15_eves

2018.05.21

Az idei, június 12-én kezdődő és szeptember 8-ig tartó Nagyerdei Szabadtéri Játékok keretében 11 vendégtársulat 14 produkciójában összesen 21 színházi előadást láthat a közönség a debreceni Nagyerdőben. Lesz krimi, vígjáték, bűnügyi komédia, jazzoperett, musical, kortárs táncjáték – igazi színpompás nyarat ígér a szabadtéri 24. évada!

Carmen
Pécsi Balett: Carmen

Az előadásokról:
  • prózai darabok (krimi, vígjáték, bűnügyi komédia, bohózat, kabaré), köztük: Váratlan vendég, Házassági leckék középhaladóknak, Egy, kettő, három, Kellemes húsvéti ünnepeket!, Hazudj inkább, kedvesem!, L’art pour Nyár, Premierajándék, Csoda korban élünk, Francia rúdugrás
  • zenés előadások (jazzoperett, zenés életrajzi játék, musical), köztük: A chicagói hercegnő, Frida, Gyöngyhajú Lány Balladája (ExperiDance), A Pál utcai fiúk (Pannonhalmi Várszínház)
  • táncelőadások (kortárs táncjáték): Carmen, #EastSideStory (utóbbi utca-tánc-játék a Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját bemutatója)

PREMIERAJANDEK
Thália Színház: Premierajándék
Csányi Sándor és Schell Judit

A Debrecenbe érkező sztárszínészek:
Ábel Anita, Alföldi Róbert, Balsai Móni, Baronits Gábor, Csányi Sándor, Csonka András, Debreczeny Csaba, Dolák-Saly Róbert, Dolhai Attila, Fodor Annamária, Gryllus Dorka, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kovács Patrícia, Laár András, Nagy Sándor, Papadimitriu Athina, Pethő Zsolt, Schell Judit, Schmied Zoltán, Stohl András, Szabó Győző, Szabó P. Szilveszter, Szászi Móni, Szerednyey Béla, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tamási Zoltán, Tóth Enikő, Tóth Eszter, Vida Péter.

Rendezők, illetve koreográfusok:

Béres Attila, Csányi Sándor, Duda Éva, Kapitány Iván, Kelemen József, Mika Péter, Mohácsi István, Pozsgai Zsolt, Puskás Tamás, Radó Denise, Román Sándor, Szente Vajk, Vándorfi László, Vincze Balázs, Znamenák István.

A_CHICAGOI_HERCEGNO_2
Budapesti Operettszínház: A chicagói hercegnő

A 21 színházi előadás mellett további 19 produkciót is láthat a közönség a nyáron a nagyerdei színpadon. Ezek többnyire a különféle fesztiválokhoz – katonazenekari fesztivál, bor- és jazznapok, virágkarnevál – kapcsolódnak, de az idén is megtartják a nagysikerű kertmozisorozatot is

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 13 millió forintos pályázati támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA). Lőrinczy György, az NKA alelnöke a május 17-esi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szervezet a minőségi kultúrát támogatja és szeretne hozzájárulni a Budapesten kívüli kulturális élet fejlesztéshez.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház több éves együttműködése kapcsán – már főigazgatói minőségében – Lőrinczy György kiemelte, hogy egy több mint 100 közreműködőt megmozgató zenés nagyprodukció, A chicagói hercegnő érkezik a cívisvárosba Kálmán Imre halálának 65. évfordulóján. A jazzoperettet három zenekar – szimfonikusok, jazzkvartett és cigányzenekar – közreműködésével viszik színre. Egy másik előadásuk, a Frida is szerepel a nyári kínálatban: ezt a zenés színházi produkciót a Duda Éva társulattal közösen mutatják be.


frida_ea_02_domolky_daniel_PRINT_119
Budapesti Operettszínház: Frida
Gryllus Dorka
Fotó: Dömölky Dániel

Az első előadás a Nagyerdő szívében 1950. június 10-én volt, amikor a Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. Több mint félévszázaddal később, 2014. június 15-én, 20 órakor adták át a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadot.

További információ és részletes program: www.nagyerdeiszabadteri.hu


Kultúra.hu/MTI

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma