileumi évadát magyar szerzők művei és a zeneiség jellemzi – közölte a teátrum igazgatója.

tanck436_1

2019.08.19

Szeptemberben ismét műsorra tűzi a Magyar Állami Népi Együttes a Tánckánon című produkciót, amelyhez a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul. A korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival ötvözve.

kael

2019.08.16

Magyar-olasz koprodukcióban mutatták be augusztus 16-án Giacomo Puccini Lidércek (Le Villi) című operáját a 65. Torre del Lagó-i Puccini Fesztiválon, a világ legnagyobb, Puccini életművének szentelt happeningjén.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma