kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.05.27

Támogató és szakértő mentort találni a művészek pályáján mérföldkő lehet. Ezért is jelentős minden ösztöndíj, melynek segítségével alkotók bontakozhatnak ki, művek születhetnek. A Kozma Lajos-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállításáról N. Mészáros Júliával beszélgettünk, aki figyelmével és szaktudásával elkötelezetten támogatja a fiatal alkotókat. A művészettörténész a támogatói pályázat kuratóriumának tagja és az aktuális kiállítás kurátora.

Kozma-osztondijasok_tarlata_1
 

A fiatal kézműves-iparművészek számára létrehozott Kozma Lajos-ösztöndíjnak pontosan mi a célja?

A fiatal pályakezdő művészek támogatása, hogy ötleteikből termékeket készítsenek, innovációikat megvalósítsák, vállalkozást indítsanak, márkát építsenek, fenntartsák és emeljék munkáik színvonalát.


A program révén tíz fiatal művész az alkotómunkára koncentrálhat akár három éven át, és ehhez anyagi támogatást is kap. Ez a két tényező nagy szerepet játszik abban, hogy kutatni, fejleszteni tudjanak, és felszabadultan fókuszálni munkafolyamataikra.


Kozma-osztondijasok_tarlata_8
 

Tíz külön alkotói világ bemutatása egy kiállításon belül kihívást jelenthet. Mi volt a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában megrendezett tárlat a tavalyi ösztöndíjasok beszámoló kiállítása. A megnyitó alkalmával pedig az idei nyertesek vehették át a stafétát. Szép hagyomány ez, hogy akik bemutatják a program alatt végzett tevékenységük eredményét, azok közé belépnek az új ösztöndíjas alkotók is. A kiállítás megszervezésekor az volt az elképelésem, hogy megmutassuk az egész elmúlt évben elvégzett munkát.


Kozma-osztondijasok_tarlata_6
 

Tehát nem csak a termékekre, alkotásokra helyeztem a hangsúlyt, hanem az oda elvezető teljes folyamatot is kiemeltem. Így a tárgyakon kívül olyan szöveges tájékoztatók is vannak, amik összefoglalják az egyes alkotói elképzeléseket. Továbbá kivetített prezentációkat is láthatunk, melyeken keresztül megismerhetjük akár a művészek korábbi munkáit is. Fontosnak tartom, hogy az ösztöndíjasok és a közönség között közvetlen kapcsolat alakuljon ki, ezért mindenkinek az elérhetősége is megtalálható a galériában.


Kozma-osztondijasok_tarlata_2
 

A szentendrei ÚjMűhely Galéria kiállítótere új helyszín az Kozma Lajos-ösztöndíjasok bemutatkozására. Fenntartója, a MANK kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására. A tavasz folyamán láthattunk már fiatal képzőművészeket bemutató tárlatot is a szervezésükben, így azt gondolom, hogy ideális közegbe került a mostani kiállítás. Ön milyennek találja ezt az új helyet?


Kozma-osztondijasok_tarlata_4
 

Korábban a Klebelsberg Kultúrkúriában rendeztük meg a bemutatkozó kiállításokat, ami inkább szakrális tér, nem kifejezetten kiállítások létrehozására készült, és a centrumtól is távol esett. A jelenlegi bemutató a MANK új galériának a második kiállítása, és azt gondolom, hogy jó helyre találtunk.


Érdemes lenne megoldásokat kínálni a közönség számára, hogy a kortárs iparművészet kedvelői könnyen eljuthassanak ide. A galéria öt terme megfelelő tagolású, kehetővé teszi, hogy testközeli, intim módon installáljunk. A térelosztás előnye, hogy minden alkotót egyformán ki lehetett emelni. A kiállítás pedig önmagáért beszél: aki végignézi, teljes képet kap az ösztöndíjasok munkafolyamatairól.


Kozma-osztondijasok_tarlata_7


A tárlat látogatása során átérezhető az Ön fiatal művészekre irányuló, gondoskodó figyelme. Mi foglalkoztatja Önt leginkább velük kapcsolatban?

Nagyon érdekel, hogy mi lesz velük a jövőben. Az ösztöndíjprogram többnyire fedezi az anyagköltségeket, a kutatást, és finanszírozza az elmélyült alkotófolyamatot is. Nem könnyű a pályakezdés, ezért fontosnak tartom, hogy mielőbb találjanak értékesítési lehetőséget, és tovább tudjanak fejlődni. A jelenlegi kiállításhoz hasonlóan jó lenne, ha sok olyan fórum jönne létre, ahol az érdeklődők jobban megismerhetnék az alkotókat, és közvetlenül kapcsolatba tudnának lépni velük.


Sipos Tünde


A kiálllításról itt számoltunk be.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma