Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.09.27

Örökségi barangolások, meghökkentő találkozások, interaktív élmények minden korosztálynak! Több mint 1500 program csaknem 150 helyszínen, a budapesti múzeumoktól a vidéki tájházakig. Avagy idén is vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja október 1. és november 11. között. Az ősz legizgalmasabb rendezvényének idei jelmondata: Szenzációs örökségünk!

A tavaszi Múzeumok Majálisa és a nyári Múzeumok Éjszakája után ősszel sem maradunk múzeumi nagyrendezvény nélkül. A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ idén is a tavalyihoz hasonló nagy érdeklődésre számít: 2017-ben több mint 164 500 látogató 93 településen 159 múzeum 777 féle programja közül válogathatott. A 2018-as évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja 64 településen bukkan fel 622 féle különböző programmal – mondta el dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója az eseményt beharangozó szeptember 27-ei budapesti sajtótájékoztatón. Megfogalmazta: rendkívül fontos a múzeumlátogatás mint művelődési forma, a Múzeumok Őszi Fesztiválja pedig összeköti a múzeumokat és a látogatókat.


_D0A2343_Copy

 

Az utóbbi években komoly infrastrukturális és tartalmi fejlődés zajlott le, ez azonban önmagában még nem elég, hiszen a látogatókat el is kell érni – jegyezte meg dr. Cseri Miklós, hozzátéve: ez a rendezvény a szélesebb közönség számára is lehetővé teszi a múzeumlátogatást. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai azt mutatják, hogy a kultúra ezen területe felkészült arra, hogy a legkülönlegesebb és talán kicsit még extrémnek tűnő ötleteket is megvalósítsa. „A program segítségével azokat a társadalmi rétegeket is el szeretnénk érni, amelyek más esetben sajnos nem jutnak el a múzeumokba” – hangsúlyozta dr. Cseri Miklós, majd kiemelte az Utazó Múzeum elnevezésű programot, amely által azokhoz az emberekhez is elvihetik kulturális örökségeinket, akik nem tudnak ellátogatni a múzeumba. „A programok jelentős részét, több mint kétharmadát, minden évben a vidéki programok adják, ezzel is erősítve a vidéki programturizmust” – tette hozzá.

 

A 2018-as a Családok éve Magyarországon, de emellett idén ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét is, amelynek gondolatiságához és céljaihoz a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódik.

 

A 2018-ban kialakított koncepcióval és jelmondattal – Szenzációs örökségünk! – a szervezők arra kívánják ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében, hiszen a múzeumokban, könyvtárakban, archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt összpontosuló tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezi.


_D0A2299_Copy

 

A szeptember 27-ei sajtótájékoztatón dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a szervezők úgy állították össze a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjait, hogy abban a társadalom minden rétegének minden korcsoportja megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. „A kínálatot színesíti, hogy a programok a Családok éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulója köré csoportosulnak” – emelte ki. Dr. Kásler Miklós a program kapcsán megfogalmazta: egyedi, sokszínű kultúra a miénk, egyedisége révén pedig a világ kultúrkincsének lényeges része. E kultúra megismerését segítik a múzeumok is, amelyek több generáció érzés- és gondolatvilágát gyűjtik össze, olyan közeget teremtenek, amelyben jól érzi magát az ember. „Remélem, hogy a program által kulturális örökségünk és kincseink sok emberhez eljutnak” – jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: a kultúrának fontos szerepe van abban, hogy az emberek ne csak jobban éljenek, hanem szebben is. „Az élet minőségét ugyanis nem elsősorban az anyagi javak határozzák meg, hanem az olyan transzcendentális értékek, amilyen a kultúra is.”

 

Ahogy dr. Cseri Miklós is elmondta, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai különböző tematikák köré csoportosulnak, hogy megkönnyítsék a közönség választását.

 

_D0A2388_Copy


Az NKA évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások témájában szervezett túrák Európa és ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségére, a helyi értékek megóvásának szükségességére igyekeznek ráirányítani a figyelmet. A 25 kilométeres gyalogos és kerékpártúrák és 2,5 kilométeres séták a rendezvény ideje alatt folyamatosan teljesíthetők lesznek egyénileg, családosan vagy kisebb baráti, munkahelyi közösségek által is. A program célja, hogy a látogatók olyan örökségi helyszínekre jussanak el, amelyek valahogyan az NKA-hoz kapcsolódnak, valamint, hogy erősítse a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és a kulturális örökségi helyszínek, települések kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

 

A bemutatóterek szerveznek eseményeket mindezek mellett az Utazó Múzeum, a 16+ Múzeumi találkozások, valamint a Múzeumi Őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva. A Tanárok Napja és az Óvodapedagógusok Napja elnevezésű kiemelt programokra elsősorban a pedagógusokat várják, de bővített tartalommal jelentkezik idén a Mesterek és alkotók című tematika is, amelyen keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek művészek, mesteremberek műhelyeiben zajló munkába. Az iskolai őszi szünetre időzített Múzeumi szünetelő című tematika aktív és eseménydús időtöltést kínál napközis táborokkal, családi programokkal, míg a Pincétől a padlásig tematika programjai a színfalak mögé való bepillantásra nyújtanak lehetőséget, mindezek mellett pedig idén is folytatódik az Irodalmi találkozások a múzeumban című program is.


_D0A2420_Copy

 

A sajtótájékoztatón Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója arról beszélt: az lenne az ideális, ha a múzeumok organikusan lennének részesei az emberek hétköznapjainak. Emellett az is fontos lenne, hogy a gyerekek minél korábban találkozhassanak ezekkel az intézményekkel és az általuk nyújtott tudásanyaggal, hogy később meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől, a szépet a középszerűtől – fogalmazta meg Ugron Zsolna, majd rámutatott: a kulturális örökség rendkívül fontos szerepet játszik az emberek életében. „A kultúra és a turizmus szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy vannak olyan programok, mint amilyen a Múzeumok Őszi Fesztiválja” – fogalmazott.

 

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese az NKA 25 éves évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatról szólva elmondta: ehhez a programelemhez muzeális intézmények, levéltárak és könyvtárak kapcsolódhattak kulturális örökségtúrák megszervezésével és lebonyolításával. „A felhíváshoz csatlakozó intézmények olyan túraútvonalakat dolgoztak ki, és vezetett vagy egyénileg teljesíthető túrák keretében ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, amelyek az évfordulóhoz igazodva lehetőleg 25 km hosszúságúak, gyalogosan és/vagy kerékpárral teljesíthetőek egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva és a kisgyermekes családokra gondolva 2,5 km-es séta kidolgozására is lehetősége nyílt az intézményeknek.

 

A túrák különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményekét is.”


_D0A2459_Copy

 

Ahogy dr. Bereczki Ibolya rámutatott: a túrák útvonalát a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézmények önállóan alakították ki. „A helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható legyen, múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a kulturális örökség rájuk legjellemzőbb elemei (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetőek legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.” Elmondta: a túrákhoz kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t! mottójú játék, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek segítségével és legalább 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehetnek részt.

 

További részletek a játékról és programokról ITT találhatók.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma