NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.27

Támogató és szakértő mentort találni a művészek pályáján mérföldkő lehet. Ezért is jelentős minden ösztöndíj, melynek segítségével alkotók bontakozhatnak ki, művek születhetnek. A Kozma Lajos-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállításáról N. Mészáros Júliával beszélgettünk, aki figyelmével és szaktudásával elkötelezetten támogatja a fiatal alkotókat. A művészettörténész a támogatói pályázat kuratóriumának tagja és az aktuális kiállítás kurátora.

Kozma-osztondijasok_tarlata_1
 

A fiatal kézműves-iparművészek számára létrehozott Kozma Lajos-ösztöndíjnak pontosan mi a célja?

A fiatal pályakezdő művészek támogatása, hogy ötleteikből termékeket készítsenek, innovációikat megvalósítsák, vállalkozást indítsanak, márkát építsenek, fenntartsák és emeljék munkáik színvonalát.


A program révén tíz fiatal művész az alkotómunkára koncentrálhat akár három éven át, és ehhez anyagi támogatást is kap. Ez a két tényező nagy szerepet játszik abban, hogy kutatni, fejleszteni tudjanak, és felszabadultan fókuszálni munkafolyamataikra.


Kozma-osztondijasok_tarlata_8
 

Tíz külön alkotói világ bemutatása egy kiállításon belül kihívást jelenthet. Mi volt a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában megrendezett tárlat a tavalyi ösztöndíjasok beszámoló kiállítása. A megnyitó alkalmával pedig az idei nyertesek vehették át a stafétát. Szép hagyomány ez, hogy akik bemutatják a program alatt végzett tevékenységük eredményét, azok közé belépnek az új ösztöndíjas alkotók is. A kiállítás megszervezésekor az volt az elképelésem, hogy megmutassuk az egész elmúlt évben elvégzett munkát.


Kozma-osztondijasok_tarlata_6
 

Tehát nem csak a termékekre, alkotásokra helyeztem a hangsúlyt, hanem az oda elvezető teljes folyamatot is kiemeltem. Így a tárgyakon kívül olyan szöveges tájékoztatók is vannak, amik összefoglalják az egyes alkotói elképzeléseket. Továbbá kivetített prezentációkat is láthatunk, melyeken keresztül megismerhetjük akár a művészek korábbi munkáit is. Fontosnak tartom, hogy az ösztöndíjasok és a közönség között közvetlen kapcsolat alakuljon ki, ezért mindenkinek az elérhetősége is megtalálható a galériában.


Kozma-osztondijasok_tarlata_2
 

A szentendrei ÚjMűhely Galéria kiállítótere új helyszín az Kozma Lajos-ösztöndíjasok bemutatkozására. Fenntartója, a MANK kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására. A tavasz folyamán láthattunk már fiatal képzőművészeket bemutató tárlatot is a szervezésükben, így azt gondolom, hogy ideális közegbe került a mostani kiállítás. Ön milyennek találja ezt az új helyet?


Kozma-osztondijasok_tarlata_4
 

Korábban a Klebelsberg Kultúrkúriában rendeztük meg a bemutatkozó kiállításokat, ami inkább szakrális tér, nem kifejezetten kiállítások létrehozására készült, és a centrumtól is távol esett. A jelenlegi bemutató a MANK új galériának a második kiállítása, és azt gondolom, hogy jó helyre találtunk.


Érdemes lenne megoldásokat kínálni a közönség számára, hogy a kortárs iparművészet kedvelői könnyen eljuthassanak ide. A galéria öt terme megfelelő tagolású, kehetővé teszi, hogy testközeli, intim módon installáljunk. A térelosztás előnye, hogy minden alkotót egyformán ki lehetett emelni. A kiállítás pedig önmagáért beszél: aki végignézi, teljes képet kap az ösztöndíjasok munkafolyamatairól.


Kozma-osztondijasok_tarlata_7


A tárlat látogatása során átérezhető az Ön fiatal művészekre irányuló, gondoskodó figyelme. Mi foglalkoztatja Önt leginkább velük kapcsolatban?

Nagyon érdekel, hogy mi lesz velük a jövőben. Az ösztöndíjprogram többnyire fedezi az anyagköltségeket, a kutatást, és finanszírozza az elmélyült alkotófolyamatot is. Nem könnyű a pályakezdés, ezért fontosnak tartom, hogy mielőbb találjanak értékesítési lehetőséget, és tovább tudjanak fejlődni. A jelenlegi kiállításhoz hasonlóan jó lenne, ha sok olyan fórum jönne létre, ahol az érdeklődők jobban megismerhetnék az alkotókat, és közvetlenül kapcsolatba tudnának lépni velük.


Sipos Tünde


A kiálllításról itt számoltunk be.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma