2004.06.03

Az Angelica nővér felújító próbáján találkoztam Lukin Mártával, aki hasonlít nővéréhez, Lukin Ágneshez. De még jobban Cilihez, - Cecíliához -, aki ma is a Rádióban dolgozik. Lukin Mártát a kilenc tagú család munkamegosztásáról kérdeztem.
Gyerekkorunkban mi voltunk a kicsik, Cili és Ági a nagylányok - tizenegy év volt köztünk a korkülönbség. Anyánk fantasztikus asszony volt. A Fazekas Gimnáziumban tanított, kórust vezetett 32 évig, szinte az iskolapadból ment szülni.
Akkoriban csak három hónap volt a szülési szabadság, és utána rögtön tanított újra. Szerette a munkáját. Velünk a nagymamám volt és egy néni, aki még anyám dadája volt valamikor. Hamar kialakult a munkamegosztás.
Anyám már életében sokat rám bízott, hiszen két kisebb testvérem volt. Ezért a halála után én vettem át a szerepét, legalábbis ami a család összetartását illeti. 11 unoka van, és ha karácsonyi ebédre összegyűlik nálam a társaság, vagyunk huszonöten is.
Nyáron pedig a Balatonon még többen. De mivel nekem van nyári szünetem, természetes, hogy én vállalom a gyerekek nyaraltatását. Ezek a balatoni nyarak gyerekkorom kedves emlékei.

1959 óta megvan a szepezdi ház, ahol minden nyarat töltöttünk a szüleinkkel, mert nekik is tanítási szünet volt. Balaton-imádó vagyok, ma is szeretek bicilkizni, pigpongozni, kirándulni. Kell is a kikapcsolódás az operaházi évad után.

Zenészcsaládba született, mégsem akart operaénekesnő lenni....

Angol-orosz szakos bölcsész voltam, az egyetem mellett kezdtem énekelni tanulni. Később, amikor felvettek a Zeneakadémiára - még akkor sem operatanszakra - abbahagytam a bölcsészkart.
Kórusban korábban is énekeltem, a Rádiókórusba például ma is visszajárok szólistaként. Adorján Ilona, az énekmesternőm hívott Győrbe, ahol meghallgatás volt 1988-ban, és így kaptam meg a Don Carlos Eboli zerepét. Akkor Bor József volt a főrendező, aki leszerződtetett egy évre.
Majd átmenten három évre Miskolcra Galgóczy Judithoz. Ott Carment, Santuzzát és Azucenát énekeltem. Pécs következett a Cosi fantutte-val és a Bánk bán Gertrudisával.
Közben Pestre is hívtak vendégszerepelni. Először Bartók Kékszakállújának Juditjára, majd egyre inkább Wagner szerepekre: Rajna kincse, Parsifal. Wagner-énekesnőben hiány volt, ezért a Magyar Állami Operaház 1992-ben szerződtetett.

Brünhilda szerepében a Walkürben, Berczelly Istvánnal

Milyen új szerepre készül idén?

Nemsokára kezdjük próbálni Dohnányi A vajda tornya című operáját, amelynek ősbemutatója 1922-ben volt. Afféle Kőműves Kelemen történet, Nagy Viktor rendezi és Dénes István vezényli. Most felújítjuk az Angelica nővért, amely már évek óta nem volt műsoron, és rendszeresen énekelem Brünhildét a Walkürben. A permierjeimre általában öszegyűlik az egész család. Van egy unokahúgom, aki minden Wagner-előadásomat végigüli hétéves kora óta, szerintem meg van "fertőzve" zenével.

Nemrég érkezett haza egy németországi vendégszereplésről...

Eötvös Péter Három nővér című operáját még itthon énekeltem. Most Kasselben állította színre Szabó István, aki a mi bemutatónk rendezője is volt. Mivel a kinti Olga megbetegedett, engem hívtak beugrásra, hiszen kevesen tudják ezt a modern operát. Ráadásul németül kellett megtanulnom a szöveget.
Szerencsére jól bírom a beugrással járó feszültséget. Szabó István filmrendezővel nagyon jó volt együttdolgozni. Megrendezte kint Csehov Három nővérét és Eötvös Péter operaváltozatát is. Nekem azonban egy hét után honvágyam van a lakásom és a kutyám után, ezért nem is szoktam vállalni hosszabb külföldi vendégszereplést.


BMV
2006.09.08
Az idén 30 éves Barta Mária Viola eddig főleg még gyerekszerepeket alakított a miskolci színpadon, de az Agyő Európával már megjárta Bogotát. Pályájáról, szerepeiről és az Agyő Európáról beszélgettünk.
2006.09.08
Milyen a kortárs magyar dráma helyzete? Nem fordulhatunk ezzel a kérdéssel jobb helyre, mint a Nyílt Fórum szervezőihez, akik immáron 21. alkalommal vállalkoztak arra, hogy a fiatal, vagy pályakezdő drámaírók útját egyengessék. Beszélgetés Radnóti Zsuzsával, Nánay Istvánnal, Solténszky Tiborral, Upor Lászlóval és Lőkös Ildikóval.
2006.09.08
Galamb a Kultúrházban, Galambos Péter a szinkronstúdióban, és mégegyszer Galambos Péter! Ő a POSzT szakmai beszélgetéseinek első olyan moderátora, akit arra kértek, hogy a következő évi találkozón is folytassa, amit ebben az évben elkezdett.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma