2017.12.07

Egyre fokozódik a feszültség a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen! Szűkül a mezőny, de jó hír, hogy a december 2-ai, szombati középdöntőt követően újabb magyar versenyzőnek drukkolhatunk. Cser Ádámmal, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatójával, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmesterével beszélgettünk.

Ön szerint mi történne, ha egy profi zenekar dirigens nélkül kezdene el egy szimfóniát?

Mindenféle irányítás nélkül el sem indulna a zene. A játék stílusához, arányaihoz, erejéhez, milyenségéhez kellenek a karmester döntései. A dirigens ízlésén és lelkületén múlik, hogy miként szólal meg a melódia.


Milyen elvárásai vannak a karmesterversennyel kapcsolatban? Hogyan látja: mit hozhat egy ilyen megméretés?

Csak a dobogó jelent igazi sikert. Az nemzetközi szinten pozícionálja az embert, minőségi fellépési lehetőségeket teremt.


Az első fővárosi szűrőt követően 15-en jutottak el Pécsre a középdöntőbe. Miként dől el az, hogy ki milyen szintű dirigens?

Leginkább azzal mérhető, hogy a zenekar miként reagál a tevékenységére. Mert azt a legnehezebb elérni, hogy a zeneművészek úgy játsszanak, ahogyan ő vezényel. Lényeges, továbbá, hogy a zsűri ízléséhez, elvárásaihoz menyire passzol egy-egy versenyző zenei mentalitása.


_GAB0610


Milyennek látja az életét öt év múlva?

Szeretném, ha a színházi munka mellett minél több és jobb szimfonikus zenekari feladatom lenne. Egyébként valami már elkezdődött: két hét múlva Equadorba utazom a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, az Operaházban is lesz előadásom és idén több bérletes hangversenyen fogok vezényelni az országban.


Feltételezem, a pécsi Kodály Központ – ahol a verseny zajlik – megdobogtatja a szívét, hiszen édesapja Cser Miklós, aki másfél évtizeden át volt a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója…

Sok szállal kötődöm Pécshez, nem csak édesapám révén, hiszen bátyám, az operaénekes Cser Krisztián is többször szerepelt már Pécsett, a Pécsi Nemzeti Színházban. Sőt a nagymamám, Cser Tímea opera-énekesnő is számtalan alkalommal fellépett a városban, jómagam pedig jártam itt fesztiválokon a Victoria Kamarakórussal, és édesapámat helyettesítettem ifjúsági koncerteken.


Mi kapcsol ki egy karmestert?

Engem a főzés, amely nagyon hasonlít a vezényléshez, hiszen az arányokon, a megfelelő pillanaton van a hangsúly, az egyéni ízlésen, a stílusérzéken.


Mi az eddigi legjobb „étel-szimfóniája”?

Mozart Requiemjét vezényeltem Szegeden, és a zenekart, valamint a teljes stábot megvendégeltem utána – közmegelégedésre – egy magam készítette marhapörköltre.-------------------------------------------
Cser Ádám 1979-ben született Bagdadban. Bátyja, Krisztián operaénekes, húga, Kinga a filmes szakmában dolgozik. Budapesten és Bécsben tanult vezényelni, emellett zongorán játszik. A karmester 2008-tól a zalaegerszegi színházban, 2010-től a szolnoki teátrumban vezényelt, 2003-tól karnagya a Victoria Kamarakórusnak. Cser Ádám 2012-től a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, emellett a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestere. Dolgozott a Bárka Színházban és a Vígszínházban is karmesterként, és operavizsgákat dirigált a Zeneakadémián. Felesége Herczenik Anna operaénekes, kisfiuk, Ármin 15 hónapos.


Forrás: Filharmónia Magyarország

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma