NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2014.04.09
Milojev Zsanett

Ma este a Roham bárban mutatkozik be a Microphobia névre hallgató különleges projekt, amelynek első felében stand-up tragedy-t, laptop tragedy-t és hard talkot hallhatnak a jópofáskodás mentes, igazi értékre vágyó publikum tagjai. Az est második felében pedig a Jazzin' the Box formáció progresszív jazz koncertjét élvezhetik a megjelentek, amelyen az új slágerek mellett feldolgozások is színesítik a felhozatalt.

„A Microphobia tulajdonképpen progresszív projektek gyűjtőneve, amely alatt olyan programokat szeretnénk megvalósítani, amelyek teljes mértékben hiányoznak a mainstream felületekről” – mesélte az egyik fellépő, Gödri Bulcsu projektjükről, amelynek első szeletét ma este 7 órakor tekinthetik meg a Roham bárban az egybegyűltek.


Az est első felében stand-up tragedy-t hallgathatnak meg a nagyérdemű publikum tagjai. Gödri Bulcsu elmondta, hogy a stand-up tragedy megkülönbözteti magát a stand up comedy-től abban az értelemben, hogy ők „jópofáskodás mentes monológokat” adnak elő, céljuk a "tükör előtt begyakorolt szövegekkel szemben egy alternatív nyilvánosság létrehozása”. A műfaj a George Carlin-féle humort viszi tovább, amelynek jellemzője, hogy ezek „lényeges állítás igényével” megszülető szövegek, amelyek rögtönzöttek, nagyon személyesek és közvetlenek.


Az estet Csepeli R. Zoltán kezdi, aki egy hagyományos értelemben vett stand-uppal érkezik a Rohamba, előadása attól lesz érdekes, hogy "nagyon esetiből, hétköznapiból tud kibontani valami univerzális igazságot". Pálfalusi Zsolt esztéta laptop tragedy-je az est egyik üde színfoltja, hiszen nem szavakkal, hanem vizuális és akusztikus elemekkel dolgozik. Olyan vizuális anyagokat vetít, amelyeket írásban kommentál a laptopján keresztül. "Itt nem a megbotránkoztatás a cél, hanem természetesen meglesz a dolog esztétikai és dramaturgiai íve" - mesélte Bulcsu.

microphob

„Én kifejezetten a hard talk műfajában alkotok” – mondta el műsoráról Gödri Bulcsu. A műfaj lényege, hogy az előadó határozottan kiáll valami – legtöbbször – nem túl népszerű dolog mellett, felvállalva ezáltal ezzel mindenféle támadást. Célja, hogy új irányba vigye el a hallgatóság gondolkodásmódját. „Olyan monológokat tartok, amelynek nem a nevettetés a célja, hanem a katarzis. A humor, az irónia és az önirónia is jellemzi az előadásomat, de nálam nem a tükör előtt begyakorolt poénvadászat zajlik,hanem azt szeretném elérni, hogy akkor ott, a közvetlen életemből levont tanulságokat tegyem meg, és valamilyen közös katarzishoz jussunk el a hallgatósággal”.


A triumvirátus szózsönglörködése után a Jazzin' the Box nevű formáció koncertje emelei tovább az est fényét. Horváth ’Tojás’ Gábor zongorán, Gátos Bálint basszusgitáron és
Fekete János 'Jammal’ beatboxon zenél, az együttes énekesnője pedig Pápai Zsanett. A zenekar progresszív jazz zenét játszik, és az a különlegességük, hogy dob helyett beatbox-ot használnak, ezáltal a jazz stenderdek modern zenei környezetbe kerülnek – mondta el róluk Gödri Bulcsú. Az est folyamán a saját dalok mellett feldolgozásokat is játszanak a közönségnek.

Kulcsszavak:
Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

69445811_2480460328678712_5927992683179016192_n

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma