NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2014.09.15
Végh Nóra

„A koncepció a spontaneitás, a közvetlenség és a szenvedélyesség” – fogalmazott Gödri Bulcsu, a Microphobia est egyik házigazdája. A stand-upot és a progresszív jazzt ötvöző különleges produkciót második alkalommal rendezték meg szeptember 11-én, a Kino Kávézóban.

A Microphobia Magyarországon egyedülálló műfajt képvisel. Az est első részében a Stand-Up Tragedy, a Laptop Tragedy és a Jazz Poetry nevet viselő előadásokat tekinthették meg a nézők, majd a Jazzin’ the Box zenekar koncertezett. A Stand-Up Tragedy szöges ellentéte az itthon stand-upként elterjedt műfajnak, céljai túlmennek a megnevettetésen és a közönség szimpátiájának elnyerésén.


Egyféle intellektuális provokációról van szó, amelyben az előadó a számára fontos és érdekes dolgokat egy szenvedélyes monológ keretében osztja meg a hallgatósággal. Csepeli R. Zoltán, a Tragedy állandó fellépője kiemelte, hogy a hitelesség és a közvetlenség elengedhetetlen eszköze az előadásnak. „Nekünk fontos, hogy amit csinálunk, az legyen személyes és mélyről jövő. Én mindig rögtönzök. Ez a műfaj azt követeli meg, hogy fölmenj a színpadra és próbálj valamit kihozni az aktuális pszichédből. Néha a saját komolyságunknak is megvan a maga humora. Hiszen mi is röhögünk rajta, hogy mennyire komolyan vesszük a dolgokat” – foglalta össze a lényeget Gödri Bulcsu.


Bulcsu


A Laptop Tragedy Pálfalusi Zsolt önálló műsorszáma. Az esztéta előadásaiban visszatérő téma az erőszak, aki egy laptop és egy kivetítő segítségével igyekszik más megvilágításba helyezni a dolgokat és új gondolatokat ébreszteni közönségében. A jazz poetry Pápai Zsanett jazzénekesnő és Gödri Bulcsu közös improvizációs előadása. „Ez az egész arra épül, hogy a szó, a vers hangszerré váljon.  Nem maradunk meg egy műfaj keretein belül, hanem tágabb zenei univerzumban mozgunk, amely leginkább improvizációra épül. Engem a kifejezés zeneisége érdekel” – mondta Gödri Bulcsu.


„Az első hasonló estünk az esküvőnkön volt, három évvel ezelőtt. Van egy csomó tehetséges barátunk, és megkértük őket, hogy egy-egy saját produkcióval járuljanak hozzá a bulihoz. Elég komoly este kerekedett belőle brutális performansszal, stand-uppal, zenei és táncelőadásokkal” – mesélt a kezdetekről az énekesnő.


Zsanett_es_Bulcsu_jazz_poetry


Az előadásokat követő Jazzin’ the Box koncerten popikonok jazz parafrázisait és a zenekar saját dalait lehetetett hallani. Pápai Zsanettet Horváth ’Tojás’ Gábor kíséri zongorán, illetve Fekete János 'Jammal’ biztosítja a beatbox alapokat, egyedi módon helyettesítve ezzel a dobot.


A szervezők további ötleteket is tartogatnak még a tarsolyukban az előadás bővítése kapcsán. „Természetesen adódik, hogy a számunkra fontos és érdekes emberekkel együtt alkossunk, különleges eseményeket hozzunk létre olyan produkciókkal, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, hasonló koncepcióból születnek – legyen szó élőfestésről, zenéről vagy filozófiáról… Nem célunk az összművészet, olyan dolgokat szeretnénk egymás mellé állítani a színpadra, melyeknek valóban közük van egymáshoz, és amelyek külön-külön is valami lényegi kifejezésére törekednek” – avatott be terveikbe Pápai Zsanett.


További információ: https://www.facebook.com/pages/Microphobia/366201486851105

Kulcsszavak:

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma