15_eves

2019.07.26

Hogy kerül a divat a múzeumba? A Ludwig Múzeum Out of the Box című kiállítása Király Tamás divattervező első, nagyszabású, retrospektív tárlata Magyarországon, amely éppúgy felrúgja a hagyományos értelmezéseket, széttöri a gondolkodás és a társadalmi rendszerek skatulyáit, mint ahogyan Király öltözékei.

_D0A0168_Copy
Király Tamás utolsó kreációi a 2013-as ELLE Fashion Show-ról
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Kapásból két válasz is van a kérdésre. Egyrészt a Ludwig vagány, friss és pezsgő intézmény, ahol gyakran történnek a megszokottól vagy elvárttól eltérő dolgok. Másrészt Király Tamás tevékenysége sem sorolható be semmilyen hagyományos és műfaji irányzatba, ruhái széttörik a gondolkodás és a társadalmi rendszerek skatulyáit.


Öltözékeket látunk ebben a kiállításban, azonban ezek a ruhák éppúgy tartoznak a divathoz, mint a színházhoz vagy a performanszhoz, esetleg a képzőművészethez. A ruhák egyszerre öltözékek és jelmezek, az azokat viselő figurák pedig éppúgy bábuk, mint mobil szobrok vagy olykor futurisztikus transzformációk.


_D0A0225_Copy
Válogatás Király Tamás különböző korszakainak emblematikus öltözékeiből
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


A kiállított anyag épp olyan elementáris erővel hat ránk, mint Király Tamás összművészeti divatbemutatói. A terekben különféle díszletekbe rendezett, arctalan, felöltözött figurák állnak körölöttünk, olykor zavarbaejtő kompozíciókban, máskor pedig finom rendben.


A Ludwig Múzeum a fennmaradt ruhákból és dokumentációból álló kiállítása a bemutatók vizuális atmoszféráját adja vissza, miközben minden térben más és más hangsúlyok kerülnek előtérbe.


Out_of_the_Box_3
Fotó: Végel Dániel/Ludwig Múzeum


A központi terem két enteriőrje például egyértelműen a divatbemutatókhoz áll közel. A 2013-as ELLE Fashion Show-ra készült vörös rózsákból építkező ruhakölteményekben van valami bizarr és megmagyarázhatatlan erotika, általuk az arctalan bábuk megszemélyesítődnek, csábítókká lesznek. Itt látható még a show-ról készült videófelvétel és Királyról egy életnagyságúra nagyított fotó is. Az alkalomra készített, óriás rózsákkal dekorált öltözéke hatalmas méretű, szinte már giccsesnek mondható fejdíszével együtt igazán lenyűgöző.


_D0A0268_Copy
Király Tamás a 2013-as ELLE Fashion Show-n
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


A tér másik felében egy kifutóra került nyolc figura, amelyek Király különféle korszakainak emblematikus ruháit viselik. Köztük látható egy műanyagfóliából készített balerinaruha is, amely mintegy megtöri a sor komolyságát.


A kifutó melletti falon egy hatalmasra nagyított fotón látjuk Királyt pózokba merevedett modelljeivel: úgy tűnik, mintha csak a divattervező lenne rajta élő alak, a többiek szoborként fogják körül az alkotót.


a_holgy_egy_kisse_bogaras_2
Fotó: Végel Dániel/Ludwig Múzeum


Ha ebben a teremben még nem lepődtünk meg eléggé, akkor a következőben biztosan sokkot kapunk: Király A hölgy kicsit bogaras című projektjének fekete színű darabjai kerültek ide.


Out_of_the_Box_1
Fotó: Végel Dániel/Ludwig Múzeum


A kreációk Krasznai Zoltán nagyméretű fotósorozatán is megjelennek, a képeket és a ruhákat pedig műlegyek, pókok, bőr és latex kiegészítők, láncok, egy kövekkel kirakott büszt, valamint a divattervező lakásából való asztal egészíti ki, amely díszletként szolgált a projektben. Ez az installáció az underground sötét mélyébe ránt minket, miközben olyan periferiális kultúrákat idéz fel, mint a goth vagy a S/M világ.


_D0A0120_Copy_1
A Baltazár Színház jelmezei
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Király Tamás szerette a kontrasztokat, az anyagok és emberek kontrasztjait, amelyet a kiállítás kurátorai is remekül érzékeltetnek: a sokkoló fekete terem után jön egy fehér, ahol a sérült színészekkel dolgozó Baltazár Színház előadásához készült jelmezekből láthatunk egy kiváló válogatást. A Baltazáréji álomhoz létrehozott bogarakat, lepkéket, csúszó-mászókat idéző jelmezeknek egy átlátszó fólia adja meg a keretet, a különféle nyálkás testnedveket imitálva.


_D0A0130_Copy
Colstokból készített ruhák
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Ezután jön egy viszonylag nyugisabb rész: fémes-futurisztikus ruhák, colstokból készült öltözékek következnek. Az extra az a három öltözék, amelyek egy 1987-es pécsi bemutatóra készültek. Ezeket a csigavonalas, spirálokból építkező ruhákat egy-egy bábu fejéhez rögzítették, majd így függesztették fel őket, ezáltal némiképp groteszk látványt nyújtanak. Itt nagyon jól tetten érhető, hogy Király vonzódott az olcsó és egyszerű anyagokhoz, igyekezett a leghétköznapibb elemekből összeállítani ruháit.


Out_of_the_box_2
Fotó: Végel Dániel/Ludwig Múzeum


Újabb izgalmakat ígér a következő terem, ami egy kvázi színházi tér, a felöltöztetett figurák felettünk, egy fémállványon egyensúlyoznak, így a ruhák szemlélése némiképpen akadályozott. A ruhák mögötti falon vetítés fut az 1988-as Dressater berlini divatbemutatóról, amelyen Király Tamás egyetlen kelet-európaiként mutatkozott be. Ezt a bemutatót egy emelvényről végig is nézhetjük. Érdemes rászánni az időt, mert ebből a show-ból láthatóvá válik, hogy Király mennyire szerette dramatizálni a bemutatókat: a modellek táncolnak, interakcióba lépnek egymással, éppúgy, mint egy színházban.


colstokruha
Fotó: Végel Dániel/Ludwig Múzeum


A kiállítótér legintimebb terében a Szigeten rendezett bemutatóiból láthatunk felvételeket. Ezek az alig-ruhák sokszor zavarbaejtőek, szexuális utalásokkal vannak tele, Király koncepcionális és vizuális radikalizmusa talán itt csúcsosodik ki: a péniszt imitáló ágyékkötőkben, fenékre applikált festményben, zsemléből készült melltartóban vagy éppen a bugyira applikált gyapjúpamacsban.


_D0A0104_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Az utolsó teremben a Váci utcai séták elnevezésű projekt néhány darabját látjuk: ezek a ruhák a konstruktivista hagyományból építkeznek. Az 1980-as években szerveződött performanszok egyikének pillanatképét is megtekinthetjük itt: Király és a modelljei ezen a fotón úgy néznek ki, mintha a Rolling Strones vagy a Kiss együttes kelet-európai kortársai lennének.


A kiállítás Király népies kreációival zárul, a tükrös szívekből készített öltözék egészen rabul ejtő, pláne, ha alaposan megnézzük a mellette fotón látható modellt, akinek óriási vattacukorrá tupírozott hajára kerül a fejdísz.


A kiállítás szeptember 15-ig látogatható.


Kocsis Katica

Még több kép a kiállításról Galériánkban látható.

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma