15_eves

2004.06.03

Az Angelica nővér felújító próbáján találkoztam Lukin Mártával, aki hasonlít nővéréhez, Lukin Ágneshez. De még jobban Cilihez, - Cecíliához -, aki ma is a Rádióban dolgozik. Lukin Mártát a kilenc tagú család munkamegosztásáról kérdeztem.
Gyerekkorunkban mi voltunk a kicsik, Cili és Ági a nagylányok - tizenegy év volt köztünk a korkülönbség. Anyánk fantasztikus asszony volt. A Fazekas Gimnáziumban tanított, kórust vezetett 32 évig, szinte az iskolapadból ment szülni.
Akkoriban csak három hónap volt a szülési szabadság, és utána rögtön tanított újra. Szerette a munkáját. Velünk a nagymamám volt és egy néni, aki még anyám dadája volt valamikor. Hamar kialakult a munkamegosztás.
Anyám már életében sokat rám bízott, hiszen két kisebb testvérem volt. Ezért a halála után én vettem át a szerepét, legalábbis ami a család összetartását illeti. 11 unoka van, és ha karácsonyi ebédre összegyűlik nálam a társaság, vagyunk huszonöten is.
Nyáron pedig a Balatonon még többen. De mivel nekem van nyári szünetem, természetes, hogy én vállalom a gyerekek nyaraltatását. Ezek a balatoni nyarak gyerekkorom kedves emlékei.

1959 óta megvan a szepezdi ház, ahol minden nyarat töltöttünk a szüleinkkel, mert nekik is tanítási szünet volt. Balaton-imádó vagyok, ma is szeretek bicilkizni, pigpongozni, kirándulni. Kell is a kikapcsolódás az operaházi évad után.

Zenészcsaládba született, mégsem akart operaénekesnő lenni....

Angol-orosz szakos bölcsész voltam, az egyetem mellett kezdtem énekelni tanulni. Később, amikor felvettek a Zeneakadémiára - még akkor sem operatanszakra - abbahagytam a bölcsészkart.
Kórusban korábban is énekeltem, a Rádiókórusba például ma is visszajárok szólistaként. Adorján Ilona, az énekmesternőm hívott Győrbe, ahol meghallgatás volt 1988-ban, és így kaptam meg a Don Carlos Eboli zerepét. Akkor Bor József volt a főrendező, aki leszerződtetett egy évre.
Majd átmenten három évre Miskolcra Galgóczy Judithoz. Ott Carment, Santuzzát és Azucenát énekeltem. Pécs következett a Cosi fantutte-val és a Bánk bán Gertrudisával.
Közben Pestre is hívtak vendégszerepelni. Először Bartók Kékszakállújának Juditjára, majd egyre inkább Wagner szerepekre: Rajna kincse, Parsifal. Wagner-énekesnőben hiány volt, ezért a Magyar Állami Operaház 1992-ben szerződtetett.

Brünhilda szerepében a Walkürben, Berczelly Istvánnal

Milyen új szerepre készül idén?

Nemsokára kezdjük próbálni Dohnányi A vajda tornya című operáját, amelynek ősbemutatója 1922-ben volt. Afféle Kőműves Kelemen történet, Nagy Viktor rendezi és Dénes István vezényli. Most felújítjuk az Angelica nővért, amely már évek óta nem volt műsoron, és rendszeresen énekelem Brünhildét a Walkürben. A permierjeimre általában öszegyűlik az egész család. Van egy unokahúgom, aki minden Wagner-előadásomat végigüli hétéves kora óta, szerintem meg van "fertőzve" zenével.

Nemrég érkezett haza egy németországi vendégszereplésről...

Eötvös Péter Három nővér című operáját még itthon énekeltem. Most Kasselben állította színre Szabó István, aki a mi bemutatónk rendezője is volt. Mivel a kinti Olga megbetegedett, engem hívtak beugrásra, hiszen kevesen tudják ezt a modern operát. Ráadásul németül kellett megtanulnom a szöveget.
Szerencsére jól bírom a beugrással járó feszültséget. Szabó István filmrendezővel nagyon jó volt együttdolgozni. Megrendezte kint Csehov Három nővérét és Eötvös Péter operaváltozatát is. Nekem azonban egy hét után honvágyam van a lakásom és a kutyám után, ezért nem is szoktam vállalni hosszabb külföldi vendégszereplést.


KAD_Kultura_596x90_002

BMV
2006.09.08
Az idén 30 éves Barta Mária Viola eddig főleg még gyerekszerepeket alakított a miskolci színpadon, de az Agyő Európával már megjárta Bogotát. Pályájáról, szerepeiről és az Agyő Európáról beszélgettünk.
2006.09.08
Milyen a kortárs magyar dráma helyzete? Nem fordulhatunk ezzel a kérdéssel jobb helyre, mint a Nyílt Fórum szervezőihez, akik immáron 21. alkalommal vállalkoztak arra, hogy a fiatal, vagy pályakezdő drámaírók útját egyengessék. Beszélgetés Radnóti Zsuzsával, Nánay Istvánnal, Solténszky Tiborral, Upor Lászlóval és Lőkös Ildikóval.
2006.09.08
Galamb a Kultúrházban, Galambos Péter a szinkronstúdióban, és mégegyszer Galambos Péter! Ő a POSzT szakmai beszélgetéseinek első olyan moderátora, akit arra kértek, hogy a következő évi találkozón is folytassa, amit ebben az évben elkezdett.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma