GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.05.19

Kogart Kortárs Gyűjtemény címmel mutatja be mintegy száz mai magyar alkotó munkáit a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) kollekciójából a Várkert Bazár május 18-ától látható kiállítása. A látogatók olyan művészek alkotásaival találkozhatnak a tárlaton, mint Deim Pál, Wahorn András, ef Zámbó István, Bak Imre vagy Hencze Tamás.

_D0A7285_Copy


Gyutai Csaba, a Várkert Bazár igazgatója a tárlat május 17-ei sajtótájékoztatóján felidézte: több mint három éve tart rendkívül sikeres együttműködésük a Kogarttal, azóta többek között Csók István, Koszta József, Borsos Miklós, Kondor Béla munkáiból nyílt kiállítás a Testőrpalotában. Az épület ennek köszönhetően klasszikus kiállítóhelyként találta meg a helyét Budapest művészeti életében – hangsúlyozta. Most a kortárs művészet jelenik meg a falakon, Deim Pál, Jovánovics György, Wahorn András, ef Zámbó István és számos egyéb kiállító azonban már élő klasszikusnak számítanak – jegyezte meg Gyutai Csaba, hozzátéve: reményeik szerint az együttműködés a jövőben is folytatódik a Várkert Bazár és a Kogart között.

 

_D0A7220_Copy
Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke és
Gyutai Csaba, a Várkert Bazár igazgatója (balról jobbra)


Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke hozzátette: az alapítvány mecenatúra programjának keretében 2007 és 2010 között 220 kortárs magyar képzőművésztől vásároltak alkotásokat 320 millió forint értékben. Ennek rendszeres bemutatását a Kogart szerződésben vállalta, a kollekció darabjait így gyakran kölcsönzik, de saját tárlatokon is bemutatják. Az elkötelezettséget tükrözi az az együttműködés is, amely a Kogart és a budapesti Eötvös József Gimnázium között jött létre: a közös munka keretein belül a diákok a mostani tárlat népszerűsítésében és a kapcsolódó programok megtervezésében és megvalósításában is aktívan részt vállalnak. A kiállítás látogatói a Heim Pál Gyermekkórházban ápolt beteg gyerekek számára adományozhatnak játékokat, alkotóeszközöket – számolt be Fertőszögi Péter.

 

_D0A7310_Copy


A Kogart kortárs anyagából Kosinsky Richárd, Marosvölgyi Gábor és Szalay Ágnes kurátorok állították össze a mintegy száz alkotó munkáit felvonultató kiállítást. Kosinsky Richárd elmondta: a tárlat alsó szintjén az ember, az emberi identitás, az emberi környezet kerül fókuszba, míg a második emeleten a természet, az organikus és az épített táj áll a középpontban, egészen az absztrakcióig. Az ember intim terét vizsgálja például Szurcsik József plasztikus kettős portréja vagy Konok Tamás absztrakt Interieur Rouge-a, míg Verebics Katalin „önhátképén” vagy Szabó Ádám Szobor bőrbetegségek I-III. című sorozatán keresztül a test tapasztalatára és határaira kérdez rá a tárlat.

 

_D0A7170_Copy


A közösségi és egyéni identitást olyan művek kutatják, mint Fehér László Gyerek repülőgép modellekkel című festménye, Hitka Viktória gyermekkori családi élményeit feldolgozó sorozata vagy El Kazovszkij A részrehajló bálvány I. című munkája. Cseke Szilárd Erdő című képén még a tiszta természet tűnik fel, Szabó Ábel Kőbánya című hiperrealista festménye azonban már egy ember nélküli urbánus környezetbe, Csernus Tibor Motorbicikli című alkotása pedig egy lakótelep szélére visz el. Számos nagymester munkái sorakoznak az absztrakt szekcióban, ahol a látogatók mások mellett Bak Imre, Hencze Tamás, Nádler István, Megyik János és a fiatal Batykó Róbert műveivel találkozhatnak a kiállítás augusztus 26-ai zárásáig.


_D0A7257_Copy


 

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma