728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2006.01.23

A Józsefvárosi Színház üresen tátong, bejárata segélykérően szörcsög a párás Kálvária tér felé. Társulat kellene, darab kellene, néző kellene. Józsefvárosi Színház még van, de már alig, és bár vagy tízen ácsorgunk előtte, mi sem rá vagyunk kíváncsiak. Azért jöttünk, hogy együtt induljunk a Kolozsvárról származó, Svédországban és Budapesten élő előadóművész, Dusa Ödön, Illés utcai lakásszínházába.

Miközben toporogva rázzuk le magunkról a fullasztó ködpermetet, nézzük Dusa Ödönt, és mintegy ráhangolódásként felidézzük magunkban kalandos életének néhány furcsa pillanatát. Azt például, amikor a marosvásárhelyi színiiskolában felvételi gyanánt azt a helyzetgyakorlatot kellett eljátszania, hogy menekül valami elől. Aztán meg azt, amikor 1986-ban tényleg menekült valami elől: egy gonosz, politikai rendszer elől, egyenesen Svédországba. És felidézzük azt is, amiért el kellett mennie: kolozsvári pinceszínházának életét, világgal pimaszkodó darabjait, szabadon lüktető mindennapjait. Nézzük Dusa Ödönt, próbáljuk elképzelni azt a pillanatot, amikor az egyik Stockholmban tartott, magányos happeningje során egy hétig ácsorgott fekete öltönyben, kezében egy szál, naponta növekvő virággal, földre hajított pénzköteggel valamelyik forgalmas helyen, hogy aztán egy járókelő gyalázatosnak találván a dolgot, vödörnyi szemetet borítson a fejére. És próbáljuk felidézni azokat az előadásokat, szavalóesteket, amelyeket az elmúlt években, a Szkénében, a Merlin Színházban vagy a Kolibri Pincében.Dusa Ödön nyáron Svédországban él, télen meg Budapesten; ott készül a műsorokra, itt bemutatja őket. Verset, szöveget tanul, vers klipeket készít, filmez. Már nem hergeli a világot, fátyolos, időtlen hangján inkább csak fontos vagy éppen játékos mondatokat súg neki.

Mint most is. Ebben az Illés utcai, éjkékre festett, saját plakátjaival díszített ékszerdobozban, amelyet egyik barátja DÖ-Színháznak keresztelt el. Amelyben karnyújtásnyira szuszog néző és művész. Ahol máskor Adyt mond vagy Dosztojevszkijt, Pilinszkyt vagy Csehovot, most éppen egy film kockái peregnek: egy pár tangózik, Dalí handabandázik, látható néhány Dusa-féle happening részlete, miközben a művész Cselényi Béla, Szilágyi Domonkos és Szente Imre keserűen tréfás verseit idézi.Tízen ülünk a szobában, mintha egy türelemüvegben szoronganánk, zavar még sincs. Hallgatjuk a verseket, nézzük a filmrészleteket, és egy órára eltoljuk magunktól a világot. A néhány méternyire hörgő nyóckert, a levegőért kapkodó színházi világot, a művészetbe piszkító politikát. Mosolyogva bukdácsolunk keresztül a Humor parnasszusán című előadás mondatain, a Cselényi-féle "amatörpén", Szilágyi Domonkos fordulatán: "Vadvirágos tarka rét, rajta sok kis margarét", Szente Imre gyermekverseinek szójátékain: "Medve néni megbocsát, én nem fogom meg a bocsát..."Az előadás végén taps, koccintás, és beszélgetés.

Magánybeszélgetés.

szerző: Trencsényi Zoltán

***

LAKÁSSZÍNHÁZ
Februárban
Kérném, jelezze e-mailben vagy
telefonon, ha valamelyik előadáson részt szeretne venni.
Tel.: 210-73-29 vagy 06-70/ 621-59-14

Az előadó a közönséggel a Józsefvárosi Zsínház előtt találkozik az
előadás napján 19 órakor (9-es busz: Kálvária tér). Együtt indulnak a
közelben levő Lakásszínházba - színháztól színházig A Lakásszínház maximum tíz férőhelyes. Remélem, hogy a közönség színházlátogatási kedvét növeli színvonala, s rendhagyó előadásai egyedi hangvételükkel megtalálják helyüket a színházi sokszínűségben, és ezért nem jelentenek konkurenciát.
Dusa Ödön

2006
FEBRUÁR

1. (szerda) Pilinszky János : SÖTÉT MENNYORSZÁG
2. (csütörtök) Dobai Péter: KILOVAGLÁS EGY ŐSZI ERŐDBŐL
3. (péntek) Ady Endre : A HALÁL ROKONA
4. (szombat)
5. (vasárnap) Kányádi Sándor : FÁTÓL FÁIG
6. (hétfő)
7. (kedd) Nagy László és László György : JÖVŐ-BÛVÖLŐ
8. (szerda) Juhász Ferenc : SZÍVÜTÉS - ÜZENET
9. (csütörtök) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes
verseiből
HAMVADÓ SZERELEM
10. (péntek) Dosztojevszkij, Gogol és Csehov: MÉG EZT AZ EGYET
Előadják: Dusa Ödön és Kókai János
11. (szombat) The best of Lakásszínház : SÛRÍTETT VILLÁM
12. (vasárnap) Szepes Mária, Walt Whitman, Illés Gyula és Batta György
ÁRADÓ TERMÉSZET
13 (hétfő)
14 (kedd) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes verseiből
SZENVEDŐ SZERELEM
15 (szerda) Pilinszky János : SÖTÉT MENNYORSZÁG
16 (csütörtök) Dobai Péter : KILOVAGLÁS EGY ŐSZI ERŐDBŐL
17 (péntek) Ady Endre : A HALÁL ROKONA
18 (szombat) Kányádi Sándor : FÁTÓL FÁIG
19 (vasárnap) BEMUTATÓ Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ - BÛVÖLŐ
30 költő 164 verse közül válogathat a közönség
20 (hétfő)
21 (kedd) Juhász Ferenc : SZÍVÜTÉS - ÜZENET
22 (szerda) Nagy László és László György : JÖVŐ - BÛVÖLŐ
23 (csütörtök) Válogatás a magyar irodalom legszebb szerelmes
verseiből
HAMVADÓ SZERELEM
24 (péntek) Platón : SZOKRÁTÉSZ PÖRE Előadják: Bereszky Péter,
Dusa Ödön és Kókai János
25 (szombat)
26 (vasárnap) Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ – BÜVÖLŐ
30 költő 164 verse közül válogathat a közönség
27 (hétfő) Kívánságműsor : MULT s JÖVŐ – BÛVÖLŐ
28 (kedd) Szilágyi Domokos, Cselényi Béla és Szente Imre : A HUMOR
PARNASSZUSÁNforrás: Dusa Ödön

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Santa-angyalok

2019.07.03

Nászta Katalin erdélyi színésznő a 80-as években interjúkat készített pályatársaival. A beszélgetéseket a Korunk folyóirat közölte, de könyv formájában csak tavaly jelenhettek meg a sepsiszentgyörgyi Tinta Kiadó gondozásában.

gordon_eszter_jelmez

2019.06.06

Június 6. és 16. között rendezik meg a Prágai Quadriennálét, a színházi látványtervezők négyévenkénti seregszemléjét, melyen Magyarország három installációval vesz részt: a Végtelen dűne, a Mi van a felhőben? és az Andrássy úti villa című munkával. A kiállítás üzenetét idén a képzelet, az átalakulás és az emlékezet hívószava köré építették.

Gulyas_Gabor_R

2019.06.03

„Ez az egy év erről szólt. Valóban sok időt és energiát vitt el a színház. Akadt számos olyan darab, amelyet újra kellett olvasnom, és nagyon sok jegyzetet is írtam az előadásokról, hogy megalapozottan tudjak pontozni. Ám ez összességében egy nagy szellemi kaland volt, amit jórészt élvezettel csináltam végig” – nyilatkozta a szinhaz.org-nak Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, aki Zalán Tibor író, dramaturggal közösen állította össze a június 6-án kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramját.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma