2018.03.13

A könyvnek olyan hangulata van, mintha a Trónok harcát vagy egy történelmi filmet néztem volna. Meglepődtem, mennyire visz magával a történet, alig akartam letenni – mondta a Kultúra.hu-nak Barta Ágnes, aki a március 9-én bemutatott Egri csillagok című színdarabban a főhősnőt, Cecey Évát alakítja. A fiatal színésznővel és a Bornemissza Gergelyt megformáló Berettyán Nándorral beszélgettünk.

_D0A6963_Copy
Berettyán Nándorral és Barta Ágnessel beszélgettünk,
akik az Egri csillagok két főszereplőjét alakítják a Nemzeti Színház színdarabjában


Gárdonyi Géza a 19–20. század fordulóján írta meg az Egri csillagok című, a török hadjáratok idején játszódó regényét. Azóta a regény a kötelező olvasmányok kiemelt – és egyben legkedveltebb – darabja lett, és a magyar irodalom egyik legnagyobb remekműveként tartjuk számon. Az 1968-ban Várkonyi Zoltán rendezésében készült kétrészes film csak öregbített a hírnevén, Vica és Gergő szerelmének, Jumurdzsák gyűrűjének és fondorlatainak, Dobó István és Török Bálint bártorságának történetén, melyet a piros nadrágra áhítozó Sárközi kedves vidámsága és humora fűszerez.


egricsillagok.zip
Magyar Nemzeti Táncegyüttes


A film óta kerek ötven esztendő telt el, a Nemzeti Színház pedig ebből az alkalomból újra elővette a jól ismert cselekményt. Nem kellett csalódnunk. Bár az Egri csillagok legújabb színpadi változata nem lineárisan, hanem mozaikszerűen, az időben ugrálva eleveníti fel a történet elemeit, ez csupán az első pillanatokban lehet zavaró. Néha támadhat az érzésünk is, hogy a részletek homályba vesztek, ám a kezdet után nem sokkal azon kaphatjuk magunkat, hogy bevillannak a régóta elfeledett jelenetek, el tudjuk helyezni az adott cselekményszálat a történetben, és felrémlenek a későbbi tetőpontok is. A Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közösen megálmodott produkciót március 9-én mutatták be Vidnyánszky Attila rendezésében.


egricsillagok.zip
Jumurdzsák szerepében Schnell Ádám, háttérben a Magyar Nemzeti Táncegyüttes


Az előadás nemcsak cselekményében, de szövegében, hangulatában is tökéletesen hű maradt Gárdonyi regényéhez. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes fergeteges látvánnyal fűszerezi a jeleneteket: a török szultán udvartartását és a magyar harcosok hadgyakorlatát a táncosok bonyolult mozdulatokkal, mégis könnyedén és természetesen idézik meg. A jelmeztervezőknek külön dicséret jár, hiszen a kosztümök is szépen, nem hivalkodóan mutatják be a két kultúrát. Noha a darabban igen kevés a díszlet, ami van, éppen elegendő hátteret ad ahhoz, hogy magunk elé tudjuk képzelni a jelenetek helyszíneit.


egricsillagok.zip
Dobó Istvánt Horváth Lajos Ottó játssza, a kosztümök magukért beszélnek


A kitűnő látványhoz és történethez rendkívül színvonalas színészi játék társul. Az Egri csillagok című színdarab szereposztását olyan színészlegendák fémjelzik, mint a Szulejmánt játszó Bodrogi Gyula, az Ali béget alakító Csurka László, a félszemű Jumurdzsákként színpadra lépő Schnell Ádám, a Dobó Istvánt játszó Horváth Lajos Ottó vagy a rabláncra vert Török Bálint, akit Szalma Tamás idéz meg. Tinódi Lantos Sebestyén szerepében Szabó Sebestyén Lászlót láthatjuk, aki kiválóan vezeti a nézőt az idősíkok és az események között.


egricsillagok.zip
Bodrogi Gyula mint Szulejmán szultán


Ezt fokozza tovább a két főszereplő, Barta Ágnes és Berettyán Nándor bámulatos időutazása a színpadon. A fiatal színészek külsejét és játékát tekintve is mintha újra Venczel Verát és Kovács Istvánt látnánk a történetben; mintha újra ifjúk lettek volna és csak beugrottak volna, hogy sokadszorra is eljátsszák Cecey Vica és Bornemissza Gergő történetét.

 

A Nemzeti színdarabjának két főszereplője, Barta Ágnes és Berettyán Nándor frissen végzett színművészek, alig több mint egy éve szereztek diplomát a Színház- és FilmművészetiEgyetemen. Ezt követően csatlakoztak a Nemzeti Színház társulatához, és már több előadásban is láthatta őket a közönség (Figaro házassága avagy, egy őrült nap emléke, III. Richárd, Psyché, Cyrano de Bergerac, János vitéz stb.). Bátran mondhatjuk, hogy alakításuknak köszönhetően az Egri csillagok kultikussá vált története is ismételten csak gazdagabb, színesebb és változatosabb lett.


egricsillagok.zip

 

A két fiatalt a színdarabról, a híres történetről és karaktereikről kérdeztük.

 

Gárdonyi Géza Egri csillagok című művéből 1968-ban készült el a mindenki által ismert film. A jubileum alkalmából megrendezett gálán találkoztatok a két egykori főszereplővel, Venczel Verával és Kovács Istvánnal. Tartottátok a kapcsolatot a próbák során is? Segítettek a felkészülésben?

Barta Ágnes: Sajnos annyira pörögtek az események, hogy Venczel Vera színművésznővel nem nagyon tudtunk elmélyülni a szakmai, a színészi kérdésekben. A filmbéli alakítása viszont nagyon inspiráló volt számomra, nagy segítség volt látni, hogyan alakította ő a szerepet.


_D0A7007_Copy
Barta Ágnes, az Egri csillagok Cecey Évája

 

Berettyán Nándor: Kovács Istvánnal a gálán beszélgettünk, de szintén nem tudtunk nagyon mélyen belemenni az elemzésbe. Kérdezte, hogy szeretem-e a darabot, boldogulok-e a szereppel, hogyan dolgozunk, miként zajlik a próbafolyamat. Természetesen én is kérdezgettem a film munkálatairól, arról, ő hogyan oldotta meg a szerepet. Mesélt róla, de hagyta, hogy én is a saját eszközeimmel dolgozzam. Mondta, hogy majd eljön megnézni az előadást, sok sikert kívánt, nagyon kedves volt.

 

A regény és a film cselekménye is lineáris szerkezetű, ezzel szemben a Vidnyánszky Attila rendezésében készült színdarab nagyobb ugrásokat tesz az időben. Mennyire nehezítette meg ez számotokra a karakterek életre keltését?

B. N.: A szerepem ívét nehezebb volt így felépíteni. A darab szerkezete ugyanis folyamatosan megtöri ezt, a darabjait ide-oda kell helyezni. Húsz másodperc alatt ugrunk vissza tizenöt évet a történetben, aztán megint előre tíz évet, így nem egy folyamatot, lelki utat kell végigjárni, hanem több apró részletet kell kidolgozni és ugyanabban a dinamikában megoldani.


egricsillagok.zip


B. Á.: Mindenképpen nehezebb így, hogy nem következik az egyik esemény a másikból. Viszont már többször dolgoztam hasonló előadásban, tehát nem volt ismeretlen számomra ez a terep, ráadásul a jeleneteknek önmagukban is érvényesnek kell lenniük, akármilyen darabot is nézünk. Ilyen szempontból pedig ugyanaz volt a munkafolyamat.

 

Hogyan sikerült mégis ennyire élethűen megformálnotok a két karaktert a színpadon?

B. Á.: Vannak bizonyos kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk, mielőtt fellépünk a színpadra. Ez olyan színészi technika, amely úgy működik, hogy minél részletesebben megpróbálunk választ adni a karakterrel kapcsolatos kérdésekre. Olyanokra például, hogy honnan jött, mi történt vele az előző percekben, mi a célja, de egészen aprólékos dolgokig is elmehetünk, például, hogy mit eszik, milyen ruhát szeret hordani és így tovább.

B. N.: Nekem is rendbe kellett tennem belül a szerepet, meghatároznom azt, hogyan építeném fel lineárisan, melyik szakaszt milyen érzelmi dinamikával, intenzitással kivitelezném. Utána próbáltam letisztázni és megoldani azt, hogy ezekre a pontokra tegyem a karakterem hangsúlyait, jeleneteit. Mindez aztán rögzült a próbafolyamat során, és végül elő tudtuk hozni a lelki és az emocionális folyamatokat.

 

Újra kellett olvasnotok a regényt, újranéztétek a filmet a felkészülés során? Milyen hatással volt rátok?

B. N.: Persze. Még általános iskolában, azt hiszem, ötödik osztályban olvastam először a regényt, sokat láttam a filmet is, szintén gyerekkoromban. A részleteire emlékeztem csak, de amikor most újraolvastam a könyvet, ezer dolog visszajött, és teljesen újszerűen hatott rám a történet.


_D0A6927_Copy
Berettyán Nándor, aki a főhőst, Bornemissza Gergelyt alakítja

 

B. Á.: Azt hiszem, túl korán, még kisgyerekként találkoztam a könyvvel, így elég nehezen tudtam akkor befogadni. Most viszont olyan olvasmányélményt nyújtott, hogy én lepődtem meg a legjobban, milyen könnyen vitt magával a történet, mennyire élveztem, és hogy alig akartam letenni. A manapság divatos sorozatokhoz, mint például a Trónok harcához tudnám hasonlítani, a könyvnek pedig éppen olyan hangulata volt, mintha egy történelmi filmet néztem volna.

 

Mit szerettek a legjobban a két főhősben? Hogyan tudtátok megfogni a jellemüket?

B. N.: Nagyon örültem ennek a szerepnek, hiszen népszerű a karakter, nagyon szerethető, sok a pozitív tulajdonsága. Számomra ezek eposzi figurák, de most, hogy egyre jobban kezd összeállni a darab, már azt érzem, nagyon jól is játszható. Hős vagyok, persze, ezt élvezi az ember (nevet). Mindemellett olyan nagy színészlegendák mellett állni a színpadon, mint Gyuszi bácsi (Bodrogi Gyula), Csurka Laci bácsi, óriási élmény, roppant motiválóan hat rám, hogy egy darabban szerepelhetek velük. A táncosok szintén fantasztikusak, már nem először dolgozunk együtt, de még mindig elképesztő, ahogy a hátukon viszik a darabot.

B. Á.: Én sokkal harcosabb, vehemensebb nőalakot képzeltem el, a rendező, Vidnyánszky Attila viszont inkább finomabb, nőiesebb, lágyabb irányba terelte a figurát. Szerintem végül a kettő összege a lett a karakter, amely megjelenik az előadásban. Éppen ezért szeretem nagyon a darabban azt a váltást, amikor az esküvő jelenetének lebegő, finom hangulata után a karakter megmondja a magáét, és kitör belőle az öntudatos, harcos nő. Ez az egyik kedvenc részem a darabban.


egricsillagok.zip


Vidnyánszky Attila nemcsak a darab rendezője, az egyetemen az osztályfőnökötök is volt az egyetemen. Milyen volt a mostani közös munka, hogyan tudott nektek segíteni?

B. N.: A kezdetben időt hagyott a számunkra, hogy magunkban is megtaláljuk a karakterünket. Aztán lefixáltuk együtt is a karaktert már csak a koreográfia miatt is, hiszen egy adott időpontra kell odaérni, nincs mindig lehetőségnagyobb szüneteket hagyni a mondatok között. Ezeket a rendező szépen beosztotta, elmondta, hol kell a rövidebb és hol a gyorsabb tempó, hol lehet lassabb a jelenet, az adott szövegrészlet. Abban is segített, terelt minket, hogy a karakternek mely vonásait erősítsük.

B. Á.: Nagyon jó volt a közös munka, azt érzem, egyre kevesebb kell ahhoz, hogy megértsük egymást. Vidnyánszky Attila már tudja, milyen berögződéseim vannak, ezekből próbál lenyesegetni, hogy ne a megszokott dolgokat vigyem fel újra a színpadra.A március 9-én bemutatott Egri csillagok című színdarabról a Nemzeti Színház honlapján lehet tájékozódni, ahol többek között a teljes szereposztás is elérhető.


További képek az előadásról a Kultúra.hu Galériájában láthatók.


egricsillagok.zip

 


Révy Orsolya

Fotó: Csákvári Zsigmond

Download

2018.03.22

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Jerzy Snopek lengyel nagykövet március 21-én a Fonó Budai Zeneházban tartott, „Együtt táncol, s issza borát” című lengyel-magyar gálán aláírta a Felczak Alapról szóló lengyel-magyar memorandumot. A miniszter kiemelte: a két ország még akkor is barátja egymásnak, ha érdekeik nem mindig esnek egybe.

_D0A0458_Copy

2018.03.22

Idén június 8. és 17. között rendezik meg a tíz napig tartó, operaelőadásokat, hangversenyeket, kiállítást és filmvetítést is magában foglaló Bartók Plusz Operafesztivált. Az esemény – melyet 2001-ben tartottak meg először – célja egyrészt Miskolc kulturális turizmusának fejlesztése, másrészt a nagy múlttal rendelkező opera mint műfaj népszerűsítése.

106357_borito

2018.03.21

A legkiválóbb magyar avantgárd költő volt. Rendkívül sokszínű személyiség, aki bármihez fogott is, azt mindig siker övezte, így nemcsak az írásban, de a festészetben is maradandót alkotott – tehetsége és lelkesedése pedig környezetét is megihlette. Az éppen ma 131 éve született Kossuth-díjas íróra, költőre, képzőművészre, a magyar avantgárd legjelesebb képviselőjére: Kassák Lajosra emlékezünk.

Jótékonysági gálaműsort ad a Duna Palota dísztermében március 22-én este a Bánffy Szalon az V. kerületi önkormányzattal és több szervezettel összefogva – mondta el Molnár Adrienn, a szalon vezetője az M1 aktuális csatorna március 21-ei műsorában, hozzátéve, hogy 17 művész lép fel a gálaesten. A fellépők közül kiemelte Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművészt, aki saját zongorakísérete mellett mond verset és Kiss B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekest, aki kalotaszegi népdalokkal készül a gálaestre.

A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá a tervek szerint 2021-re. Megújul a színház homlokzata és újabb bejáratok is épülnek. A bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki. A nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik, valamint színészkávézót is létrehoznak. Megújulnak a színházat övező zöldfelületek, a nézőtéren erkély épül, a ruhatár pedig átköltözik a jelenlegi büfé helyére. A Modern Városok Program által biztosított 75 milliárd forintból 10 milliárdot a színházra fordítanak.

Két új kiállítást nyit március 22-én Jeruzsálemben az Izrael Múzeum, melyek a holt-tengeri tekercseket és megtalálásuk történetének új részleteit mutatják be. A tárlatok azokról a rendkívüli régészeti leletekről szólnak, melyek új fényt vetettek az emberiség egyik legfontosabb kulturális hagyományának történtére. Az egyik tárgy a Genezis, vagyis Mózes első könyve, a Teremtés könyve szövegének apokrif, vagyis a vallási kánonba be nem vett tekercse, a Biblia legősibb változata, melyet hetven évvel ezelőtt a Júdeiai-sivatagban találtak meg. A második új kiállítás a 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációját jelentő tekercsek felfedezésének hátteréről szól.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma