15_eves

2016.05.09
Szíjjártó Anita

A Pécsi Országos Színházi Találkozó önjáró, a szakma által életre hívott és működtetett színházi találkozó, talán az egyik legnagyobb – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a POSzT-ról rendezett sajtótájékoztatón. A eseményen szó esett a legfontosabb változásokról, újdonságokról, a versenyelőadásokról, a POSzT bemutatja sorozat exkluzív produkcióiról, valamint a Zsolnay Negyedben megrendezendő POSzT Fesztivál tervezett programjáról.

DSC_1853_Copy


„A legfőbb feladatomnak azt tekintettem pécsi egyéni önkormányzati képviselőként, hogy a városi költségvetést stabilan biztosítsuk a POPSzT mögé – most ugyanezt teszem innen, Budapestről” – mondta Hoppál Péter. Kiemelte: a POSzT állami finanszírozása a tavalyi 60,5 millió frontról 65,5 millió forintra emelkedett – „kicsi, de fontos lépés volt ez”. Az államtitkár emlékeztetett: új költségvetés sor nyílt az idei költségvetésben, így a vidéki fesztiválokat összesen 250 millió forinttal támogatják, így a vidéki kulturális életet is segítik állami eszközökkel.


Az idei támogatás a következő összegekből áll össze:

  • 200 millió forinttal megemelték a Nemzeti Kulturális Alap döntési kompetenciáját – ebből a keretből kap a POSzT 10 millió forinttal,
  • Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere saját miniszteri keretéből 10 millió forintot biztosít erre a célra
  • a Kultúráért Felelős Államtitkárság fejezeti sorából 10,5 milliót kap a POSzT


A POSzT sokszínű volt a kezdetekkor és ma is az – zárta beszédét az államtitkár.


DSC_1909_Copy


Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta: a POSzT-ra úgy tekintünk, mint a színházi szakmai nemzeti jelentőségű seregszemléjére, amely már hozzátartozik a pécsiek identitásához. A POSzT Fesztivál új helyszíne, a Zsolnay Negyed kapcsán megjegyezte: az új vezetésnek vállalása volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 keretében felújított negyedet a színház mellett a POSzT fő helyszínévé emeli.


„Egyre sürgetőbb volt, hogy megújuljon a POSzT” – mondta Szűcs Gábor, a POSzT fesztiváligazgatója. A legfontosabb változások között említette, hogy új, követhető célokat fogalmaztak meg: a mai, korszerű kulturális igényeknek megfelelően új fesztiválstruktúrát hoztak létre, amely alkalmas az egyre magasabb számú közönség befogadására, illetve egy időben egy helyszínen különböző művészeti események megtartására. Célunk, hogy növekedjen a POSzT turisztikai relevanciája – hangsúlyozta. A megújulásnak három fő pillére van:

  • a versenyprogram: 16 produkció láthat majd a közönség a Pécsi Nemzeti Színházban
  • a POSzT bemutatja: kilenc produkció lesz ennek a keretében (ezek helyszíne a Kodály Központ), köztük komoly, nép és könnyűzenei koncertek, operettgála, operaelőadás, szórakoztató színházi előadás, valamint e program keretében tartják meg a díjátadó gálát
  • POSzT Fesztivál: ez a POSzT OFF-programjainak továbbgondolása, melynek keretében több mint száz programmal várják az érdeklődőket – ennek a Zsolnay Negyed ad otthont.


DSC_1870_Copy


A fesztiváligazgató elmondta: új grafikai arculatot és új honlapot kapott a POSzT, erősíteni kívánják a fesztivál médiajelenlétét – természetesen szem előtt tartva a Jordán Tamás által lefektetett elveket. Szakmai tanácsadó testületet hoztak létre, melynek elnöke Hegedűs D. Géza színművész, és az egyik feladata az volt, hogy a 2016-os POSzT szakmai zsűrijét kiválassza a magyar színházi életet lefedve, valamint hogy kidolgozza a versenyszabályzatot. Az idei POSzT szakmai zsűrije: Boros Kinga (kritikus), Bozóki Mária (díszítő), Czajlik József (rendező), Dobák Lívia (dramaturg), Garaczi László (író), Kiss Mari (színésznő), Kocsár Balázs (zeneszerző), Sztarenki Pál (színművész).


A Zsolnay Negyeden belül fesztiválsétányt alakítanak ki, melynek programjai ingyenesek lesznek, itt bárki végigsétálhat. Továbbá díjmentesen vehetik igénybe a POSzT-ra látogatók a buszt és a kisvasutat. Szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók is lesznek, ugyanúgy megmarad a versenyelőadások értékelése nyílt fórumként, valamint felolvasószínház is helyet kap a programban.Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma