2018.01.18

Az első világháború következtében súlyos poszttraumás stresszben szenvedett. A betegségéből végül az egyik leghíresebb meséje gyógyította ki. A történet azonban túlnőtt az íróján, aki sohasem tudott kilépni Micimackó árnyékából. Éppen 136 éve született Alan Alexander Milne, a Micimackó megalkotója. Ennek apropóján felidéztük, mi rejtőzik a Százholdas Pagonyon túl…

Milnét a legtöbben a Micimackó megalkotójaként ismerik, ám azt már kevesen tudják róla, hogy számos színdarabot – a Pim úr elhalad című darabja az egyik leghíresebb –, novellát és több verset is írt. De nemcsak az alkotóról, hanem a mű főhőséről és magáról a történetről is igen keveset tudni. Az író születésnapja alkalmából most felelevenítünk néhány érdekességet Micimackóról, Alan Alexander Milnéről és fiáról, Christopher Robinról.


A_a_milne
Alan Alexander Milne


Alan Alexander Miln 1882. január 18-án született Londonban. Gyermekkora nagy részét London Kilburn városrészében töltötte, ott is járt magániskolába, ahol olyan neves tanárai voltak, mint H. G. Wells. Fiatalkorában nem foglalkoztatta az írás, inkább reál beállítottságú volt, így a Cambridge-i Egyetemre jelentkezett matematika szakra. Először az egyetemi lapban jelentek meg publikációi, cikkeire végül a Punch szatirikus magazin figyelt fel, melynek az egyetem elvégzése után szakmunkatársa, majd társkiadója lett. Dorothy de Sélincourtot 1913-ban vette feleségül, egy közös gyermekük született, Christopher Robin. Milne önként vett részt az első világháborúban, ám az ott átélt borzalmakat nehezen tudta feldolgozni és poszttraumás stresszben szenvedett – élményeit Peace with Honour című művében foglalta össze. Miután hazatért a frontról, nem érezte jól magát a város forgatagában, ezért Sussexben vásárolt vidéki házat és odaköltözött családjával. Ennél a pontnál pedig el is érkeztünk a Micimackó megszületéséhez.


A kornak megfelelően Milne és felesége, Dorothy kevés időt töltöttek együtt kisfiukkal, egy állandó dajka vigyázott Christopherre, a szülei pedig csak megszabott időpontban töltöttek el pár órát a saját gyermekükkel. Így a fiatal Christopher jobban kötődött a nevelőnőjéhez, mint a saját szüleihez. Egy alkalommal három napra Milne mégis egyedül maradt fiával, aki szívesen időzött a házukhoz közel eső erdőben. Ekkor alkották meg a Százholdas Pagony, Micimackó, Malacka, Füles és társai történetét. Christopher – akit szülei gyakran szólítottak Billynek, ugyanis születésekor még ezt a nevet szánták a fiúnak – egyéves korában kapta meg a később híressé vált játékmedvét, melyet mindenhová magával cipelt. A történet megalkotásakor az állatok közül csak Micimackó, Malacka és Füles volt meg, a többieket később a szüleitől kapta ajándékba, hogy azok kiegészítsék a történetet. Milne nagyon tudatosan építette fel a Százholdas Pagony világát, a játékfigurákat szinte emberi tulajdonságokkal ruházta fel, a történetek pedig nem csak a gyermekek számára íródtak, hiszen mindnek mögöttes tartalma van. Az író nem is gyermekkönyvnek szánta az alkotást, melyet rögtön a megjelenése után ebbe a kategóriába soroltak. Milne a kezdeti időszakban csak mulatott ezen, később azonban elkeserítőnek találta, hogy nem képes kilépni ebből a skatulyából. A hirtelen jött népszerűséget azonban élvezte, családját, így fiát, akiről Róbert Gida karakterét mintázta, sem rejtette el a nyilvánosság elől, számtalanszor fotózták őket a játékok társaságában, Christopher pedig igazi sztár lett – többször állították meg az utcán autogramért. Milne két kötetben írta meg Micimackó történetét, és két – a történethez kapcsolódó – verseskötetet is kiadott Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk címmel. A kezdeti sikerek és népszerűség után azonban Milnét elkeserítette, hogy beskatulyázták, és nem írhat többé arról, amiről igazán szeretne, hiszen mindenki a Micimackóhoz méri műveit. A népszerűséget azonban fia, Christopher ugyanúgy megszenvedte.


Milne_Pinterest
Christopher Robin
Fotó: pinterest.com


Christopher Robin Milne egészen tízéves koráig élvezte a népszerűséget, amely a könyv miatt övezte őt. Ahogy azonban idősebb lett, egyre inkább feszélyezte a túlzott figyelem, zárkózott lett és nehezen barátkozott, szüleivel is megromlott a viszonya – édesanyjával akkor szakadt meg végleg a kapcsolata, amikor feleségül vette első unokatestvérét, Lesley de Sélincourtot, ugyanis édesanyja hevesen ellenezte a kapcsolatot. Christopher felnőtt korában hallani sem akart a Micimackó-figura és a könyv kereskedelmi forgalomba helyezéséről, sőt még a jogdíjakat sem volt hajlandó felvenni a mű után. Feleségével könyvesboltot nyitottak és igyekeztek csendes életet élni. Christopher egészen 50 éves koráig nem törődött az egykori Mackóval és gyermekkorával. Végül Az elvarázsolt helyek című életrajzi művében megírta karaktere háttértörténetét és bemutatta gyermekkorát is.


„Kanga és Tigris később érkeztek, szüleim ajándékai. Gondosan választották ki őket, hogy ne csupán új tulajdonosuknak okozzanak örömet, hanem a folyatódó történetbe is jól beleilleszthetők legyenek. Azt lehet mondani, hogy születésüktől fogva már bizonyos értelemben karakterek voltak. […] A medve helye a gyerekszobában volt, s fokozatosan kezdett életre kelni. Ahogyan játszottam és beszélgettem játékállataimmal, úgy kezdtek hangot kapni és válaszolni, úgy kezdtek lélegezni. De egyedül nem jutottam volna túl messzire, segítségre volt szükségem. Anyám csatlakozott hozzám, s ő, én meg a játékállatok játszottunk együtt, s egyre több élet, egyre több jellemvonás áramlott beléjük, míg csak el nem jutottunk addig a pontig, amikor apám következett.”


Christopher Robin Milne: Az elvarázsolt helyek


The_original_Winnie_the_Pooh_toys


Az idézetből is kitűnik, Christopher szülei mennyire tudatosan építették fel a Százholdas Pagony és Micimackó történetét. Milne felfigyelt kisfia képzelt világára, amely megihlette, és annak érdekében, hogy még érdekesebbé tegye a történetet, nemcsak a nyilvánosság elé tárta fia elképzelt világát, de életre is keltette azt. A kisfiú örült szülei figyelmének, és összességében boldog gyermekkora volt, hiszen édesapjával együtt építettek fel egy közös fantáziavilágot. Azzal azonban, hogy Milne ezt a nyilvánosság elé tárta, és üzletet csinált belőle, a Százholdas Pagony elveszítette a varázsát. Mint minden ember, idővel Christopher is elérkezett abba a korba, amikor már nem akart Róbert Gida lenni, amikor már teher volt számára Micimackó története és ki akart lépni az árnyékából.


„Sötét pillanataimban, amikor London utcáin vánszorogtam, és munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott föl a csúcsra. Ellopta tőlem a tisztességes nevemet, engem meg cserben hagyott azzal a kétes hírnévvel, hogy az ő fia vagyok.”


Christopher Robin Milne: Az elvarázsolt helyekÉdesapjához fűződő viszonya kettős volt: egyszerre szerette, tisztelte és egyszerre táplált iránta mérhetetlen haragot is. Az életük mégis hasonlóan alakult: ahogyan az öreg Milne, úgy ő sem tudott soha kilépni a Százholdas Pagony és Micimackó árnyékából.


Christopher_Robin_A.A.Milne


Ha többet szeretnél megtudni Róbert Gida életéről és édesapjához fűződő viszonyáról, nézd meg a Viszlát, Christopher Robin című filmet, melyet január 11-től játszanak a mozikban!Fischer Viktória

Forrás: wikipédia.org, Múlt-kor, Kamarás István OJD: Micimackó

Fotó: wikipedia.org

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma