NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.06.27

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékévben Szavakban lobog címmel képzőművészeti, novella-, valamint zeneszerzői pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy a szabadságharc hőseire emlékeztesse a diákokat, az egyetemistákat, a magyar lakosságot. Itt a lehetőség, hogy amatőrök és profik beleássák magukat az 1956-os eseményekbe, és bizonyítsák: a művészetben továbbélhet a múlt.

A képzőművészeti pályázat célja: a forradalom képzőművészeti feldolgozottságának továbbgazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek hitelesen és magas színvonalon mutatják fel, hogy a mai fiatal nemzedék miképp látja és láttatja történelmünk meghatározó eseményét, valamint a forradalom irodalmi, írókkal kapcsolatos vonatkozásait.

 

Uj_kep_5


Pályázati tudnivalók, feltételek

A pályázó a Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy valamelyik tanárképző egyetem szakirányú képzésének hallgatója. Téma: „írók a forradalomban”. A téma szabadon kezelhető, de a műveknek mindenképp utalniuk kell az ’56-os forradalom és az akkor szerepet játszó költők, írók kapcsolatára, vagy a Magyar Írószövetség szellemi jelentőségére, vagy az azóta született irodalmi alkotásokra, amelyekben megjelenik a forradalom.

 

Képméret: 68 cm (széles), 98 cm (magas)

Eljárás: festmény vagy grafika (bármely eljárással)

 

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. Előzsűrizés: az alkotásokat jó minőségben kell befotózni, és a beküldési határidőig e-mail-ben megküldeni.

 

A pályázat díjazása

I. díj: 300 000 forint

II. díj: 200 000 forint

III. díj 100 000 forint

 

A zsűri a beérkezett pályaművek mennyiségétől és minőségétől függően dönti el, hogy kiosztja-e valamennyi díjat, vagy esetleg megosztott díjat ítél-e oda.

 

A pályázat legjobb alkotásaiból októberben 23-án kiállítás nyílik az Írószövetség székházában.

 

A pályázat ütemezése:

A befotózott művek mellékleteinek megküldési határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázatok előzsűrizésének határideje: 2016. szeptember 30.

A pályázat eredményének kiértesítése: 2016. október 10.

 

Megszólítani az olvasót

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékévben novellapályázatot hirdet 45. életévüket be nem töltött fiatal alkotók számára új művészeti alkotások létrehozására, amelynek A célja a forradalom irodalmának tovább gazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek megszólítják a ma olvasóit is, és magas irodalmi színvonalon hívják fel figyelmüket történelmünk meghatározó eseményére.

 

Pályázati tudnivalók, feltételek:

A pályázó még nem töltötte be 45. életévét, és valamelyik, itt felsorolt reprezentatív és országos hatókörű hazai vagy határon túli irodalmi szervezet tagja: Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör, Erdélyi Magyar Írók Ligája, Szlovákiai Magyar Írók Társasága.

 

Tematikai megkötés nincs.

Követelmény: a forradalom eseményei, valós vagy fiktív szereplői, dokumentatív vagy elképzelt történetei magas irodalmi színvonalon jelenjenek meg

 

Terjedelem: maximum 25 ezer karakter

 

A pályázat díjazása

I. díj: 300 000 forint

II. díj: 200 000 forint

III. díj 100 000 forint

 

A pályázat ütemezése:

A novellák beküldésének határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2016. október 15.

 

Gimnazista zenekarok is indulhatnak

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékév jegyében zeneszerzői pályázatot hirdet gimnazista és középiskolás pop-rock együttesek számára. A résztvevőknek kötelezően Gérecz Attilától, a forradalomban 27 évesen hősi halált halt költőtől Az így bocskorosan című költeményt kell megzenésíteniük. Valamint mindenkinek lehetősége van – a kötelezőn túl – további egy szabadon választott vers megzenésítésére, amelyet külön fogunk elbírálni. (A szabadon választható művek anyagát a Versek rovatban találhatjátok!) A pályázat gondolatát a közös emlékezés igénye szülte, hogy e kiváló költők verseit az újabb nemzedékek olvasói és leendő művészei is a szívükbe zárják a forradalom 60. évfordulóján. A pályázat célja a forradalom költészetének és az olvasás népszerűsítése a legkedveltebb művészeti ág, a könnyűzene eszközeivel – nem csupán a pályázók, de az őket hallgató ifjúság körében is.

 

Pályázati feltételek:

A pályázaton részt vehet bármelyik Kárpát-medencei gimnázium, közép- és szakiskola diákja. Pályázni kizárólag új művel lehet. Nevezési díj nincs. Iskolánként több együttes is pályázhat. A dalokat költőkből és zenészekből álló szakmai zsűri bírálja el.

 

A pályázat díjazása:

Fődíj: három dalból álló stúdiófelvétel, fellépés a nyilvános döntőn, hangszervásárlási utalvány

Egyéb díjak: fellépési lehetőségek, értékes ajándékok

 

A pályázat összdíjazása: 700 000 forint

 

A pályázat ütemezése:

Az elkészült dalok beküldésének határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. október 15.

 

Részletek:

Facebook
www.iroszovetseg.hu/zene1956


A kérdéseket a pályázatokkal kapcsolatban az iroszovetseg.1956@gmail.com címre várják.

 

A programot az 1956-os Emlékbizottság támogatja és A magyar szabadság éve elnevezésű sorozat keretében valósul meg.


Fotó: magyarforradalom1956.hu

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma