Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.04.03

Bécsben az élet császári, Budán királyi, Gödöllőn családi – vallotta Erzsébet királyné, aki igazi gödöllői lakos volt. Több mint 2000 éjszakát töltött a Gödöllői Királyi Kastélyban, melyet koronázási ajándékként kapott a magyar néptől. Idén születésének 180. és a Monarchia létrejöttének 150. évfordulóját ünnepelve együtt utazhatunk a királynéval és udvartartásával és megcsodálhatjuk öltözékeit is.

A Gödöllői Királyi Kastélyban és parkjában nemcsak a pompával, fényűzéssel találkozhatunk, hanem azzal a természetes, hétköznapi bájjal is, amely a vidéki kastélyba látogató Sisit megragadta. Az állandó kiállításon bepillanthatunk abba a világba, melyben Erzsébet királynénk élte hétköznapijait, és megtudhatjuk, mi igaz abból a sok mítoszból és legendából, amely róla kering. Alakját és korát számtalan kulturális programmal, családi hétvégékkel, koncertekkel, fesztivállal hozzák közelebb a látogatókhoz, idén pedig még több és nagyszabásúbb rendezvénnyel készülnek a kastély dolgozói. A részletekről dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója mesélt nekünk.

 

42


Rendhagyó szezont nyit idén a Gödöllői Királyi Kastély.

Valóban nagyon különleges ez az év, hiszen két évfordulót is ünneplünk: Erzsébet királyné születésének 180. és a Monarchia létrejöttének és a királyi pár koronázásának 150. évfordulóját. Ez utóbbi azért is fontos a számunkra, hiszen a Gödöllői Királyi Kastély a magyar nemzet koronázási ajándéka volt Erzsébetnek. Ettől kezdve kezdett Gödöllőre „hazajárni”. Az akkori életet számos rendezvénnyel idézzük meg, a szezont pedig az Ibolyanap és a Húsvét a Kastélyban programok nyitják. Az Ibolyanapot húsvétvasárnap, április 16-án tartjuk, mivel Erzsébet királynénak ez a lila virág volt a kedvence, amelyet a kastélyparkban is megcsodálhatunk. Aznap minden a virágokról szól majd. Lesz előadás Varázslatos virágtorták címmel különleges süteményekről, és a népi mesemondás, a népdaléneklés, a kézműves foglalkozás is a virágokhoz fog kapcsolódni. A vendégeknek ibolyakiállítással, interaktív bábjátékkal, zenés mesével is kedveskedünk. A programot pedig maga Erzsébet királyné is meglátogatja: ő köszönti a vendégeket 10 órakor, kapunyitáskor, és fogadja a vendégeket a Díszteremben. A húsvétot is hagyományos húsvéti játékokkal idézzük meg, lesz kisállat-simogató, hímestojás-keresés, húsvéti népi játszoda.

 

1126


Az év egyik legfontosabb eseménye a júniusi Koronázási Hétvége lesz. Milyen programokkal készülnek rá?

A kiegyezés fő eseménye maga a királyi pár magyarországi megkoronázása volt június elején, melyre mi is megemlékezünk minden évben. A 150. évforduló alkalmából azonban idén a hagyományostól egy kicsit eltérő és sokkal nagyobb rendezvénnyel készülünk június 10-én és 11-én, melyhez nemcsak a kastély, hanem Gödöllő Város Önkormányzata is csatlakozott. Sőt a Koronázási Hétvége már Budapestről indul, hiszen a Nyugati pályaudvaron lehet felszállni arra a nosztalgiagőzösre, amelyen a királyi udvartartás is utazik Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel és a Szent Korona másolatával. Bárki jegyet válthat a vonatra, amely a gödöllői királyi váróterembe érkezik, innen pedig hintókkal és népzenei kísérettel vonul be az udvar a kastélyba. A parkban lovasbemutatók, az épületben maga a királyi pár várja majd a látogatókat éppen úgy, ahogy hajdanán éltek: Ferenc József az íróasztala mögött dolgozik majd, Erzsébet pedig az udvarhölgyei társaságában fogad minket. Igazi, élő színházzá változik a hétvégére a Gödöllői Királyi Kastély. Az estéken pedig nívós koncertekkel búcsúzunk a közönségtől: június 9-én Liszt Ferenc Koronázási miséjét, június 10-én fúvós koncertet, 11-én pedig Gödöllő testvérvárosainak előadását hallhatjuk a kastély Lovardájában.

 

46


Nyáron nyílik az Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkülesfürdőig című kiállítás. Mit láthatnak majd a tárlaton az érdeklődők?

A tárlat saját időszaki kiállításunk lesz. Ahogy korábban említettem: Erzsébet királyné 1867-től hazajárt Gödöllőre, több időt töltött itt, mint Bécsben vagy Budán. Összesen mintegy 2000 éjszakát aludt nálunk, bár nagyon sokat utazott, és számos más kúriát, kastélyt is felkeresett Európában. Erről szól majd a tárlat, amelyen Erzsébet királyné utazásainak képeit és az utazás módját mutatjuk be. Számos helyről, még külföldről is érkeznek hozzánk tárgyak. Ma Erzsébet utazásainak helyszíneit öleli fel a Sisi út, melynek a tagjai: Svájc, Németország, Ausztria, Olaszország, Magyarország és Görögország – ezeket szintén felidézünk majd a szeptember 10-ig látogatható kiállításon.

 

90


A nagyközönség megcsodálhatja majd Erzsébet királyné ruháit is?

Igen, november elején nyitjuk meg a következő időszaki kiállítást, amely Erzsébet királyné ruháit és azok másolatait vonultatja fel. Czédly Mónika gödöllői divattervező hosszú évek óta kutatja Erzsébet királynő öltözködési szokásait. Számos ruháját elkészítette kiegészítőkkel együtt, melyeket úgy mutatunk majd be, hogy elhelyezzük mellettük az eredeti ábrázolásokat is: festményeket, képeket – láttatva: hogyan viselte őket Sisi. A tárlatot november 17-én nyitjuk meg Erzsébet névnapjához kapcsolódóan.

 

51


Az Erzsébet-bált is novemberben rendezik meg. Mit kell tudni erről a rendezvényről?

Idén már harmadik alkalommal várjuk a vendégeket élő muzsikával és a történelmi kutatást sem nélkülöző menüsorral november 18-án a Lovardában. A bálnak a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, fő szervezője pedig a Sisi Alapítvány és Gödöllő Város Önkormányzata. A bevételeket idén is jótékony célra fordítjuk: Habsburg Erika alapítványát támogatjuk belőle.


A nívós bál mellett egész évben hallgathatunk élő muzsikát a kastély falai között. Arra törekszünk, hogy az éves koncertsorozatunk minden zenei korszakot felöleljen és bemutasson a közönségnek. Így klasszikus és kortárs komolyzenei előadásoknak is otthont adunk. Legközelebb április 28-án, 29-én és 30-án, a Kamara7végén a Felfedezlek koncertre ülhetünk be, melyen a fiatal tehetségek és befutott kortársaik muzsikálnak, köztük japán és finn fellépők is. A Snétberger Trio pedig május 20-án tartja meg lemezbemutató koncertjét a Lovardában.

 

134


Milyennek ismerhetik meg Sisit azok, akik a kastélyba látogatnak?

Igyekszünk minden korosztálynak megfelelő módon bemutatni a kastélyt és annak régi életét. A legkisebbeknek is van speciális, gyerekeknek szóló audio guide, ha pedig elfáradnak a múzeumlátogatók, saját fejlesztésű, kastélyos számítógépes játékokat próbálhatnak ki. Arra törekszünk, hogy minél valósághűbben mutassuk be Erzsébet királynét és környezetét. Sisi kapcsán számtalan mítosz, legenda él, mi természetesen ezekről is mesélünk, a hangsúly azonban a valódi életén van: szeretnénk láttatni, milyenek voltak a hétköznapjai a Gödöllői kastélyban, és miért szeretett ide járni. Mindig hangoztatta: Bécsben az élet császári, Budán királyi, Gödöllőn családi. Az egyszerű életet kedvelte meg Gödöllőn, amely Bécsben és Budapesten nem adatott meg neki. Itt nyugodtan sétálhatott az utcán anélkül, hogy kíséretet vitt volna, és összesúgtak volna a háta mögött. Igazi gödöllői lakos volt.Wéber Anikó

Fotó: kiralyikastely.hu

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma