2018.12.21

Never give up! Ritka alkalom, hogy ez a már igencsak elcsépelt mottó jobban illik valamihez, mint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ legújabb, Kép–Élmény címmel december 17-én nyílt tárlatához.

never_give_up
Kép–Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: K. K. B. (18)


A Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére 2018 januárjában fotó alapú művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult: fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozaton a növendékekkel közösen hoztak létre a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját elősegítő fotográfiákat, fotó alapú alkotásokat.


Az ötlet Hossala Tamásé, aki fotográfiai alkotómunkáját és a gyermekvédelemben szerzett több mint 20 éves tapasztalatát integrálta ebbe a projektbe. A művészet és a segítő munka különös találkozásának termékeny folyamatában célja volt, hogy minőségi alkotások szülessenek. Az ő személye egyben garancia is arra, hogy a projekt ne csupán egyedi és időleges legyen, hanem kettős hivatásának köszönhetően hiteles és folytonos maradhasson.


rozovics_eva
Kép–Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor Rozovics Éva, mentorált: Szalai Krisztina


A Kép–Élmény projekt során a 8-22 év közötti fiatalok és a résztvevő fotográfusok több téma mentén készítettek fotókat mobiltelefonnal, valamint profi fotós felszereléssel. A kiállítás terembeosztásában követi a tematikákat.


kepeslap_projekt_b_d_19_ev
Kép–Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: B. D. (19)


A Képeslap projekt során az itt és most megragadása volt a cél, az így létrehozott képeslap hátoldalán jövőbeli önmaguknak szánt személyes üzeneteket fogalmaztak meg: a kisgyermekien kedves gondolattól (legyél híres sportoló) szívszorító élmények megidézésén át bölcs életcél megfogalmazásáig (a munkád legyen a hobbid) vagy a kiállítás mottójaként is értelmezhető, Never give up! felirattal tetovált alkar fényképéig.

 

A Múlt–jelen–jövő nevű projektben a fotográfusok együtt dolgoztak egy-egy mentoráltjukkal, közösen dolgozták fel a három idősíkot. Visszatekintettek a múltra, kivetítették azt a mára, és jövőbeli terveket is felvillantottak. A képeikhez mindegyik gyermekotthoni gondoskodásban élő gyermek értelmező szöveget fűzött, a közös munkát értékelték. A közös munkáról, az újonnan szerzett impulzusokról minden résztvevő pozitívan nyilatkozott.

A projektben rsézvevő fotósok: Ajpek Orsolya, Barakonyi Szabolcs, Bartha Máté, Dobos Tamás, Kéri Gáspár, Móricz-Sabján Simon, Rozovics Éva, Szabó Bernadett, Szász Lilla és Szombat Éva.

 

szabo_bernadett
Kép–Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor: Szabó Bernadett, mentorált: Meleg Dániel


A Szobabelsők téma a gyermekotthonban élők életterét, a saját elképzelésük szerint kialakított területet mutatja be.


A Deszkás projekt a gyermekotthoni léten belüli mikroközösség mindennapjaiba enged betekintést az ott élők szemszögéből. A fotók visszatérő témája a sport, a deszkázás szeretete.


deszkas_projekt
Kép–Élmény, Deszkás Projekt, 2018
Fotó: V. R.


A kiállítótermekben a Demowood gyermekfoglalkoztató workshop során készült, gyönyörű, gyalult padok hívogatnak pihenésre, szemlélődésre.

A Kép–Élmény program a Műhely-Klub és Lentulay Edina meseterápiás foglalkozásaival egészült még ki.


A tárlat március 10-ig látogatható.


B. K.

Ertl_Peter_index

2019.01.16

Ertl Péter 50 éves, és élete legnagyobb dobására készül. Vezetésével 30 napon belül megnyílik Magyarország vadonatúj Nemzeti Táncszínháza a műfaj legnevesebb hazai eseménye, a Budapest Táncfesztivál kíséretében. Építkezésről, színháznyitásról, az új helyszín első előadásáról és a fesztiválról is kérdeztük.

b_szalvetaagy

2019.01.16

A felvidéki Dobóruszkán van a világ legnagyobb, több mint 100 000 darabot számláló szalvétagyűjteménye. Tulajdonosa Kozák Antónia, vagy ahogy a helyiek szólítják, Szalvétás Tonka, aki kincseivel először 2006-ban lett Guinness-rekorder, és azóta még kétszer döntötte meg saját rekordját. Gyűjteményének értéke nagyjából egy családi ház értékével ér fel.

aso-kapa2

2019.01.16

Vargáék lánya férjhez megy. A család óriási készülődésben van. Első nap tésztát gyúrnak a leveshez, második és harmadik nap sós és édes süteményeket sütnek, a negyedik nap hajnalban a nők levágják a baromfikat, a férfiak a disznót... A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Ásó, kapa, nagyharang című múzeumpedagógiai foglalkozásán a gyerekek az előkészületeket és a lakodalom menetét játsszák el.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Rembrandt van Rijn a vastagon felvitt festékes technikájával forradalmasította a festészetet. Egy nemzetközi kutatócsoport most kiderítette, hogyan is érte el ezt a hatást. Az impasto olyan festészeti technika, amikor a művész vastagon viszi fel a festéket a vászonra. Rembrandt a 17. századi németalföldi festékpiacon hagyományosan elérhető alapanyagokkal érte el az impasto-hatást. Azt már korábban tudták a kutatók, hogy a vastag festékréteg eléréséhez elsősorban egy fehér színezőanyagot, valamint organikus kötőanyagot, főleg lenolajat használt. Most sikerült kideríteni, hogy az impasto-hatást keltő festéknek volt még egy titokzatos komponense: a plumbonakrit. Ez az ásvány rendkívül ritka a történelmi festékrétegekben. Az elemzés kiderítette, hogy Rembrandt a festék anyagát szándékosan módosította. A felfedezés segíthet Rembrandt műveinek hosszú távú megőrzésében és restaurálásában is.

Története legsikeresebb kiállítását zárta a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM): 408 ezer látogató volt kíváncsi a hétfőn zárult Bruegel-kiállításra. Idősebb Pieter Bruegel (1525-1569) műveiből a flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából rendezték meg a 2018. október 2-án nyílt tárlatot, amelyen látható volt egy újonnan felfedezett Bruegel is. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb festménygyűjteménnyel rendelkezik a 16. századi művésztől, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz sajátos változatát létrehozó festő munkásságát.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

corvina_muhely

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

A kórust a szolnoki városi tanács 1969 januárjában alapította, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta az önkormányzat, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Molnár Éva, a kamarakórus igazgatója maga is kerek évfordulót ünnepel, épp 30 éve karnagya az együttesnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma