2019.02.06

Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet? Ez Az ember tragédiájából választott sor a mottója az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak (MITEM), amelyen 14 országból 23, köztük francia, orosz, ukrán, litván, kazah és határon túli magyar előadásokat mutatnak be április 11. és május 5. között Budapest négy helyszínén. A programban kiemelt célként jelenik meg a nemzeti identitás megőrzése és más kultúrák megismerésének lehetősége.

MITEM_19
Fekete Péter államtitkár

Az idei programsorozat újdonsága, hogy az első két előadásnak, a Slava Polunin előadóművész és bohóc nevével egybeforrt SLAVA’s Snow Show-nak a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont. Olyan, ma már klasszikusnak számító művek, mint a Ványa bácsi, a Caligula helytartója, valamint A vágy villamosa mellett kortárs darabok és a kísérleti színházat előnyben részesítő produkciók is bemutatkoznak, nem utolsó sorban az Auezov Kazah Állami Dráma Színház és a svéd Királyi Dráma Színház.

 

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a február 5-én megtartott sajtótájékoztatón elmondta: véleménye szerint az elmúlt fél évtized hazai kulturális életének egyik csúcsteljesítménye a MITEM. Kiemelte, mennyire fontos a találkozó szó hangsúlyozása, ahol a fellépőknek és a produkcióknak járó legfontosabb díj a közönség figyelme. „A MITEM egyúttal jelzés a világ felé, hogy itt vagyunk, hogy mi is a legjobbak között tudunk és akarunk is lenni” – tette hozzá.

 

A MITEM ma már tényező a világ színházi palettáján, a statisztika impozáns számokkal igazolta a rendezvény sikerét – jelentette ki. „A kezdetekkor nem az volt az alapítók legfőbb célja, hogy a befogadó Nemzeti Színház számára teremtsenek fórumot a megmutatkozásra, hanem hogy a teljes magyar színházi szakma és a színház iránt érdeklődő közönség egyként profitáljon a nemzetközi seregszemle által felkínált lehetőségekből és tapasztalatokból” – hangsúlyozta.


MITEM_4

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a közös gondolkodásra hívta fel a figyelmet. „Fontos tetten érnünk egymás útjainak jelentős állomásait, és reagálnunk rá.” – mondta. A MITEM-en Madách művével szereplő rendező megjegyezte, hogy a Tragédiából kölcsönzött idézet azt a mindenkit érintő dilemmát fogalmazza meg, hogy cselekedeteinkkel hova mozdítjuk a közösség, a nemzet és a világ sorsát. „A színház az a hely, ahol a legkomolyabb kérdésekről kell beszélnünk” – jelentette ki.


Oliver Reese rendező, a Bertolt Brech által alapított Berliner Ensemble igazgatója beszélt az intézmény múltjáról, majd arról, hogy az idei találkozón a Michael Thalheimer rendezte A vágy villamosa című Tennessee Williams-darabbal vesznek részt.


MITEM_19_3

 

Erik Stubo színházi producer, rendező, a stockholmi Dramaten igazgatója az Ingmar Bergman egyik filmjének címét idéző Egy nyári éj Svédországban című darab kapcsán kifejtette, hogy a mű Tarkovszkij utolsó filmjének, az Áldozathozatalnak a forgatását reprodukálja, amely közelebb visz az orosz rendező filmkészítési elgondolásaihoz. „Tarkovszkij szigorú, szinte vallásos hozzáállást mutatott a színház iránt” – vélekedett.


Kulcsár Edit, a MITEM főszervezője néhány szóban ismertette az egyes darabokat. A Saigon című, francia és vietnámi színészek előadásában látható alkotás az identitás problémakörével foglalkozik csakúgy, mint a tatár írónő, Szumbel Gaffarova A jövevény című munkája, amelyet a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház mutat be.


MITEM_19_2


A Kultúra.hu kérdésére, hogy a MITEM követ-e valamifajta hagyományt, vagy a folyamatos megújulást tartja szem előtt, Vidnyánszky Attila azt válaszolta, hogy a mostani felgyorsult világ állandó megújulást igényel, noha a hat éve lefektetett alapelvek a mai napig működőképesek. „Idén nagyon erős az antropológiai gondolat, a gyökerekhez való ragaszkodás, a kiállás az egyediségünk mellett, valamint annak kérdése, hogyan őrizhetjük meg mindezt az egyre globalizálódó világban” – tette hozzá. Az ember tragédiája kapcsán kitért rá, hogy Madách drámája világviszonylatban is egyedülálló, más művekkel aligha összevethető teljesítmény, ezen kívül mindig újabb kérdéseket vet fel, reflektál a minket is érintő problémákra. Arra a kérdésre, hogy nem teszi-e pesszimistává a Madách darabjában felvázolt jóslat az emberiség jövőjét illetően, a rendező határozott választ adott: „Az eljövendő vég kapcsán érzett összes szorongásomon és gyötrődésemen túl is igyekszem bízva bízni.”

 

Fekete Péter a rendezvény nyitottságát emelte ki, mint fontos értéket. „Nagyon különböző gondolkodású, a saját gyökereiből építkező színtársulatok kaptak meghívást” – mondta. Úgy látja, hogy a MITEM feladata kettős: egyrészt az, hogy a világot Budapestre hozza, másrészt hazánk hírnevének öregbítése a világon. „A színház kiemelt feladata, hogy az adott kort foglalkoztató dilemmákat és érzéseket akár klasszikus, akár kortárs darabokon keresztül, de érthetően és mély átéléssel mutassa be” – tette hozzá. „Kíváncsi leszek a portugál João Garcia Miguel rendezte Bernarda Alba háza című Lorca-darabra, a kivetítőn látott jelenetek meggyőztek arról, hogy izgalmas produkciónak nézünk elébe” – árulta el.


A MITEM megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is 200 millió forinttal támogatta.


Ayhan Gökhan

 

 

psyche_szigeti_laszlo_2

2019.02.20

A táncművészet nagy kihívásokat jelentő feladata, amikor irodalmi műveket ültet át a tánc nyelvére. Bár a szerelem örök témát ad mind az írók, mind a koreográfusok számára, különösen magasra kerül a léc akkor, ha a kiindulópontot jelentő alapműben a férfi író egy nő szerelmi életéről fantáziál. A magyar irodalom egyik legkülönösebb vállalkozásaként is aposztrofált Weöres Sándor művet, a Psychét mutatja be a Feledi Project.

TANZOLYMP_Ruip_Katica_1_R

2019.02.19

Klasszikus/neoklasszikus tánc kategóriában első helyezést ért el a berlini TANZOLYMP Nemzetközi Táncfesztiválon Ruip Katica, a Magyar Nemzeti Balettintézet – a Magyar Nemzeti Balett előkészítő iskolájának – 3. évfolyamos növendéke. A tehetséges fiatal táncos teljesítménye alapján lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson a Theater des Westensben február 18-án megrendezett gálán is, ahol zajos sikert aratott.

Rebeka_Plakat_2019.f

2019.02.19

Bele lehet szeretni valakibe, aki nem létezik? Ki a beteg és ki egészséges? Mit jelent az, hogy személyiség? Lélek? Mit jelent élni? Szabó Borbála Rebeka című darabja – egy szerelmi négyszög története három szereplővel, két színészre – szokatlan alaphelyzetben mutatja meg életünk szokványos helyzeteit és nagy kérdéseit.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma