IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2010.06.18

Sikeres évadot zár a Vígszínház, amely három játszóhelyen, a vendégjátékokat is beszámítva, 554 előadást tartott. A Vígszínház a Szent István körúti épületben hét bemutatót tart a következő évadban.
(MTI) - A nézőszám meghaladta a 353 ezret, ami 22 ezerrel több, mint az előző évadban volt. A színház rekordot döntött a bérleteladás tekintetében is, összesen 17644 bérlet talált gazdára.
  
 Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő direktor az évadzáró ülésen hirdette ki a társulati elismerésben részesülők névsorát. Az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Reviczky Gábornak és Hegyi Barbarának ítélte titkos szavazással a társulat. Harsányi Zsolt-emlékdíjban Epres Attila részesült, a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat Rajhona Ádám kapta, Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel jutalmazták Reviczky Gábort. A "Kiscsillag is csillag" díjat az idén Csőre Gábornak ítélte a társulat által megválasztott zsűri.
   
Az évad végén elvégzett összesítés szerint a legtöbb (206) előadásban Fesztbaum Béla szerepelt. Őt - alig lemaradva - Reviczky Gábor (201) és Bata Éva (173) követte.
   
A Vígszínház közlése szerint Lázár Egon, aki 34 éven át volt a teátrum gazdasági igazgatója, a 2010/2011-es évadtól gazdasági tanácsadóként folytatja munkáját. Az új gazdasági igazgató Csóti József, az új produkciós igazgató Magyar Péter lett.
   
A Vígszínház a Szent István körúti épületben hét bemutatót tart a következő évadban. A nagyszínházban Csehov Ványa bácsi, Yasmina Reza Az öldöklés istene és Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjának premierjét tervezik. A Házi Színpadon Erdős Virág Kalocsa, Szepes Mária A vörös oroszlán, valamint a Természetes Vészek Kollektíva művészeivel a Salto Mortale Frontale című előadás szerepel a tervekben. A Vígszínház-Hátsószínpad a Period című előadást mutatja be.
   
A Pesti Színházban három premier lesz a következő szezonban. Hadar Galron Mikve, Presser-Varró-Teslár Túl a Maszat-hegyen és David Rogers Tom Jones című színművét tűzik műsorra a Váci utcai teátrumban.

lukoviczky

tanyaszinhaz14

2018.12.15

A Tanyaszínház a délvidéki Kavillóból csacsifogattal indult 1978-ban. Előadásaikat azóta félmillióan látták, és ma már művésztelepük is van. Idén ünneplik fennállásuk 40. jubileumát, melyet Magyar Örökség díjjal koronázhatnak meg. A közösség szolgálatáért járó elismerést szombaton adják át Budapesten. Magyar Attilával, a színház elnökével Németh Ernő, a Vajdaság ma munkatársa beszélgetett.

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

2012.08.31
Izgalmas előadásokat, sok szép estét ígért a közönségnek Vidnyánszky Attila igazgató a debreceni Csokonai Színház pénteki évadnyitó társulati ülésén.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma