15_eves

2016.04.27

A Carmina Burana fergeteges előadásával ért véget Martin Grubinger parádés előadásában a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). Utcán és téren, hagyományos koncerthelyszíneken, színházakban, múzeumokban izgalmas kínálattal, 48 helyszínen 226 programmal találkozhatott a külföldi és a hazai érdeklődő a fesztivál két és fél hete alatt.

A programokra – a szabadtéri és az ingyenes eseményekkel együtt – idén is rengetegen voltak kíváncsiak, a magyar közönség mellett külföldről is egyre nagyobb számban érkeztek a vendégek. A fesztivál produkciói szinte minden este teltházzal mentek, számos eseményt duplázni kellett a nagy érdeklődésre való tekintettel. Április 8. és 24. között egymást váltották a világsztárok a főváros főbb kulturális intézményeinek színpadain. Budapest vendége volt többek között Ramón Vargas, Vlagyimir Galuzin, Shai Wosner, Dimitrij Uljanov, Julian Rachlin, a Mozarteumorchester Salzburg Baráti Kristóffal, a Staatskapelle Weimar, a King’s Singers és a Mihajlovszkij Balett. A kanadai újcirkusz társulat, a Les 7 doigts de la main többfogásos vacsorát főzött a Fesztivál Színház színpadán, amit a nézők mindkét este örömmel fogyasztottak el az előadás után. Wayne Shortert többször is visszatapsolta a közönség, ahogy a Kínai Nemzeti Operaház társulatának Turandot-előadását is óriási vastaps méltatta már az első felvonás után az Erkel Színházban. A két év után visszatérő világhírű ütőhangszeres művészt, Martin Grubingert kitörő örömmel fogadta a Müpa közönsége, Robert Glaspert pedig hosszú sorokban várták a rajongók a koncert utáni dedikáláson.


Foto-Hrotko_Balint
Fotó: Hrotkó Bálint


Jeff Mills a hatalmas érdeklődésre való tekintettel „duplázott” a Millenáris Teátrumban, Christopher Mangou, az est karmestere egykori mentoráról is megemlékezett: „Számomra Budapest egészen különleges hely, mert a karmester tanárom, az igazi mesterem a magyar Fürst János volt! Boldog vagyok, hogy ebben a nagyszerű városban mutathattuk be különleges projektünket. ” Myung whun-Chung és a Filarmonica della Scala zenekara a teltházas Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége előtt kezdte meg európai turnéját. A Bálna Budapestben Gadó Gábor, a WOMEX életműdíjas Cheikh Lô, Sarah McKenzie és kvartettje muzsikált, a kínai Wu Wei, Horváth Kornél és Lantos Zoltán összjátékában is itt gyönyörködhettek a nézők. A Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett divat show két fiatal kínai tervező, Szaju és Youjia Jin ruháit vonultatta fel, és Katti Zoób kínai ihletésű kollekciója adta a finálét. A magyar jazzélet ismét a fesztivál idején rendezte meg díjátadó ünnepét a Budapest Jazz Clubban, ahol ezután olyan világsztár is megfordult, mint Joey DeFrancesco és triója. A 100 szóban Budapest ötletéhez immár harmadszor csatlakozhatott az, akinek száz szónyi mondanivalója volt a magyar fővárosról. A hagyományos fesztiválnyitó promenád a Belvároson áthaladva idén a világhírű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc alakját is megidézte óriásbáb alakjában, míg a zárónapon Bartók Béla előtt tisztelegtek a Zeneakadémián a legjobb magyar énekkarok egy nagyszabású Kórusünneppel.

 

A fesztivál keretein belül immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Színház a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyen ezúttal 14, a spanyolok mellett az argentin, a francia, a lengyel, a szerb, a görög, az olasz és a grúz színház meghatározó társulatai mutatkoztak be a magyar közönség előtt.


A fesztivál közönsége láthatta először a Magyar Állami Népi Együttes Násztánc című darabját, amely Nagy László Menyegző című verse alapján készült. Foltin Jolán is a fesztiválon mutatta be a kitelepítésekről szóló Elmúlik című táncdrámáját, és egy harminc éves álom vált valóra a Pécsi Balett Dubrovay László Faust, az elkárhozott című balettjének bemutatójával.


Foto-Posztos_Janos
Fotó: Posztós János


Több színház is a fesztiválidőszakra időzítette új produkciójának bemutatóját, amelyek továbbra is a repertoáron maradnak. Az Átrium Film-Színházban mutatták be Szabó Borbála Kerengők (Csongor, Tünde) darabját, a Budapesti Operettszínház pedig Kálmán Imre egy ritkán játszott operettjét, A chicagói hercegnőt állította színpadra. Az Erkel Színházban mutatta be Barta Dóra és Földi Béla legújabb alkotásukat Space Fantasy címen. A Pinceszínház Shakespeare klasszikusát, a Hamletet vitte színpadra. A budapesti közönség először a fesztiválon láthatta a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában Robert Musil: A rajongók című klasszikusát. A Thália Színházban Martin McDonagh: A nagy kézrablás című komédiáját mutatták be, a Budapest Bábszínház pedig Brecht: A kaukázusi krétakör című művét tűzte műsorra. Az Újszínházban két Hubay egyfelvonásos, míg a Sanyi és Aranka Színházban egy Albee mű, a Három magas nő került színre.


A koncertek mellett számos kiállítás is várta a látogatókat, amik a fesztivál elmúltával is látogathatók lesznek. Egészen július 31-ig látható a Magyar Nemzeti Galéria a katalán zseni életművének valamennyi periódusát felölelő Picasso tárlata. Június 26-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeum Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítása, amely az internet és a közösségi média előtti időszak, az 1960–1980-as évek rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére. A Lisztet annyira elbűvölő cigánymuzsikusokról, cigányzenéről szóló tárlat is június végéig várja a látogatókat a Magyarság Házában.


A Budapesti Tavaszi Fesztivállal útjára indult a hazai és nemzetközi 2016-os fesztivál sorozat. A látogatókat ősszel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál várja, amelynek programjait hamarosan a nagyközönség is megismerheti, de a szervezők már javában dolgoznak a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeinek összeállításán is.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma