2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2013.03.25

A Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki kiállítása a nyugatos írónemzedék egyik legismertebb szerzőjének, Karinthy Frigyesnek állít emléket. Az olvasóközönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri, az Így írtok tit, valamint a kisdiák életéből megírt képeket tartalmazó Tanár úr kéremet, de Karinthy életműve ennél jóval tartalmasabb és sokrétűbb, az író maga mondta, hogy minden műfajban alkotott maradandót. A PIM kiállítása az életút alapvető állomásait vázolja fel 2013. március 29-től december 31-ig.

2013.03.25

A hagyományokat megőrizve, ám a rendezvényt új arculati és műsorelemekkel gazdagítva teszi rendhagyóvá a jászok világtalálkozóját a programnak idén újra otthont adó Jászberény - közölte a szervező Jászkerület Nonprofit Kft ügyvezetője.

2013.03.25

A divatbemutatóval és csárdás "flashmobbal" szombaton, zord időjárási viszonyok között megnyílt Budapesti Tavaszi Vásáron böjti és húsvéti ételekkel, kézműves termékekkel, ajándéktárgyakkal és gyermekeknek szóló programokkal is várják az érdeklődőket április 14-ig a Vörösmarty téren.

2013.03.25

Hölgy lehet a debreceni Csokonai Színház következő igazgatója – írja a dehir.hu, mely úgy látja, jó eséllyel indult a posztra a színművész, a színház társulatának tagja. A posztra mellette Kelemen Csaba, az Agria Játékok Kulturális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Viktor rendező, a Győri Nemzeti Színház korábbi igazgatója pályázott még. Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezetése miatt távozik 2013 júliusában az igazgatói székből.

2013.03.25

Balatoni képeslapokból kiállítás nyílt szombaton a keszthelyi Balatoni Múzeumban, a tárlat megnyitójával egy időben a várost ábrázoló régi képeslapok adatbázisával vált nyilvánossá a nemzeti digitális archívum állományának első szelete.

2013.03.25

Rendhagyó helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban játssza Friedrich Schiller Don Carlos című drámáját a Maladype Színház a színházi világnapon, március 27-én. A Balázs Zoltán rendezte előadás este fél hétkor kezdődik a Barokk Csarnokban.

2013.03.25

Ágh István Kossuth-díjas költő 75. születésnapjának ünneplésére hívják az érdeklődőket március 26-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Az ünnepi esten mutatják be a költő Szavak honvágya című esszékötetét. Az estet szervezi: a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Nap Kiadó és a Digitális Irodalmi Akadémia.

2013.03.25

Premierre készül vasárnap a veszprémi Kabóca Bábszínház: a Hófehérke című zenés mesejátékot mutatják be új felfogásban. A mese klasszikus alapokra épül.

2013.03.25
A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény darabjai közül mutat be válogatást hétfőn nyíló kiállításán a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum. A háromezer darabos, Magyarországon egyedülálló kollekcióból 560 hímes tojást láthat a közönség Szekszárdon.
2013.03.25

A téli szünet után hétfőtől már nyári nyitva tartási rend szerint fogadja látogatóit a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu, amely húsvéti programmal nyitja meg újból kapuit.

2013.03.25

A ruhátlan férfitest ábrázolhatóságának tabuját, illetve kortárs ábrázolási lehetőségeit vizsgálja csaknem száz művész - mások mellett Richard Avedon, Lakner László vagy Oscar Kokoschka - munkáin keresztül a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) március 22-étől látogatható, A meztelen férfi című kiállítása.

2013.03.22

A Szláv Textus irodalmi portál kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a szláv irodalmak magyarországi jelenlétéről, kiadásukról, terjesztésükről, a megjelent könyvek olvasottságáról, fogadtatásáról a magyar könyvkiadók képviselőivel. A programot március 25-én este hat órakor rendezik meg az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.

2013.03.22

Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója, író-filmrendező kapta idén Józsefváros díszpolgári címét, a kerület legrangosabb kitüntetését. A polgármesteri hivatal közleménye hangsúlyozza, hogy Bereményi a mai magyar irodalom és filmművészet sokoldalú alakja, s több mint 20 évig a városrészben élt.

2013.03.22

Brazil-magyar zenei estet rendeznek Találkozások címmel vasárnap a Magyarság Házában Budapesten. A műsorban brazil népzene, őslakosok zenéje, afro-brazil és kortárs zene mellett Bartók Béla, Kodály Zoltán és kortárs magyar zeneszerzők művei csendülnek fel az Encuentros Énekegyüttes, a Batucada Girassol ütőegyüttes, valamint a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium kórusa előadásában.

2013.03.22

Bácsay Péter zenei témájú festményeiből nyílt kiállítás csütörtökön a Budapest Music Centerben (BMC). Nemcsak a ház alapító tulajdonosának, Gőz Lászlónak, hanem a régi barátjának, a kiállítást muzsikával köszöntő Szemző Tibor zeneszerzőnek a portréja is látható az anyagban. Az új épület számára készült képek június 30-ig látható.

2013.03.21

Hernai Béla tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus 1916 és 1920 között a Baranya megyei Véménd lakóiról készült képeit tekinthetik meg az érdeklődők péntektől a Néprajzi Múzeumban.

2013.03.21
A Kossuth-díjas jazz-zongorista Pecek Lakatos Krisztián bőgőssel és Balázs Elemér dobossal lép fel a Mom Parkban április 5-én. A Last Message egy utolsó üzenet, mely a szerző Vukán életének egy válságos pillanatát őrzi, a Storm szintén Vukán György zenéje, mely Shakespeare Vihar című drámájához készült.
2013.03.21

Tizenhét ország művészei mintegy 400 kerámiatárgyat állítanak ki csütörtöktől 15 éves a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium címmel Budapesten, a Duna Palotában. Hódmezővásárhely 7000 éves kerámiaművészeti hagyománya folytatásaként jött létre a Vásárhelyi Szimpózium, amelyen 15 év alatt 17 országból 217 művész dolgozott.

2013.03.21

Händel legnagyobb olasz nyelvű operáját, az Agrippinát szombaton mutatja be a Giesseni Városi Színház Kovalik Balázs rendezésében, Michael Hofstetter vezénylésével. A giesseni előadás teli lesz a legmulatságosabb Feydeau-komédiákra emlékeztető őrült bohóckodással. Nero alakjában a romániai származású kontratenor, Valer Barna-Sabadus debütál.

2013.03.21

A jazz zenét zsidó dallamokkal egyesítő Nigun zenekar ezúttal Don Byron klarinétossal áll színpadra április 8-án a Művészetek Palotájában. Rokon lelkek párbeszédére van tehát kilátás ezen a Jazzműhely-koncerten, amely dialógus alaptémájául a Nigun legfrissebb albumának darabjai szolgálnak, s a műsor kikerekítéséhez Byron is hozzájárul néhány saját szerzeményével.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma