IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2006.01.23

A Józsefvárosi Színház üresen tátong, bejárata segélykérően szörcsög a párás Kálvária tér felé. Társulat kellene, darab kellene, néző kellene. Józsefvárosi Színház még van, de már alig, és bár vagy tízen ácsorgunk előtte, mi sem rá vagyunk kíváncsiak. Azért jöttünk, hogy együtt induljunk a Kolozsvárról származó, Svédországban és Budapesten élő előadóművész, Dusa Ödön, Illés utcai lakásszínházába.

Miközben toporogva rázzuk le magunkról a fullasztó ködpermetet, nézzük Dusa Ödönt, és mintegy ráhangolódásként felidézzük magunkban kalandos életének néhány furcsa pillanatát. Azt például, amikor a marosvásárhelyi színiiskolában felvételi gyanánt azt a helyzetgyakorlatot kellett eljátszania, hogy menekül valami elől. Aztán meg azt, amikor 1986-ban tényleg menekült valami elől: egy gonosz, politikai rendszer elől, egyenesen Svédországba. És felidézzük azt is, amiért el kellett mennie: kolozsvári pinceszínházának életét, világgal pimaszkodó darabjait, szabadon lüktető mindennapjait. Nézzük Dusa Ödönt, próbáljuk elképzelni azt a pillanatot, amikor az egyik Stockholmban tartott, magányos happeningje során egy hétig ácsorgott fekete öltönyben, kezében egy szál, naponta növekvő virággal, földre hajított pénzköteggel valamelyik forgalmas helyen, hogy aztán egy járókelő gyalázatosnak találván a dolgot, vödörnyi szemetet borítson a fejére. És próbáljuk felidézni azokat az előadásokat, szavalóesteket, amelyeket az elmúlt években, a Szkénében, a Merlin Színházban vagy a Kolibri Pincében.Dusa Ödön nyáron Svédországban él, télen meg Budapesten; ott készül a műsorokra, itt bemutatja őket. Verset, szöveget tanul, vers klipeket készít, filmez. Már nem hergeli a világot, fátyolos, időtlen hangján inkább csak fontos vagy éppen játékos mondatokat súg neki.

Mint most is. Ebben az Illés utcai, éjkékre festett, saját plakátjaival díszített ékszerdobozban, amelyet egyik barátja DÖ-Színháznak keresztelt el. Amelyben karnyújtásnyira szuszog néző és művész. Ahol máskor Adyt mond vagy Dosztojevszkijt, Pilinszkyt vagy Csehovot, most éppen egy film kockái peregnek: egy pár tangózik, Dalí handabandázik, látható néhány Dusa-féle happening részlete, miközben a művész Cselényi Béla, Szilágyi Domonkos és Szente Imre keserűen tréfás verseit idézi.Tízen ülünk a szobában, mintha egy türelemüvegben szoronganánk, zavar még sincs. Hallgatjuk a verseket, nézzük a filmrészleteket, és egy órára eltoljuk magunktól a világot. A néhány méternyire hörgő nyóckert, a levegőért kapkodó színházi világot, a művészetbe piszkító politikát. Mosolyogva bukdácsolunk keresztül a Humor parnasszusán című előadás mondatain, a Cselényi-féle "amatörpén", Szilágyi Domonkos fordulatán: "Vadvirágos tarka rét, rajta sok kis margarét", Szente Imre gyermekverseinek szójátékain: "Medve néni megbocsát, én nem fogom meg a bocsát..."Az előadás végén taps, koccintás, és beszélgetés.

Magánybeszélgetés.

szerző: Trencsényi Zoltán

***

LAKÁSSZÍNHÁZ
Februárban
Kérném, jelezze e-mailben vagy
telefonon, ha valamelyik előadáson részt szeretne venni.
Tel.: 210-73-29 vagy 06-70/ 621-59-14

Az előadó a közönséggel a Józsefvárosi Zsínház előtt találkozik az
előadás napján 19 órakor (9-es busz: Kálvária tér). Együtt indulnak a
közelben levő Lakásszínházba - színháztól színházig A Lakásszínház maximum tíz férőhelyes. Remélem, hogy a közönség színházlátogatási kedvét növeli színvonala, s rendhagyó előadásai egyedi hangvételükkel megtalálják helyüket a színházi sokszínűségben, és ezért nem jelentenek konkurenciát.
Dusa Ödön

2006
FEBRUÁR

1. (szerda) Pilinszky János : SÖTÉT MENNYORSZÁG
2. (csütörtök) Dobai Péter: KILOVAGLÁS EGY ŐSZI ERŐDBŐL
3. (péntek) Ady Endre : A HALÁL ROKONA
4. (szombat)
5. (vasárnap) Kányádi Sándor : FÁTÓL FÁIG
6. (hétfő)
7. (kedd) Nagy László és László György : JÖVŐ-BÛVÖLŐ
8. (szerda) Juhász Ferenc : SZÍVÜTÉS - ÜZENET
9. (csütörtök) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes
verseiből
HAMVADÓ SZERELEM
10. (péntek) Dosztojevszkij, Gogol és Csehov: MÉG EZT AZ EGYET
Előadják: Dusa Ödön és Kókai János
11. (szombat) The best of Lakásszínház : SÛRÍTETT VILLÁM
12. (vasárnap) Szepes Mária, Walt Whitman, Illés Gyula és Batta György
ÁRADÓ TERMÉSZET
13 (hétfő)
14 (kedd) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes verseiből
SZENVEDŐ SZERELEM
15 (szerda) Pilinszky János : SÖTÉT MENNYORSZÁG
16 (csütörtök) Dobai Péter : KILOVAGLÁS EGY ŐSZI ERŐDBŐL
17 (péntek) Ady Endre : A HALÁL ROKONA
18 (szombat) Kányádi Sándor : FÁTÓL FÁIG
19 (vasárnap) BEMUTATÓ Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ - BÛVÖLŐ
30 költő 164 verse közül válogathat a közönség
20 (hétfő)
21 (kedd) Juhász Ferenc : SZÍVÜTÉS - ÜZENET
22 (szerda) Nagy László és László György : JÖVŐ - BÛVÖLŐ
23 (csütörtök) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes
verseiből
HAMVADÓ SZERELEM
24 (péntek) Platón : SZOKRÁTÉSZ PÖRE Előadják: Bereszky Péter,
Dusa Ödön és Kókai János
25 (szombat)
26 (vasárnap) Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ – BÜVÖLŐ
30 költő 164 verse közül válogathat a közönség
27 (hétfő) Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ – BÛVÖLŐ
28 (kedd) Szilágyi Domokos, Cselényi Béla és Szente Imre : A HUMOR
PARNASSZUSÁNforrás: Dusa Ödön

lukoviczky

tanyaszinhaz14

2018.12.15

A Tanyaszínház a délvidéki Kavillóból csacsifogattal indult 1978-ban. Előadásaikat azóta félmillióan látták, és ma már művésztelepük is van. Idén ünneplik fennállásuk 40. jubileumát, melyet Magyar Örökség díjjal koronázhatnak meg. A közösség szolgálatáért járó elismerést szombaton adják át Budapesten. Magyar Attilával, a színház elnökével Németh Ernő, a Vajdaság ma munkatársa beszélgetett.

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

2012.08.31
Izgalmas előadásokat, sok szép estét ígért a közönségnek Vidnyánszky Attila igazgató a debreceni Csokonai Színház pénteki évadnyitó társulati ülésén.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma