Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.09

Budapesten lép fel Slava Polunin világhírű Snowshow-jával, amelyért már Laurence Olivier-díjat is nyert. Az orosz bohóc hisz a semmittevés önfeledt örömében, Sárga Malom névre keresztelt művésztelepén pedig a játéké a főszerep. Érdekli a bohóclét filozófiája; szerinte egy bohóc korántsem vidám, de mindenkinek szeretetet ad. INTERJÚ

Slava_Snowshow
Jelenet az előadásból
Forrás: slavasnowshow.com


Ön alapította a Bolondok Nemzetközi Akadémiáját. Mit kell tennem, ha szeretnék belépni?

Senki se tudja, hiszen nagyon sokféle bolond létezik. Ismerek olyat, aki több száz oldalas disszertációt írt a páratlan zokni magányáról a modern civilizációban. Akad, aki a könnyebb módszert választja, és Herkules tizenkét próbájához hasonlóan próbál fokról fokra előrébb jutni. A Sárga Malomban van egy bár, amelyben sorra állnak az üvegek fejjel lefelé, a belőlük kijövő csövek pedig egészen összegubancolódnak, lehetetlen kibogozni, hogy amikor kinyitod a csapot, melyikből jön vodka és melyikből limonádé. Készítesz magadnak három koktélt, megiszod, s ha ezek után képes vagy válaszolni a kérdésekre, akkor kiálltad az első próbát. Utána egyre csak nehezebbek jönnek.


Polunin5
Slava Polunin
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


Bohócnak születni kell, vagy inkább annak maradni valamiféle gyermeki figyelemmel?

Mint minden szakmában, itt is fejlődhet az ember, ám tehetség nélkül nem juthatsz igazi magaslatokba. A bohócok nagyon sokfélék: vannak extrém-bohócok, költő-bohócok és anarchista-bohócok, akik semmilyen irányítást nem tűrnek, mindennel szemben ellenkeznek. Nagyon sok bohóc igyekszik megőrizni a gyermeki énjét, és ennek önfeledtségét átadni a közönségnek. Lényegében a bohócságnak nincsenek határai, igazán sokfélék vagyunk, ám a legfontosabb, hogy szeretetet adunk.


Slava_Snowshow_Yellow_on_the_telephone_by_Anna_Bogodist
Forrás: slavasnowshow.com


Ön milyen bohóc?

Én egyesítem magamban a költőt, gyermeket és az orvost.


A bohóclétnek elengedhetetlen része a vidámság vagy boldogság?

Dehogy! Ebben is nagyon különbözünk. Az én bohócom maszkja egyáltalán nem vidám, s ez azért van, mert hosszú időt töltött Londonban, ahol nem szokás kedvesnek és érzékenynek lenni. Az én bohócom ábrázata akár keménynek, démoninak is tűnhet, mert elrejti a kedvességét, viszont a gesztusaiból és megnyilvánulásaiból nyilvánvaló, hogy őrzi a gyermeki világát és jóindulatú.


Slava_Snowshow_Yellow_clown_in_storm_by_Vladimir_Mishukov
Jelenet a Slava's Snowshow címú előadásból
Forrás: slavasnowshow.com


A Snowshow-t is ez a gyermeki világ ihlette?

Nagyon nehéz egy szóval jellemezni egy egész világot.


Szétszedhetjük elemeire: a hósesés, a pók, a labdák…

Próbálja csak elemeire szedni a szerelem szót… Ugye, hogy lehetetlen? A darabban nem szólunk egyetlen szót sem, mert az volt a célom, hogy megmutassam a szavakkal nem kifejezhető érzéseket. Az elmondhatatlant próbáljuk elmesélni. Ez egyfelől epikus, mondhatnám nagyszabású történet, akár egy antik mítosz. Másrészt viszont rendkívül személyes, bensőséges dolgokról mesél. A szereplők miközben gyermeki módon játszanak a színpadon, alapvető filozófiai kérdéseket vetnek fel. Ahogyan nézed őket, úgy tűnhet, hogy mindez nagyon vidám, ám közben mégis sírsz.


snow-show_2
Forrás: slavasnowshow.com


Egy ilyen előadásnál elengedhetetlen, hogy epikus történetet meséljen?

Ez olyan akár egy álom, nincs megírt forgatókönyve. Megmutatunk valamit, ami aztán pillanatok alatt vált át valami egészen másba.


Huszonhat éve játsszák a Snowshowt szerte a világban. Hogyan lehet ennyi ideig frissen tartani?

Ezen felül harminc színházi előadást készítettem és húsz utcai produkciót. Akad köztük több is, ami tizenöt évig műsoron volt. Ez a műsor a mai napig titok számomra is, ezért mindig érdekes. De abban igaza van, hogy ügyelnünk kell, ne fáradjon el a dolog.


Például cserélgetik egymás közt a szerepeket.

A művészek az előadás előtt fél órával tudják meg, hogy aznap ki milyen szerepet játszik majd, egy perccel az előadás előtt pedig elmondom a „kulcsot” az aznapi produkcióhoz, így mindannyian úgy megyünk ki a színpadra, hogy még nem látjuk pontosan, miként fogjuk megvalósítani.


sf-miami-theater-slava-snowshow
Forrás: slavasnowshow.com


Mennyire függ az előadás az aznapi közönségtől?

Minden ország új kihívás, amit meg kell oldanunk. Néha egészen meg kell változtatni a darabot az adott országtól függően. Amikor Londonban játszunk, akkor mindent nagyon precízen és kimérten csinálunk. Akár tíz másodperces szüneteket is megengedhetünk magunknak, mert az angolok kivárják, ilyen a természetük. Ha viszont Spanyolországban lépünk fel, akkor félretesszük az eszünket, és csak a szívünknek élünk. Elengedhetetlen a szenvedély. Nem szabad a színpadon maradni, be kell vonni, vagy olykor rángatni a közönséget.


Sejti már, hogy nekünk, magyaroknak miként kell átalakítani az előadást?

Ezt most fogjuk kitapogatni.


Sz. S.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

vandor_rita_konyve__R

2019.06.15

Bauhaus100 logótervek, piktogramok, képeslapok, bélyegek és plakátok szerepelnek azon a két termen átívelő installáción, amely a Kassák Múzeum re:flex című kiállításának munkáit foglalja keretbe. A szeptember 1-jéig látható tárlaton a Moholy Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusainak munkáin figyelhetjük meg, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma