Debut_Dij_2019

2018.06.19

A Várkert Bazárban június 18-án nyílt kiállítás sanghaji képzőművészek alkotásaiból, amelyek a magyar származású, de Sanghajban több épületet is tervező Hudec László emléke előtt tisztelegnek. Hudec László éppen 100 évvel ezelőtt, 1918-ban, az első világháború után szökött át Kínába, ahol végül sikeres építészént 29 évet élt.

_D0A8116_Copy


„A kínai festmény a meditáció egyik eszköze. A vizet, a hegyet alázattal, áhítattal festik, nem tanítani akarnak, nem is díszíteni, csak segíteni az elmélkedőknek. A selyemre festett képet drága tokban őrzik és csak akkor göngyölítik ki, ha elmélyedve, sokáig nézhetik, mint ahogy mi egy verseskötetet előveszünk, hogy valamelyik kedves versünket elolvassuk. Nekünk, izgő-mozgó nyugati embereknek nem könnyű így néznünk a képet. […] De ha sikerül elmerülnünk benne, talán megérzünk valamit a lényegéből, megközelítjük a szellemiséget, amelyből teremtetett és a magasrendű célt, amelyet szolgált” – írja E.H. Gombrich A művészet története című, 1975-ben írt könyvében.


_D0A8110_Copy


A Várkert Bazárban június 18-tól látható az a kiállítás, amelynek köszönhetően még szorosabbá válhatott a Magyarország és Kína közti kapcsolat. A közös pontot egy magyar származású, de Kínában dolgozó építész, Hudec László jelenti. Hudec László, születési nevén Hugyecz László Besztercebányán született, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult. Az első világháború után, 1918-ban Szibériában hadifogságba került, de már ott is komoly építészeti munkálatokban vehetett részt, végül hadirokkantként átszökött Kínába. Sanghajban előbb egy amerikai építészcégnél dolgozott, majd saját irodát nyitott L. E. Hudec név alatt és 1941-ig csaknem 37, többségében még ma is funkcionáló épületet – köztük a Sanghaji Nagyszínházat és az úgynevezett „Zöld Házat” – tervezett a pezsgő ázsiai városban. A magyar építész munkáját dicséri a 22 emeletes Park Hotel is, amely az 1980-as évekig a város legmagasabb épülete, egyúttal szimbóluma volt. Az építész a magyar mellett németül, szlovákul, oroszul, kínaiul és angolul is beszélt, 1942-ben pedig Sanghaj tiszteletbeli konzulja lett.


20130118_hudec_poszterkiall_01
A Hudec László által tervezett 22 emeletes Park Hotel (bal oldalon)
Fotó: bme.hu


A Hudec László tiszteletére létrejött kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, Kálmán Ernő, a V4 Építészeti Alapítvány elnöke, Tuan Csie-lung (Duan Jielong), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Liu Szu-hua (Liu Suhua), a Sanghaji Hudec Kulturális Központ igazgatója, valamint az eseményen jelen volt a kiállítás kurátora és három kiállító kínai művész is. „Összeköti a Duna-völgyét a Sárga-tenger partvidékével és mindazon emberek sorsát, akik a Hudec által tervezett épületekben laktak, éltek, dolgoztak, azokban megszálltak vagy pusztán csak magukkal vitték azok emlékét” – mondta Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó a megnyitón.


_D0A8114_Copy


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy Hudec László „azon világra szóló magyarok közé tartozik”, akinek munkásságát csak évtizedekkel a halála után ismerhettük meg, viszont ma már „a 20. század egyik legfontosabb magyar származású építészként” gondolunk rá. „Hudec Lászlónak kalandos élete volt, ám kitartásával, szorgalmával és tehetségével minden nehézséget leküzdött, és így bátran helyezhetjük őt a meghatározó példaképeink pantheonjába” – magyarázta Fekete Péter. Az államtitkár az eseményre Hudec László kevéssé ismert rajzos és festői tevékenységét illusztrálandó hozott el egy festményt, a Vignola című akvarellt, amelyet az olaszországi tanulmányútja során készített. Hudec, ahogy Fekete Péter kiemelte, élete során szívesen készített úti rajzokat, festményeket, amelyekből aztán később merített a tervezői munkáihoz. Kiemelte: 2016-ban a Sanghaji Turisztikai Hivatal Hudec Lászlót egyedüli külföldiként a 99 legmeghatározóbb sanghaji klasszikuso közé választotta. Fekete Péter végül azzal zárta köszöntőjét, hogy érdemes elgondolkodnunk azon: Hudec László, „ez a messzi földről elszakadt építész” mennyire fontos alapokat tett le, és ezeken az alapokon milyen új kapcsolatok épülhetnek, amelyekből „Budapest, Sanghaj, Magyarország és Kína egyaránt profitálhat”.


_D0A7830_Copy
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár


Liu Szu-hua (Liu Suhua), a Sanghaji Hudec Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy 29 éves munkássága során Hudec László Sanghajban nem kevés épületet hozott létre és több mint 100 tervrajzot hagyott hátra, illetve segített abban, hogy Sanghaj mind történelmileg, mind a jelenben igazán fontos várossá váljon. Így lett a 2018-as esztendő Hudec László-emlékév, annak az építésznek a tiszteletére, aki 100 évvel ezelőtt érkezett Kínába és 125 évvel ezelőtt született. „Azt mondhatjuk, hogy Hudec László kulturális nagykövet a szemünkben, és elmondhatjuk azt is, hogy kapoccsá vált a két ország között” – tette hozzá az igazgató.


_D0A7892_Copy
Liu Szu-hua (Liu Suhua), a Sanghaji Hudec Kulturális Központ igazgatója


Mao Shi-an, a Kínai Irodalom- és Művészetkritikusok Szövetségének alelnöke, a kiállítás kurátora a kiállításmegnyitón hangsúlyozta: Hudec László úgy érkezett Sanghajba, mint egy üstökös, felvillant az égen, mindenki észrevette, és mindenki emlékezni is fog rá. Hozzátette, hogy a kétezer éves kínai kultúra folyamatosan fejlődik és jutott el arra a szintre, ahol ma tart. Ezen idő alatt a kínai emberek megtanulták értékelni a művészetet, a békét. A szellem és a lélek számít inkább, emiatt a művészeti vonal is sokkal erőteljesebb náluk, ezért is tudják ennyire értékelni Hudec Lászlót is – emelte ki az alelnök.


_D0A7907_Copy
Mao Shi-an, a Kínai Irodalom- és Művészetkritikusok Szövetségének alelnöke,
a kiállítás kurátora


Kálmán Ernő, a V4 Építészeti Alapítvány elnöke elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt kezdték meg a kulturális együttműködést a Sanghaji Építészeti Szövetséggel az évforduló alkalmából. „A tíz év eredménye, hogy sikerült együttműködést teremteni a sanghaji és a magyar kormányzati szervek között” – mondta. Hozzátette, hogy a Hudec-család építész-, művész- és művészettörténész-dinasztia, akik itthon is bizonyították tehetségüket.


_D0A7940_Copy
Kálmán Ernő, a V4 Építészeti Alapítvány elnöke


Tuan Csie-lung (Duan Jielong), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar építész jelenleg is funkciónáló épületei nemcsak a nyugati világ, de Hudec László saját stílusával rendelkeznek, továbbá nyomot hagytak az átlag sanghaji emberek életében. Kiemelte, hogy Kína egyre inkább nyit a világ felé, és éppen ezért szeretnének létrehozni egy közvetlen légi járatot Budapest és Sanghaj között is. Kiemelte: hogy a sokoldalú kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók a történelem során, az élet minden területén cserék és együttműködések mélyülnek el. „A mai napig szervezzük a Hudec Lászlóra emlékező eseményeket, ami szintén mutatja a kínai kultúra egyik fő elemét, azt, hogy egy cseppnyi vízzel segítenek és egy pataknyi vizet adnak vissza hálaként” – mondta a nagykövet.


_D0A7951_Copy
Tuan Csie-lung (Duan Jielong), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete


A kiállításon szereplő hat művész közül hárman jelentek meg a megnyitón. Csen Csia-ling (Chen Jialing) a leghíresebb festőművész Kínában, művei a sanghaji életérzést, illetve Hudec László sanghaji munkásságát is magukban foglalják. Vang Csou-csün (Wang Zuojun) kínai tájképeket fest, hegyekről és folyókról készít alkotásokat, ezzel is a kinti világ szépségét és nyugalmát hirdeti. A tradicionális kínai festészetbe sikerült belevinnie a modern világot, ezáltal a modern életbe is sikerült újra behoznia a hagyományokat. Tu Haj-un (Du Haijun), a legifjabb festőművész többfajta festészeti vonalon is elindult: képein láthatjuk, milyen is Kína a mindennapokban, milyen az ott élő emberek mindennapi életét, életvitele, milyen visztontagságokkal kell megküzdeniük. Mi Csi-lin (Mu Yilin) selyemfestményein a régi festményekbe próbálja belevinni a modern életérzést. A kiállítók között szerepel továbbá Mao Tung-hua (Mao Donghua) festőnő, akinek a művészete szintén ötvözi a régi és az új vívmányokat, illetve Ho Suo-csang (He Shouchang) képzőművész.


_D0A8105_Copy


A kiállítást a Visegrádi Együttműködés magyar elnöksége és Hudec László Sanghajba érkezésének 100. évfordulója alkalmából rendezték meg a kínai kulturális szervezetek. Az esemény fővédnöke dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.Kultúra.hu

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma