NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2015.11.23
Varga Adrienn

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei fiókja nyerte el idén az Év levéltára díjat, melyet Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára adott át, a november 23-án megrendezett ünnepélyes díjátadón.

Az Év levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete alapította a kiemelkedő szakmai munkát végző intézmény elismerésére. Az idei díjazott a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, amely többek között az Ukrajnában található magyar vonatkozású iratanyag megmentésére és közzétételére irányuló több évtizedes tevékenységével érdemelte ki az elismerést.


DSC_4291_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke mondott köszöntő beszédet, melyben kifejtette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár munkatársai olyan összetartó, szakmailag is jelentős munkaközösség, amelyet biztos kézzel vezet az intézmény igazgatója, Mecsei Éva.

„Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Levéltár egy olyan közösség, amely összetartó és szakmailag kvalifikált, éppen ezért olyan eredményt képes elérni, amely érdemesíti ezt a közösséget. Minden csoportnak kell egy jó vezető és úgy gondolom, Mecsei Éva személyében megtaláltuk.” – nyitotta beszédét Tyekvicska Árpád.


tyekvicska_a
Fotó: Csákvári Zsigmond


A Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke hozzátette, hogy negyedik alkalommal osztották ki a díjat, amely 350 ezer forint pénzjutalomból áll, valamint oklevélből, emléktáblából és egy vándordíjból álló kitüntetésből, amely a kiemelkedő szakmai munkát, a sokszínű, kulturális értékteremtő és megőrző tevékenységet ismeri el.


ty
Fotó: Csákvári Zsigmond


A köszöntőt dr. Mikó Zsuzsanna folytatta, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója, aki szerint az Év levéltára cím azért fontos, mert szemben más elismerésekkel, nem az egyéni teljesítményt, hanem a csapatmunkát ismeri el.
„Van többféle díj és elismerés a levéltáros szakmában is, azok azonban személyeknek és egyéni teljesítményeknek szólnak. Ez a díj azért fontos, mert a csapatmunkát, sok ember eredményét ismeri el.”


miko_zs
Fotó: Csákvári Zsigmond


Závogyán Magdolna az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár széles nemzetközi, köztük a kárpátaljai irattárakhoz fűződő szakmai kapcsolatait, valamint méltatta a helytörténeti műhelyként és közművelődési intézményként végzett tevékenységét is.
„A levéltárosok nem kevesebbre vállalkoznak, mint az egyéni és a közösségi identitás erősítésére, amelyhez a levéltári dokumentumokat hívják segítségül” – fogalmazott a helyettes államtitkár.


zavogyan
Fotó: Csákvári Zsigmond
A díjátadón jelen volt Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, volt ungvári főkonzul, aki úgy fogalmazott, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltár felbecsülhetetlen értéket képvisel minden magyar ember számára.


DSC_4300_Copy
Fotó: Csákvrái Zsigmond


Az eseményen felszólalt még: Szögi László, az MLE választmányi tagja, Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Barabás László Ausztria nyíregyházi tiszteletbeli konzulja, az ukrán Kárpátaljai Területi Állami Levéltár igazgatója, Mihajlo Miszjuk, valamint igazgatóhelyettese, Kutassy Ilona is.

Kulcsszavak:
Acs_Janos
2018.12.12

Ács János karmester dirigálja a Nemzeti Énekkart december 15-én az Olasz Kultúrintézetben. Ács 1979-ben debütált Genovában, majd éveken keresztül „a három tenor” koncertjeinek volt ünnepelt dirigense. Az est középpontjában Rossini művei állnak, de Schubert Mirjam diadaléneke is felcsendül.

kormendi_portre

2018.12.11

Körmendi János Kossuth-díjas színművész neve a Magyar Televízió népszerű Három nővér-paródiájával fonódik össze, melyben az általa alakított Irinát névnapján mindenki egy-egy szamovárral lepi meg. (A paródiát maga Körmendi írta.) A sikert a Televízió ugyancsak egy szamovárral köszönte meg a művésznek, amely leánya adományaként mostantól az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézeté.

maya_operett_600

2018.12.11

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után újra láthatóa Budapesti Operettszínház egykori igazgatója, Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. A klasszikus operettekben megszokottaktól eltérően az előadásban a primadonna és a bonviván mellett két táncos komikus-szubrett páros is fellép, de nem ez a produkció egyetlen különlegessége.

Pesti Emma vajdasági festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik a budapesti Forrás Galériában. A képek visszatérő motívuma a táj, de nem szokványos értelemben: a művek látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak.

Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmje nyerte a berlini Ake Dikhea? – Romani Filmek Fesztiválja fődíját. A rendező első egészestés dokumentumfilmje a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli életéről, kettejük kapcsolatáról szól. A film a budapesti VIII. kerületi roma közösség különleges erőfeszítése nyomán jöhetett létre.

Az aranyfáraó kincsei című kiállítás 2019 márciusában nyílik la francia fővárosban. A 150 kiállítási tárgy között több mint 50 először látható Egyiptomon kívül. Ezeket a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum 2020-ra tervezett megnyitása előtt a világ 8 helyszínén mutatják be. Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében. Az i.e. 1324-ben, 19 éves korában elhunyt fáraó sírkamráját a többi egyiptomi fáraó sírjával ellentétben nem fosztották ki, így a kutatók több mint 5000 tárgyat találtak benne.

A mézeskalács házak mellett a rátóti csikótojást, a vácrátóti népviseletet, a Szentföldet és Salamon király templománt is megformázzák süteményből, de megelevenedik a Hófehérke és a hét törpe története is. Az alkotóelemeket a helyiek 50 kilogramm lisztből, 15 kilogramm mézből 40 kilogramm cukorból és 250 tojásból készítették. A mesebeli falut a Mindenki karácsonya rendezvényen lehet megnézni december 15-20 között Vácrátóton. A figurákat jótékonysági céllal értékesítik majd, a bevételből a helyi óvodát támogatják.

Az 1982-ben elhunyt, világhírű kanadai zongoraművész kéziratával ellátott Bach Goldeberg variációk című művének kottája volt az első Gould-kézirat, amelyet árverésre bocsátottak. A Bonhams aukciósház könyv-és kézirat árverésén a Gould-kéziratok Szent Gráljának nevezte a kottát, melyet a zongoraművész részletes megjegyzésekkel látott el, amikor a mű 1981-es lemezfelvételét készítette. A lemezért 1983-ban posztumusz Grammy-díjat kapott.

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

borbely_muhely

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a virtuóz hegedűs Wieniawski polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozat december 13-án. A folytatásban lesz spanyol-argentin, francia, magyar és orosz zenés est is.

Jótékonysági koncertet szervez az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza erdélyi hagyományőrző népzenészek megsegítésére. December 12-én az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, valamint Mihó Attila és barátai lépnek fel a Budai Vigadóban.

„Virágos, gyümölcsös, fűszeres, orientális, szenvedélyes és nyugodt, pimasz és érzéki, karcos és finom, sportos, friss, puha és ölelnivaló illatok fogadják a betérő vevőket Hammerschmidt Miklós úr békebeli illatszertárában. Feszültség, félreértés, féltékenység, megcsalás, megértés, megbánás, érzelmi válság, vágy és vigasz, gyűlölet és szerelem: fanyar illatkavalkád. László Miklós vígjátékát Frigyesi András rendezésében mutatja be az egri Gárdony Géza Színház.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma