IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.04.16

Kép-Vers – Kortárs költők versei képkeretben címmel nyílt meg április 10-én a Magyar Írószövetség Székházában a kortárs irodalmi versekből inspirálódó képzőművészeti alkotások kiállítása. Bánföldi Zoltán képzőművészt, a kiállítás kurátorát a kiválasztott munkákról és az összművészet jelentőségéről is kérdeztük.

Kép-Vers
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Meséljen kicsit a márciusban meghirdetett Kép-Vers pályázatra érkező művekről!

Körülbelül nyolcvan alkotótól kaptunk pályamunkákat, és a szakmai zsűri a beérkezett pályaművek felét válogatta ki a kiállításra. A kiírásban szerepelt, hogy hivatásos képzőművészektől várjuk az anyagokat nehéz volt döntenie a zsűrinek, mert rendkívül magas színvonal jellemezte a pályamunkákat.

Grafika, festészet, fotó, valamint szobrászat kategóriában lehetett pályázni, és ez a négy kategória nagyon elüt egymástól. Mindegyiknél megfigyelhetőek voltak a képi gondolkodásmódban azok a megközelítések, amelyek jobban tolmácsolták az olvasott szöveget. A festészet esetén több, a szöveghez lazább szállal kötődő munka készült, és ugyanez a fotónál és a két beválogatott kisplasztikánál is feltűnt.


Banfoldi_Zoltan_festo
Bánföldi Zoltán képzőművész, a kiállítás kurátora
Fotó: Stekovics Gáspár

 

Egyes művek tehát konkrétan reflektáltak a szövegre, míg más munkák azt csak kiindulópontnak tekintették.

Pontosan. Például a harmadik helyezést elért grafikusművész munkáin a szakmai jártasság mellett az illusztrációkészség is meghatározó volt, hogy hogyan emeli át a szöveget a vizualitás terébe.

 

Milyen szempontok alapján döntött a zsűri?

Mindenféleképp a vizuális minőség határozta meg a választást. A szakmában való jártasság szintén átjött a munkákon, megmutatta, hogy egy-egy alkotó mennyire érezte át a szövegek mondanivalóját, tudott-e brillírozni a saját szakmáján belül egy-egy művel kapcsolatban.

_D0A9522_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett pályázat az összművészet fontosságára helyezte a hangsúlyt.

A Versmaraton rendezvénysorozat egyik társrendezvénye volt a pályázat. Nagyon jó apropó – akár az irodalom, akár a képzőművészet felől közelítjük meg –, hogy a MANK támogatja a párbeszéd kialakítását több, egymástól valamelyest távol eső területek között. Az eredményből jól látszik, valódi remeklések születtek.

 

Együtt állították ki a szövegeket és a képzőművészeti alkotásokat?

Természetesen. A kiállításon egyszerre van jelen mindkettő, így két világértelmezésből egy harmadik születhet meg a látogatóban.

_D0A9755_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Terveznek bővítést a jövőben? Kiegészülhetne a pályázat videókkal, videóinstallációkkal.

Már a zsűrizéskor felmerült, hogy a későbbiekben új kategóriákat vezethetnénk be. Ehhez úgy kellene kiírni a pályázatot, hogy legyen idő a pályázóknak a munkák elkészítésére, mert azért egy mozgókép megalkotása időigényes feladat.

 

Várható, hogy vidéki vagy határon túli városokban is szerepeltetik a kiállítást?

Erre egyelőre még nem gondoltunk, de ha bárki hasonló ötlettel keresne meg minket, nem zárkózunk el, mindenre nyitottak vagyunk.

 

Ayhan Gökhan

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma