Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.08.15
Szíjjártó Anita

Idén ünnepli 25. születésnapját a Sziget fesztivál. Ötéves voltam, amikor minden elkezdődött: 1993-at írtunk. Te jó ég! Azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák ezt a most már Európa egyik legjobb fesztiváljának számító eseményt. Ma pedig el sem tudom képzelni, hogy legyen augusztusom Sziget nélkül. Ahogy idén sem volt – már ötödik éve.

Sziget2.zip


Éppen ezért az idei Szigetre (is) ajándékként tekintek – több szempontból is. Ajándék, mert újságíróként ingyen léphettem be a fesztivál területére, élvezhettem a koncerteket, nézhettem a cirkuszi előadásokat, csodálhattam a színes programkavalkádot és örülhettem annak, hogy ebben az évben is megúsztam sárban dagonyázás nélkül. Ajándék azért is, mert jó társaságban tölthettem az időmet, hiszen kedves kollégák kísértek el a jubileumi bulira. És ajándék azért is, mert olyan zenekarokat, énekeseket fedezhettem fel magamnak, amelyeket/akiket eddig névről sem ismertem – ezután viszont a Spotify-lejátszási listám élén szerepelnek.


Sokan írtak napi beszámolót augusztus 11-éről – köztük kollégáim is –, melyben dicsérték vagy lehúzták az est sztárfellépőjét, vagyis a Kasabian brit indie-zenekart, kellemes csalódásként meséltek a Mando Diao koncertjéről, az egekbe magasztalták Roy Pacit és Aretuska nevű zenekarát vagy a francia La Caravane Passe-t, és szép szavakkal illették Magyarország egyik legnépszerűbb együttesének – miért???? –, a Wellhellónak a koncertjét… (Ezekről a Kultúra.hu oldalán bőven lehet olvasni.)


Sziget2.zip


Úgyhogy én most eltekintek a hagyományos napi írásról, maximum annyit jegyzek meg, hogy mint lelkes rajongó, természetesen idén sem hagytam ki a Quimby-koncertet, és a második-harmadik – mikor mit engedett a tömeg – sorban csápoltam a Sehol se talállak vagy a Leszek ma én a tiéd című számokra. És bár tényleg nagyon szeretem a zenekart: a klubkoncertjeik vagy a MOMKultban évente megrendezendő Varázszene-szeánszok sokkal közelebb állnak a szívemhez. Meghittebbek, családiasabbak: quimbysebbek.

 

Nos, inkább azt próbálom meg szavakba önteni, milyen Sziget-látogatónak lenni. Az apropó pedig az, hogy nemcsak a fesztivál ünnepel (kerek) évfordulót, hanem én is, ugyanis már ötödik éve „szigeteltem”. Amikor utánaszámoltam, nem akartam elhinni, hogy így rohan az idő. Mintha tegnap lett volna, hogy először lépdeltem a K-hídon, hogy először álltam a nagyszínpad előtt, hogy először éreztem: bármerre nézek, vidám fiatalokkal találkozom, és hogy először írtam Sziget-beszámolót. Az egyik kolléganőm mondta nekem pénteken: „olyan, mintha hazaértem volna”. Én is ugyanezt éreztem, sőt visszagondolva mindig is ezt éreztem. A Szigetre jó megérkezni, jó ott lenni, és igen fájó elmenni – mégha hullafáradt is az ember. Ezt a nagyon nehezen megfogalmazható érzést igyekszem a következőkben leírni – kissé rendhagyó módon.


Sziget2.zip


SZ = SZABADSÁG

Nem volt kérdés, hogy ehhez a betűhöz ezt a fogalmat társítom. Nem csak azért, mert a Szabadság Szigete! szlogen évek óta a fesztivál sajátja. Arra ugyanis, ami egy héten keresztül a Hajógyári-szigeten zajlik, tényleg illik ez a kifejezés. Hogy mire is gondolok? Nincsenek korlátok: úgy bulizhatsz, ahogy neked tetszik, azt tehetsz – természetesen egészséges keretek között –, amit csak szeretnél. Nem szól rád senki, ha esetleg hamisan énekled a kedvenc zenekarod legnagyobb slágerét, nem tesznek megjegyzést arra, ha leetted magad egy nutellás-banános palacsintával, nem néznek megvetően, ha melltartóban rohangálsz, vagy ha Pokémonnak öltözik egy csapat 40 éves. Mert itt tényleg mindent lehet!


Sziget2.zip


I = IGÉNYESSÉG

Furcsának tűnhet, hogy fesztivál esetében használom ezt a szót. Pedig nagyon is illik a magyar gigarendezvényre. Hogy ez miben nyilvánul meg? Elsősorban a programkínálatban. Attól tekintsünk el, hogy minden évben világsztárok lépnek fel a Sziget különböző színpadain, országokon, sőt kontinenseken átívelően. Ez is nagy szó, persze, de én most a kiegészítő programokra és a szolgáltatásokra gondolok. Cirkuszi produkciók, operaelőadások, beszélgetések fontos és érdekes témákról, civil programok, művészeti foglalkozások, múzeumi bemutatók – Sziget Beach a hűsölni vágyóknak, fodrászat, masszázs, nagyon széles étel- és italválaszték, fesztiválokhoz képest magas színvonalú higiénia… És még hosszan folytathatnám a sort, amely megmutatja: fesztiválozni igenis lehetséges kulturált emberek módjára.


Sziget1.zip


G = GARDEDÁM

Tudom, első olvasatra bizarrnak tetszik ez a szó ide. Szerintem is az, bevallom. Ám mivel a biztonság nem G-vel kezdődik, keresnem kellett egy olyan kifejezést, amely valamelyest – az én értelmezésemben – ugyanezt próbálj fedni. Mit is jelent a gardedám? A szótár szerint: hölgykísérő; idősebb nő, aki régen „jó házból való” fiatal lányokat társaságba, bálba, nyilvános helyre elkísért, és ott felügyelt rájuk. Nos, a Sziget számomra egy ilyen hölgy. A Szigetre ugyanis nem félek egyedül kimenni – volt már rá példa –, nem félek társaság nélkül ugrálni egy koncerten, nem félek sötétben segítséget kérni egy fesztiválozótól, nem félek a – kicsit?, nem, inkább nagyon – ittas, külföldi fiataloktól. Vagyis: nem érzem, hogy bármitől is tartanom kellene. Pátoszosan hangzik, és lehet, hogy az élet meg is cáfolja majd e mondataimat, de biztonságban gondolom magam. Egy olyan hölgy a Sziget, aki figyel rám, bármi történjék – még akkor is, ha hallani tolvajokról, drogdílerekről a hírekben. Ezer kamera, őr, segítő, lifeguard, mentős gondoskodik – jé, ez is jó lett volna G betűs szónak :) – arról, hogy jól és biztonságban tudjam magam.


Sziget1.zip


E = ENERGIA

Összefoglalóan talán így írhatnám le, mi is árad az egész fesztiválból. Pezsgés, nyüzsgés, vibrálás, színek, vidámság, életerő, öröm. Sok – tágabb értelemben vett – szinonimát mondhatnék arra az érzésre, amely minden koncertet, minden programot körbeleng. Voltam fáradt, számtalanszor az elmúlt öt év „szigetelései” alatt, egy viszont biztos: egyszer sem találtam unalmasnak, punnyadtnak, lehangolónak, üresnek és élettelennek. Mindig felfedeztem valami újat, valami magával ragadót, akár egy addig számomra ismeretlen előadót, akár egy új programot, akár egy különleges ételt, egy kedves idegent vagy csak egy új oldalamat, amelyet azóta is nagyon szeretek.


Sziget1.zip

 

T = TOLERANCIA

Biztos vagyok benne, hogy temérdek kifejezést lehetne még mondani T-vel, amely illene a fesztiválra. Én mégis úgy gondolom, ez a megfelelő és a legfontosabb. Itt valóban az lehetsz, aki csak szeretnél lenni. Némileg összefügg a szabadsággal – milyen szép keretes befejezést sikerült adnom a cikknek anélkül, hogy szándékomban állt volna! –, ám azt hiszem, muszáj külön is kiemelnem a toleranciát. A Szigeten ugyanis senkit sem zavar, ha más vagy – akár szexuális beállítottság vagy bőrszín okán, akár azért, mert valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal rendelkezel. Vagy egyszerűen azért, mert lila a hajad, mert tele vagy tetoválással, mert olyan helyen van piercinged, ahova nem is gondoltuk, hogy egyáltalán tenni lehet, vagy mert a zúzós metált és a romantikus popot egyaránt szereted… Csak az számít, hogy önmagad légy, és tudd: ki ott belépsz, egy együtt lélegző közösség tagjává válsz!


Sziget2.zip

 

Kedves Olvasó! Ugye jövőre veled is találkozom a fesztiválon? :)Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma