15_eves

2010.06.18

Sikeres évadot zár a Vígszínház, amely három játszóhelyen, a vendégjátékokat is beszámítva, 554 előadást tartott. A Vígszínház a Szent István körúti épületben hét bemutatót tart a következő évadban.
(MTI) - A nézőszám meghaladta a 353 ezret, ami 22 ezerrel több, mint az előző évadban volt. A színház rekordot döntött a bérleteladás tekintetében is, összesen 17644 bérlet talált gazdára.
  
 Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő direktor az évadzáró ülésen hirdette ki a társulati elismerésben részesülők névsorát. Az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Reviczky Gábornak és Hegyi Barbarának ítélte titkos szavazással a társulat. Harsányi Zsolt-emlékdíjban Epres Attila részesült, a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat Rajhona Ádám kapta, Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel jutalmazták Reviczky Gábort. A "Kiscsillag is csillag" díjat az idén Csőre Gábornak ítélte a társulat által megválasztott zsűri.
   
Az évad végén elvégzett összesítés szerint a legtöbb (206) előadásban Fesztbaum Béla szerepelt. Őt - alig lemaradva - Reviczky Gábor (201) és Bata Éva (173) követte.
   
A Vígszínház közlése szerint Lázár Egon, aki 34 éven át volt a teátrum gazdasági igazgatója, a 2010/2011-es évadtól gazdasági tanácsadóként folytatja munkáját. Az új gazdasági igazgató Csóti József, az új produkciós igazgató Magyar Péter lett.
   
A Vígszínház a Szent István körúti épületben hét bemutatót tart a következő évadban. A nagyszínházban Csehov Ványa bácsi, Yasmina Reza Az öldöklés istene és Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjának premierjét tervezik. A Házi Színpadon Erdős Virág Kalocsa, Szepes Mária A vörös oroszlán, valamint a Természetes Vészek Kollektíva művészeivel a Salto Mortale Frontale című előadás szerepel a tervekben. A Vígszínház-Hátsószínpad a Period című előadást mutatja be.
   
A Pesti Színházban három premier lesz a következő szezonban. Hadar Galron Mikve, Presser-Varró-Teslár Túl a Maszat-hegyen és David Rogers Tom Jones című színművét tűzik műsorra a Váci utcai teátrumban.

KAD_Kultura_596x90_002

Santa-angyalok

2019.07.03

Nászta Katalin erdélyi színésznő a 80-as években interjúkat készített pályatársaival. A beszélgetéseket a Korunk folyóirat közölte, de könyv formájában csak tavaly jelenhettek meg a sepsiszentgyörgyi Tinta Kiadó gondozásában.

gordon_eszter_jelmez

2019.06.06

Június 6. és 16. között rendezik meg a Prágai Quadriennálét, a színházi látványtervezők négyévenkénti seregszemléjét, melyen Magyarország három installációval vesz részt: a Végtelen dűne, a Mi van a felhőben? és az Andrássy úti villa című munkával. A kiállítás üzenetét idén a képzelet, az átalakulás és az emlékezet hívószava köré építették.

Gulyas_Gabor_R

2019.06.03

„Ez az egy év erről szólt. Valóban sok időt és energiát vitt el a színház. Akadt számos olyan darab, amelyet újra kellett olvasnom, és nagyon sok jegyzetet is írtam az előadásokról, hogy megalapozottan tudjak pontozni. Ám ez összességében egy nagy szellemi kaland volt, amit jórészt élvezettel csináltam végig” – nyilatkozta a szinhaz.org-nak Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, aki Zalán Tibor író, dramaturggal közösen állította össze a június 6-án kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramját.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma