2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.10.27

Szekszárdon zárul a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak (Kogart) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozata. A Művészetek Házában október 26-án nyílt tárlaton Borsos Miklós szobrászművész és Szalay Lajos grafikusművész csaknem száz, a Bibliához kötődő grafikai művét mutatják be.

A sorozat ötödik állomásán először lesznek együtt láthatók a 20. század két meghatározó magyar képzőművészének a Bibliához kapcsolódó alkotásai – mondta az esemény október 25-ei sajtótájékoztatóján Fertőszögi Péter, az alapítvány elnöke Szekszárdon. A január 14-ig látható kiállítás Szalay Lajos Genezis című, Magyarországon 1973-ban kiadott rajzalbumának 124 darabjából, valamint Borsos Miklós 1976-tól készült, jelenleg a győri Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum gyűjteményében lévő kompozícióiból válogat.


000767_m_preview
Borsos Miklós: Vízparti találkozás, 1982, tus, diópác, papír


Borsos Miklós (1906–1990) a magyar képzőművészet legsokoldalúbb személyisége, aki minden műfajban maradandót alkotott, és életművének jelentős részét a Biblia inspirálta. A művész Szentíráshoz kapcsolódó, 1976-os képeit csak egyszer mutatták be, majd halála után előkerült grafikáinak másik része is, és a kettő együtt jelent meg 1994-ben a Borsos Miklós üzenete 77 képben című albumban. Borsos ars poeticának szánta bibliai témájú műveit, amelyekben benne volt világlátása jóról, rosszról, szeretetről, kegyelemről – mondta az alapítvány elnöke. A kiállításon diópáccal, tussal készült lavírozott képei láthatóak.

Szalay Lajos (1909–1995) világszerte elismert Kossuth-díjas grafikus az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit, életművének egyik csúcsa a Genezis, amely Magyarországon megjelenésekor a reveláció erejével hatott. A tárlat az 1930-as évektől az 1970-es évek végéig készült műveiből mutat be akvarelleket, tusrajzokat.

A két művész nem Biblia-illusztrációkat készített, nem narratívákat dolgoztak fel, hanem sorskérdésekkel – a teremtéssel, kiűzetéssel, a próféták menekülésével, az úrral szembeni perlekedéseikkel – foglalkoztak – mondta Fertőszögi Péter.

A kiállítást november 21-én Kosinsky Richárd művészettörténész tárlatvezetésével lehet megtekinteni, december 13-án pedig a tolnai megyeszékhelyen is bemutatják a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a kiállításhoz kapcsolódó kötetét, amelyben közéleti személyiségek írják le a művekről szóló gondolataikat.

A Kogart az évforduló jegyében korábban Debrecenben és Kolozsváron Szalay-grafikákból, Győrben Borsos műveiből rendezett kiállítást, a budapesti Várkert Bazárban pedig hat 20. századi mester alkotásai között mutatták be a két művész munkásságát.

A képzőművészeti tárlat mellett Szekszárdon több rendezvénnyel is kapcsolódnak a reformáció 500. évfordulójához: október 27-én a Művészetek Házában Rákász Gergely orgonaművész ad koncertet, november 3-án pedig a Tolna Megyei Levéltár a XXI. Levéltári napon a reformáció emlékévének keretében végzett iratfeltáró kutatásának eredményeit ismerteti.Forrás: MTI

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma