Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.07.25

Szarvas Város Napján, július 23-án, az Evangélikus Ótemplomban – több más kitüntetett mellett – Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója – a Szarvasi Vízi Színház beindításáért, és a hazai és nemzetközi színházi világba való gyors és hatékony bevezetésért – Közművelődésért Díjat vett át Babák Mihály polgármestertől.

Szarvas városa ezen a napon ünnepelte telepítésének 291. évfordulóját. Az Evangélikus Ótemplomban rendezett ünnepségen először Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartott hálaadó istentiszteletet Lázár Zsolt esperes és a szarvasi evangélikus lelkészek közreműködésével. A szertartás után Babák Mihály polgármester és Mótyán Tibor Szarvas Város Szlovák Önkormányzatának elnöke mondtak ünnepi beszédet.

 

A Szarvas Város Önkormányzata által adományozott kitüntetések és díjak átadása után a résztvevők megkoszorúzták a Letelepedési Emlékkövet.

 Fekete_dij_web

A Fekete Péternek adományozott díjat az önkormányzat a következőképpen indokolta:

„Fekete Péter Szombathelyen született, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Honi diplomái mellett több neves európai művészeti oktatási intézményben is végzettséget szerzett, melyeket remekül hasznosít igen sokoldalú pályafutása során. Országosan elismert színházi szakember, hozzáértését kormánybiztosként is kamatoztatta már. A 2011-ben kapuit kitáró Szarvasi Vízi Színház bevezetése a hazai és nemzetközi színházi világba nem is kerülhetett volna avatottabb kezekbe, mint Fekete Péterébe. Már az első évadban sikerült elérnie a legfontosabb célt: Szarvas város közössége, annak polgárai megszerették és féltve őrzött kincsükként tekintenek a Körös-parti teátrumra. Bölcsen építkezett: a következő év nyarán tovább szélesítette a műfaji skálát és sok estén tomboló siker igazolta vissza törekvéseit. Vízi Színházunkat még a tengeren túl is számon tartják, onnan is voltak látogatói. A szezon minden napján élő, lélegző nyári színházat teremtett munkatársaival karöltve. A verses, dalos, felolvasós esték napok alatt hihetetlen népszerűségre tettek szert, nézőszámuk gyakran megközelíti a legjobban várt nagyelőadásokét. Mindezt pedig ajándékként adja Szarvas polgárainak, így valódi kultúrmissziót kiteljesítve. Rövid idő alatt magáénak érezte minden szarvasi ezt a vízparti csodát, amelynek bástyái nem csak nagyszerű építészeti alkotások, de a város rohamosan felvirágzó művészeti életének újabb őrtornyai is. Köszönjük, direktor úr!”Forrás:Szarvas és Vidéke

Kulcsszavak:

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma