2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

_D0A4986_Copy
Délkelet-ázsiai wayang bábok

Komoly kihívással állította szembe magát a Hopp Múzeum csapata újonnan nyílt kiállításával, hiszen egy viszonylag kis helyen kellett egy óriási, 30.000 tételt számláló gyűjteményt reprezentatívan bemutatniuk, miközben érzékeltetik a múzeum történetének legnagyobb súlypontjait is.


A kurátoroknak sikerült megugraniuk ezt a lécet: egy komplex, sok szempontú tárlaton mutatják be a múzeum 100 és a gyűjtemény 150 évét. Igazán nagyszerű, hogy ez a tárlat folyamatosan reflektál saját magára: a legfontosabb gyűjtői, a története és a háttérben folyó munka is láthatóvá válik a termek sorában.


_D0A5065_Copy
Sziámi Buddha-fej


A földszinti folyosón a Hopp Múzeum kutatásait reprezentáló kötetekből látható egy válogatás, alatta pedig egy idővonal tudósít az elmúlt száz év legjelentősebb kiállításairól. Ez a tér a kiállítás origójaként működik, így itt látható még Kisfaludi Stróbl Zsigmond Hopp Ferencről készített márványszobra, a gyűjteményhagyományozást tartalmazó végrendelet, valamint a múzeum 1-es leltári számot viselő műtárgya, az a bizonyos strucctojás is, amelyet Hopp vásárolt első világkörüli útján Ádenben.


A Hopp Ferenc Múzeum egyedülállósága abban áll, hogy kiállításaiban nagyszerűen képes vegyíteni a hagyományos és a kortárs kultúrát egymással, ezt a fajta párhuzamosságot jelen esetben már a lépcsőházban is megtapasztalhatjuk: Gaál József képzőművész a falra újraalkotta két, Vándorbohóc című művét, amelyek elé hagyományos kínai kerámiabábuk kerültek.


_D0A5081_Copy


A kiállítás bevezető terme informatív, a látogató itt ismerheti meg azokat a személyeket, akik jelentős tárgyanyaggal gazdagították a Hopp Ferenc gyűjteményét. A szövegeken keresztül megismerhetjük, hogy mi céllal utazták be a Keletet, valamint, hogy miket és milyen szempontok szerint vásároltak. Ebben a térben azonban nem is ezek a tablók a legütősebbek, hanem a folyosó végén található sziámi Buddha-fej, amelyet Duka Tibor, a Kőrösi Csoma Sándor nyomdokain utazó magyar orvos ajándékozott a Nemzeti Múzeumnak, ahonnan a Hopp-gyűjteménybe került.


Ezt követően az egyes termekben a múzeum nagy korszakait ismerhetjük meg: az első teremben a múzeum első igazgatója, Felvinczi Takács Zoltán gyűjteményezési szempontjait és működésének vizuális lenyomatát is tetten érhetjük. A kínai, japán, indiai és délkelet-ázsiai tárgyak szédítő gazdagsága jól reprezentálja ezt a termékeny gyűjteményezési periódust.


_D0A5022_Copy

 

A tér egyik különlegessége, hogy a korabeli vitrineket és bútorokat felállítva a második világháború előtt divatosnak számító installálás szerint – a tárgycsoportokat különféle enteriőrökbe rendezve – egy viszonylag nagyobb mennyiségű műtárgyanyagot mutatnak itt be. Elsőre talán soknak is tűnhet ez, azonban a kurátorok nagyon okosan vezetik a látogató szemét, így átlátható és élvezhető marad ez a terem is.


Jó ötlet volt, hogy a különböző gyűjtések hasonló tárgyai egymás mellé kerüljenek, mert így nagyszerűen összehasonlíthatóvá váltak. A kínai falon Xántus főként 14-16. századbeli bronzszobrai mellett Hopp jáde és drágakő faragványai szerepelnek. A japán fésűk csoportjából kiderül, hogy Hopp Ferenc és Szemere Attila országgyűlési képviselő, a Batthyány-kormány belügyminiszterének, Szemere Bertalannak a fia egészen hasonló pipereeszközöket vásárolt. Ennek az volt az oka, hogy a szervezett utazásoknak nagyjából ugyanaz volt az útvonala, ugyanazokba a bazárokba vitték a hajón érkező kalandorokat.


_D0A5011_Copy
Fettick Ottó vásárlásai imitált raktárkörnyezetben szerepelnek


Itt látható még az az ülő démont ábrázoló csempelap is, amely egy szentélyből került a világ nagy múzeumaiba 3599 másik társával együtt. A Hopp Múzeumban szereplő darab igazán egyedi, hiszen felső szélén egy férfiarcot ábrázoló graffiti is látható. A lap feletti képernyőről e műtárgy anyagvizsgálatát ismerhetjük meg.


Rendkívül változatosak és szemet gyönyörködtetőek a Zboray Ernő hagyatékából bekerült wayang bábegyüttes is: színpompás ruhákban, különlegesen díszített fejekkel gyanúsan méregetik a látogatót egy fali vitrin mögül.


_D0A5045_Copy
Wayang bábegyüttes


A következő terem a második világháború utáni kényszergyűjteményezésről mesél: sok gyűjtő kénytelen volt a múzeumnak adományozni a tárgyait, mert megvolt a veszélye annak, hogy otthoni körülmények között sérül vagy megsemmisül tárgyanyaguk. Egy vitrinben csodás teázási kellékeket, köztük egy kecses kannát, láthatunk, amelyeket a második igazgató, a régész Horváth Tibor vásárolt. Jegyzetfüzeteiből, valamint egy ásatás során szerzett jomoni edénytöredékeiből kiolvasható a kutató érdeklődése is.


Kiemelt helyet foglalnak el Fettick Ottó vásárlásai: ezeket a japán iparművészeti tárgyakat egy imitált raktárkörnyezetben állították ki. Fettick kortárs alkotók műveit vásárolta, a kiállított tárgyak így mesélnek arról is, hogy egy japán iparművész hogyan használta fel a hagyományait az alkotáshoz.


_D0A5002_Copy
Ez a műtárgy is a Rákosi Mátyás Vas- és Fémművekből kerül elő.

A terem kiemelt részén láthatók a gyűjteménynek azon darabjai, amelyeket a múzeum dolgozói válogattak ki a csepeli Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek udvarán beolvasztásra váró fémhulladékból.


A harmadik terem az állami ajándékozások terme. A sajtóvezetésen Fajcsák Györgyi elmondta: a beérkezett tárgyakból tisztán kivehető, hogy az ajándékozó ország milyen képet szeretett volna kialakítani magáról. A kínai tárgyak az akkor megalakuló Népköztársaság szellemiségét és az új kínai embert hivatottak reprezentálni a kisplasztikákkal, kortárs öltözékekkel, kávéskészletekkel és dohányzótálcával, míg a koreaiak és a vietnámiak kultúrájuk ősiségét hangsúlyozták a tradicionális viseletek és a 11-12. századi kerámiatárgyakon keresztül.


_D0A5121_Copy
A koreaiak és vietnámiak hagyományos tárgyakat és öltözékeket ajándékoztak az 50-es években


Az utolsó egység a buddhista művészetre koncentrál, mindhárom irányát, a hinajánát, a mahajánát és a tibeti buddhizmust is bemutatja, a kiállított műtárgyakkal hangsúlyozva, hogy ezek a tárgyak nem függetleníthetőek a szakralitástól. A szútra borítók mesélnek arról, hogy a buddhizmusban a szöveg az elsődleges, a sziámi buddhista tekercsképek pedig felidézik azokat a szertartásokat, amelyeken használták őket. A teremben szerepel még egy kapuőrző (dvarapala) szobor is, amelynek különleges arckifejezésével és díszes öltözékével vonja magára a figyelmünket. És itt látható még egy királyi díszbe öltözött, ülő Buddha is.


A tibeti buddhizmust ismertető falon Buddha alakokat ábrázoló tekercsképeket és Buddha szobrokat láthatunk. Érdekes megfigyelni, hogy itt szerepelnek japán, kínai tárgyak is, igazolva, hogy a tibeti buddhizmus nem földrajzi meghatározás.


_D0A4956_Copy
A Buddha-szobrokat és tekercsképeket egy dvarapala vigyázza.


A komplex kiállítás a kertben folytatódik, ahol a kiállított fotókon keresztül a orientalizáló kert hangulata, valamint a korabeli látogatók is megismerhetők.


A kiállításban műtárgyvédelmi szempontok miatt negyedéves cserék lesznek, így a 2020. augusztus 30-as zárásig érdemes többször ellátogatni a múzeumba, hogy teljes képet alkothassunk a gyűjteményről.


Kocsis Katica

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


A kiállításról további képeket galériánkban tekinthetnek meg.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma