NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.06.03

A Summer Slam Days egy 3 napos programsorozat, melynek központjában a slam poetry népszerűsítése, élvezete áll. A Visegrádi Négyek Slam találkozója keretén belül nemzetközi kitekintést is kaphatnak az idelátogatók, ugyanis a magyar szózsonglőrök mellett cseh, szlovák és lengyel produkciókat is meghallgathatnak az idelátogatók.

A háromnapos, három helyszínen történő esemény-sorozat a Margó Fesztivál és a Tilos Rádió közreműködésével valósul meg.

A slam poetry hazánkban nem új keletű, 2006 óta van jelen és az elmúlt években a népszerűsége töretlenül ível felfelé. Aki járatos a budapesti kulturális életben, az biztosan találkozott vele, hallott róla vagy részt vett már slam rendezvényen. Ez egy előadó költészeti műfaj, nem szimpla versfelolvasás, nem is színházi előadás, se nem rap, se nem stand-up comedy, hanem mindennek az ötvözete, mely csakis szóban, de leginkább élőben hatásos. A Summer Slam Days az összes korosztálynak nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy megismerkedhessen a műfajjal, sőt rajongójává váljon.

 

A Visegrádi Alap támogatásával a Tilos Kulturális Alapítvány immár második alkalommal szervezi meg a Visegrádi Négyek (V4) slam találkozóját, ezúttal kézen fogva a Margó Városi Irodalmi Fesztivállal, mely programsorozatban részt vesznek cseh, szlovák és lengyel slammerek. Az így létrejött "Nyári Slam Napok" június 6-án a Mika Tivadar Mulatóban veszi kezdetét Slam Factory néven, a Margó Fesztivál nyitónapján. A helyszínen két nyelvű (magyar-angol) workshopon, kötetlen beszélgetésen, videózáson vehetnek részt az érdeklődők, a koordinációt a Slam Poetry Budapest végzi. Az esemény fő témája a poetry slam és a spoken word elterjedése és mai helyzete, különös tekintettel a V4 területekre.

Emellett a vállalkozó kedvűek színpadra állhatnak saját költeményeikkel az esti Open Mic keretében.

 slamflyer1

A rendezvény második napján, június 7-én kezdődik a Tilos Maraton, a Tilos rádió évente megrendezett adománygyűjtő hete a Dürer-kertben. Délután 17.30-kor élő rádiós közvetítés lesz a helyszínről, melynek során Gyukics Gábor költő, műfordító, a honi slam szcéna öreg rókája beszélget a V4 vendégekkel, akik többek között ad hoc slam act-eket is előadnak az éterben. A sorozat fénypontja az este 10-kor kezdődő TILOS SLAM, melyen showcase jelleggel bemelegítő performansszal készülnek mind a négy ország képviselői. Ezután jön a nagyszabású, hazánk első vonalas slammereit felvonultató verseny, melyen szem- és fültanúja lehet a nagyérdemű annak, hogy mi is az a slam. A show témája a „Függetlenség, az estet könnyed ritmusokkal kíséri az Amoeba zenekar, a vizuális élmény fokozásáért pedig a Kiégő Izzók gondoskodnak.

 

A Summer Slam Days záró eseménye június 8-án a Slam School Poetry, mely az Akvárium Klubban kap helyet, ahol az Irodalmi Jelen szervezésében középiskolások versengenek slam szövegeikkel a fődíjért. Az országos verseny 15 résztevője előzetes kiválasztáson esett át, így garantáltan igényes előadásokat és izgalmas küzdelmet kísérhetnek figyelemmel a látogatók.

Kulcsszavak:

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma