Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.05.21

Az idei, június 12-én kezdődő és szeptember 8-ig tartó Nagyerdei Szabadtéri Játékok keretében 11 vendégtársulat 14 produkciójában összesen 21 színházi előadást láthat a közönség a debreceni Nagyerdőben. Lesz krimi, vígjáték, bűnügyi komédia, jazzoperett, musical, kortárs táncjáték – igazi színpompás nyarat ígér a szabadtéri 24. évada!

Carmen
Pécsi Balett: Carmen

Az előadásokról:
  • prózai darabok (krimi, vígjáték, bűnügyi komédia, bohózat, kabaré), köztük: Váratlan vendég, Házassági leckék középhaladóknak, Egy, kettő, három, Kellemes húsvéti ünnepeket!, Hazudj inkább, kedvesem!, L’art pour Nyár, Premierajándék, Csoda korban élünk, Francia rúdugrás
  • zenés előadások (jazzoperett, zenés életrajzi játék, musical), köztük: A chicagói hercegnő, Frida, Gyöngyhajú Lány Balladája (ExperiDance), A Pál utcai fiúk (Pannonhalmi Várszínház)
  • táncelőadások (kortárs táncjáték): Carmen, #EastSideStory (utóbbi utca-tánc-játék a Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját bemutatója)

PREMIERAJANDEK
Thália Színház: Premierajándék
Csányi Sándor és Schell Judit

A Debrecenbe érkező sztárszínészek:
Ábel Anita, Alföldi Róbert, Balsai Móni, Baronits Gábor, Csányi Sándor, Csonka András, Debreczeny Csaba, Dolák-Saly Róbert, Dolhai Attila, Fodor Annamária, Gryllus Dorka, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kovács Patrícia, Laár András, Nagy Sándor, Papadimitriu Athina, Pethő Zsolt, Schell Judit, Schmied Zoltán, Stohl András, Szabó Győző, Szabó P. Szilveszter, Szászi Móni, Szerednyey Béla, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tamási Zoltán, Tóth Enikő, Tóth Eszter, Vida Péter.

Rendezők, illetve koreográfusok:

Béres Attila, Csányi Sándor, Duda Éva, Kapitány Iván, Kelemen József, Mika Péter, Mohácsi István, Pozsgai Zsolt, Puskás Tamás, Radó Denise, Román Sándor, Szente Vajk, Vándorfi László, Vincze Balázs, Znamenák István.

A_CHICAGOI_HERCEGNO_2
Budapesti Operettszínház: A chicagói hercegnő

A 21 színházi előadás mellett további 19 produkciót is láthat a közönség a nyáron a nagyerdei színpadon. Ezek többnyire a különféle fesztiválokhoz – katonazenekari fesztivál, bor- és jazznapok, virágkarnevál – kapcsolódnak, de az idén is megtartják a nagysikerű kertmozisorozatot is

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 13 millió forintos pályázati támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA). Lőrinczy György, az NKA alelnöke a május 17-esi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szervezet a minőségi kultúrát támogatja és szeretne hozzájárulni a Budapesten kívüli kulturális élet fejlesztéshez.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház több éves együttműködése kapcsán – már főigazgatói minőségében – Lőrinczy György kiemelte, hogy egy több mint 100 közreműködőt megmozgató zenés nagyprodukció, A chicagói hercegnő érkezik a cívisvárosba Kálmán Imre halálának 65. évfordulóján. A jazzoperettet három zenekar – szimfonikusok, jazzkvartett és cigányzenekar – közreműködésével viszik színre. Egy másik előadásuk, a Frida is szerepel a nyári kínálatban: ezt a zenés színházi produkciót a Duda Éva társulattal közösen mutatják be.


frida_ea_02_domolky_daniel_PRINT_119
Budapesti Operettszínház: Frida
Gryllus Dorka
Fotó: Dömölky Dániel

Az első előadás a Nagyerdő szívében 1950. június 10-én volt, amikor a Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. Több mint félévszázaddal később, 2014. június 15-én, 20 órakor adták át a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadot.

További információ és részletes program: www.nagyerdeiszabadteri.hu


Kultúra.hu/MTI

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma