GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.21

Never give up! Ritka alkalom, hogy ez a már igencsak elcsépelt mottó jobban illik valamihez, mint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ legújabb, Kép–Élmény címmel december 17-én nyílt tárlatához.

never_give_up
Kép–Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: K. K. B. (18)


A Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére 2018 januárjában fotó alapú művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult: fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozaton a növendékekkel közösen hoztak létre a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját elősegítő fotográfiákat, fotó alapú alkotásokat.


Az ötlet Hossala Tamásé, aki fotográfiai alkotómunkáját és a gyermekvédelemben szerzett több mint 20 éves tapasztalatát integrálta ebbe a projektbe. A művészet és a segítő munka különös találkozásának termékeny folyamatában célja volt, hogy minőségi alkotások szülessenek. Az ő személye egyben garancia is arra, hogy a projekt ne csupán egyedi és időleges legyen, hanem kettős hivatásának köszönhetően hiteles és folytonos maradhasson.


rozovics_eva
Kép–Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor Rozovics Éva, mentorált: Szalai Krisztina


A Kép–Élmény projekt során a 8-22 év közötti fiatalok és a résztvevő fotográfusok több téma mentén készítettek fotókat mobiltelefonnal, valamint profi fotós felszereléssel. A kiállítás terembeosztásában követi a tematikákat.


kepeslap_projekt_b_d_19_ev
Kép–Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: B. D. (19)


A Képeslap projekt során az itt és most megragadása volt a cél, az így létrehozott képeslap hátoldalán jövőbeli önmaguknak szánt személyes üzeneteket fogalmaztak meg: a kisgyermekien kedves gondolattól (legyél híres sportoló) szívszorító élmények megidézésén át bölcs életcél megfogalmazásáig (a munkád legyen a hobbid) vagy a kiállítás mottójaként is értelmezhető, Never give up! felirattal tetovált alkar fényképéig.

 

A Múlt–jelen–jövő nevű projektben a fotográfusok együtt dolgoztak egy-egy mentoráltjukkal, közösen dolgozták fel a három idősíkot. Visszatekintettek a múltra, kivetítették azt a mára, és jövőbeli terveket is felvillantottak. A képeikhez mindegyik gyermekotthoni gondoskodásban élő gyermek értelmező szöveget fűzött, a közös munkát értékelték. A közös munkáról, az újonnan szerzett impulzusokról minden résztvevő pozitívan nyilatkozott.

A projektben rsézvevő fotósok: Ajpek Orsolya, Barakonyi Szabolcs, Bartha Máté, Dobos Tamás, Kéri Gáspár, Móricz-Sabján Simon, Rozovics Éva, Szabó Bernadett, Szász Lilla és Szombat Éva.

 

szabo_bernadett
Kép–Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor: Szabó Bernadett, mentorált: Meleg Dániel


A Szobabelsők téma a gyermekotthonban élők életterét, a saját elképzelésük szerint kialakított területet mutatja be.


A Deszkás projekt a gyermekotthoni léten belüli mikroközösség mindennapjaiba enged betekintést az ott élők szemszögéből. A fotók visszatérő témája a sport, a deszkázás szeretete.


deszkas_projekt
Kép–Élmény, Deszkás Projekt, 2018
Fotó: V. R.


A kiállítótermekben a Demowood gyermekfoglalkoztató workshop során készült, gyönyörű, gyalult padok hívogatnak pihenésre, szemlélődésre.

A Kép–Élmény program a Műhely-Klub és Lentulay Edina meseterápiás foglalkozásaival egészült még ki.


A tárlat március 10-ig látogatható.


B. K.

plakat003

Kapuk_kiallitas-megnyito

2019.03.23

Korábbi úszóolimpikon, Máté Hunor festőművész kiállítása nyílt meg Kapuk címmel a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen március 22-én. A festményekből és bronzszobrokból álló tárlat alkotásai között megjelenik az átjárást szimbolizáló kapu tematikája, és visszaköszönnek a művész sportélményei is.

kolonits_klara_foto_eder_vera

2019.03.23

Áradó romantika, slágerszerű dallamok – Kolonits Klára operaénekes szerint ezek a Liszt-dalok legfőbb ismérvei. Liszt Ferenc több mint hetven dalt írt, átirataival zongoraművészként is részt vett a vokális darabok népszerűsítésében, ezek mégis háttérbe szorulnak az életműben. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon Kolonits Klára Zsoldos Bálint zongoraművésszel április 7-én a Budapest Music Centerben mutatja meg, miért figyelemreméltóak ezek az alkotások.

mtk_palya_1989._bp.
2019.03.22

Sokféle érzést hívhat elő belőlünk, ha 31 év távlatából újra elővesszük a rólunk készült fényképeket. Rengeteget változik ennyi idő alatt az arcunk, a mindennapok és a társadalom is, amelyben élünk. Ilyen különleges időutazásra általában akkor kerül sor, ha mások kérnek meg minket rá, vagy a körülményeink kényszerítenek egy költözés vagy rendrakás alkalmával a múltidézésre.

A Honismereti Szövetség 2007 óta rendszeresen megünnepeli a honismeret napját minden évben március 24-én. Az országos rendezvénynek idén a budapesti Duna Palota ad otthont. Az ünnepi konferencia témája a Honismeret és a Z generáció, az előadók a témához kapcsolódó munkafüzeteket, köteteket, illetve applikációkat mutatják be. A szervezet célja, hogy minél több olyan kiadvány szolgálja a köznevelést és a lokálpatriotizmus kialakítását a fiatalokban, amely az élményalapú pedagógia eszközeivel adja át a magyar hagyománykincset és a helyi értékeket.

Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között. A 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik. A roncsok feltárása most ér az utolsó fázisához. Becslések szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja. Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak, bambuszból és fából készült holmi, illetve növényi és állati maradványok vannak.

Kétévnyi felújítás után szombaton megnyílik a London Greenwich városrészében lévő, 17. századi Old Royal Naval College Festett Csarnoka, melynek falait és mennyezetét az angol művész, James Thornhill díszítette 1707 és 1726 között. Az angol haditengerészeti sikereket, uralkodókat és mitológiai alakokat ábrázoló festményeket megtisztították és restaurálták a 8,5 millió font (hárommilliárd forint) költségű projekt során.

A 250 ezredik látogatóját fogadta csütörtökön a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A szerencsés látogatót, Felnagy Krisztián matematika-történelem szakos tanárt a városvezető és az igazgató a látogatóközpontba szóló "örökbelépővel" lepte meg, amivel élete végéig térítésmentesen tekintheti meg a kastélyt. A polgármester szerint a vidéki múzeumok, kiállítóhelyek között rendkívül magasnak tekinthető a gyulai Almásy-kastély látogatószáma. Kiemelte: nemrégiben ünnepelték a látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulóját, a vendégek száma évről-évre nő.

David Lowery – The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában. Az eseményen összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők, a 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli. A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

Ingyenesen látogatható programokkal: koncertekkel, mesejátékkal, vetélkedővel ünnepli szombaton a Bartók rádió névadója, Bartók Béla születésnapját. Lesz filmzene, bemutatkoznak fiatal és világjáró művészeik és jazzkoncertet is hallgathat a közönség.

Bartok_Radio_napja

Orosz és lengyel szerzők darabjaiból játszik Vida Mónika Ruth zongoraművész szombaton este a budai Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorra szombattól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel. A szombat esténként 20 óra 30 perctől látható filmsorozat négy része mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva.

Ötven éve rendezték meg a magyarországi művészeti színtér kánonformáló eseménysorozatát, az Iparterv I. (1968) és az Iparterv II. (1969) kiállításokat. Az ötvenedik évforduló alkalmából a Ludwig Múzeum január végétől kiállítással és programsorozattal jelentkezett.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma