15_eves

2019.02.06

Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet? Ez Az ember tragédiájából választott sor a mottója az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak (MITEM), amelyen 14 országból 23, köztük francia, orosz, ukrán, litván, kazah és határon túli magyar előadásokat mutatnak be április 11. és május 5. között Budapest négy helyszínén. A programban kiemelt célként jelenik meg a nemzeti identitás megőrzése és más kultúrák megismerésének lehetősége.

MITEM_19
Fekete Péter államtitkár

Az idei programsorozat újdonsága, hogy az első két előadásnak, a Slava Polunin előadóművész és bohóc nevével egybeforrt SLAVA’s Snow Show-nak a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont. Olyan, ma már klasszikusnak számító művek, mint a Ványa bácsi, a Caligula helytartója, valamint A vágy villamosa mellett kortárs darabok és a kísérleti színházat előnyben részesítő produkciók is bemutatkoznak, nem utolsó sorban az Auezov Kazah Állami Dráma Színház és a svéd Királyi Dráma Színház.

 

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a február 5-én megtartott sajtótájékoztatón elmondta: véleménye szerint az elmúlt fél évtized hazai kulturális életének egyik csúcsteljesítménye a MITEM. Kiemelte, mennyire fontos a találkozó szó hangsúlyozása, ahol a fellépőknek és a produkcióknak járó legfontosabb díj a közönség figyelme. „A MITEM egyúttal jelzés a világ felé, hogy itt vagyunk, hogy mi is a legjobbak között tudunk és akarunk is lenni” – tette hozzá.

 

A MITEM ma már tényező a világ színházi palettáján, a statisztika impozáns számokkal igazolta a rendezvény sikerét – jelentette ki. „A kezdetekkor nem az volt az alapítók legfőbb célja, hogy a befogadó Nemzeti Színház számára teremtsenek fórumot a megmutatkozásra, hanem hogy a teljes magyar színházi szakma és a színház iránt érdeklődő közönség egyként profitáljon a nemzetközi seregszemle által felkínált lehetőségekből és tapasztalatokból” – hangsúlyozta.


MITEM_4

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a közös gondolkodásra hívta fel a figyelmet. „Fontos tetten érnünk egymás útjainak jelentős állomásait, és reagálnunk rá.” – mondta. A MITEM-en Madách művével szereplő rendező megjegyezte, hogy a Tragédiából kölcsönzött idézet azt a mindenkit érintő dilemmát fogalmazza meg, hogy cselekedeteinkkel hova mozdítjuk a közösség, a nemzet és a világ sorsát. „A színház az a hely, ahol a legkomolyabb kérdésekről kell beszélnünk” – jelentette ki.


Oliver Reese rendező, a Bertolt Brech által alapított Berliner Ensemble igazgatója beszélt az intézmény múltjáról, majd arról, hogy az idei találkozón a Michael Thalheimer rendezte A vágy villamosa című Tennessee Williams-darabbal vesznek részt.


MITEM_19_3

 

Erik Stubo színházi producer, rendező, a stockholmi Dramaten igazgatója az Ingmar Bergman egyik filmjének címét idéző Egy nyári éj Svédországban című darab kapcsán kifejtette, hogy a mű Tarkovszkij utolsó filmjének, az Áldozathozatalnak a forgatását reprodukálja, amely közelebb visz az orosz rendező filmkészítési elgondolásaihoz. „Tarkovszkij szigorú, szinte vallásos hozzáállást mutatott a színház iránt” – vélekedett.


Kulcsár Edit, a MITEM főszervezője néhány szóban ismertette az egyes darabokat. A Saigon című, francia és vietnámi színészek előadásában látható alkotás az identitás problémakörével foglalkozik csakúgy, mint a tatár írónő, Szumbel Gaffarova A jövevény című munkája, amelyet a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház mutat be.


MITEM_19_2


A Kultúra.hu kérdésére, hogy a MITEM követ-e valamifajta hagyományt, vagy a folyamatos megújulást tartja szem előtt, Vidnyánszky Attila azt válaszolta, hogy a mostani felgyorsult világ állandó megújulást igényel, noha a hat éve lefektetett alapelvek a mai napig működőképesek. „Idén nagyon erős az antropológiai gondolat, a gyökerekhez való ragaszkodás, a kiállás az egyediségünk mellett, valamint annak kérdése, hogyan őrizhetjük meg mindezt az egyre globalizálódó világban” – tette hozzá. Az ember tragédiája kapcsán kitért rá, hogy Madách drámája világviszonylatban is egyedülálló, más művekkel aligha összevethető teljesítmény, ezen kívül mindig újabb kérdéseket vet fel, reflektál a minket is érintő problémákra. Arra a kérdésre, hogy nem teszi-e pesszimistává a Madách darabjában felvázolt jóslat az emberiség jövőjét illetően, a rendező határozott választ adott: „Az eljövendő vég kapcsán érzett összes szorongásomon és gyötrődésemen túl is igyekszem bízva bízni.”

 

Fekete Péter a rendezvény nyitottságát emelte ki, mint fontos értéket. „Nagyon különböző gondolkodású, a saját gyökereiből építkező színtársulatok kaptak meghívást” – mondta. Úgy látja, hogy a MITEM feladata kettős: egyrészt az, hogy a világot Budapestre hozza, másrészt hazánk hírnevének öregbítése a világon. „A színház kiemelt feladata, hogy az adott kort foglalkoztató dilemmákat és érzéseket akár klasszikus, akár kortárs darabokon keresztül, de érthetően és mély átéléssel mutassa be” – tette hozzá. „Kíváncsi leszek a portugál João Garcia Miguel rendezte Bernarda Alba háza című Lorca-darabra, a kivetítőn látott jelenetek meggyőztek arról, hogy izgalmas produkciónak nézünk elébe” – árulta el.


A MITEM megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is 200 millió forinttal támogatta.


Ayhan Gökhan

 

 

KAD_Kultura_596x90_002

kael

2019.08.16

Magyar-olasz koprodukcióban mutatták be augusztus 16-án Giacomo Puccini Lidércek (Le Villi) című operáját a 65. Torre del Lagó-i Puccini Fesztiválon, a világ legnagyobb, Puccini életművének szentelt happeningjén.

Sex_drugs_gods__rock_n_roll_R

2019.08.14

„Színész ne adjon riportot, mert átéli” – idézte Balikó Tamást Harsányi Attila. Eleinte nem hittem neki, de a végére már biztos voltam benne, hogy igaza van. Javasolta: felvezetésnek írjam le a jó rántotta receptjét, velem meg is osztotta (elérhető a szerkesztőségben). Tizenegy éve tagja a Miskolci Nemzeti Színház társulatának, dolgozik Aradon, azt mondja: az operett és Kassák jól kiegészítik egymást. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték.

Macbeth_R

2019.08.10

Király Attila csaknem húsz évig dolgozott szabadúszóként, és azt mondja: mázlija volt, mert mindig olyan munkákban vett részt, amiket élvezett. Úgy véli, ma már alig akad híres színész itthon, bár amióta bekerült a Drága örökösökbe, őt is többször állítják meg az utcán. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték. Épp a szavazási határidő lejárta napján, augusztus 25-én ünnepli 49. születésnapját. Interjú.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma