728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2017.06.20

Nagymértékben bővül 2018-ban a kulturális ágazat fejlesztésekkel, bővítésekkel és egyszeri kiadásokkal, hangsúlyos esztendőnek nézünk elébe – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a június 20-án megtartott, jövő évi költségvetésről szóló sajtótájékoztatón. Az állami támogatás érinti a fővárosi és a vidéki kulturális intézményeket, a közművelődést és az infrastruktúrát.

_D0A3594_Copy

Roppant bőséges évre számíthatnak a hazai kulturális élet szereplői a 2018-as esztendőben, több területen is jelentős többlet várható. A Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) idei, 2017-es költségvetési forrása 66,9 milliárd forint, ami jövőre 81,3 milliárdra emelkedik, így mintegy 15 milliárdos többlettel segíti majd a kulturális élet hatékonyabb működését. Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy az elmúlt években mind vidéken, mind a fővárosban erőteljesen felélénkülő kulturális beruházások összege szintén 15 milliárddal növekszik, így az EMMI költségvetéséből ezekre mintegy 67,4 milliárd forint jut a korábbi 52 milliárddal ellentétben.

 

Az egyéb minisztériumoknak a kulturális infrastruktúra fejlesztéséhez való hozzájárulásában ugyancsak lesz egy ötmilliárd forintos emelkedés, amely ezáltal 2018-ban 32,4 milliárd forintnyi összegnek felel meg. A Belügyminisztériummal együttműködve az önkormányzatok kulturális feladatellátásának forrását is sikerült megemelni – tette hozzá az államtitkár.

 

Az eddig a könyvtári ellátásra és közművelődésre jutó, településenként évente 1,2 millió forintot jelentő összeg a jövő évben 1,8 millió forintra emelkedik körülbelül 2000 település kulturális normatívájában. Ezáltal összességében 2,4 milliárd forint többletet kapnak az önkormányzatok. Mindemellett idén megszületett a megállapodás, miszerint az intézmények fejújítását mostantól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végzi, aminek hatása érzékelhető a költségvetésben is.

 

_D0A3636_Copy


A következő esztendő kulturális költségvetésében szerepel továbbá az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztése nyolcmilliárd forinttal, amely forrásból jelentős összeget fordítanak a magyar kulturális szellemi örökséget őrző archívum digitalizálására. Jut továbbá pénz a Modern Városok Program keretében színházfelújításra: összesen 11,5 milliárd forint állami támogatást kap Debrecen, Kaposvár és Veszprém, magába foglalva a teljeskörű renoválást. 2018-ban elindulnak továbbá a vidéki állatkertek programjai is, amelyeknél szintén több milliárdos kormányzati támogatásra számíthatnak.

 

Hoppál Péter összesítéssel fejezte be a sajtótájékoztatót, amelyből kiderült, hogy míg 2010-ben összesen 52,7 milliárd forint támogatásban részesült a kulturális ágazat, addig jövőre, 2018-ban ez az összeg 127 milliárd forintra emelkedik.

 

„A nyolcéves polgári kormányzás időszakában két és félszeresére nőtt a kulturális ágazatra szánt forrás mértéke. Ez önmagában demonstrálja azt, amit Balog Zoltán miniszter úr januárban hangsúlyozott, mégpedig hogy a mostani kormányzás lényege a kultúra” – zárta a tájékoztatót az államtitkár.

 

A sajtótájékoztató után Hoppál Péter államtitkár a Kultúra.hu kérdéseire is válaszolt. A videóinterjúban röviden kiemeli a jövő év legfontosabb projektjeit, valamint válaszol arra a kérdésünkre is, mi a hosszú távú célja a kulturális fejlesztéseknek, miért érdemes a kultúrára nagyobb összegeket áldozni. A videó alább tekinthető meg.


 Révy Orsolya

Fotó: Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma