15_eves

2016.03.03
Szíjjártó Anita

E szellemiséget képviseli az a több tucat alkotás, melyek március 2-ától fogadják a MANK Galériába érkezőket. A tárlat a 25 éves Plein Air – Csongrád Nemzetközi Alkotótelep gyűjteményéből válogatott műveket gyűjti csokorba, az alkotógárda pedig igen különleges: a magyar mellett Romániából, Szerbiából, Törökországból, sőt még Argentínából érkező művészek munkáiból is lehet szemezgetni.

KOMI2002


„Nem csak Szentendrének, Csongrádnak is van művésztelepe, amelyet öt fiatalember hozott létre, és amely tavaly, 2015-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját” – mondta megnyitóbeszédében Cseri Gábor, Csongrád Város alpolgármestere. „Ezt a meglévő bölcsőt kell kibélelni ahhoz, hogy újra és újra különböző művészeti ágak gyermekei nőjenek fel benne” – tette hozzá az alpolgármester.

A március 2-án megnyílt kiállításon a 25 éves Plein Air – Csongrád Nemzetközi Alkotótelep gyűjteményéből válogatott műveket tekinthetnek meg az érdeklődők. Cseri Gábor megjegyezte, hogy az eltelt negyedszázad alatt 16-17 országból érkeztek művészek azért, hogy a csongrádi alkotóházakban hozzanak létre nagyszerűbbnél nagyszerűbb festményeket, szobrokat, installációkat.


KOMI2153
P. Szabó Ernő


P. Szabó Ernő művészettörténész a kiállítás anyagát elemző beszédében kiemelte, hogy Csongrád a művészi munka számára igen inspiráló környezet, melyre példaként említette a Halászfalut a tapasztott falaival és nádtetőivel, valamint magát a várost. Elmondta, hogy a Tanya 833 névre „keresztelt” művésztelepet a főiskolán frissen végzett Aranyi Sándor festőművész alapította társaival. A munkafolyamatról szólva kifejtette: az alkotók három hétig dolgoznak a telepen, és eddig több mint másfél tucat országból – Szerbiától Thaiföldig, Franciaországon és Németországon át Argentínáig, de érkeztek művészek Romániából, Lengyelországból és Törökországból is – mintegy 150-en fordultak meg Csongrádon. P. Szabó Ernő hangsúlyozta: a művészek „nem a szabadban festeni, hanem a szabadon festeni” szellemben alkotnak, az ottani munkát a minden irányba való nyitottság, a mester és tanítványa közti szoros kapcsolat, valamint a generációk békés együttélése jellemzi.


KOMI2000


A Szentendrén megnyíló tárlatot csoportkép vezeti be – mutatott rá a művészettörténész –, amelyen azok közül a művészek közül látható néhány, akik elindították a nemzetközi alkotótelepet.


A kiállítást Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészet Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója nyitotta meg, az estet Csák László hang-ász különleges zenei produkciója színesítette.

 

KOMI2106
Dr. Hóvári János


A tárlat 2016. március 2. és 23. között tekinthető meg a Szentendrei Régi Művésztelepen.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma