15_eves

2017.04.03

Bécsben az élet császári, Budán királyi, Gödöllőn családi – vallotta Erzsébet királyné, aki igazi gödöllői lakos volt. Több mint 2000 éjszakát töltött a Gödöllői Királyi Kastélyban, melyet koronázási ajándékként kapott a magyar néptől. Idén születésének 180. és a Monarchia létrejöttének 150. évfordulóját ünnepelve együtt utazhatunk a királynéval és udvartartásával és megcsodálhatjuk öltözékeit is.

A Gödöllői Királyi Kastélyban és parkjában nemcsak a pompával, fényűzéssel találkozhatunk, hanem azzal a természetes, hétköznapi bájjal is, amely a vidéki kastélyba látogató Sisit megragadta. Az állandó kiállításon bepillanthatunk abba a világba, melyben Erzsébet királynénk élte hétköznapijait, és megtudhatjuk, mi igaz abból a sok mítoszból és legendából, amely róla kering. Alakját és korát számtalan kulturális programmal, családi hétvégékkel, koncertekkel, fesztivállal hozzák közelebb a látogatókhoz, idén pedig még több és nagyszabásúbb rendezvénnyel készülnek a kastély dolgozói. A részletekről dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója mesélt nekünk.

 

42


Rendhagyó szezont nyit idén a Gödöllői Királyi Kastély.

Valóban nagyon különleges ez az év, hiszen két évfordulót is ünneplünk: Erzsébet királyné születésének 180. és a Monarchia létrejöttének és a királyi pár koronázásának 150. évfordulóját. Ez utóbbi azért is fontos a számunkra, hiszen a Gödöllői Királyi Kastély a magyar nemzet koronázási ajándéka volt Erzsébetnek. Ettől kezdve kezdett Gödöllőre „hazajárni”. Az akkori életet számos rendezvénnyel idézzük meg, a szezont pedig az Ibolyanap és a Húsvét a Kastélyban programok nyitják. Az Ibolyanapot húsvétvasárnap, április 16-án tartjuk, mivel Erzsébet királynénak ez a lila virág volt a kedvence, amelyet a kastélyparkban is megcsodálhatunk. Aznap minden a virágokról szól majd. Lesz előadás Varázslatos virágtorták címmel különleges süteményekről, és a népi mesemondás, a népdaléneklés, a kézműves foglalkozás is a virágokhoz fog kapcsolódni. A vendégeknek ibolyakiállítással, interaktív bábjátékkal, zenés mesével is kedveskedünk. A programot pedig maga Erzsébet királyné is meglátogatja: ő köszönti a vendégeket 10 órakor, kapunyitáskor, és fogadja a vendégeket a Díszteremben. A húsvétot is hagyományos húsvéti játékokkal idézzük meg, lesz kisállat-simogató, hímestojás-keresés, húsvéti népi játszoda.

 

1126


Az év egyik legfontosabb eseménye a júniusi Koronázási Hétvége lesz. Milyen programokkal készülnek rá?

A kiegyezés fő eseménye maga a királyi pár magyarországi megkoronázása volt június elején, melyre mi is megemlékezünk minden évben. A 150. évforduló alkalmából azonban idén a hagyományostól egy kicsit eltérő és sokkal nagyobb rendezvénnyel készülünk június 10-én és 11-én, melyhez nemcsak a kastély, hanem Gödöllő Város Önkormányzata is csatlakozott. Sőt a Koronázási Hétvége már Budapestről indul, hiszen a Nyugati pályaudvaron lehet felszállni arra a nosztalgiagőzösre, amelyen a királyi udvartartás is utazik Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel és a Szent Korona másolatával. Bárki jegyet válthat a vonatra, amely a gödöllői királyi váróterembe érkezik, innen pedig hintókkal és népzenei kísérettel vonul be az udvar a kastélyba. A parkban lovasbemutatók, az épületben maga a királyi pár várja majd a látogatókat éppen úgy, ahogy hajdanán éltek: Ferenc József az íróasztala mögött dolgozik majd, Erzsébet pedig az udvarhölgyei társaságában fogad minket. Igazi, élő színházzá változik a hétvégére a Gödöllői Királyi Kastély. Az estéken pedig nívós koncertekkel búcsúzunk a közönségtől: június 9-én Liszt Ferenc Koronázási miséjét, június 10-én fúvós koncertet, 11-én pedig Gödöllő testvérvárosainak előadását hallhatjuk a kastély Lovardájában.

 

46


Nyáron nyílik az Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkülesfürdőig című kiállítás. Mit láthatnak majd a tárlaton az érdeklődők?

A tárlat saját időszaki kiállításunk lesz. Ahogy korábban említettem: Erzsébet királyné 1867-től hazajárt Gödöllőre, több időt töltött itt, mint Bécsben vagy Budán. Összesen mintegy 2000 éjszakát aludt nálunk, bár nagyon sokat utazott, és számos más kúriát, kastélyt is felkeresett Európában. Erről szól majd a tárlat, amelyen Erzsébet királyné utazásainak képeit és az utazás módját mutatjuk be. Számos helyről, még külföldről is érkeznek hozzánk tárgyak. Ma Erzsébet utazásainak helyszíneit öleli fel a Sisi út, melynek a tagjai: Svájc, Németország, Ausztria, Olaszország, Magyarország és Görögország – ezeket szintén felidézünk majd a szeptember 10-ig látogatható kiállításon.

 

90


A nagyközönség megcsodálhatja majd Erzsébet királyné ruháit is?

Igen, november elején nyitjuk meg a következő időszaki kiállítást, amely Erzsébet királyné ruháit és azok másolatait vonultatja fel. Czédly Mónika gödöllői divattervező hosszú évek óta kutatja Erzsébet királynő öltözködési szokásait. Számos ruháját elkészítette kiegészítőkkel együtt, melyeket úgy mutatunk majd be, hogy elhelyezzük mellettük az eredeti ábrázolásokat is: festményeket, képeket – láttatva: hogyan viselte őket Sisi. A tárlatot november 17-én nyitjuk meg Erzsébet névnapjához kapcsolódóan.

 

51


Az Erzsébet-bált is novemberben rendezik meg. Mit kell tudni erről a rendezvényről?

Idén már harmadik alkalommal várjuk a vendégeket élő muzsikával és a történelmi kutatást sem nélkülöző menüsorral november 18-án a Lovardában. A bálnak a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, fő szervezője pedig a Sisi Alapítvány és Gödöllő Város Önkormányzata. A bevételeket idén is jótékony célra fordítjuk: Habsburg Erika alapítványát támogatjuk belőle.


A nívós bál mellett egész évben hallgathatunk élő muzsikát a kastély falai között. Arra törekszünk, hogy az éves koncertsorozatunk minden zenei korszakot felöleljen és bemutasson a közönségnek. Így klasszikus és kortárs komolyzenei előadásoknak is otthont adunk. Legközelebb április 28-án, 29-én és 30-án, a Kamara7végén a Felfedezlek koncertre ülhetünk be, melyen a fiatal tehetségek és befutott kortársaik muzsikálnak, köztük japán és finn fellépők is. A Snétberger Trio pedig május 20-án tartja meg lemezbemutató koncertjét a Lovardában.

 

134


Milyennek ismerhetik meg Sisit azok, akik a kastélyba látogatnak?

Igyekszünk minden korosztálynak megfelelő módon bemutatni a kastélyt és annak régi életét. A legkisebbeknek is van speciális, gyerekeknek szóló audio guide, ha pedig elfáradnak a múzeumlátogatók, saját fejlesztésű, kastélyos számítógépes játékokat próbálhatnak ki. Arra törekszünk, hogy minél valósághűbben mutassuk be Erzsébet királynét és környezetét. Sisi kapcsán számtalan mítosz, legenda él, mi természetesen ezekről is mesélünk, a hangsúly azonban a valódi életén van: szeretnénk láttatni, milyenek voltak a hétköznapjai a Gödöllői kastélyban, és miért szeretett ide járni. Mindig hangoztatta: Bécsben az élet császári, Budán királyi, Gödöllőn családi. Az egyszerű életet kedvelte meg Gödöllőn, amely Bécsben és Budapesten nem adatott meg neki. Itt nyugodtan sétálhatott az utcán anélkül, hogy kíséretet vitt volna, és összesúgtak volna a háta mögött. Igazi gödöllői lakos volt.Wéber Anikó

Fotó: kiralyikastely.hu

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma