hangf_spotify_banner_728x90

2016.03.03
Szíjjártó Anita

E szellemiséget képviseli az a több tucat alkotás, melyek március 2-ától fogadják a MANK Galériába érkezőket. A tárlat a 25 éves Plein Air – Csongrád Nemzetközi Alkotótelep gyűjteményéből válogatott műveket gyűjti csokorba, az alkotógárda pedig igen különleges: a magyar mellett Romániából, Szerbiából, Törökországból, sőt még Argentínából érkező művészek munkáiból is lehet szemezgetni.

KOMI2002


„Nem csak Szentendrének, Csongrádnak is van művésztelepe, amelyet öt fiatalember hozott létre, és amely tavaly, 2015-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját” – mondta megnyitóbeszédében Cseri Gábor, Csongrád Város alpolgármestere. „Ezt a meglévő bölcsőt kell kibélelni ahhoz, hogy újra és újra különböző művészeti ágak gyermekei nőjenek fel benne” – tette hozzá az alpolgármester.

A március 2-án megnyílt kiállításon a 25 éves Plein Air – Csongrád Nemzetközi Alkotótelep gyűjteményéből válogatott műveket tekinthetnek meg az érdeklődők. Cseri Gábor megjegyezte, hogy az eltelt negyedszázad alatt 16-17 országból érkeztek művészek azért, hogy a csongrádi alkotóházakban hozzanak létre nagyszerűbbnél nagyszerűbb festményeket, szobrokat, installációkat.


KOMI2153
P. Szabó Ernő


P. Szabó Ernő művészettörténész a kiállítás anyagát elemző beszédében kiemelte, hogy Csongrád a művészi munka számára igen inspiráló környezet, melyre példaként említette a Halászfalut a tapasztott falaival és nádtetőivel, valamint magát a várost. Elmondta, hogy a Tanya 833 névre „keresztelt” művésztelepet a főiskolán frissen végzett Aranyi Sándor festőművész alapította társaival. A munkafolyamatról szólva kifejtette: az alkotók három hétig dolgoznak a telepen, és eddig több mint másfél tucat országból – Szerbiától Thaiföldig, Franciaországon és Németországon át Argentínáig, de érkeztek művészek Romániából, Lengyelországból és Törökországból is – mintegy 150-en fordultak meg Csongrádon. P. Szabó Ernő hangsúlyozta: a művészek „nem a szabadban festeni, hanem a szabadon festeni” szellemben alkotnak, az ottani munkát a minden irányba való nyitottság, a mester és tanítványa közti szoros kapcsolat, valamint a generációk békés együttélése jellemzi.


KOMI2000


A Szentendrén megnyíló tárlatot csoportkép vezeti be – mutatott rá a művészettörténész –, amelyen azok közül a művészek közül látható néhány, akik elindították a nemzetközi alkotótelepet.


A kiállítást Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészet Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója nyitotta meg, az estet Csák László hang-ász különleges zenei produkciója színesítette.

 

KOMI2106
Dr. Hóvári János


A tárlat 2016. március 2. és 23. között tekinthető meg a Szentendrei Régi Művésztelepen.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

vidnyanszky_attila_R

2019.05.22

Újabb Tragédia-ötleteken töri a fejét Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója rendezi a következő évad első premierjét, a Rocco és fivéreit, amelytől azt reméli: meghódítja a budapesti közönségen túl a szentpétervári színházi olimpia résztvevőit is. Wass Albertről, elrugaszkodásról és önmérsékletről is beszélgettünk a múlt heti évadismertetésen. INTERJÚ.

bogdan-arpad-getto-balboa-1R

2019.05.22

A budapesti Art+ Cinemában május 23-án a kezdődő roma filmfesztivál témája a küzdőszellem, ezért a programban roma bokszolókról szóló alkotások is szerepelnek. Közéjük tartozik Bogdán Árpád Magyar Filmdíjas Gettó Balboa című dokumentumfilmje is. A forgatókönyíró-rendező Bogdán Árpád nagy hangsúlyt helyez a nehézségek legyőzésére, a felkészülésre, kevesebbet a tényleges meccsekre.

muzeumok_majalisa_2019
2019.05.22

A legismertebbektől a kevéssé ismertekig képviseltették magukat a múzeumok az idei Múzeumok Majálisán, ahol a látogatók láttán bátran kijelenthetjük: lelkes érdeklődőkből korosztálytól függetlenül nem volt hiány.

Szeptember 21-én nyolcadik alkalommal, 35 fővárosi színház részvételével rendezik meg a népszerű évadnyitó fesztivált, amelyre idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését. A szervezők elsősorban 18 év feletti, legalább közpfokú végzettséggel rendelkező, proaktív és gyors, elkötelezett színházlátogatókat keresnek. Jelentkezni az onkentes@szinhazakejszakaja.hu címen, önéletrajz megküldésével június 15-ig lehet.

Három festményt és két bronzszobrot adott vissza a német állam Heinrich Ueberall, a nácizmus idején üldöztetést elszenvedő műkereskedő örököseinek. A műveket hajdan hitelek zálogaként helyezték letétbe a Dresdner Banknál, amelytől az egykori porosz állam vásárolta meg 1935-ben további több mint 4 ezer műalkotással együtt. A műtárgyakat visszaadó Porosz Kulturális Javak Alapítványa szerint az 1939-ben elhunyt Heinrich Ueberall azért kényszerült zálogba adni a műveket a hitelek fejében, mert zsidóként üldöztetésben volt része a náci rezsim idején. A visszaadott művek közül a festmények – Matteus Stom (1600-1641) Sára Ábrahám elé vezeti Hágárt, Bartholomeus van der Helst (1613-1670) Férfiképmás (másolat) és Frans Ykens (1601-1693) Csendélet című műve – eddig a Gemäldegalerie berlini művészeti múzeumban voltak.

A világhírű madridi múzeum menekítési tervet készít, hogy a művészeti alkotásokat megóvhassa olyan lehetséges károktól, mint például egy tűzeset vagy terrortámadás. A Prado idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A múzeum kiállítótermei számos neves művész – köztük Tiziano, Tintoretto, Rubens, Raffaello és Dürer – remekműveinek adnak otthont. Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával a Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma, melyet tavaly csaknem 2,9 millió látogató keresett fel.

Jokha al-Harthi ománi írónő nyerte el Celestial Bodies című regényéért a tekintélyes Nemzetközi Man Booker-díjat. Az írónő könyve az első arab nyelven írt regény, amely elnyerte az elismerést, Jokha al-Harthi pedig az első ománi női szerző, akinek művét angolra fordították. A külföldi szerzők angolul megjelent műveinek elismerésére alapított legrangosabb brit irodalmi díj 50 ezer fontos (18,6 millió forintos) fődíját egyenlően elosztva a győztes mű szerzője és fordítója, az angol Marilyn Booth kapja. A Celestial Bodies három lánytestvér történetét meséli el a rabszolgatartó múlttal és a modern társadalmi problémákkal küzdő sivatagi országban. Az idei év volt az utolsó, amikor a Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport szponzorálta a díjat. 18 év után a kaliforniai székhelyű Crankstart jótékonysági alapítvány lesz az új főszponzor. A díj elnevezése is megváltozik: Nemzetközi Booker-díjnak fogják hívni.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás május 23-án 18 órakor a budapesti Szerb Kulturális Központ galériájában. A C.&M. 1100 MC című tárlat Szent Cirill és Metód ünnepnapja alkalmából a több mint 1100 éves szláv írásbeliség jelentőségét mutatja be. További információk itt.

Gyermekprogramok, workshopok, aukció és koncertek is várják az érdeklődőket május 25-én a Careneval elnevezésű jótékonysági rendezvényen az Ankertben Budapesten.

ankert

Krúdy-novellaimpróval és kortárs szerzők bemutatkozásával indul május 24-én az óbudai Esernyős közösségi tér új irodalmi sorozata a Fiatal Írók Szövetségének közreműködésével.

Pataki János Erdély kincsei – Barangolás csodás tájakon című könyvét május 22-én este mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Május 22-én 11 órakor nyílik a Természettudományi Múzeum új időszaki kiállítása, a Porondon a kiválasztottak, amelyben az év fajai mutatkoznak be. A biodiverzitás napján miniforgatag és előadás is lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma