Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.21

Never give up! Ritka alkalom, hogy ez a már igencsak elcsépelt mottó jobban illik valamihez, mint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ legújabb, Kép–Élmény címmel december 17-én nyílt tárlatához.

never_give_up
Kép–Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: K. K. B. (18)


A Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére 2018 januárjában fotó alapú művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult: fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozaton a növendékekkel közösen hoztak létre a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját elősegítő fotográfiákat, fotó alapú alkotásokat.


Az ötlet Hossala Tamásé, aki fotográfiai alkotómunkáját és a gyermekvédelemben szerzett több mint 20 éves tapasztalatát integrálta ebbe a projektbe. A művészet és a segítő munka különös találkozásának termékeny folyamatában célja volt, hogy minőségi alkotások szülessenek. Az ő személye egyben garancia is arra, hogy a projekt ne csupán egyedi és időleges legyen, hanem kettős hivatásának köszönhetően hiteles és folytonos maradhasson.


rozovics_eva
Kép–Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor Rozovics Éva, mentorált: Szalai Krisztina


A Kép–Élmény projekt során a 8-22 év közötti fiatalok és a résztvevő fotográfusok több téma mentén készítettek fotókat mobiltelefonnal, valamint profi fotós felszereléssel. A kiállítás terembeosztásában követi a tematikákat.


kepeslap_projekt_b_d_19_ev
Kép–Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: B. D. (19)


A Képeslap projekt során az itt és most megragadása volt a cél, az így létrehozott képeslap hátoldalán jövőbeli önmaguknak szánt személyes üzeneteket fogalmaztak meg: a kisgyermekien kedves gondolattól (legyél híres sportoló) szívszorító élmények megidézésén át bölcs életcél megfogalmazásáig (a munkád legyen a hobbid) vagy a kiállítás mottójaként is értelmezhető, Never give up! felirattal tetovált alkar fényképéig.

 

A Múlt–jelen–jövő nevű projektben a fotográfusok együtt dolgoztak egy-egy mentoráltjukkal, közösen dolgozták fel a három idősíkot. Visszatekintettek a múltra, kivetítették azt a mára, és jövőbeli terveket is felvillantottak. A képeikhez mindegyik gyermekotthoni gondoskodásban élő gyermek értelmező szöveget fűzött, a közös munkát értékelték. A közös munkáról, az újonnan szerzett impulzusokról minden résztvevő pozitívan nyilatkozott.

A projektben rsézvevő fotósok: Ajpek Orsolya, Barakonyi Szabolcs, Bartha Máté, Dobos Tamás, Kéri Gáspár, Móricz-Sabján Simon, Rozovics Éva, Szabó Bernadett, Szász Lilla és Szombat Éva.

 

szabo_bernadett
Kép–Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor: Szabó Bernadett, mentorált: Meleg Dániel


A Szobabelsők téma a gyermekotthonban élők életterét, a saját elképzelésük szerint kialakított területet mutatja be.


A Deszkás projekt a gyermekotthoni léten belüli mikroközösség mindennapjaiba enged betekintést az ott élők szemszögéből. A fotók visszatérő témája a sport, a deszkázás szeretete.


deszkas_projekt
Kép–Élmény, Deszkás Projekt, 2018
Fotó: V. R.


A kiállítótermekben a Demowood gyermekfoglalkoztató workshop során készült, gyönyörű, gyalult padok hívogatnak pihenésre, szemlélődésre.

A Kép–Élmény program a Műhely-Klub és Lentulay Edina meseterápiás foglalkozásaival egészült még ki.


A tárlat március 10-ig látogatható.


B. K.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma