2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.04.22
Weninger Andrea

Márciusban megújult a közmédia: tematizálták a csatornákat, bővült a portfólió. A kulturális műsorok tekintetében is szélesedett a kínálat, az eddig is nagy sikerrel futó műsorokat pedig - Virtuózok, Fölszállott a páva - szintén folytatják. A régi és új produkciókról, a Petőfi TV-ről, valamint a Kossuthkifliről Szabó László Zsolt vezérigazgatóval beszélgettünk.

Márciusban átalakult a közmédia. Mit talál az, aki most az MTVA megújult csatornáira kapcsol?

Nagyon széles kínálatot talál, és még nem is értünk teljesen az átalakítás végére. Tematizáltuk a csatornáinkat: lett egy információs csatornánk, egy gyerekcsatornánk, és három hónap múlva lesz egy sportcsatornánk. Ezen kívül a Duna Televízió a kultúrát és a kulturált szórakozást biztosítja a nézőknek, a Duna World pedig a világban szerte élő magyaroknak szolgáltat műsort. Ezt egészíti ki az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő M3, amely az archívumból gyűjt érdekes anyagokat a nézők számára. Így áll össze a portfóliónk.


Hogyan illeszkedik ebbe a portfólióba a Petőfi TV?

Március 15-én indítottuk el a Petőfi TV-t, amin este nyolctól hajnali kettőig sugározunk műsort. Azt szoktam mondani, hogy azoknak, akik nem nagyon néznek tévét, így ez egy erőteljes kihívás. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a Petőfi TV egy háromlábú szék egyik lába. A mára már brand-dé váló Petőfi Rádió a feltörekvő zenekarokat támogatja, egyrészt a műsorával, másrészt azzal, hogy próbálja eljuttatni a fiatalokhoz az őket érdeklő kultúrát. Ezt a feladatot tölti be a Petőfi TV is, részben az élő, minden este jelentkező két és fél órás műsorfolyammal, valamint az azt követő műsorokkal, sorozatokkal és koncert-összeállításokkal. A harmadik szegmens a petofilive.hu, amely lehetővé teszi a tévé- és a rádiócsatorna más platformokon történő elérhetőségét, illetve plusz információkat is ad. Így áll össze az a Petőfi brand, amely felkarolja a fiatal és tehetséges zenekarokat. Erre jó példa a NAGY-SZÍN-PAD! produkció; ott vagyunk az összes jelentős fesztiválon, és magának a Petőfi Tévének a helyszínei – az A38 vagy az Akvárium – is szimbolikusak. Nem azt várjuk, hogy a fiatalok jöjjenek el hozzánk, hanem mi megyünk el hozzájuk. A Cseh Tamás Programmal folytatjuk a fiatalok segítését, tered adunk nekik, hogy elindulhassanak a pályán, aztán pedig a hallgatók és a koncertre járók eldönthetik, hogy ki/milyen produkció és mennyire nyeri el a tetszésüket.


szlzs_mtva2


Március 15-én nem csak a Petőfi TV debütált, ekkor láthatta a Kossuthkifli első epizódját is a közönség. Mit gondol a fogadtatásról?

Amikor elolvastam a könyvet, először csodálkoztam, hogy hogyan lehet vajon ebből filmet csinálni. Rudolf Péter viszont meggyőzött, hogy igenis készülhet belőle izgalmas és élvezetes tévés adaptáció. A regény és a tévéjáték is többrétegű. Úgy gondolom, hogy miután mi, nézők is sokfélék vagyunk, valamelyik réteget mindenki a maga módján érteni és értelmezni fogja: akár egyszerű kalandregényként, akár parafrázisként, sok mindent bele lehet gondolni. A nyelvezete az, ami némileg a megértés nehézségét okozza, elhiszem, hogy ez kihívás a néző számára. De pont ettől szép és jó, hogy nem csak passzívan be kell fogadni, hanem kicsit aktívan, nyitottan kell hozzáállni, és rögtön megmutatja a maga értékeit. Az eddigi részeknek átlagosan 200 ezer nézője volt. Kevés magyar mozifilmről lehet elmondani, hogy ennyi nézőt tudna összegyűjteni, így ebben az értelemben mindenképp kiállja a próbát.

 

Gondolkoznak folytatáson? Másik tévéjátékon?

Persze, szeretnénk folytatást. Péternek is vannak további tervei, de más ötletek is érkeznek hozzánk. Szeretnénk visszahozni újra a tévéfilmgyártást. Nyilvánvalóan egy drága műfajról van szó, amihez források kellenek, de dolgozunk rajta, hogy összegyűjtsük ezeket. Figyeljük a fogadtatást is: az, valamint a beérkező tervek együttesen befolyásolják majd a döntésünket.


szlzs_mtva1A közelmúltban az MTVA-nak két olyan műsora is volt, amellyel bizonyította, hogy értékközvetítő műsorokkal is lehet kiemelkedő nézettséget elérni: a Fölszállott a páva és a Virtuózok.

A Páva óriási siker, pedig sokan szkeptikusak voltak, és nem hittek benne igazán, de őket is meggyőzte a műsor eredményessége és nézettsége. Mozgalomként, értékőrzőként és értékalkotóként pedig tényleg kiemelkedő a hatása: trendivé tette a néptáncot, az éneklést, a népi zenés mozgalmat, ami óriási öröm. Úgy gondoltuk, hogy kell a vérfrissítés két évfolyam után, ezért hagyunk egy kis erőgyűjtést a felnőtteknek és teret adunk a gyerekeknek. Még a Virtuózok előtt bejelentettem, hogy velük készül majd a következő Páva, a klasszikus zenei tehetségkutató sikere pedig csak igazolta azt a döntésünket, hogy érdemes gyerekekkel műsort készíteni. A Virtuózoknak hála, fantasztikus tehetségekre leltünk, és abban reménykedünk, hogy a következő műsorban még erősebb lesz a felhozatal. Az első előtt még nem mindenki tudta pontosan, hogy mire számítson, mire is vállalkoznak a gyerekek, voltak, akik ódzkodtak tőle. Most már ilyen probléma nincs, tudják, hogy miről szól, és milyen értékes ez a műsor.


Lesz változás a Virtuózokkal kapcsolatban?

Nem valószínű, hogy sok mindenben változtatnánk, hiszen olyan jól sikerült, hogy erre nincs szükség. Apró módosítások természetesen lesznek, de még csak most készülünk fel a következő évadra. Hogy tovább éljen és mozgalom lehessen belőle, a producerek létrehozták a Kis Virtuózok Alapítványt, amellyel kapcsolatban az a megtiszteltetés ért, hogy engem kértek fel az elnökének. Az alapítvány feladata, hogy továbbvigye mindazt, ami kinő a Virtuózokból, akár az egyes gyerekek konkrét támogatásával, akár egy mozgalom felélesztésével.


Milyen egyéb kulturális műsorok futnak az MTVA képernyőjén?

Több is van, az Aranymetszés és a korábbi Kultikon, amely most Kult.hu néven fut. Két más típusú műsorról van szó, de mindkettő különböző kulturális történésekről számol be, illetve az ezen a területen dolgozó embereket mutatja be. Nem szabad megfeledkezni a Bartók Rádióról sem, ami folyamatosan klasszikus zenét és egyéb értékes műfajokat tart napirenden. A Dankó Rádió magyar nótákat, cigányzenét, operettet, könnyebben befogadható műfajokat sugároz, de ugyanúgy a kultúra része. A Duna Televízión minden héten a Müpa legjobb felvételeiből láthatóak összeállítások. Az Operával is van megállapodásunk, most már a Vigadó is belép ebbe a körbe, valamint a Zeneakadémia rendezvényeiről is folyamatosan beszámolunk, úgyhogy egyre jobban kiépül ez a fajta kapcsolatrendszerünk. Az a célunk, hogy rajtunk keresztül azok is hozzájuthassanak a különböző kulturális eseményekhez, akiknek egyébként erre nem lenne lehetősége.


A műsorvezetőket mi alapján válogatják össze az egyes műsorokhoz? Hogy választották ki például a Petőfi TV műsorvezetőit?

Egyrészt szerencsére vannak felkészült és tapasztalt kollégáink, mint a Virtuózok műsorvezetői, Varga Edit és Bősze Ádám, vagy a Fölszállott a pává-t már több alkalommal is remekül vezető Herczku Ágnes és Novák Péter, akik maguk is kiváló előadóművészek. A Petőfi TV-nél itt van nekünk Tatár Csilla, aki nagy örömömre átigazolt hozzánk. Részben olyan fiatalokat kerestünk mellé, akik kötődtek hozzánk valamilyen korábbi műsorunk kapcsán, egyébként egy jelentős casting előzte meg a döntést. Az élet persze nem áll meg, a fiatal tehetségek felkutatását, ahogy eddig is, a műsorvezetők terén is folytatjuk.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma