gioconda_kreativ_

2019.02.14

Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Amilcare Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban. A 20 év kihagyás után műsorra tűzött darabban a pályafutása 25. évfordulóját ünneplő Sümegi Eszter debütál a címszerepben. A rendkívüli előadói apparátust igénylő művet Kesselyák Gergely vezényli, a darab híres balettbetétjét, az Órák táncát Barta Dóra koreografálta.

Fust-Bartalis_Elod2_2_R

2019.02.14

Ezúttal nem előre megírt darabot kell előadniuk, nem meghatározott szerepeket kell alakítaniuk szigorú rendezői utasításokat követve a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színészeinek. Az előadás helyben alakul ki, és a nézők is fontos részei lesznek a darabnak. A Füst, avagy a színház elfoglalása című produkciót február 16-án láthatja először a közönség.

gyilkos-

2019.02.13

Március 22-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a forgatókönyvíróként hírnevet szerzett fiatal orosz szerző, Alexandr Molcsanov A gyilkos című művét Vidovszky György rendezésében, főszerepben Ágoston Katalinnal és Medveczky Balázzsal. A darabválasztás célja, hogy megszólítsák az ifjúságot, ennek egyik eszköze a kortárs szöveg népszerű fiatal színészek tolmácsolásában.

Komlos_Juci_portre_r

2019.02.10

Komlós Júlia néven, Szabadkán született. Színészdinasztiából származott: édesapja, Komlós Vilmos a Hacsek és Sajóból ismert Sajó, édesanyja Pintér Irma színésznő volt. Háromévesen már színpadon állt, két évvel később édesapjával szerepelt egy operettben. Bár szülei más pályát szántak neki, színésznő lett, akit számos darabban és filmben láthattunk. A legtöbben úgy emlékeznek rá, mint Lenke nénire a Szomszédok tévéfilmsorozatból. 1919. február 10-én, Bessenyei Ferenccel egy napon született.

Ivanova_Skoblikova_sofia__R

2019.02.09

Egyikük a Bolsojból, a másikuk a Mariinszkij Színházból érkezett, és mindketten a változás, a fejlődés, a rengeteg munka mellé tették le a voksukat, amikor Budapestre szerződtek. A Magyar Nemzeti Balett együttese 2018 őszén két címzetes magántáncossal bővült: csatlakozott a társulathoz Ivanova-Skoblikova Sofia magántáncos és Kosyreva Diana címzetes magántáncos. Decemberben A diótörőben, januárban a Giselle címszerepében láthattuk őket.

Bessenyei_Ferenc_kalappal

2019.02.09

Volt Bánk bán és Dózsa, Kossuth és Galilei, Falstaff és Görgei, Széchenyi és Othello. A világirodalom és a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta. Alkata a szilárd és kikezdhetetlen hősök megszemélyesítésére predesztinálta. Robusztus termete, zengő orgánuma, elegáns, szuggesztív egyénisége, intellektuális ereje, szerepformálása mágnesként vonzotta a közönséget. Bessenyei Ferenc, 20. század színjátszásának meghatározó alakja február 10-én lenne százéves.

1tartuffe7_R

2019.02.08

Vannak klasszikusok, amelyek minden korban megszólítják a közönséget, mindig magára ismerhet bennük az ember, jó és titkolt tulajdonságaival egyaránt. Ilyen Molière komédiája, a Tartuffe, amely néha félelmetesen, néha mulatságosan, néha együttérző fájdalommal a becsapottak iránt, de mindig elementáris színpadi erővel szólal meg. A Veszprémi Petőfi Színházban február 8-án bemutatott komédiát Marton László rendezte.

MITEM_19

2019.02.06

Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet? Ez Az ember tragédiájából választott sor a mottója az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak (MITEM), amelyen 14 országból 23, köztük francia, orosz, ukrán, litván, kazah és határon túli magyar előadásokat mutatnak be április 11. és május 5. között Budapest négy helyszínén. A programban kiemelt célként jelenik meg a nemzeti identitás megőrzése és más kultúrák megismerésének lehetősége.

felhocirkusz_1

2019.02.05

Weöres Sándor verseinek képi motívumai és ritmusai ihlették Juhász Kata koreográfus előadását, melyben a tánc mellett a cirkuszi elemek és az élőzene is kiemelt szerepet kap. A varázslatos felhők közötti utazás legközelebb február 24-én az INspirál Cirkuszközpontban, majd március 10-én a Jurányi Ház Grabó stúdiójában látható.

JuronicsT__Fiala_Gabor_portre_R
2019.02.03

A napokban 50. születésnapját ünneplő Juronics Tamás koreográfus 67. balettelőadására készül. Mélyre nyúl: családi traumákról és a kollektív tudattalanról mesél, miközben saját történeteket is elrejt koreográfiájában. Fő zenei motívumként kedvenc zeneszerzőjének a hitvallásról született művét hívja segítségül.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma