NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.09

Az ArtKert fesztivál legnépszerűbb programjai közé tartoztak a művészeti séták, melyek során szakmabeli túravezetők mutatták be Szentendre nevezetességeit az egykor ott alkotó művészek életútján keresztül. Várostörténeti utalások, személyes és szerelmes történetek is megelevenedtek a macskaköves utakat járva.

A séta az ÚjMűhely Galériától indult és a Régi Művésztelepen ért véget, ahol lehetőség nyílt a jelenleg ott dolgozó művészek műtermeinek megismerésére. Képgalériánk ennek a programnak az impresszióiból mutat válogatást.

1._idezet_1

Hogyan lett Szentendre a festők városa? Bánovszky Miklós visszaemlékezése a megeleveníti a történelmi eseményt. A város polgármesterét ekképpen biztatta: „…Nagybányát is a festők tették híressé. Ha most itt megtelepszünk, Szentendrét is a festők városává tehetjük. Művésztelepet létesítünk, a várost felfedezzük. Nevezetesség lesz.”

2._ostemak_nyomaban_1

Őstémáknak nevezzük azokat a városképi kompozíciókat, melyeket több szentendrei alkotó is megfestett. Számos ilyen kultikus helyszínt a festmények alapján be lehet azonosítani.

3._Korniss_es_a_haztetok_1

A városháza homlokzata Korniss Dezsőt is megihlette. Csakúgy, mint a szentendrei háztetők sajátos elrendezése, mely több modern műalkotás létrejöttét inspirálta.

4._Vajda_1

Vajda Lajos és Vajda Júlia bensőséges kapcsolatát a Belgrád-székesegyház kapujában idézték meg. Az épület oldalán látható epitáfiumok csontokból és koponyából álló motívuma a híres festő önarcképein is megjelenik.

5._A_Ferenczy_csalad_1

A Ferenczy család Szentendrén telepedett le 1889-ben. A következő évben ebben a házban született meg Ferenczy Béni és Noémi.

6._video_2

Egy 1947-ből származó híradórészletből megismerhetjük, hogy egykor kik és hogyan alkottak a Szentendrei Régi Művésztelepen.

7._Banfoldi_1

A jelenleg a művésztelepen alkotók közül elsőként Bánföldi Zoltán mutatta be műtermét. Fotóinak és festményeinek műhelytitkait is megosztotta a látogatókkal.

8._Krizbai_1

Krizbai Sándor alkotásai között megelevenedett a művésztelep múltja. Egyik aktuális festménysorozatát a kert fái inspirálták.

9._nomuv_1

A művészeti sétán kihangsúlyozták a Szentendrén alkotó nőművészek jelentőségét is, így külön öröm volt Knyihár Amarilla bemutatója, mely során számos festményéről és a hozzájuk kapcsolódó művészi koncepciójáról is mesélt.

10._aknay_1

Aknay János műtermében egy minikiállítás látható eddigi tárlatainak plakátjaiból. A hozzájuk kapcsolódó történetekből életművének különböző szakaszaiba nyújtott betekintést.

A MANK által szervezet kulturális események egyik visszatérő programját képezik a művészeti séták, így az érdeklődőknek érdemes figyelni meghirdetésükre a jövőben is.


Szöveg: Sipos Tünde

Fotók: Csákvári Zsigmond

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma