NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.04.02

Ma este az Olasz Kultúrintézetben a fuvola szerelmesei gyönyörködhetnek a nagyszerű olasz művész, Massimo Mercelli játékában, aki egy Orbán György-ősbemutatóra is készül a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Emellett a világ 110 országában fellépő Rajkó Művészegyüttes ad koncertet a Belvárosi Szent Mihály Templomban, ahol Mozarttól Liszten át Mascagniig sokféle szerzőtől játszanak.

2013.04.02

Április hatodikán a Kempinski Hotel szolgál helyszínül a harmadik „Új utak” konferenciának, amely a korábbi Művészek és menedzserek, illetve Új utak a művészeti menedzsmentben után az Új utak a kreativitás fejlesztésében címet kapta. Középpontjában a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége áll, előadások hangzanak el a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről, valamint a kulturális vállalkozói szellem fejlesztésének fontosságáról, a kreatív-kulturális szektor erősítése érdekében.

2013.04.02

Hagyományőrző haditornától a zenén és táncon át a történelmi játszóházig számos izgalmas programmal várja a Vajdahunyadvár Pünkösdkor a családokat: a Miénk a Vár! rendezvényen Magyarország szinte valamennyi vára bemutatkozik és ízelítőt ad színes nyári programkínálatából.A május 18-20 között megvalósuló programok között lesznek felvonulások, viselet- és hadibemutatók, bajvívás, ostromeszközök és fegyverek bemutatója, kézműves foglalkozások, ügyességi és sportversenyek is.

2013.04.02

Samuel Beckett Godot-ra várva című abszurd drámájának előadásával látogat Kolozsvárra áprilisban a Prágai Nemzeti Színház. A prágaiak előadását április 13-án és 14-én román és magyar feliratozással tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadást Michal Docekal, a színház igazgató-főrendezője állította színre, Lucky szerepét Jan Kacer neves cseh színész-rendező alakítja.

2013.04.02

Ismét megrendezik a Bábu Fesztivált: április 3. és 5. között nyolc produkció látható a Budapest Bábszínházban, ahol az új utat kereső társulatok kamara-előadásaival a gyerekközönség mellett a felnőtteket is várják. Az eddigi évekhez hasonlóan több olyan produkció szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó, a Bóbita magazin által támogatott programban, amely Budapesten első alkalommal látható, és ezek között kitüntetett helyet foglalnak el három szomszédos ország bábosai.

2013.03.30

Locsolóbált rendeznek hétfőn este a Fonó Budai Zeneházban a Buda Folk Band, a Berka zenekar és Kodoba Florin, a Magyarpalatkai Banda prímása közreműködésével.Az év legbolondabb napján, április elsején, amely idén egyben húsvét hétfője, a Fonóban igazi örömzenével várják az érdeklődőket. A Buda Folk Band hazai és európai fesztiválokon öregbíti és teremti újra a magyar népzenét, a Berka kéthetente megtölti a Fonót táncházas közönségével.

2013.03.30

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be X&Y - battement de coeur című új előadását Februárban a párizsi Centre National de la Danse színpadán három teltházas estével búcsúztatta k.Rush című produkcióját a Frenák Pál Társulat. A francia turnét követően a társulat azonnal elkezdte az új produkció előkészületeit és próbáit Budapesten: az X&Y - battement de coeur című előadás április 18. és 21. között láthatja a magyar közönség.

2013.03.30

Szombaton mutatják be Tamási Áron Ördögölő Józsiás című mesejátékának rockoperett változatát a Budapesti Operettszínházban. A Tolcsvay László zenéjére készült darabot a közmédia pünkösdkor tűzi műsorra. A darab gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló családi produkció, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rögzíti, a darabot pünkösdkor láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán - tájékoztatta az MTVA sajtóirodája pénteken az MTI-t.

2013.03.30

Ma kezdődik Szatmárcsekén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idén a húsvéthoz igazítva rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.A háromnapos gasztronómiai fesztivál hagyományőrző ételek versenyével, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki. A Szatmári Fogadóban lesz még húsvéti nyúlfogó verseny, hímestojásfestés, állatsimogatás az udvaron és számos húsvéti népi játékot is kipróbálhatnak a gyerekek.

2013.03.29

Összeállt az idei, 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának menetrendje: az előadások pontos időpontjait a szervezők napokon belül közzéteszik a www.poszt.hu oldalon.

2013.03.29

Folytatódik Jankovics Marcell filmjének, Az ember tragédiája című alkotásnak a fesztiválkörútja: a sikeres londoni premier után áprilisban Minneapolis és Rouen, májusban pedig Lima közönsége láthatja a Madách Imre műve alapján készült animációs filmet.

2013.03.29

A világ öt legjobb dobosa között számon tartott amerikai Bobby Rondinelli lesz a sztárvendége a Nemzetközi ütősfesztiválnak, amelyet április 5-én és 6-án rendeznek meg Győrött.

2013.03.29

Locsolóbált rendeznek hétfőn este a Fonó Budai Zeneházban a Buda Folk Band, a Berka zenekar és Kodoba Florin, a Magyarpalatkai Banda prímása közreműködésével.

2013.03.29

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be X&Y - battement de coeur című új előadását.

2013.03.29

A Műcsarnok Kiadó Elmegyakorlat sorozatában megjelent Jacques Rancière: Utóidő. Tarr Béla filmjeiről című könyve. Rancière, aki korunk legfontosabb filozófusai közé tartozik, a mai magyar film egyik legtöbbre tartott, ikonikus rendezőjének munkáit vizsgálja és értelmezi írásában. A könyv magyarországi megjelenése alkalmából Radnóti Sándor filozófus és esztéta beszélget a francia filozófussal április 2-án, a Francia Intézetben.

2013.03.28

Papp István publicistáját díjazta Kommentár-díjjal a kiadvány szerkesztőbizottsága 2013 március 28-án. Papp István kutatási területe a népi mozgalom, díját pedig a sorban másodikként, Pesti Sándor után vehette át. Egyúttal bemutatták a Kommentár legújabb számát.

2013.03.28

Garas Dezsőre emlékeznek a Bálint Házban pénteken: az esten a színész alakját pályatársai, Törőcsik Mari és Kern András, valamint Sándor Pál filmrendező idézi fel. A művészek beszélgetőtársa Borgula András lesz. A résztvevők örökérvényű színházi kérdésekre keresik a válaszokat Garas személyiségéből kiindulva.

2013.03.28

A lipcsei Wilde és Vogel Bábszínház kapta idén a Tábori György magyar származású színházművészről elnevezett, 20 ezer euró értékű díjat Németországban. A zsűri "kedves, humoros és mélyreható" előadásaikért jutalmazta a kétszemélyes színházat, mint a legjobb kísérleti műhelyt.

Michael Vogel bábszínész és Charlotte Wilde muzsikus 1997-ben alapította utazó színházát, előbb Stuttgart, majd 2009-től Lipcse lett állandó játszóhelyük.
2013.03.28

Húsvéthétfőtől ismét látogatható Szentendrén az egykori kocsiszín ma már műemléki épületében a Városi Közlekedési Múzeum. Az ötezer négyzetméteres kiállítótérben közel 70 jármű és állandó kiállítás várja az érdeklődőket. A járművek között van a tavaly 125 éves jubileumát ünneplő HÉV-közlekedés egyik első gőzmozdonya, a 100 évvel ezelőtti Budapest városképet meghatározó villamosai, az utolsó magyar gyártmányú metrószerelvény egy tagja is.

2013.03.28

Oszlopsor/Arriére-gard címmel nyílik kiállítás Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora újabb munkáiból a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban szombaton.A tárlaton mintegy 200 műtárgyat - köztük plasztikákat, akvarelleket, olajfestményeket, rajzokat - vonultat fel, valamennyi mű az utóbbi négy-öt évben született és egy témáról szól: a kő és a víz egymásra hatásáról, tehát variációkat készített különböző műfajokban ugyanarra a témára.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma