Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.16

Kép-Vers – Kortárs költők versei képkeretben címmel nyílt meg április 10-én a Magyar Írószövetség Székházában a kortárs irodalmi versekből inspirálódó képzőművészeti alkotások kiállítása. Bánföldi Zoltán képzőművészt, a kiállítás kurátorát a kiválasztott munkákról és az összművészet jelentőségéről is kérdeztük.

Kép-Vers
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Meséljen kicsit a márciusban meghirdetett Kép-Vers pályázatra érkező művekről!

Körülbelül nyolcvan alkotótól kaptunk pályamunkákat, és a szakmai zsűri a beérkezett pályaművek felét válogatta ki a kiállításra. A kiírásban szerepelt, hogy hivatásos képzőművészektől várjuk az anyagokat nehéz volt döntenie a zsűrinek, mert rendkívül magas színvonal jellemezte a pályamunkákat.

Grafika, festészet, fotó, valamint szobrászat kategóriában lehetett pályázni, és ez a négy kategória nagyon elüt egymástól. Mindegyiknél megfigyelhetőek voltak a képi gondolkodásmódban azok a megközelítések, amelyek jobban tolmácsolták az olvasott szöveget. A festészet esetén több, a szöveghez lazább szállal kötődő munka készült, és ugyanez a fotónál és a két beválogatott kisplasztikánál is feltűnt.


Banfoldi_Zoltan_festo
Bánföldi Zoltán képzőművész, a kiállítás kurátora
Fotó: Stekovics Gáspár

 

Egyes művek tehát konkrétan reflektáltak a szövegre, míg más munkák azt csak kiindulópontnak tekintették.

Pontosan. Például a harmadik helyezést elért grafikusművész munkáin a szakmai jártasság mellett az illusztrációkészség is meghatározó volt, hogy hogyan emeli át a szöveget a vizualitás terébe.

 

Milyen szempontok alapján döntött a zsűri?

Mindenféleképp a vizuális minőség határozta meg a választást. A szakmában való jártasság szintén átjött a munkákon, megmutatta, hogy egy-egy alkotó mennyire érezte át a szövegek mondanivalóját, tudott-e brillírozni a saját szakmáján belül egy-egy művel kapcsolatban.

_D0A9522_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett pályázat az összművészet fontosságára helyezte a hangsúlyt.

A Versmaraton rendezvénysorozat egyik társrendezvénye volt a pályázat. Nagyon jó apropó – akár az irodalom, akár a képzőművészet felől közelítjük meg –, hogy a MANK támogatja a párbeszéd kialakítását több, egymástól valamelyest távol eső területek között. Az eredményből jól látszik, valódi remeklések születtek.

 

Együtt állították ki a szövegeket és a képzőművészeti alkotásokat?

Természetesen. A kiállításon egyszerre van jelen mindkettő, így két világértelmezésből egy harmadik születhet meg a látogatóban.

_D0A9755_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Terveznek bővítést a jövőben? Kiegészülhetne a pályázat videókkal, videóinstallációkkal.

Már a zsűrizéskor felmerült, hogy a későbbiekben új kategóriákat vezethetnénk be. Ehhez úgy kellene kiírni a pályázatot, hogy legyen idő a pályázóknak a munkák elkészítésére, mert azért egy mozgókép megalkotása időigényes feladat.

 

Várható, hogy vidéki vagy határon túli városokban is szerepeltetik a kiállítást?

Erre egyelőre még nem gondoltunk, de ha bárki hasonló ötlettel keresne meg minket, nem zárkózunk el, mindenre nyitottak vagyunk.

 

Ayhan Gökhan

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma