2006.01.23

A Józsefvárosi Színház üresen tátong, bejárata segélykérően szörcsög a párás Kálvária tér felé. Társulat kellene, darab kellene, néző kellene. Józsefvárosi Színház még van, de már alig, és bár vagy tízen ácsorgunk előtte, mi sem rá vagyunk kíváncsiak. Azért jöttünk, hogy együtt induljunk a Kolozsvárról származó, Svédországban és Budapesten élő előadóművész, Dusa Ödön, Illés utcai lakásszínházába.

Miközben toporogva rázzuk le magunkról a fullasztó ködpermetet, nézzük Dusa Ödönt, és mintegy ráhangolódásként felidézzük magunkban kalandos életének néhány furcsa pillanatát. Azt például, amikor a marosvásárhelyi színiiskolában felvételi gyanánt azt a helyzetgyakorlatot kellett eljátszania, hogy menekül valami elől. Aztán meg azt, amikor 1986-ban tényleg menekült valami elől: egy gonosz, politikai rendszer elől, egyenesen Svédországba. És felidézzük azt is, amiért el kellett mennie: kolozsvári pinceszínházának életét, világgal pimaszkodó darabjait, szabadon lüktető mindennapjait. Nézzük Dusa Ödönt, próbáljuk elképzelni azt a pillanatot, amikor az egyik Stockholmban tartott, magányos happeningje során egy hétig ácsorgott fekete öltönyben, kezében egy szál, naponta növekvő virággal, földre hajított pénzköteggel valamelyik forgalmas helyen, hogy aztán egy járókelő gyalázatosnak találván a dolgot, vödörnyi szemetet borítson a fejére. És próbáljuk felidézni azokat az előadásokat, szavalóesteket, amelyeket az elmúlt években, a Szkénében, a Merlin Színházban vagy a Kolibri Pincében.Dusa Ödön nyáron Svédországban él, télen meg Budapesten; ott készül a műsorokra, itt bemutatja őket. Verset, szöveget tanul, vers klipeket készít, filmez. Már nem hergeli a világot, fátyolos, időtlen hangján inkább csak fontos vagy éppen játékos mondatokat súg neki.

Mint most is. Ebben az Illés utcai, éjkékre festett, saját plakátjaival díszített ékszerdobozban, amelyet egyik barátja DÖ-Színháznak keresztelt el. Amelyben karnyújtásnyira szuszog néző és művész. Ahol máskor Adyt mond vagy Dosztojevszkijt, Pilinszkyt vagy Csehovot, most éppen egy film kockái peregnek: egy pár tangózik, Dalí handabandázik, látható néhány Dusa-féle happening részlete, miközben a művész Cselényi Béla, Szilágyi Domonkos és Szente Imre keserűen tréfás verseit idézi.Tízen ülünk a szobában, mintha egy türelemüvegben szoronganánk, zavar még sincs. Hallgatjuk a verseket, nézzük a filmrészleteket, és egy órára eltoljuk magunktól a világot. A néhány méternyire hörgő nyóckert, a levegőért kapkodó színházi világot, a művészetbe piszkító politikát. Mosolyogva bukdácsolunk keresztül a Humor parnasszusán című előadás mondatain, a Cselényi-féle "amatörpén", Szilágyi Domonkos fordulatán: "Vadvirágos tarka rét, rajta sok kis margarét", Szente Imre gyermekverseinek szójátékain: "Medve néni megbocsát, én nem fogom meg a bocsát..."Az előadás végén taps, koccintás, és beszélgetés.

Magánybeszélgetés.

szerző: Trencsényi Zoltán

***

LAKÁSSZÍNHÁZ
Februárban
Kérném, jelezze e-mailben vagy
telefonon, ha valamelyik előadáson részt szeretne venni.
Tel.: 210-73-29 vagy 06-70/ 621-59-14

Az előadó a közönséggel a Józsefvárosi Zsínház előtt találkozik az
előadás napján 19 órakor (9-es busz: Kálvária tér). Együtt indulnak a
közelben levő Lakásszínházba - színháztól színházig A Lakásszínház maximum tíz férőhelyes. Remélem, hogy a közönség színházlátogatási kedvét növeli színvonala, s rendhagyó előadásai egyedi hangvételükkel megtalálják helyüket a színházi sokszínűségben, és ezért nem jelentenek konkurenciát.
Dusa Ödön

2006
FEBRUÁR

1. (szerda) Pilinszky János : SÖTÉT MENNYORSZÁG
2. (csütörtök) Dobai Péter: KILOVAGLÁS EGY ŐSZI ERŐDBŐL
3. (péntek) Ady Endre : A HALÁL ROKONA
4. (szombat)
5. (vasárnap) Kányádi Sándor : FÁTÓL FÁIG
6. (hétfő)
7. (kedd) Nagy László és László György : JÖVŐ-BÛVÖLŐ
8. (szerda) Juhász Ferenc : SZÍVÜTÉS - ÜZENET
9. (csütörtök) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes
verseiből
HAMVADÓ SZERELEM
10. (péntek) Dosztojevszkij, Gogol és Csehov: MÉG EZT AZ EGYET
Előadják: Dusa Ödön és Kókai János
11. (szombat) The best of Lakásszínház : SÛRÍTETT VILLÁM
12. (vasárnap) Szepes Mária, Walt Whitman, Illés Gyula és Batta György
ÁRADÓ TERMÉSZET
13 (hétfő)
14 (kedd) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes verseiből
SZENVEDŐ SZERELEM
15 (szerda) Pilinszky János : SÖTÉT MENNYORSZÁG
16 (csütörtök) Dobai Péter : KILOVAGLÁS EGY ŐSZI ERŐDBŐL
17 (péntek) Ady Endre : A HALÁL ROKONA
18 (szombat) Kányádi Sándor : FÁTÓL FÁIG
19 (vasárnap) BEMUTATÓ Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ - BÛVÖLŐ
30 költő 164 verse közül válogathat a közönség
20 (hétfő)
21 (kedd) Juhász Ferenc : SZÍVÜTÉS - ÜZENET
22 (szerda) Nagy László és László György : JÖVŐ - BÛVÖLŐ
23 (csütörtök) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes
verseiből
HAMVADÓ SZERELEM
24 (péntek) Platón : SZOKRÁTÉSZ PÖRE Előadják: Bereszky Péter,
Dusa Ödön és Kókai János
25 (szombat)
26 (vasárnap) Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ – BÜVÖLŐ
30 költő 164 verse közül válogathat a közönség
27 (hétfő) Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ – BÛVÖLŐ
28 (kedd) Szilágyi Domokos, Cselényi Béla és Szente Imre : A HUMOR
PARNASSZUSÁNforrás: Dusa Ödön

tanyaszinhaz14

2018.12.15

A Tanyaszínház a délvidéki Kavillóból csacsifogattal indult 1978-ban. Előadásaikat azóta félmillióan látták, és ma már művésztelepük is van. Idén ünneplik fennállásuk 40. jubileumát, melyet Magyar Örökség díjjal koronázhatnak meg. A közösség szolgálatáért járó elismerést szombaton adják át Budapesten. Magyar Attilával, a színház elnökével Németh Ernő, a Vajdaság ma munkatársa beszélgetett.

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

2012.08.31
Izgalmas előadásokat, sok szép estét ígért a közönségnek Vidnyánszky Attila igazgató a debreceni Csokonai Színház pénteki évadnyitó társulati ülésén.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma