hangf_spotify_banner_728x90

2018.05.19

Kogart Kortárs Gyűjtemény címmel mutatja be mintegy száz mai magyar alkotó munkáit a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) kollekciójából a Várkert Bazár május 18-ától látható kiállítása. A látogatók olyan művészek alkotásaival találkozhatnak a tárlaton, mint Deim Pál, Wahorn András, ef Zámbó István, Bak Imre vagy Hencze Tamás.

_D0A7285_Copy


Gyutai Csaba, a Várkert Bazár igazgatója a tárlat május 17-ei sajtótájékoztatóján felidézte: több mint három éve tart rendkívül sikeres együttműködésük a Kogarttal, azóta többek között Csók István, Koszta József, Borsos Miklós, Kondor Béla munkáiból nyílt kiállítás a Testőrpalotában. Az épület ennek köszönhetően klasszikus kiállítóhelyként találta meg a helyét Budapest művészeti életében – hangsúlyozta. Most a kortárs művészet jelenik meg a falakon, Deim Pál, Jovánovics György, Wahorn András, ef Zámbó István és számos egyéb kiállító azonban már élő klasszikusnak számítanak – jegyezte meg Gyutai Csaba, hozzátéve: reményeik szerint az együttműködés a jövőben is folytatódik a Várkert Bazár és a Kogart között.

 

_D0A7220_Copy
Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke és
Gyutai Csaba, a Várkert Bazár igazgatója (balról jobbra)


Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke hozzátette: az alapítvány mecenatúra programjának keretében 2007 és 2010 között 220 kortárs magyar képzőművésztől vásároltak alkotásokat 320 millió forint értékben. Ennek rendszeres bemutatását a Kogart szerződésben vállalta, a kollekció darabjait így gyakran kölcsönzik, de saját tárlatokon is bemutatják. Az elkötelezettséget tükrözi az az együttműködés is, amely a Kogart és a budapesti Eötvös József Gimnázium között jött létre: a közös munka keretein belül a diákok a mostani tárlat népszerűsítésében és a kapcsolódó programok megtervezésében és megvalósításában is aktívan részt vállalnak. A kiállítás látogatói a Heim Pál Gyermekkórházban ápolt beteg gyerekek számára adományozhatnak játékokat, alkotóeszközöket – számolt be Fertőszögi Péter.

 

_D0A7310_Copy


A Kogart kortárs anyagából Kosinsky Richárd, Marosvölgyi Gábor és Szalay Ágnes kurátorok állították össze a mintegy száz alkotó munkáit felvonultató kiállítást. Kosinsky Richárd elmondta: a tárlat alsó szintjén az ember, az emberi identitás, az emberi környezet kerül fókuszba, míg a második emeleten a természet, az organikus és az épített táj áll a középpontban, egészen az absztrakcióig. Az ember intim terét vizsgálja például Szurcsik József plasztikus kettős portréja vagy Konok Tamás absztrakt Interieur Rouge-a, míg Verebics Katalin „önhátképén” vagy Szabó Ádám Szobor bőrbetegségek I-III. című sorozatán keresztül a test tapasztalatára és határaira kérdez rá a tárlat.

 

_D0A7170_Copy


A közösségi és egyéni identitást olyan művek kutatják, mint Fehér László Gyerek repülőgép modellekkel című festménye, Hitka Viktória gyermekkori családi élményeit feldolgozó sorozata vagy El Kazovszkij A részrehajló bálvány I. című munkája. Cseke Szilárd Erdő című képén még a tiszta természet tűnik fel, Szabó Ábel Kőbánya című hiperrealista festménye azonban már egy ember nélküli urbánus környezetbe, Csernus Tibor Motorbicikli című alkotása pedig egy lakótelep szélére visz el. Számos nagymester munkái sorakoznak az absztrakt szekcióban, ahol a látogatók mások mellett Bak Imre, Hencze Tamás, Nádler István, Megyik János és a fiatal Batykó Róbert műveivel találkozhatnak a kiállítás augusztus 26-ai zárásáig.


_D0A7257_Copy


 

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

fecske_2.R

2019.05.26

A Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban, az 1927-es magyarországi bemutató helyszínén, az akkoriban Városinak nevezett Erkel Színházban, május 26-án és 27-én szólal meg újra A fecske. Anger Ferenc rendezővel Puccini különleges, ritkán játszott lírai operájának sajátos kettősségéről beszélgettünk, a fővárosit megelőző kolozsvári premiert is érintve.

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Jean-Michel Othoniel francia képzőművész gondosan megfestett, fekete gyöngysorokból kialakított rózsát ábrázoló hat képe díszíti a párizsi Louvre múzeum Puget-termét. A botanika lelkes híveként ismert művész kiállításával az üvegpiramis megépítése 30. évfordulóját ünnepli. Othoniel, a Palais-Royal metróállomásnál található Éjszakai madarak kioszkja című installáció és a versailles-i park modern szökőkútjának alkotója képeinek ötletét a múzeum egyik gyöngyszemének számító, Medici Mária és IV. Henrik esküvőjét ábrázoló Rubens-kép részletéből merítette, amelyen a francia királyi pár előtt a legalsó lépcsőfokra leesett kis rózsa látható. A kiállítás 2020. február 24-ig látható.

Kovács Vilmos ezredes szükségszerűnek nevezte a jó kapcsolatokat az érintett országok között, hiszen a magyar hősök jelentős része más államban nyugszik, és Magyarországon is temettek el külföldieket a háborúk alatt. A parancsnok közölte, hogy az első világháborús hadisírok rendbetételére elkülönített 2 milliárd forintos keret 70-80 százalékát már lekötötték. A pályázati összegből 30 ezer katonai sír újulhat meg országszerte, függetlenül az ott nyugvók nemzetiségétől. Magyarország Európában elsőként, 1917-ben gondoskodott törvényi szintű szabályozással a hősi halottak emlékének ápolásáról, 1924-ben pedig minden év májusának utolsó vasárnapját jelölték ki a magyar hősök emlékünnepévé.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

csacsifogat

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma