728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.04.16

Kép-Vers – Kortárs költők versei képkeretben címmel nyílt meg április 10-én a Magyar Írószövetség Székházában a kortárs irodalmi versekből inspirálódó képzőművészeti alkotások kiállítása. Bánföldi Zoltán képzőművészt, a kiállítás kurátorát a kiválasztott munkákról és az összművészet jelentőségéről is kérdeztük.

Kép-Vers
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Meséljen kicsit a márciusban meghirdetett Kép-Vers pályázatra érkező művekről!

Körülbelül nyolcvan alkotótól kaptunk pályamunkákat, és a szakmai zsűri a beérkezett pályaművek felét válogatta ki a kiállításra. A kiírásban szerepelt, hogy hivatásos képzőművészektől várjuk az anyagokat nehéz volt döntenie a zsűrinek, mert rendkívül magas színvonal jellemezte a pályamunkákat.

Grafika, festészet, fotó, valamint szobrászat kategóriában lehetett pályázni, és ez a négy kategória nagyon elüt egymástól. Mindegyiknél megfigyelhetőek voltak a képi gondolkodásmódban azok a megközelítések, amelyek jobban tolmácsolták az olvasott szöveget. A festészet esetén több, a szöveghez lazább szállal kötődő munka készült, és ugyanez a fotónál és a két beválogatott kisplasztikánál is feltűnt.


Banfoldi_Zoltan_festo
Bánföldi Zoltán képzőművész, a kiállítás kurátora
Fotó: Stekovics Gáspár

 

Egyes művek tehát konkrétan reflektáltak a szövegre, míg más munkák azt csak kiindulópontnak tekintették.

Pontosan. Például a harmadik helyezést elért grafikusművész munkáin a szakmai jártasság mellett az illusztrációkészség is meghatározó volt, hogy hogyan emeli át a szöveget a vizualitás terébe.

 

Milyen szempontok alapján döntött a zsűri?

Mindenféleképp a vizuális minőség határozta meg a választást. A szakmában való jártasság szintén átjött a munkákon, megmutatta, hogy egy-egy alkotó mennyire érezte át a szövegek mondanivalóját, tudott-e brillírozni a saját szakmáján belül egy-egy művel kapcsolatban.

_D0A9522_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett pályázat az összművészet fontosságára helyezte a hangsúlyt.

A Versmaraton rendezvénysorozat egyik társrendezvénye volt a pályázat. Nagyon jó apropó – akár az irodalom, akár a képzőművészet felől közelítjük meg –, hogy a MANK támogatja a párbeszéd kialakítását több, egymástól valamelyest távol eső területek között. Az eredményből jól látszik, valódi remeklések születtek.

 

Együtt állították ki a szövegeket és a képzőművészeti alkotásokat?

Természetesen. A kiállításon egyszerre van jelen mindkettő, így két világértelmezésből egy harmadik születhet meg a látogatóban.

_D0A9755_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Terveznek bővítést a jövőben? Kiegészülhetne a pályázat videókkal, videóinstallációkkal.

Már a zsűrizéskor felmerült, hogy a későbbiekben új kategóriákat vezethetnénk be. Ehhez úgy kellene kiírni a pályázatot, hogy legyen idő a pályázóknak a munkák elkészítésére, mert azért egy mozgókép megalkotása időigényes feladat.

 

Várható, hogy vidéki vagy határon túli városokban is szerepeltetik a kiállítást?

Erre egyelőre még nem gondoltunk, de ha bárki hasonló ötlettel keresne meg minket, nem zárkózunk el, mindenre nyitottak vagyunk.

 

Ayhan Gökhan

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma