Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.06.27

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékévben Szavakban lobog címmel képzőművészeti, novella-, valamint zeneszerzői pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy a szabadságharc hőseire emlékeztesse a diákokat, az egyetemistákat, a magyar lakosságot. Itt a lehetőség, hogy amatőrök és profik beleássák magukat az 1956-os eseményekbe, és bizonyítsák: a művészetben továbbélhet a múlt.

A képzőművészeti pályázat célja: a forradalom képzőművészeti feldolgozottságának továbbgazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek hitelesen és magas színvonalon mutatják fel, hogy a mai fiatal nemzedék miképp látja és láttatja történelmünk meghatározó eseményét, valamint a forradalom irodalmi, írókkal kapcsolatos vonatkozásait.

 

Uj_kep_5


Pályázati tudnivalók, feltételek

A pályázó a Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy valamelyik tanárképző egyetem szakirányú képzésének hallgatója. Téma: „írók a forradalomban”. A téma szabadon kezelhető, de a műveknek mindenképp utalniuk kell az ’56-os forradalom és az akkor szerepet játszó költők, írók kapcsolatára, vagy a Magyar Írószövetség szellemi jelentőségére, vagy az azóta született irodalmi alkotásokra, amelyekben megjelenik a forradalom.

 

Képméret: 68 cm (széles), 98 cm (magas)

Eljárás: festmény vagy grafika (bármely eljárással)

 

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. Előzsűrizés: az alkotásokat jó minőségben kell befotózni, és a beküldési határidőig e-mail-ben megküldeni.

 

A pályázat díjazása

I. díj: 300 000 forint

II. díj: 200 000 forint

III. díj 100 000 forint

 

A zsűri a beérkezett pályaművek mennyiségétől és minőségétől függően dönti el, hogy kiosztja-e valamennyi díjat, vagy esetleg megosztott díjat ítél-e oda.

 

A pályázat legjobb alkotásaiból októberben 23-án kiállítás nyílik az Írószövetség székházában.

 

A pályázat ütemezése:

A befotózott művek mellékleteinek megküldési határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázatok előzsűrizésének határideje: 2016. szeptember 30.

A pályázat eredményének kiértesítése: 2016. október 10.

 

Megszólítani az olvasót

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékévben novellapályázatot hirdet 45. életévüket be nem töltött fiatal alkotók számára új művészeti alkotások létrehozására, amelynek A célja a forradalom irodalmának tovább gazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek megszólítják a ma olvasóit is, és magas irodalmi színvonalon hívják fel figyelmüket történelmünk meghatározó eseményére.

 

Pályázati tudnivalók, feltételek:

A pályázó még nem töltötte be 45. életévét, és valamelyik, itt felsorolt reprezentatív és országos hatókörű hazai vagy határon túli irodalmi szervezet tagja: Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör, Erdélyi Magyar Írók Ligája, Szlovákiai Magyar Írók Társasága.

 

Tematikai megkötés nincs.

Követelmény: a forradalom eseményei, valós vagy fiktív szereplői, dokumentatív vagy elképzelt történetei magas irodalmi színvonalon jelenjenek meg

 

Terjedelem: maximum 25 ezer karakter

 

A pályázat díjazása

I. díj: 300 000 forint

II. díj: 200 000 forint

III. díj 100 000 forint

 

A pályázat ütemezése:

A novellák beküldésének határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2016. október 15.

 

Gimnazista zenekarok is indulhatnak

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékév jegyében zeneszerzői pályázatot hirdet gimnazista és középiskolás pop-rock együttesek számára. A résztvevőknek kötelezően Gérecz Attilától, a forradalomban 27 évesen hősi halált halt költőtől Az így bocskorosan című költeményt kell megzenésíteniük. Valamint mindenkinek lehetősége van – a kötelezőn túl – további egy szabadon választott vers megzenésítésére, amelyet külön fogunk elbírálni. (A szabadon választható művek anyagát a Versek rovatban találhatjátok!) A pályázat gondolatát a közös emlékezés igénye szülte, hogy e kiváló költők verseit az újabb nemzedékek olvasói és leendő művészei is a szívükbe zárják a forradalom 60. évfordulóján. A pályázat célja a forradalom költészetének és az olvasás népszerűsítése a legkedveltebb művészeti ág, a könnyűzene eszközeivel – nem csupán a pályázók, de az őket hallgató ifjúság körében is.

 

Pályázati feltételek:

A pályázaton részt vehet bármelyik Kárpát-medencei gimnázium, közép- és szakiskola diákja. Pályázni kizárólag új művel lehet. Nevezési díj nincs. Iskolánként több együttes is pályázhat. A dalokat költőkből és zenészekből álló szakmai zsűri bírálja el.

 

A pályázat díjazása:

Fődíj: három dalból álló stúdiófelvétel, fellépés a nyilvános döntőn, hangszervásárlási utalvány

Egyéb díjak: fellépési lehetőségek, értékes ajándékok

 

A pályázat összdíjazása: 700 000 forint

 

A pályázat ütemezése:

Az elkészült dalok beküldésének határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. október 15.

 

Részletek:

Facebook
www.iroszovetseg.hu/zene1956


A kérdéseket a pályázatokkal kapcsolatban az iroszovetseg.1956@gmail.com címre várják.

 

A programot az 1956-os Emlékbizottság támogatja és A magyar szabadság éve elnevezésű sorozat keretében valósul meg.


Fotó: magyarforradalom1956.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma