15_eves

2018.09.27

Örökségi barangolások, meghökkentő találkozások, interaktív élmények minden korosztálynak! Több mint 1500 program csaknem 150 helyszínen, a budapesti múzeumoktól a vidéki tájházakig. Avagy idén is vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja október 1. és november 11. között. Az ősz legizgalmasabb rendezvényének idei jelmondata: Szenzációs örökségünk!

A tavaszi Múzeumok Majálisa és a nyári Múzeumok Éjszakája után ősszel sem maradunk múzeumi nagyrendezvény nélkül. A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ idén is a tavalyihoz hasonló nagy érdeklődésre számít: 2017-ben több mint 164 500 látogató 93 településen 159 múzeum 777 féle programja közül válogathatott. A 2018-as évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja 64 településen bukkan fel 622 féle különböző programmal – mondta el dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója az eseményt beharangozó szeptember 27-ei budapesti sajtótájékoztatón. Megfogalmazta: rendkívül fontos a múzeumlátogatás mint művelődési forma, a Múzeumok Őszi Fesztiválja pedig összeköti a múzeumokat és a látogatókat.


_D0A2343_Copy

 

Az utóbbi években komoly infrastrukturális és tartalmi fejlődés zajlott le, ez azonban önmagában még nem elég, hiszen a látogatókat el is kell érni – jegyezte meg dr. Cseri Miklós, hozzátéve: ez a rendezvény a szélesebb közönség számára is lehetővé teszi a múzeumlátogatást. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai azt mutatják, hogy a kultúra ezen területe felkészült arra, hogy a legkülönlegesebb és talán kicsit még extrémnek tűnő ötleteket is megvalósítsa. „A program segítségével azokat a társadalmi rétegeket is el szeretnénk érni, amelyek más esetben sajnos nem jutnak el a múzeumokba” – hangsúlyozta dr. Cseri Miklós, majd kiemelte az Utazó Múzeum elnevezésű programot, amely által azokhoz az emberekhez is elvihetik kulturális örökségeinket, akik nem tudnak ellátogatni a múzeumba. „A programok jelentős részét, több mint kétharmadát, minden évben a vidéki programok adják, ezzel is erősítve a vidéki programturizmust” – tette hozzá.

 

A 2018-as a Családok éve Magyarországon, de emellett idén ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét is, amelynek gondolatiságához és céljaihoz a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódik.

 

A 2018-ban kialakított koncepcióval és jelmondattal – Szenzációs örökségünk! – a szervezők arra kívánják ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében, hiszen a múzeumokban, könyvtárakban, archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt összpontosuló tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezi.


_D0A2299_Copy

 

A szeptember 27-ei sajtótájékoztatón dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a szervezők úgy állították össze a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjait, hogy abban a társadalom minden rétegének minden korcsoportja megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. „A kínálatot színesíti, hogy a programok a Családok éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulója köré csoportosulnak” – emelte ki. Dr. Kásler Miklós a program kapcsán megfogalmazta: egyedi, sokszínű kultúra a miénk, egyedisége révén pedig a világ kultúrkincsének lényeges része. E kultúra megismerését segítik a múzeumok is, amelyek több generáció érzés- és gondolatvilágát gyűjtik össze, olyan közeget teremtenek, amelyben jól érzi magát az ember. „Remélem, hogy a program által kulturális örökségünk és kincseink sok emberhez eljutnak” – jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: a kultúrának fontos szerepe van abban, hogy az emberek ne csak jobban éljenek, hanem szebben is. „Az élet minőségét ugyanis nem elsősorban az anyagi javak határozzák meg, hanem az olyan transzcendentális értékek, amilyen a kultúra is.”

 

Ahogy dr. Cseri Miklós is elmondta, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai különböző tematikák köré csoportosulnak, hogy megkönnyítsék a közönség választását.

 

_D0A2388_Copy


Az NKA évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások témájában szervezett túrák Európa és ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségére, a helyi értékek megóvásának szükségességére igyekeznek ráirányítani a figyelmet. A 25 kilométeres gyalogos és kerékpártúrák és 2,5 kilométeres séták a rendezvény ideje alatt folyamatosan teljesíthetők lesznek egyénileg, családosan vagy kisebb baráti, munkahelyi közösségek által is. A program célja, hogy a látogatók olyan örökségi helyszínekre jussanak el, amelyek valahogyan az NKA-hoz kapcsolódnak, valamint, hogy erősítse a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és a kulturális örökségi helyszínek, települések kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

 

A bemutatóterek szerveznek eseményeket mindezek mellett az Utazó Múzeum, a 16+ Múzeumi találkozások, valamint a Múzeumi Őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva. A Tanárok Napja és az Óvodapedagógusok Napja elnevezésű kiemelt programokra elsősorban a pedagógusokat várják, de bővített tartalommal jelentkezik idén a Mesterek és alkotók című tematika is, amelyen keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek művészek, mesteremberek műhelyeiben zajló munkába. Az iskolai őszi szünetre időzített Múzeumi szünetelő című tematika aktív és eseménydús időtöltést kínál napközis táborokkal, családi programokkal, míg a Pincétől a padlásig tematika programjai a színfalak mögé való bepillantásra nyújtanak lehetőséget, mindezek mellett pedig idén is folytatódik az Irodalmi találkozások a múzeumban című program is.


_D0A2420_Copy

 

A sajtótájékoztatón Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója arról beszélt: az lenne az ideális, ha a múzeumok organikusan lennének részesei az emberek hétköznapjainak. Emellett az is fontos lenne, hogy a gyerekek minél korábban találkozhassanak ezekkel az intézményekkel és az általuk nyújtott tudásanyaggal, hogy később meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől, a szépet a középszerűtől – fogalmazta meg Ugron Zsolna, majd rámutatott: a kulturális örökség rendkívül fontos szerepet játszik az emberek életében. „A kultúra és a turizmus szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy vannak olyan programok, mint amilyen a Múzeumok Őszi Fesztiválja” – fogalmazott.

 

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese az NKA 25 éves évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatról szólva elmondta: ehhez a programelemhez muzeális intézmények, levéltárak és könyvtárak kapcsolódhattak kulturális örökségtúrák megszervezésével és lebonyolításával. „A felhíváshoz csatlakozó intézmények olyan túraútvonalakat dolgoztak ki, és vezetett vagy egyénileg teljesíthető túrák keretében ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, amelyek az évfordulóhoz igazodva lehetőleg 25 km hosszúságúak, gyalogosan és/vagy kerékpárral teljesíthetőek egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva és a kisgyermekes családokra gondolva 2,5 km-es séta kidolgozására is lehetősége nyílt az intézményeknek.

 

A túrák különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményekét is.”


_D0A2459_Copy

 

Ahogy dr. Bereczki Ibolya rámutatott: a túrák útvonalát a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézmények önállóan alakították ki. „A helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható legyen, múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a kulturális örökség rájuk legjellemzőbb elemei (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetőek legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.” Elmondta: a túrákhoz kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t! mottójú játék, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek segítségével és legalább 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehetnek részt.

 

További részletek a játékról és programokról ITT találhatók.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma