728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.01.18

Az első világháború következtében súlyos poszttraumás stresszben szenvedett. A betegségéből végül az egyik leghíresebb meséje gyógyította ki. A történet azonban túlnőtt az íróján, aki sohasem tudott kilépni Micimackó árnyékából. Éppen 136 éve született Alan Alexander Milne, a Micimackó megalkotója. Ennek apropóján felidéztük, mi rejtőzik a Százholdas Pagonyon túl…

Milnét a legtöbben a Micimackó megalkotójaként ismerik, ám azt már kevesen tudják róla, hogy számos színdarabot – a Pim úr elhalad című darabja az egyik leghíresebb –, novellát és több verset is írt. De nemcsak az alkotóról, hanem a mű főhőséről és magáról a történetről is igen keveset tudni. Az író születésnapja alkalmából most felelevenítünk néhány érdekességet Micimackóról, Alan Alexander Milnéről és fiáról, Christopher Robinról.


A_a_milne
Alan Alexander Milne


Alan Alexander Miln 1882. január 18-án született Londonban. Gyermekkora nagy részét London Kilburn városrészében töltötte, ott is járt magániskolába, ahol olyan neves tanárai voltak, mint H. G. Wells. Fiatalkorában nem foglalkoztatta az írás, inkább reál beállítottságú volt, így a Cambridge-i Egyetemre jelentkezett matematika szakra. Először az egyetemi lapban jelentek meg publikációi, cikkeire végül a Punch szatirikus magazin figyelt fel, melynek az egyetem elvégzése után szakmunkatársa, majd társkiadója lett. Dorothy de Sélincourtot 1913-ban vette feleségül, egy közös gyermekük született, Christopher Robin. Milne önként vett részt az első világháborúban, ám az ott átélt borzalmakat nehezen tudta feldolgozni és poszttraumás stresszben szenvedett – élményeit Peace with Honour című művében foglalta össze. Miután hazatért a frontról, nem érezte jól magát a város forgatagában, ezért Sussexben vásárolt vidéki házat és odaköltözött családjával. Ennél a pontnál pedig el is érkeztünk a Micimackó megszületéséhez.


A kornak megfelelően Milne és felesége, Dorothy kevés időt töltöttek együtt kisfiukkal, egy állandó dajka vigyázott Christopherre, a szülei pedig csak megszabott időpontban töltöttek el pár órát a saját gyermekükkel. Így a fiatal Christopher jobban kötődött a nevelőnőjéhez, mint a saját szüleihez. Egy alkalommal három napra Milne mégis egyedül maradt fiával, aki szívesen időzött a házukhoz közel eső erdőben. Ekkor alkották meg a Százholdas Pagony, Micimackó, Malacka, Füles és társai történetét. Christopher – akit szülei gyakran szólítottak Billynek, ugyanis születésekor még ezt a nevet szánták a fiúnak – egyéves korában kapta meg a később híressé vált játékmedvét, melyet mindenhová magával cipelt. A történet megalkotásakor az állatok közül csak Micimackó, Malacka és Füles volt meg, a többieket később a szüleitől kapta ajándékba, hogy azok kiegészítsék a történetet. Milne nagyon tudatosan építette fel a Százholdas Pagony világát, a játékfigurákat szinte emberi tulajdonságokkal ruházta fel, a történetek pedig nem csak a gyermekek számára íródtak, hiszen mindnek mögöttes tartalma van. Az író nem is gyermekkönyvnek szánta az alkotást, melyet rögtön a megjelenése után ebbe a kategóriába soroltak. Milne a kezdeti időszakban csak mulatott ezen, később azonban elkeserítőnek találta, hogy nem képes kilépni ebből a skatulyából. A hirtelen jött népszerűséget azonban élvezte, családját, így fiát, akiről Róbert Gida karakterét mintázta, sem rejtette el a nyilvánosság elől, számtalanszor fotózták őket a játékok társaságában, Christopher pedig igazi sztár lett – többször állították meg az utcán autogramért. Milne két kötetben írta meg Micimackó történetét, és két – a történethez kapcsolódó – verseskötetet is kiadott Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk címmel. A kezdeti sikerek és népszerűség után azonban Milnét elkeserítette, hogy beskatulyázták, és nem írhat többé arról, amiről igazán szeretne, hiszen mindenki a Micimackóhoz méri műveit. A népszerűséget azonban fia, Christopher ugyanúgy megszenvedte.


Milne_Pinterest
Christopher Robin
Fotó: pinterest.com


Christopher Robin Milne egészen tízéves koráig élvezte a népszerűséget, amely a könyv miatt övezte őt. Ahogy azonban idősebb lett, egyre inkább feszélyezte a túlzott figyelem, zárkózott lett és nehezen barátkozott, szüleivel is megromlott a viszonya – édesanyjával akkor szakadt meg végleg a kapcsolata, amikor feleségül vette első unokatestvérét, Lesley de Sélincourtot, ugyanis édesanyja hevesen ellenezte a kapcsolatot. Christopher felnőtt korában hallani sem akart a Micimackó-figura és a könyv kereskedelmi forgalomba helyezéséről, sőt még a jogdíjakat sem volt hajlandó felvenni a mű után. Feleségével könyvesboltot nyitottak és igyekeztek csendes életet élni. Christopher egészen 50 éves koráig nem törődött az egykori Mackóval és gyermekkorával. Végül Az elvarázsolt helyek című életrajzi művében megírta karaktere háttértörténetét és bemutatta gyermekkorát is.


„Kanga és Tigris később érkeztek, szüleim ajándékai. Gondosan választották ki őket, hogy ne csupán új tulajdonosuknak okozzanak örömet, hanem a folyatódó történetbe is jól beleilleszthetők legyenek. Azt lehet mondani, hogy születésüktől fogva már bizonyos értelemben karakterek voltak. […] A medve helye a gyerekszobában volt, s fokozatosan kezdett életre kelni. Ahogyan játszottam és beszélgettem játékállataimmal, úgy kezdtek hangot kapni és válaszolni, úgy kezdtek lélegezni. De egyedül nem jutottam volna túl messzire, segítségre volt szükségem. Anyám csatlakozott hozzám, s ő, én meg a játékállatok játszottunk együtt, s egyre több élet, egyre több jellemvonás áramlott beléjük, míg csak el nem jutottunk addig a pontig, amikor apám következett.”


Christopher Robin Milne: Az elvarázsolt helyek


The_original_Winnie_the_Pooh_toys


Az idézetből is kitűnik, Christopher szülei mennyire tudatosan építették fel a Százholdas Pagony és Micimackó történetét. Milne felfigyelt kisfia képzelt világára, amely megihlette, és annak érdekében, hogy még érdekesebbé tegye a történetet, nemcsak a nyilvánosság elé tárta fia elképzelt világát, de életre is keltette azt. A kisfiú örült szülei figyelmének, és összességében boldog gyermekkora volt, hiszen édesapjával együtt építettek fel egy közös fantáziavilágot. Azzal azonban, hogy Milne ezt a nyilvánosság elé tárta, és üzletet csinált belőle, a Százholdas Pagony elveszítette a varázsát. Mint minden ember, idővel Christopher is elérkezett abba a korba, amikor már nem akart Róbert Gida lenni, amikor már teher volt számára Micimackó története és ki akart lépni az árnyékából.


„Sötét pillanataimban, amikor London utcáin vánszorogtam, és munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott föl a csúcsra. Ellopta tőlem a tisztességes nevemet, engem meg cserben hagyott azzal a kétes hírnévvel, hogy az ő fia vagyok.”


Christopher Robin Milne: Az elvarázsolt helyekÉdesapjához fűződő viszonya kettős volt: egyszerre szerette, tisztelte és egyszerre táplált iránta mérhetetlen haragot is. Az életük mégis hasonlóan alakult: ahogyan az öreg Milne, úgy ő sem tudott soha kilépni a Százholdas Pagony és Micimackó árnyékából.


Christopher_Robin_A.A.Milne


Ha többet szeretnél megtudni Róbert Gida életéről és édesapjához fűződő viszonyáról, nézd meg a Viszlát, Christopher Robin című filmet, melyet január 11-től játszanak a mozikban!Fischer Viktória

Forrás: wikipédia.org, Múlt-kor, Kamarás István OJD: Micimackó

Fotó: wikipedia.org

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma