kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.11.21

Szakács Imre festőművész a mostani kiállításával az első önállót tudhatja magáénak Erdélyben – a 7x7 című kiállítás 49 alkotása a Nagyváradi Vár Fejedelmi Palotájában kapott helyet, ahol november 19. és december 31. között látogatható. Az alkotások hét művésztelepen készültek.

_D0A4457_Copy


Szakács Imre hat európai és egy indiai művésztelepen készült munkáiból állt össze a kiállítás anyaga, innen is ered a kiállítás elnevezése, hiszen minden alkotóhelyről hét-hét alkotást hozott el a MANK Nonprofit Kft. jóvoltából. A kiállítás anyaga a szentendrei MANK Galériából érkezett a Partium szívébe, Nagyváradra, onnan pedig Marosvásárhelyre, majd Nagybányára látogat el, és várhatóan Murnauban is láthatóak majd a jövőben ezek a képek. A művész jelenleg Szentendrén él és dolgozik, nagyméretű kompozíciói Magyarországon és Kanadában, táblaképei pedig Európán kívül az Egyesült Államokban, Kubában és Indiában találhatóak. Műveivel 1969 óta vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon, látható tehát, hogy az 1948-ban Budapesten született művész életpályája igen színes. Főiskolai tanulmányait Hamburgban végezte, tagja számos egyesületnek, 1995-től például a Szentendrei Régi Művésztelepnek. A Nagybányai művészteleppel 2002-ben indította el a művészcsereprogramot, majd 2005-től az Európai Művésztelepek Szövetségének alelnöke.


_D0A4705_Copy


A szervezet 20 európai országban mintegy 200 művésztelepet egyesít – jegyezte meg Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki felidézte: a szövetség Arany Paletta-díjjal tüntette ki a Szentendrei Művésztelep újraalapító első elnökét, Szakács Imrét az egyetemes európai művészet megőrzéséhez való hozzájárulásáért és a legnevesebb európai művésztelepek hagyományainak megóvásáért.

 

Szimbolikákat használ, adott esetben meglehetősen szürrealisztikusan – mondta el ezt a festőművész. Tőkés László ezt még kiegészítette a koherens, öntörvényű képi világgal, ahol angyalai őrzik lépteinket. Képei segítségével a szentendrei Régi Művésztelepen rátalálunk az élet fájára, majd a Gecsemáné-kertben a nagypéntek és a harmadnap tárul elénk.

 

_D0A4645_Copy
dr. Hóvári János és Tőkés László


Dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója elmondta, hogy a mostani kiállítás még csak a kezdet, a szervezet évente szeretne majd visszatérni egy-egy tárlattal: első alkalommal, tavaly a Németh–Kriza-gyűjtemény darabjai voltak láthatók a Nagyváradi Várban.

 

Képeit szemlélve zenei harmóniákra asszociálni szinte kézenfekvő – fejtette ki Entz Géza művészettörténész. A bemutatott alkotások Szakács Imre egyik fontos, a művészeti közélethez is kötődő életprogramjához, az Európai Művésztelepek világának felfedezéséhez kapcsolódnak. „Gondosan megkomponált, széles és árnyalatokban gazdag érzelmi és intellektuális skálán mozgó, rejtett utalások sokaságát felvonultató, sorozatokba szervezett, a nézőt mindig állásfoglalásra késztető, nagyszabású festői víziókat látunk” – mondta.


_D0A4417_Copy


Szakács Imre 1963 és 1967 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke, 1975 és 1978 között a hamburgi Képzőművészeti Főiskola vendéghallgatója volt. Műveivel 1969 óta szerepel hazai és külföldi tárlatokon. Önálló kiállítással először 1977-ben, majd 1984-ben jelentkezett a hamburgi Modern Művészetek Galériájában.

Több hazai közgyűjteményben is megtalálhatóak alkotásai; többek között a szentendrei Ferenczy Múzeum, a Kecskeméti Képtár, az esztergomi Keresztény Múzeum, valamint a New York-i Coron Collection és a Kulturstiftung Worpswede őrzi festményeit.


Takács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma