hangf_spotify_banner_728x90

2016.05.09
Szíjjártó Anita

A Pécsi Országos Színházi Találkozó önjáró, a szakma által életre hívott és működtetett színházi találkozó, talán az egyik legnagyobb – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a POSzT-ról rendezett sajtótájékoztatón. A eseményen szó esett a legfontosabb változásokról, újdonságokról, a versenyelőadásokról, a POSzT bemutatja sorozat exkluzív produkcióiról, valamint a Zsolnay Negyedben megrendezendő POSzT Fesztivál tervezett programjáról.

DSC_1853_Copy


„A legfőbb feladatomnak azt tekintettem pécsi egyéni önkormányzati képviselőként, hogy a városi költségvetést stabilan biztosítsuk a POPSzT mögé – most ugyanezt teszem innen, Budapestről” – mondta Hoppál Péter. Kiemelte: a POSzT állami finanszírozása a tavalyi 60,5 millió frontról 65,5 millió forintra emelkedett – „kicsi, de fontos lépés volt ez”. Az államtitkár emlékeztetett: új költségvetés sor nyílt az idei költségvetésben, így a vidéki fesztiválokat összesen 250 millió forinttal támogatják, így a vidéki kulturális életet is segítik állami eszközökkel.


Az idei támogatás a következő összegekből áll össze:

  • 200 millió forinttal megemelték a Nemzeti Kulturális Alap döntési kompetenciáját – ebből a keretből kap a POSzT 10 millió forinttal,
  • Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere saját miniszteri keretéből 10 millió forintot biztosít erre a célra
  • a Kultúráért Felelős Államtitkárság fejezeti sorából 10,5 milliót kap a POSzT


A POSzT sokszínű volt a kezdetekkor és ma is az – zárta beszédét az államtitkár.


DSC_1909_Copy


Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta: a POSzT-ra úgy tekintünk, mint a színházi szakmai nemzeti jelentőségű seregszemléjére, amely már hozzátartozik a pécsiek identitásához. A POSzT Fesztivál új helyszíne, a Zsolnay Negyed kapcsán megjegyezte: az új vezetésnek vállalása volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 keretében felújított negyedet a színház mellett a POSzT fő helyszínévé emeli.


„Egyre sürgetőbb volt, hogy megújuljon a POSzT” – mondta Szűcs Gábor, a POSzT fesztiváligazgatója. A legfontosabb változások között említette, hogy új, követhető célokat fogalmaztak meg: a mai, korszerű kulturális igényeknek megfelelően új fesztiválstruktúrát hoztak létre, amely alkalmas az egyre magasabb számú közönség befogadására, illetve egy időben egy helyszínen különböző művészeti események megtartására. Célunk, hogy növekedjen a POSzT turisztikai relevanciája – hangsúlyozta. A megújulásnak három fő pillére van:

  • a versenyprogram: 16 produkció láthat majd a közönség a Pécsi Nemzeti Színházban
  • a POSzT bemutatja: kilenc produkció lesz ennek a keretében (ezek helyszíne a Kodály Központ), köztük komoly, nép és könnyűzenei koncertek, operettgála, operaelőadás, szórakoztató színházi előadás, valamint e program keretében tartják meg a díjátadó gálát
  • POSzT Fesztivál: ez a POSzT OFF-programjainak továbbgondolása, melynek keretében több mint száz programmal várják az érdeklődőket – ennek a Zsolnay Negyed ad otthont.


DSC_1870_Copy


A fesztiváligazgató elmondta: új grafikai arculatot és új honlapot kapott a POSzT, erősíteni kívánják a fesztivál médiajelenlétét – természetesen szem előtt tartva a Jordán Tamás által lefektetett elveket. Szakmai tanácsadó testületet hoztak létre, melynek elnöke Hegedűs D. Géza színművész, és az egyik feladata az volt, hogy a 2016-os POSzT szakmai zsűrijét kiválassza a magyar színházi életet lefedve, valamint hogy kidolgozza a versenyszabályzatot. Az idei POSzT szakmai zsűrije: Boros Kinga (kritikus), Bozóki Mária (díszítő), Czajlik József (rendező), Dobák Lívia (dramaturg), Garaczi László (író), Kiss Mari (színésznő), Kocsár Balázs (zeneszerző), Sztarenki Pál (színművész).


A Zsolnay Negyeden belül fesztiválsétányt alakítanak ki, melynek programjai ingyenesek lesznek, itt bárki végigsétálhat. Továbbá díjmentesen vehetik igénybe a POSzT-ra látogatók a buszt és a kisvasutat. Szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók is lesznek, ugyanúgy megmarad a versenyelőadások értékelése nyílt fórumként, valamint felolvasószínház is helyet kap a programban.Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

560x350_cifrapalota_01-22
2019.05.23

A Müpa vasárnaponként megrendezett Cifra Palotája május 26-án hatalmasra nő, és közel 100 izgalmas és ingyenes programot kínál.

vidnyanszky_attila_R

2019.05.22

Újabb Tragédia-ötleteken töri a fejét Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója rendezi a következő évad első premierjét, a Rocco és fivéreit, amelytől azt reméli: meghódítja a budapesti közönségen túl a szentpétervári színházi olimpia résztvevőit is. Wass Albertről, elrugaszkodásról és önmérsékletről is beszélgettünk a múlt heti évadismertetésen. INTERJÚ.

bogdan-arpad-getto-balboa-1R

2019.05.22

A budapesti Art+ Cinemában május 23-án a kezdődő roma filmfesztivál témája a küzdőszellem, ezért a programban roma bokszolókról szóló alkotások is szerepelnek. Közéjük tartozik Bogdán Árpád Magyar Filmdíjas Gettó Balboa című dokumentumfilmje is. A forgatókönyíró-rendező Bogdán Árpád nagy hangsúlyt helyez a nehézségek legyőzésére, a felkészülésre, kevesebbet a tényleges meccsekre.

Szeptember 21-én nyolcadik alkalommal, 35 fővárosi színház részvételével rendezik meg a népszerű évadnyitó fesztivált, amelyre idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését. A szervezők elsősorban 18 év feletti, legalább közpfokú végzettséggel rendelkező, proaktív és gyors, elkötelezett színházlátogatókat keresnek. Jelentkezni az onkentes@szinhazakejszakaja.hu címen, önéletrajz megküldésével június 15-ig lehet.

Három festményt és két bronzszobrot adott vissza a német állam Heinrich Ueberall, a nácizmus idején üldöztetést elszenvedő műkereskedő örököseinek. A műveket hajdan hitelek zálogaként helyezték letétbe a Dresdner Banknál, amelytől az egykori porosz állam vásárolta meg 1935-ben további több mint 4 ezer műalkotással együtt. A műtárgyakat visszaadó Porosz Kulturális Javak Alapítványa szerint az 1939-ben elhunyt Heinrich Ueberall azért kényszerült zálogba adni a műveket a hitelek fejében, mert zsidóként üldöztetésben volt része a náci rezsim idején. A visszaadott művek közül a festmények – Matteus Stom (1600-1641) Sára Ábrahám elé vezeti Hágárt, Bartholomeus van der Helst (1613-1670) Férfiképmás (másolat) és Frans Ykens (1601-1693) Csendélet című műve – eddig a Gemäldegalerie berlini művészeti múzeumban voltak.

A világhírű madridi múzeum menekítési tervet készít, hogy a művészeti alkotásokat megóvhassa olyan lehetséges károktól, mint például egy tűzeset vagy terrortámadás. A Prado idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A múzeum kiállítótermei számos neves művész – köztük Tiziano, Tintoretto, Rubens, Raffaello és Dürer – remekműveinek adnak otthont. Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával a Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma, melyet tavaly csaknem 2,9 millió látogató keresett fel.

Jokha al-Harthi ománi írónő nyerte el Celestial Bodies című regényéért a tekintélyes Nemzetközi Man Booker-díjat. Az írónő könyve az első arab nyelven írt regény, amely elnyerte az elismerést, Jokha al-Harthi pedig az első ománi női szerző, akinek művét angolra fordították. A külföldi szerzők angolul megjelent műveinek elismerésére alapított legrangosabb brit irodalmi díj 50 ezer fontos (18,6 millió forintos) fődíját egyenlően elosztva a győztes mű szerzője és fordítója, az angol Marilyn Booth kapja. A Celestial Bodies három lánytestvér történetét meséli el a rabszolgatartó múlttal és a modern társadalmi problémákkal küzdő sivatagi országban. Az idei év volt az utolsó, amikor a Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport szponzorálta a díjat. 18 év után a kaliforniai székhelyű Crankstart jótékonysági alapítvány lesz az új főszponzor. A díj elnevezése is megváltozik: Nemzetközi Booker-díjnak fogják hívni.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás május 23-án 18 órakor a budapesti Szerb Kulturális Központ galériájában. A C.&M. 1100 MC című tárlat Szent Cirill és Metód ünnepnapja alkalmából a több mint 1100 éves szláv írásbeliség jelentőségét mutatja be. További információk itt.

Koncertsorozatot indít a budapesti Koreai Kulturális Központ, pénteken a Novus String Quartet, szombaton a HEO Trio lép fel az Opus Jazz Clubban.

Koreai_Kulturalis_Kozpont_koncert

Gyermekprogramok, workshopok, aukció és koncertek is várják az érdeklődőket május 25-én a Careneval elnevezésű jótékonysági rendezvényen az Ankertben Budapesten.

Krúdy-novellaimpróval és kortárs szerzők bemutatkozásával indul május 24-én az óbudai Esernyős közösségi tér új irodalmi sorozata a Fiatal Írók Szövetségének közreműködésével.

Pataki János Erdély kincsei – Barangolás csodás tájakon című könyvét május 22-én este mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma