NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.03.29

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be X&Y - battement de coeur című új előadását.

2013.03.29

A Műcsarnok Kiadó Elmegyakorlat sorozatában megjelent Jacques Rancière: Utóidő. Tarr Béla filmjeiről című könyve. Rancière, aki korunk legfontosabb filozófusai közé tartozik, a mai magyar film egyik legtöbbre tartott, ikonikus rendezőjének munkáit vizsgálja és értelmezi írásában. A könyv magyarországi megjelenése alkalmából Radnóti Sándor filozófus és esztéta beszélget a francia filozófussal április 2-án, a Francia Intézetben.

2013.03.28

Papp István publicistáját díjazta Kommentár-díjjal a kiadvány szerkesztőbizottsága 2013 március 28-án. Papp István kutatási területe a népi mozgalom, díját pedig a sorban másodikként, Pesti Sándor után vehette át. Egyúttal bemutatták a Kommentár legújabb számát.

2013.03.28

Garas Dezsőre emlékeznek a Bálint Házban pénteken: az esten a színész alakját pályatársai, Törőcsik Mari és Kern András, valamint Sándor Pál filmrendező idézi fel. A művészek beszélgetőtársa Borgula András lesz. A résztvevők örökérvényű színházi kérdésekre keresik a válaszokat Garas személyiségéből kiindulva.

2013.03.28

A lipcsei Wilde és Vogel Bábszínház kapta idén a Tábori György magyar származású színházművészről elnevezett, 20 ezer euró értékű díjat Németországban. A zsűri "kedves, humoros és mélyreható" előadásaikért jutalmazta a kétszemélyes színházat, mint a legjobb kísérleti műhelyt.

Michael Vogel bábszínész és Charlotte Wilde muzsikus 1997-ben alapította utazó színházát, előbb Stuttgart, majd 2009-től Lipcse lett állandó játszóhelyük.
2013.03.28

Húsvéthétfőtől ismét látogatható Szentendrén az egykori kocsiszín ma már műemléki épületében a Városi Közlekedési Múzeum. Az ötezer négyzetméteres kiállítótérben közel 70 jármű és állandó kiállítás várja az érdeklődőket. A járművek között van a tavaly 125 éves jubileumát ünneplő HÉV-közlekedés egyik első gőzmozdonya, a 100 évvel ezelőtti Budapest városképet meghatározó villamosai, az utolsó magyar gyártmányú metrószerelvény egy tagja is.

2013.03.28

Oszlopsor/Arriére-gard címmel nyílik kiállítás Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora újabb munkáiból a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban szombaton.A tárlaton mintegy 200 műtárgyat - köztük plasztikákat, akvarelleket, olajfestményeket, rajzokat - vonultat fel, valamennyi mű az utóbbi négy-öt évben született és egy témáról szól: a kő és a víz egymásra hatásáról, tehát variációkat készített különböző műfajokban ugyanarra a témára.

2013.03.28

Carlson Hanna, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos hallgatója készítette az április 5-13. között futó 20. jubíleumi Titanic befutófilmjét, a MOME Média Intézete pedig egyhetes intenzív workshopot tartott a Titanic arculatkészítésének kísérleti modellezésére

2013.03.28

Elżbieta Chowaniec Gardénia című darabjának temesvári vendégjátékát tekinthetik meg az érdeklődők április 3-án a Szkéné Színházban. A Csíky Gergely Színház produkciójában Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita és Tar Mónika színésznőket láthatja a közönség.

2013.03.28

Erdélyi ősnyomtatványokat is meg lehet tekinteni egy székelyudvarhelyi kiállításon, amely csütörtökön nyílik Táguló Gutenberg-galaxis címmel. A legrégebbi kiállított ősnyomtatvány 1489-ből származik, éppen Gutenberg évszázadából, de a látogatók megnézhetik a marosvásárhelyi Teleki Tékában őrzött Koncz-kódex nemes másolatát, amely a Marosvásárhelyi Sorok magyar nyelvemléket tartalmazza. Közszemlére teszik az Apor-kódexet is, amelyet a Székely Nemzeti Múzeum bocsátott a szervezők rendelkezésére.

2013.03.28

Karinthy-ábrázolások, -relikviák, -kéziratok, valamint korhű, 20. század elejéről származó iskolai tárgyak és az írót egykor megihlető technikai eszközök lesznek láthatók a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön megnyílt Karinthy Frigyes-emlékkiállításon.A Számadás a tálentomról című, december 31-ig látogatható tárlat Karinthy Frigyes életének állomásait vázolja fel a rá jellemző témakörök segítségével.

2013.03.28

Hosszan tartó betegség után 69 éves korában szerdán elhunyt Illés Károly, az Illés együttes alapító tagja, a zenekarvezető Illés Lajos testvére.

2013.03.28

A legrégebbi magyarországi alkotótelep, a több mint négy évtizedre visszatekintő Gyulai Művésztelep alkotóinak munkáiból nyílik nagyszabású, ebben a formában eddig be nem mutatott kiállítás április 14-én a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

1969 óta járnak a Gyulai Művésztelepre hivatásos művészek és a pályára készülő fiatalok. A Tóth Tibor festőművész vezetésével kialakított sajátos arculat egyedülálló színfoltjává vált a magyar képzőművészeti palettának. Az itt alkotó művészek a realizmus jegyében, természetelvű ábrázolásmódban dolgoznak; fő témájuk a kisember és környezete. Az április 14-én, vasárnap délben nyíló kiállításon a mai legjobb hazai realizmusban gyönyörködhet a műkedvelő közönség.

2013.03.27

Öt művészeti felsőoktatási intézménnyel köt együttműködési megállapodást a főváros – erről szerdán egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. A szakmai együttműködést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Magyar Táncművészeti Főiskolával, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel jön létre. A dokumentum szerint a főváros elismeri az érintett intézményekben létrejött magas szintű oktatást, művészeti képzést, és a jövőben a szakpolitikai kérdések kidolgozásában támaszkodni kíván az intézmények szellemi bázisára.

2013.03.27

Juhász Kata koreográfus Szoborrá avatom című új szóló előadása április 10-étől látható a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Nagyteremében. A tánc, az installáció, a videómunka, a koncert és a performansz elemeit magába olvasztó rendhagyó előadás látlelet a közösség, a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről: egyszerre szertartás, beavatás, rítus. A Szoborrá avatom című előadás színpadképét Jeff Koons Made in Heaven, Popeye és korábbi, Statuary című sorozata ihlette.

2013.03.27

A Magyar Napló kiadó és a Ferencvárosi Önkormányzat szervezésében felolvasást tartanak az Életút- pályázat győztes alkotásaiból a Fővárosi Szabó Ervin IX. kerületi Főkönyvtárban április 2-án 14 órai kezdettel.

2013.03.27

Élő közvetítés a Vatikánból, operaelőadás, ifjúsági és játékfilmek, valamint húsvéti vetélkedő is szerepel a közmédia húsvéti programjában. Rendhagyó húsvéti Maradj talpon! vetélkedővel várják a nézőket a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor szerepelőivel. A Bartók Rádión Muszorgszkij Borisz Godunov című operája lesz hallható a madridi Teatro Real előadásában, mások mellett Szemerédy Károly operaénekessel. Húsvét vasárnapján az M2 ünnepi válogatással készül a gyerekeknek. Jankovics Marcell magyar népmeséi közül a Kicsi diót vetítik. Élőben közvetíti az M1 a katolikus szentmisét a Vatikánból, és Ferenc pápa Urbi et Orbi, üzenetét.

2013.03.27

A Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár közös szervezésében „Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében” címmel 2013. árpilis 5-én kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban, az örmény könyvnyomtatás 500. évfordulója alkalmából világszerte megrendezett kiállítások sorába illeszkedve.

2013.03.27

Harmadik alkalommal gyűlnek össze közös gitározásra békéscsabai és Békés megyei gitárművészek az autizmus világnapja alkalmából a Jókai Színház előtti téren a Ragyogjon kékben elnevezésű nemzetközi kampány keretében.

2013.03.27

A Közös Piac 2013. április 6-án második alkalommal várja az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyó érdeklődőket Budapest szívében, az Erzsébet téri Akvárium Klubban.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma