2018.11.25

Keddtől két hangversenyen lép fel Svájcban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Első előadásukat november 27-én a zürichi Maag-Halleban adják Hamar Zsolt vezényletével, másnap a luzerni KKL Koncertteremben lépnek fel. Programjukban elhangzik Veress Sándor műve, a Threnos – in memoriam Bartók Béla is.

Veress a Bartók utáni magyar zeneszerző generáció egyik jeles tagja, kísérletező kedvű, invenciózus zeneszerző volt. Erdélyben született, akárcsak Bartók, és hozzá hasonlóan neki is el kellett hagynia hazáját. Az ő emlékére komponálta 1945-ben Threnos című művét.


A program következő darabja Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye, a svájci-kínai származású Louis Schwizgebel előadásában. Az estet Liszt Faust-szimfóniája zárja. Liszt pályáját zongoraművészként kezdte, így ismerte meg őt egész Európa, csak később kezdett zeneszerzéssel foglalkozni. Zongoraversenyei mutatják meg legjobban a kétféle tevékenység egységét, hiszen ezeket a műveket nemcsak megírta, hanem játszotta is. Zenéjével mindent meg akart mutatni: a természet, a költészet, a történelem, a hit, a filozófia világát.


Louis_Schwitgeber1_credit_Marco_Borggreve
Louis Schwizgebel
Fotó: NFZ


Schwizgebel 1987-ben született. Már tizenhét éves korában megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt, majd két évvel később a New York-i Young Concert Artists International Auditiont. 2012-ben második helyezést ért el a leeds-i nemzetközi zongoraversenyen, és 2013–2015 között a BBC új generációs művészeként tartják számon. „A svájci zongorista, Louis Schwizgebel nem okoz csalódást finom, érzékeny játékával. Zongorajátéka lírikus tánc, már-már balett hangulatát idézte. Szinte cirógatta a húrokat a kalapácsokkal, mégis kristálytisztán kiemelte az egyes hangok különállását, még a leggyorsabb futamok esetén is. Schwizgebel bizonyította elképesztő virtuozitását. Nagyon precízen játszott, a folyamatos kapcsolat közte és a karmester közt biztosította, hogy a zongora és a zenekar szorosan együtt maradjon tempó és lendület kérdésében is” – írta róla a Bachtrack 2017-ben.


A zürichi közönség számára Hamar Zsolt nem ismeretlen. A zeneigazgató 2007-ben debütált a világ tíz legrangosabb operaház egyikének számító Zürichi Operában. A rendkívüli siker több évre szóló szerződést eredményezett.


A svájci turnén elhangzó darabok közül Veress Sándor művét és Liszt Esz-dúr zongoraversenyét a budapesti közönség 2019. február 22-én a Müpában hallhatja Hamar Zsolt vezényletével és Mariangela Vacatello olasz zongoraművész előadásában.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma