15_eves

2013.04.02

A múlt héten rendezett magyar rövidfilmeket bemutató minifesztiválon Nagy Dénes Lágy eső című Tar Sándor- adaptációja kapta a legtöbb közönségszavaztot, ezért a rendező az operatőrrel egy évig járhat ingyen a Toldi moziba, A második legtöbb voksot nyert díj Tóth Barnabás Újratervezés című filmje, amelyet kísérőfilmként egy hónapon át a műsorűn tartja a Toldi.

2013.04.02

Fennállásának tizenötödik – és egyben legerősebb programját kínáló – szezonját nyitja 2013. április 18-án a Zöld Pardon, amelynek vendége lesz az amerikai DJ Shadow, az 1983-ban alakult Testament zenekar és a cseh zenészekkel, amerikai MC-vel és brazil énekesnővel felálló, nemzetközi összetételű N.O.H.A. Emellett kezd körvonalazódni a magyar névsor, amelynek nagy részét visszatérő vendégként üdvözölheti a ZP. többek között lesz Subscribe, Road, Anna & The Barbies, DSP, Alvin és a Mókusok, Akkezdet Phiai, Intim Torna Illegál, Péterfy Bori & Love Band, Supernem, valamint Sena is fellép.

2013.04.02

Az ütőhangszerek rendkívüli sokszínűségét mutatja meg a 60 perces előadás, amely során a gyermekek - akár rendhagyó énekóra keretén belül - találkozhatnak többek között a xilofonnal, marimbával, vibrafonnal, steel drum - mal, conga - val, óceándobbal, esőfával, dobfelszereléssel, gongokkal, apróhangszerekkel és még sok más érdekes, különleges ütőhangszerrel. Talán még a káposztás hordók, vagy a tahiti fák is előkerülnek a Talamba "varázsbőröndjéből".

2013.04.02

Ma este az Olasz Kultúrintézetben a fuvola szerelmesei gyönyörködhetnek a nagyszerű olasz művész, Massimo Mercelli játékában, aki egy Orbán György-ősbemutatóra is készül a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Emellett a világ 110 országában fellépő Rajkó Művészegyüttes ad koncertet a Belvárosi Szent Mihály Templomban, ahol Mozarttól Liszten át Mascagniig sokféle szerzőtől játszanak.

2013.04.02

Április hatodikán a Kempinski Hotel szolgál helyszínül a harmadik „Új utak” konferenciának, amely a korábbi Művészek és menedzserek, illetve Új utak a művészeti menedzsmentben után az Új utak a kreativitás fejlesztésében címet kapta. Középpontjában a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége áll, előadások hangzanak el a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről, valamint a kulturális vállalkozói szellem fejlesztésének fontosságáról, a kreatív-kulturális szektor erősítése érdekében.

2013.04.02

Hagyományőrző haditornától a zenén és táncon át a történelmi játszóházig számos izgalmas programmal várja a Vajdahunyadvár Pünkösdkor a családokat: a Miénk a Vár! rendezvényen Magyarország szinte valamennyi vára bemutatkozik és ízelítőt ad színes nyári programkínálatából.A május 18-20 között megvalósuló programok között lesznek felvonulások, viselet- és hadibemutatók, bajvívás, ostromeszközök és fegyverek bemutatója, kézműves foglalkozások, ügyességi és sportversenyek is.

2013.04.02

Samuel Beckett Godot-ra várva című abszurd drámájának előadásával látogat Kolozsvárra áprilisban a Prágai Nemzeti Színház. A prágaiak előadását április 13-án és 14-én román és magyar feliratozással tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadást Michal Docekal, a színház igazgató-főrendezője állította színre, Lucky szerepét Jan Kacer neves cseh színész-rendező alakítja.

2013.04.02

Ismét megrendezik a Bábu Fesztivált: április 3. és 5. között nyolc produkció látható a Budapest Bábszínházban, ahol az új utat kereső társulatok kamara-előadásaival a gyerekközönség mellett a felnőtteket is várják. Az eddigi évekhez hasonlóan több olyan produkció szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó, a Bóbita magazin által támogatott programban, amely Budapesten első alkalommal látható, és ezek között kitüntetett helyet foglalnak el három szomszédos ország bábosai.

2013.03.30

Locsolóbált rendeznek hétfőn este a Fonó Budai Zeneházban a Buda Folk Band, a Berka zenekar és Kodoba Florin, a Magyarpalatkai Banda prímása közreműködésével.Az év legbolondabb napján, április elsején, amely idén egyben húsvét hétfője, a Fonóban igazi örömzenével várják az érdeklődőket. A Buda Folk Band hazai és európai fesztiválokon öregbíti és teremti újra a magyar népzenét, a Berka kéthetente megtölti a Fonót táncházas közönségével.

2013.03.30

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be X&Y - battement de coeur című új előadását Februárban a párizsi Centre National de la Danse színpadán három teltházas estével búcsúztatta k.Rush című produkcióját a Frenák Pál Társulat. A francia turnét követően a társulat azonnal elkezdte az új produkció előkészületeit és próbáit Budapesten: az X&Y - battement de coeur című előadás április 18. és 21. között láthatja a magyar közönség.

2013.03.30

Szombaton mutatják be Tamási Áron Ördögölő Józsiás című mesejátékának rockoperett változatát a Budapesti Operettszínházban. A Tolcsvay László zenéjére készült darabot a közmédia pünkösdkor tűzi műsorra. A darab gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló családi produkció, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rögzíti, a darabot pünkösdkor láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán - tájékoztatta az MTVA sajtóirodája pénteken az MTI-t.

2013.03.30

Ma kezdődik Szatmárcsekén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idén a húsvéthoz igazítva rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.A háromnapos gasztronómiai fesztivál hagyományőrző ételek versenyével, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki. A Szatmári Fogadóban lesz még húsvéti nyúlfogó verseny, hímestojásfestés, állatsimogatás az udvaron és számos húsvéti népi játékot is kipróbálhatnak a gyerekek.

2013.03.29

Összeállt az idei, 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának menetrendje: az előadások pontos időpontjait a szervezők napokon belül közzéteszik a www.poszt.hu oldalon.

2013.03.29

Folytatódik Jankovics Marcell filmjének, Az ember tragédiája című alkotásnak a fesztiválkörútja: a sikeres londoni premier után áprilisban Minneapolis és Rouen, májusban pedig Lima közönsége láthatja a Madách Imre műve alapján készült animációs filmet.

2013.03.29

A világ öt legjobb dobosa között számon tartott amerikai Bobby Rondinelli lesz a sztárvendége a Nemzetközi ütősfesztiválnak, amelyet április 5-én és 6-án rendeznek meg Győrött.

2013.03.29

Locsolóbált rendeznek hétfőn este a Fonó Budai Zeneházban a Buda Folk Band, a Berka zenekar és Kodoba Florin, a Magyarpalatkai Banda prímása közreműködésével.

2013.03.29

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be X&Y - battement de coeur című új előadását.

2013.03.29

A Műcsarnok Kiadó Elmegyakorlat sorozatában megjelent Jacques Rancière: Utóidő. Tarr Béla filmjeiről című könyve. Rancière, aki korunk legfontosabb filozófusai közé tartozik, a mai magyar film egyik legtöbbre tartott, ikonikus rendezőjének munkáit vizsgálja és értelmezi írásában. A könyv magyarországi megjelenése alkalmából Radnóti Sándor filozófus és esztéta beszélget a francia filozófussal április 2-án, a Francia Intézetben.

2013.03.28

Papp István publicistáját díjazta Kommentár-díjjal a kiadvány szerkesztőbizottsága 2013 március 28-án. Papp István kutatási területe a népi mozgalom, díját pedig a sorban másodikként, Pesti Sándor után vehette át. Egyúttal bemutatták a Kommentár legújabb számát.

2013.03.28

Garas Dezsőre emlékeznek a Bálint Házban pénteken: az esten a színész alakját pályatársai, Törőcsik Mari és Kern András, valamint Sándor Pál filmrendező idézi fel. A művészek beszélgetőtársa Borgula András lesz. A résztvevők örökérvényű színházi kérdésekre keresik a válaszokat Garas személyiségéből kiindulva.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma