15_eves

2013.07.25

Szarvas Város Napján, július 23-án, az Evangélikus Ótemplomban – több más kitüntetett mellett – Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója – a Szarvasi Vízi Színház beindításáért, és a hazai és nemzetközi színházi világba való gyors és hatékony bevezetésért – Közművelődésért Díjat vett át Babák Mihály polgármestertől.

Szarvas városa ezen a napon ünnepelte telepítésének 291. évfordulóját. Az Evangélikus Ótemplomban rendezett ünnepségen először Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartott hálaadó istentiszteletet Lázár Zsolt esperes és a szarvasi evangélikus lelkészek közreműködésével. A szertartás után Babák Mihály polgármester és Mótyán Tibor Szarvas Város Szlovák Önkormányzatának elnöke mondtak ünnepi beszédet.

 

A Szarvas Város Önkormányzata által adományozott kitüntetések és díjak átadása után a résztvevők megkoszorúzták a Letelepedési Emlékkövet.

 Fekete_dij_web

A Fekete Péternek adományozott díjat az önkormányzat a következőképpen indokolta:

„Fekete Péter Szombathelyen született, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Honi diplomái mellett több neves európai művészeti oktatási intézményben is végzettséget szerzett, melyeket remekül hasznosít igen sokoldalú pályafutása során. Országosan elismert színházi szakember, hozzáértését kormánybiztosként is kamatoztatta már. A 2011-ben kapuit kitáró Szarvasi Vízi Színház bevezetése a hazai és nemzetközi színházi világba nem is kerülhetett volna avatottabb kezekbe, mint Fekete Péterébe. Már az első évadban sikerült elérnie a legfontosabb célt: Szarvas város közössége, annak polgárai megszerették és féltve őrzött kincsükként tekintenek a Körös-parti teátrumra. Bölcsen építkezett: a következő év nyarán tovább szélesítette a műfaji skálát és sok estén tomboló siker igazolta vissza törekvéseit. Vízi Színházunkat még a tengeren túl is számon tartják, onnan is voltak látogatói. A szezon minden napján élő, lélegző nyári színházat teremtett munkatársaival karöltve. A verses, dalos, felolvasós esték napok alatt hihetetlen népszerűségre tettek szert, nézőszámuk gyakran megközelíti a legjobban várt nagyelőadásokét. Mindezt pedig ajándékként adja Szarvas polgárainak, így valódi kultúrmissziót kiteljesítve. Rövid idő alatt magáénak érezte minden szarvasi ezt a vízparti csodát, amelynek bástyái nem csak nagyszerű építészeti alkotások, de a város rohamosan felvirágzó művészeti életének újabb őrtornyai is. Köszönjük, direktor úr!”Forrás:Szarvas és Vidéke

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

Kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodilok érkeztek nemrégiben a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Mivel az állatok még csak kétévesek, hosszuk alig haladja meg a fél métert, de idővel két méternél is nagyobbra nőhetnek. Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit. Az öt kubai krokodilt az állatkerti Nagy-tó partján álló Krokodilház belső terében tekinthetjük meg.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma