2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2013.03.13

Lichter Péter Look Inside The Ghost Machine című, tavaly készült kísérleti filmjét beválogatta rövidfilmes versenyprogramjába a New York-i Tribeca Filmfesztivál, amelyet április 17. és 28. között rendeznek meg.

2013.03.13

L. Simon László nyitja meg a budapesti Godot Galériában a Munkácsy-díjas Palkó Tibor Olyan legyen, ha ránézel, ne jusson eszedbe semmi című kiállítását március 13-án este. A megnyitón közreműködik a Monhor Viktóriával kiegészülő Dóra Attila Quartet (Dezső Tóni, Szurcsik József, Porteleki Áron).

2013.03.13

Több teret a művészetnek! címmel szervez kerekasztal-beszélgetést 2013. március 14-én 18 órakor a Goethe Intézet, ahol azt követően, 19 órai kezdettel Sugár János Mehr Luft (Több levegőt!) homlokzati installációinak tárlatát nyitják meg. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Kopeczky Róna, a budapesti Ludwig Múzeum kurátora, Sugár János képzőművész és Knut Eckstein fényművész.

2013.03.13

A londoni Shakespeare's Globe és a National Theatre színházi előadásai szerepelnek a British Council Globe on Screen című sorozatában, amely Shakespeare Sok hűhó semmiért című előadásával indul 2013. március 26-án az Urániában.

2013.03.13
Különös időszaki tárlat nyílt Klösz György, a száz éve elhunyt, német származású fény-képész életművéből a Budapesti Tavaszi Fesztivál társszervezésében. Május 12-ig a metróvonalakon közlekedő egyik szerelvényben számos tablón látható egy-egy felvétele: a ma is álló épületek, helyszínek mellett a már csak képeken ránk maradt tereket is nézegethetjük két megálló között, a tablókon rövid leírás és irodalmi idézetek is helyet kaptak.
2013.03.13

A Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal egy új fesztivált indít útjára: a Határtalan napok programsorozatot 2013. április 5-7. között rendezik meg először. A program célja, hogy a határon túli magyar irodalmat, zenét, színházat bemutassa. Az első rendezvényen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a kassai Thália Színház művészei mutatkoznak be.

2013.03.13

Országszerte számos, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vagyonkezelésében lévő műemlék épület várja nyitott kapukkal a látogatókat a mostani ünnepi hosszú hétvégén. Látogatható lesz többek között a füzérradványi Károlyi-kastély, a fertődi Esterházy-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Ozorán a Pipo-várkastély, a péceli Ráday-kastély, Pécsen Jakováli Hasszán pasa dzsámija és Sümegen a püspöki palota. A húsvéti hétvégén további műemlékek nyitnak meg.

2013.03.12

Joseph Kadarnak kiállítása nyílt fotóiból az Orosz Állami Múzeum Szent-

pétervári kiállítóhelységeiben, ahol válogatást mutatnak be a '70-es években készített Jeruzsálemi képekből,a '80-as években Indiában készített képekből illetve a Párizsban készített művész portréiból (A.Kertész,Lucien Hervé,Szenes Árpád,Viera de

Silva stb.). A Szentpétervári kiállítás létrejöttét a Home Galéria mellett Viktor Mensikov műgyűjtő közreműködése segítette. A kiállítás 2013. április 7-ig látogatható.

2013.03.12

1916 és 1920 között egy falusi tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus, Hernai Béla közel 700 üvegnegatívon örökítette meg a Baranya megyei Véménd lakóit. Felvételei pont egy olyan időszakban, az első világháború alatt készültek, amely jelentős hatással volt a falu akkori és későbbi életére is. A 20. század elején Véménden együtt éltek katolikus németek, ortodox szerbek, katolikus és református magyarok, zsidók és katolikus romák. A fotók 2013. március 22-től szeptember 8-ig tekinthetők meg a Néprajzi Múzeumban.

2013.03.12

A természettudomány - művészet - oktatás kapcsolatát körüljáró beszélgetésre invitálják az érdeklődőket 2013. március 13-án, 18 órakor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre.

Résztvevők:

Juhász Litza (Szépművészeti Múzeum)

Hajós Zsuzsa (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ) Ruttkay Zsófia (MOME Kreatív Technológiai Labor) Darvas György (Nemzetközi Szimmetria Egyesület és ELTE) Ungváry Fanni (Menjünk Együtt Világgá Produkció)

2013.03.12

Elkezdődtek az Újszínház legújabb darabja, a Bodnárné című Németh László dráma próbái, amelyet 2013. március 22-én mutatnak be a közönségnek Dózsa László rendezésében és Bánsági Ildikó címszereplésével. A bibliai ihletésű színműben Bodnárné két fiát Jánosi Dávid és Beszterczey Attila alakítja, mellettük még színpadra lép Nagy Zoltán, Maros Gábor, Gyürki István, Brunner Márta, Bátyai Éva, Nemes Wanda, Varga Ádám és Ifj. Farkas Sándor is. A darab rendezője Dózsa László.

2013.03.12

Az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar-Olasz Kulturális Évad tiszteletére könyvművészeti kiállítást rendez, melyen reprezentatív válogatást mutat be a bellunói Colophonarte Kiadó művészkönyveiből. A huszonöt éves fennállását ünneplő Kiadó könyvei nem illusztrált szövegeket foglalnak magukba, hanem a Kiadó tulajdonosa, Egidio Fiorin szenvedélyes érdeklődésének köszönhetően valójában könyv alakban megjelenő, sőt, néhol a könyv formai kereteit feszegető műalkotások: irodalmi szövegek által inspirált reflexiók. A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. március 21-én, 17 órakor lesz a Könyvtár VI. emeleti Dísztermében.

2013.03.12
Jordán Tamás stand up formájában beszél a színházról, az életről és persze saját magáról, erős öniróniával 2013. március 17-én Széllel szemben című műsorában a Rózsavölgyi Szalonban.
2013.03.12

Arany László népmese-gyűjteményének legismertebb - és talán legnépszerűbb - darabja, A kiskakas gyémánt félkrajcárja áll színpadra 2013. március 13-án a Békéscsabai Jókai Színházban. "Figyelünk a pedagógusok visszajelzéseire, és igyekszünk olyan darabokat választani, amelyek segítik az oktató-nevelő munkát, amelyek beilleszthetőek a tananyagba" - mondta el a Fekete Péter igazgató.

2013.03.12

Bokor Pál fotókiállításán különleges tér- és egyben időutazáson vehetnek részt azok az érdeklődők, akik március 19. és április 12. között ellátogatnak az Országos Idegennyelvű Könyvtárba. A március 19-én, kedden hat órakor kezdődő megnyitón Bokor Pál, a fotók készítője mesél az aranykor Amerikájáról.

2013.03.12

A Mai Manó Házban 2013. március 12-én, kedden 18 órakor nyílik meg a Konyhában, ágyban, társaságban… Női szerepmodellek bírálata a hazai kortárs fotográfiában című kiállítás. A tárlat 2013. április 28-ig tekinthető meg.

2013.03.12

Krúdy-évet hirdetett Óbuda az író halálának 80. és születésének 135. évfordulója alkalmából. Az íróval kapcsolatos megemlékezést május 4-én, Óbuda napján kezdik: számos kiállítással, irodalmi szalonnal, színházi bemutatóval, zenei eseménnyel tisztelegnek az élete utolsó éveit Óbudán töltő Krúdy Gyula emléke előtt.

2013.03.12

Matthew Hindley dél-afrikai kortárs képzőművész átértelmezett létet bemutató vásznai érkeznek 2013. március 12-én a Biksady Galéria kiállítóterébe. A tárlat elnevezése: Bálványok alkonya, Friedrich Nietzsche közismert művének címét kölcsönzi. A témák között előtérbe kerül a társas kapcsolatok bonyodalmán, valamint a takargatni kívánt valóság tükrén keresztül az egyén lét iránt tanúsított hitetlensége. Élő és élettelen; valós és képzelt terek; csupa komplexitás és paradoxon mutatkozik meg a nagyméretű kompozíciókon.

2013.03.12

Csete Balázs keze vonása után címmel a jászkiséri etnográfus és rajztanár emléke előtt tiszteleg kiállítással a szolnoki Damjanich János Múzeum. A május végéig látogatható kiállítást március 12-én délután 4 órakor Hajdú László, Jászkisér polgármestere nyitja meg.

2013.03.12

A Magyar Nemzeti Galéria 50+ nevű sorozata műkedvelőknek, alkotni vágyóknak szól. Ma, 14 órakor a Thorma János életművét bemutató kiállítás megtekintése után a pasztell és az akvarell technikát próbálhatják ki az érdeklődők. A foglalkozás címe: Egy festő vallomásai.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Grecsokollar

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma