IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.01.18

Az első világháború következtében súlyos poszttraumás stresszben szenvedett. A betegségéből végül az egyik leghíresebb meséje gyógyította ki. A történet azonban túlnőtt az íróján, aki sohasem tudott kilépni Micimackó árnyékából. Éppen 136 éve született Alan Alexander Milne, a Micimackó megalkotója. Ennek apropóján felidéztük, mi rejtőzik a Százholdas Pagonyon túl…

Milnét a legtöbben a Micimackó megalkotójaként ismerik, ám azt már kevesen tudják róla, hogy számos színdarabot – a Pim úr elhalad című darabja az egyik leghíresebb –, novellát és több verset is írt. De nemcsak az alkotóról, hanem a mű főhőséről és magáról a történetről is igen keveset tudni. Az író születésnapja alkalmából most felelevenítünk néhány érdekességet Micimackóról, Alan Alexander Milnéről és fiáról, Christopher Robinról.


A_a_milne
Alan Alexander Milne


Alan Alexander Miln 1882. január 18-án született Londonban. Gyermekkora nagy részét London Kilburn városrészében töltötte, ott is járt magániskolába, ahol olyan neves tanárai voltak, mint H. G. Wells. Fiatalkorában nem foglalkoztatta az írás, inkább reál beállítottságú volt, így a Cambridge-i Egyetemre jelentkezett matematika szakra. Először az egyetemi lapban jelentek meg publikációi, cikkeire végül a Punch szatirikus magazin figyelt fel, melynek az egyetem elvégzése után szakmunkatársa, majd társkiadója lett. Dorothy de Sélincourtot 1913-ban vette feleségül, egy közös gyermekük született, Christopher Robin. Milne önként vett részt az első világháborúban, ám az ott átélt borzalmakat nehezen tudta feldolgozni és poszttraumás stresszben szenvedett – élményeit Peace with Honour című művében foglalta össze. Miután hazatért a frontról, nem érezte jól magát a város forgatagában, ezért Sussexben vásárolt vidéki házat és odaköltözött családjával. Ennél a pontnál pedig el is érkeztünk a Micimackó megszületéséhez.


A kornak megfelelően Milne és felesége, Dorothy kevés időt töltöttek együtt kisfiukkal, egy állandó dajka vigyázott Christopherre, a szülei pedig csak megszabott időpontban töltöttek el pár órát a saját gyermekükkel. Így a fiatal Christopher jobban kötődött a nevelőnőjéhez, mint a saját szüleihez. Egy alkalommal három napra Milne mégis egyedül maradt fiával, aki szívesen időzött a házukhoz közel eső erdőben. Ekkor alkották meg a Százholdas Pagony, Micimackó, Malacka, Füles és társai történetét. Christopher – akit szülei gyakran szólítottak Billynek, ugyanis születésekor még ezt a nevet szánták a fiúnak – egyéves korában kapta meg a később híressé vált játékmedvét, melyet mindenhová magával cipelt. A történet megalkotásakor az állatok közül csak Micimackó, Malacka és Füles volt meg, a többieket később a szüleitől kapta ajándékba, hogy azok kiegészítsék a történetet. Milne nagyon tudatosan építette fel a Százholdas Pagony világát, a játékfigurákat szinte emberi tulajdonságokkal ruházta fel, a történetek pedig nem csak a gyermekek számára íródtak, hiszen mindnek mögöttes tartalma van. Az író nem is gyermekkönyvnek szánta az alkotást, melyet rögtön a megjelenése után ebbe a kategóriába soroltak. Milne a kezdeti időszakban csak mulatott ezen, később azonban elkeserítőnek találta, hogy nem képes kilépni ebből a skatulyából. A hirtelen jött népszerűséget azonban élvezte, családját, így fiát, akiről Róbert Gida karakterét mintázta, sem rejtette el a nyilvánosság elől, számtalanszor fotózták őket a játékok társaságában, Christopher pedig igazi sztár lett – többször állították meg az utcán autogramért. Milne két kötetben írta meg Micimackó történetét, és két – a történethez kapcsolódó – verseskötetet is kiadott Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk címmel. A kezdeti sikerek és népszerűség után azonban Milnét elkeserítette, hogy beskatulyázták, és nem írhat többé arról, amiről igazán szeretne, hiszen mindenki a Micimackóhoz méri műveit. A népszerűséget azonban fia, Christopher ugyanúgy megszenvedte.


Milne_Pinterest
Christopher Robin
Fotó: pinterest.com


Christopher Robin Milne egészen tízéves koráig élvezte a népszerűséget, amely a könyv miatt övezte őt. Ahogy azonban idősebb lett, egyre inkább feszélyezte a túlzott figyelem, zárkózott lett és nehezen barátkozott, szüleivel is megromlott a viszonya – édesanyjával akkor szakadt meg végleg a kapcsolata, amikor feleségül vette első unokatestvérét, Lesley de Sélincourtot, ugyanis édesanyja hevesen ellenezte a kapcsolatot. Christopher felnőtt korában hallani sem akart a Micimackó-figura és a könyv kereskedelmi forgalomba helyezéséről, sőt még a jogdíjakat sem volt hajlandó felvenni a mű után. Feleségével könyvesboltot nyitottak és igyekeztek csendes életet élni. Christopher egészen 50 éves koráig nem törődött az egykori Mackóval és gyermekkorával. Végül Az elvarázsolt helyek című életrajzi művében megírta karaktere háttértörténetét és bemutatta gyermekkorát is.


„Kanga és Tigris később érkeztek, szüleim ajándékai. Gondosan választották ki őket, hogy ne csupán új tulajdonosuknak okozzanak örömet, hanem a folyatódó történetbe is jól beleilleszthetők legyenek. Azt lehet mondani, hogy születésüktől fogva már bizonyos értelemben karakterek voltak. […] A medve helye a gyerekszobában volt, s fokozatosan kezdett életre kelni. Ahogyan játszottam és beszélgettem játékállataimmal, úgy kezdtek hangot kapni és válaszolni, úgy kezdtek lélegezni. De egyedül nem jutottam volna túl messzire, segítségre volt szükségem. Anyám csatlakozott hozzám, s ő, én meg a játékállatok játszottunk együtt, s egyre több élet, egyre több jellemvonás áramlott beléjük, míg csak el nem jutottunk addig a pontig, amikor apám következett.”


Christopher Robin Milne: Az elvarázsolt helyek


The_original_Winnie_the_Pooh_toys


Az idézetből is kitűnik, Christopher szülei mennyire tudatosan építették fel a Százholdas Pagony és Micimackó történetét. Milne felfigyelt kisfia képzelt világára, amely megihlette, és annak érdekében, hogy még érdekesebbé tegye a történetet, nemcsak a nyilvánosság elé tárta fia elképzelt világát, de életre is keltette azt. A kisfiú örült szülei figyelmének, és összességében boldog gyermekkora volt, hiszen édesapjával együtt építettek fel egy közös fantáziavilágot. Azzal azonban, hogy Milne ezt a nyilvánosság elé tárta, és üzletet csinált belőle, a Százholdas Pagony elveszítette a varázsát. Mint minden ember, idővel Christopher is elérkezett abba a korba, amikor már nem akart Róbert Gida lenni, amikor már teher volt számára Micimackó története és ki akart lépni az árnyékából.


„Sötét pillanataimban, amikor London utcáin vánszorogtam, és munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott föl a csúcsra. Ellopta tőlem a tisztességes nevemet, engem meg cserben hagyott azzal a kétes hírnévvel, hogy az ő fia vagyok.”


Christopher Robin Milne: Az elvarázsolt helyekÉdesapjához fűződő viszonya kettős volt: egyszerre szerette, tisztelte és egyszerre táplált iránta mérhetetlen haragot is. Az életük mégis hasonlóan alakult: ahogyan az öreg Milne, úgy ő sem tudott soha kilépni a Százholdas Pagony és Micimackó árnyékából.


Christopher_Robin_A.A.Milne


Ha többet szeretnél megtudni Róbert Gida életéről és édesapjához fűződő viszonyáról, nézd meg a Viszlát, Christopher Robin című filmet, melyet január 11-től játszanak a mozikban!Fischer Viktória

Forrás: wikipédia.org, Múlt-kor, Kamarás István OJD: Micimackó

Fotó: wikipedia.org

lukoviczky

egy

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

midnight-in-paris

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

enek2

2019.04.23

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három olyan hölgyet köszönthet a magyar közönség a Művészetek Palotájában, akiknek stílusa bár eltér egymástól, a műfaj iránti teljes odaadásuk mégis összeköti őket. Ida Nielsen, Tia Fuller és Jane Monheit ugyanazt a szenvedélyt adják át a maguk eszközével – legyen ez a basszusgitár, a szaxofon vagy saját hangjuk.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma