2010.06.18

Sikeres évadot zár a Vígszínház, amely három játszóhelyen, a vendégjátékokat is beszámítva, 554 előadást tartott. A Vígszínház a Szent István körúti épületben hét bemutatót tart a következő évadban.
(MTI) - A nézőszám meghaladta a 353 ezret, ami 22 ezerrel több, mint az előző évadban volt. A színház rekordot döntött a bérleteladás tekintetében is, összesen 17644 bérlet talált gazdára.
  
 Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő direktor az évadzáró ülésen hirdette ki a társulati elismerésben részesülők névsorát. Az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Reviczky Gábornak és Hegyi Barbarának ítélte titkos szavazással a társulat. Harsányi Zsolt-emlékdíjban Epres Attila részesült, a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat Rajhona Ádám kapta, Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel jutalmazták Reviczky Gábort. A "Kiscsillag is csillag" díjat az idén Csőre Gábornak ítélte a társulat által megválasztott zsűri.
   
Az évad végén elvégzett összesítés szerint a legtöbb (206) előadásban Fesztbaum Béla szerepelt. Őt - alig lemaradva - Reviczky Gábor (201) és Bata Éva (173) követte.
   
A Vígszínház közlése szerint Lázár Egon, aki 34 éven át volt a teátrum gazdasági igazgatója, a 2010/2011-es évadtól gazdasági tanácsadóként folytatja munkáját. Az új gazdasági igazgató Csóti József, az új produkciós igazgató Magyar Péter lett.
   
A Vígszínház a Szent István körúti épületben hét bemutatót tart a következő évadban. A nagyszínházban Csehov Ványa bácsi, Yasmina Reza Az öldöklés istene és Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjának premierjét tervezik. A Házi Színpadon Erdős Virág Kalocsa, Szepes Mária A vörös oroszlán, valamint a Természetes Vészek Kollektíva művészeivel a Salto Mortale Frontale című előadás szerepel a tervekben. A Vígszínház-Hátsószínpad a Period című előadást mutatja be.
   
A Pesti Színházban három premier lesz a következő szezonban. Hadar Galron Mikve, Presser-Varró-Teslár Túl a Maszat-hegyen és David Rogers Tom Jones című színművét tűzik műsorra a Váci utcai teátrumban.

tanyaszinhaz14

2018.12.15

A Tanyaszínház a délvidéki Kavillóból csacsifogattal indult 1978-ban. Előadásaikat azóta félmillióan látták, és ma már művésztelepük is van. Idén ünneplik fennállásuk 40. jubileumát, melyet Magyar Örökség díjjal koronázhatnak meg. A közösség szolgálatáért járó elismerést szombaton adják át Budapesten. Magyar Attilával, a színház elnökével Németh Ernő, a Vajdaság ma munkatársa beszélgetett.

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

2012.08.31
Izgalmas előadásokat, sok szép estét ígért a közönségnek Vidnyánszky Attila igazgató a debreceni Csokonai Színház pénteki évadnyitó társulati ülésén.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma