15_eves

2019.07.05

„Az Ördögkatlanon az elzárkózás helyett lépten-nyomon nyitottsággal találkozom” – mondja Bérczes László rendező, az Ördögkatlan egyik megálmodója. A fesztivál egyediségéről, a Katlantáncról és Cseh Tamásról is beszélgettünk vele.

_D0A8046_Copy
Bérczes László
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A kezdeti elvárásokkor gondolták volna, ilyen nagy siker lesz az Ördögkatlan?

A kiindulópont az volt, hogy 2008 nyarán szokás szerint megszerveztem a Bárka Kikötőt Pulán, a Művészetek Völgye egyik falujában. De júniusban jött a hír, hogy elmarad a Művészetek Völgye, és Kiss Mónival kitaláltuk, hogy sebaj, megcsináljuk a magunk fesztiválját. Ez azt is jelenti, hogy senki semmiféle elvárást nem támasztott. Az egész annyira jól sikerült, hogy utána viszont már igényelték az emberek a folytatást. Tapasztalatlanok voltunk a fesztiválszervezésben, új, számunkra ismeretlen utakra léptünk rá az Ördögkatlannal. Egy romantikus hobbitevékenységből egész éves, kemény munkát igénylő, intézményesített hobbitevékenység lett.

mihaly3


Egymás után születnek itthon a fesztiválok. Az Ördögkatlan egyedisége hogyan fogalmazható meg?

Hadd válaszoljak példákkal. Egy-egy fellépő művész nem csak úgy jön és aztán elmegy, hanem a koncertje-fellépése után ott marad, jelen akar lenni. Ebben a viszonyulásban már benne foglaltatik, hogy érdekli őket a többiekmások produkciója. A programokat mi választjuk ki, a döntéseink személyes élményeken alapulnak. A személyességhez az is hozzátartozik, hogy nincs olyan, hogy Móni vagy én ne bukkannánk fel legalább egy köszönés erejéig minden programon. Tavaly Lajkó Félix a koncertje után megkérdezte, megismertetnénk-e Kiss Tibivel. Bemutattuk őket egymásnak, azonnal jó viszony alakult ki köztük, a végén együtt zenéltek. Ebben az évben már azt tervezik, hogy együtt lépnek fel. Nem az az üzemmenet folyik nálunk, hogy a „készterméket” megvesszük, majd használat után eldobjuk.

mihaly4


Kiemelne egyet az idei programok közül?

Az idei tervek között meg kell említenem, hogy szeretném, ha megvalósulna a Katlantánc. Pina Bausch, a színháztörténet egyik legjelentősebb alakja már tíz éve halott, de produkciói szellemisége a mai napig él. A Szegfűk című előadásnak egyik alapmotívuma a négy évszak, az örök visszatérés megidézése, amit jelnyelvi módon táncolnak el Louis Armstrong zenéjére. Szeretnénk, ha július 31-én több száz emberrel együtt ez nálunk is összejönne. Ez a közös táncos vonulás pontosan tükrözné a Katlan szellemiségét: a szabadságot, a bátorságot és a derűt.

_D0A8020_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Tíz éve halt meg Cseh Tamás, aki szintén meghatározta a Katlan életét.

Cseh Tamás nyitotta meg az első Ördögkatlant. A második évben, augusztus hetedikén javában zajlott a fesztivál, és jött a szomorú hír a feleségétől, hogy Tamás elment. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy valamilyen úton-módon ne idéznénk meg Tamást minden évben az Ördögkatlanon. Ez idén sem lesz másképp. A látogatókat várja majd egy zongorával együtt a rendelkezésükre bocsátott Cseh Tamás Szoba, ahol bárki leülhet a hangszer mellé, egy feltétellel: hogy Cseh Tamás dalokat ad elő.

38655850_2215230905172121_2197676010210590720_o


Az empátiát, elfogadást is segítheti a fesztivál?

Szerénynek kell lenni, én nem akarok nagy szavakat használni – de ha más mondja, elfogadom. Azt gondolom, hogy öt napra kiszakadunk abból az ördögi körből és fullasztó szürkeségből, amiben mindannyian élünk. Akárhogy nézem, én is zárványként létezem a budapesti utcákon. Az Ördögkatlanon az elzárkózás helyett lépten-nyomon nyitottsággal találkozom. Külön kiemelném, nálunk nincs politizálás, nem foglalkozunk azzal, melyik művészt hova sorolnak.

_D0A8014_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Az irodalmi programok összeállításában mi döntött?

Másodszorra kérünk fel kiadót, hogy képviseltesse magát az Ördögkatlanon, idén a Jelenkor Könyvkiadóra esett a választásunk. Azt, hogy melyik írót, költőt hozzák el, rájuk bízzuk. Ezen kívül jó kapcsolatot ápolunk a Pannon Tükör című folyóirattal is, őket is várjuk, és nem határozzuk meg, hogy a szerkesztő, Nagygéci Kovács József milyen szerzőket választ. Az idei év egyik nagy szenzációja Háy János Kik vagytok ti? című, sajátos magyar irodalomtörténete, esszégyűjteménye. A szerző négy napon keresztül tart majd előadásokat a fesztiválon Petőfiről és Pilinszkyről, Móriczról és Hajnóczyról, mindazokról, akik irodalmunk kétségbevonhatatlan nagyjai. Háy meghívása természetesen szintén személyes döntésből fakadt.


Hogy látja, vissza-visszatér a korábbi közönség?

Tulajdonképpen szinte mindenki visszatér, és mindenki hoz is magával valakit. Az a tapasztalat, hogy évről évre többen vagyunk, és ez jó, mert nem lankad az érdeklődés, megmarad a nyitottság az Ördögkatlan iránt.

50


A legtöbb cég elzárkózik a kultúra anyagi támogatásától. Van ötlete, miért?

Két magyarázattal szolgálhatok erre a kérdésre. Az egyik, hogy nagyon fiatal a nálunk létező kapitalizmus, amelyben az úgymond újgazdagok még „kezdők”, tőlük egyelőre nem várhatunk sokat. Magyarországnak a történelme alatt soha nem adatott meg az a kiváltság, hogy száz-kétszáz éven keresztül viszonylagos változatlanságban, nyugalomban működhessen. Bízom benne, hogy majd a mostani újgazdagok unokái másképp viszonyulnak a kultúrához, ha addig nem történik megint valami lényegi változás. A másik, hogy sok cég a tao által letudhatta a kultúratámogatást, de a tao megszüntetésével nem feltétlenül született meg bennük a szándék, hogy jó, most másképp kell segítenem a kultúrát. Mindezek dacára az Ördögkatlan minden évben újult erővel és lankadatlan lelkesedéssel vág bele a szervezésbe és a megvalósításba.


Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma