kultura.hu_banner_herend_002uj

2013.04.03

Kortárstánc-fesztivált rendez a Veszprémi Petőfi Színház a Latinovits-Bujtor Játékszínben péntektől-vasárnapig: három nap alatt három különleges, nemzetközileg is elismert előadást láthat a közönség. Pénteken Vis-a-vis - találkozások A-val címmel Réti Anna produkcióját tekinthetik meg a nézők, szombaton este Beszélj rólam! címmel Mészöly Andrea rendezése, vasárnap pedig a Tünet együttes előadása lesz látható.

2013.04.03

Az első teljesen magyar egész estés új cirkusz előadást 2013. április 5-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatja be a Művészetek Palotája Recirquel – Cirkusz az éjszakában címmel, a MüPa újcirkusz-sorozatának második darabjaként. A műsor még három alkalommal, április 30-án, május 24-én és június 11-én látható. A produkció középpontjában a repülés elérhetetlen vágya áll. Az est főszereplői a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola végzős növendékei.

2013.04.03

Közös konferenciát tart csütörtöktől vasárnapig Bécsben az európai operaházak szervezete, az Opera Europa és az európai opera és táncoktatás ernyőszervezete, a RESEO. A téma: a polgárság, a vitaindító előadását José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tartja. A programot előkészítő speciális munkacsoportok már szerdán dolgoznak, este pedig megnézik a Bécsi Állami Operaház Fidelio-előadását, amelyet Fischer Ádám vezényel.

2013.04.03

Hároméves felújítás után kedden újra megnyílt Japán leghíresebb kabuki-színháza, a tokiói Kabukidza, amelyet a különleges szigetországi előadóművészet szentélyeként tartanak számon. Az először 1889-ben átadott, és azóta immár ötödik alkalommal átépített színház újbóli megnyitását dobceremóniával ünnepelték, míg a jegypénztárakat azonnal érdeklődők százai - köztük számos kimonóba öltözött ember - lepték el a hideg, esős időjárás ellenére.

2013.04.03

Örkény képekben címmel fotókiállítás nyílik pénteken a Thália Színházban; a tárlatot az író tiszteletére életre hívott országos centenáriumi ünnepségsorozat egyik záróprogramjaként láthatja a közönség. A tárlat április 5. és 16. között Még egy perc Örkénnyel! címmel a Thália Színház és a veszprémi Petőfi Színház közös rendezvényén a Thália Színház Mikroszínpadának klubhelyiségében tekinthető meg április 16-ig.

2013.04.02

„Énekelünk…” címmel francia sanzonokból álló jótékonysági koncert lesz április 13-án 15 órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán. Bagó Gizella tanárnő jelenlegi hallgatóival színpadra lépnek az utóbbi években, és korábban végzett növendékei: Dolhai Attila, Fullajtár Andrea, Hegyi Barbara, Homonnay Zsolt, Jordán Adél, valamint Nagy Ervin. A koncerten közreműködik a Stúdió11 Ensemble. A belépőjegyekből befolyó összeget az Ódry Színpadnak ajánlják fel a fellépők.

 

2013.04.02

A Néprajzi Múzeum új, Vidas Gitanas. Cigányok Spanyolországban című kiállítása a spanyolországi romák történetét tárja a látogató elé, és a közhelyeket kerülve mutatja be a romák magukkal hozott értékeit és sikeres integrációját. A vándorkiállítás romák és nem-romák közös munkájának eredménye, amely újszerűen és didaktikus módon ábrázolja a legfontosabb spanyol etnikai kisebbséget.

2013.04.02

Az Irie Maffia tagjai az utolsó simításokat végzik az április közepén megjelenő új albumukon. “A lemez mind a koncerteken, mind a klubokban nagyot fog szólni” - állítja a zenekar az egyszerre “maffiás” és korszerű anyagról. A Nagyon Jó Lesz április 25-én debütál.

2013.04.02

Jacques Rancière francia filozófus és Radnóti Sándor mára tervezett beszélgetése elmarad a Francia Intézetben. A Műcsarnok Kiadó Elmegyakorlat sorozatában megjelent Jacques Rancière: Utóidő. Tarr Béla filmjeiről című könyv bemutatóját egy későbbi időpontban tartják meg.

2013.04.02

A BTM-Budapest Galériában Benkő Imre és Jindřich Štreit utolsó 30 évnyi munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők április 18-tól május 19-éig. A két fotográfusban az a közös, ahogyan a körülöttük élő emberekre tekintenek, éljenek azok falun, vagy a nagyvárosban. A történelem kevéssé törődik a hétköznapi emberekkel, nekik viszont ez a hivatásuk. A kiállítás a Cseh Cemntum, a BTM Budapest Galéria és a Nessim Galéria együttműködésében valósul meg.


2013.04.02

A múlt héten rendezett magyar rövidfilmeket bemutató minifesztiválon Nagy Dénes Lágy eső című Tar Sándor- adaptációja kapta a legtöbb közönségszavaztot, ezért a rendező az operatőrrel egy évig járhat ingyen a Toldi moziba, A második legtöbb voksot nyert díj Tóth Barnabás Újratervezés című filmje, amelyet kísérőfilmként egy hónapon át a műsorűn tartja a Toldi.

2013.04.02

Fennállásának tizenötödik – és egyben legerősebb programját kínáló – szezonját nyitja 2013. április 18-án a Zöld Pardon, amelynek vendége lesz az amerikai DJ Shadow, az 1983-ban alakult Testament zenekar és a cseh zenészekkel, amerikai MC-vel és brazil énekesnővel felálló, nemzetközi összetételű N.O.H.A. Emellett kezd körvonalazódni a magyar névsor, amelynek nagy részét visszatérő vendégként üdvözölheti a ZP. többek között lesz Subscribe, Road, Anna & The Barbies, DSP, Alvin és a Mókusok, Akkezdet Phiai, Intim Torna Illegál, Péterfy Bori & Love Band, Supernem, valamint Sena is fellép.

2013.04.02

Az ütőhangszerek rendkívüli sokszínűségét mutatja meg a 60 perces előadás, amely során a gyermekek - akár rendhagyó énekóra keretén belül - találkozhatnak többek között a xilofonnal, marimbával, vibrafonnal, steel drum - mal, conga - val, óceándobbal, esőfával, dobfelszereléssel, gongokkal, apróhangszerekkel és még sok más érdekes, különleges ütőhangszerrel. Talán még a káposztás hordók, vagy a tahiti fák is előkerülnek a Talamba "varázsbőröndjéből".

2013.04.02

Ma este az Olasz Kultúrintézetben a fuvola szerelmesei gyönyörködhetnek a nagyszerű olasz művész, Massimo Mercelli játékában, aki egy Orbán György-ősbemutatóra is készül a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Emellett a világ 110 országában fellépő Rajkó Művészegyüttes ad koncertet a Belvárosi Szent Mihály Templomban, ahol Mozarttól Liszten át Mascagniig sokféle szerzőtől játszanak.

2013.04.02

Április hatodikán a Kempinski Hotel szolgál helyszínül a harmadik „Új utak” konferenciának, amely a korábbi Művészek és menedzserek, illetve Új utak a művészeti menedzsmentben után az Új utak a kreativitás fejlesztésében címet kapta. Középpontjában a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége áll, előadások hangzanak el a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről, valamint a kulturális vállalkozói szellem fejlesztésének fontosságáról, a kreatív-kulturális szektor erősítése érdekében.

2013.04.02

Hagyományőrző haditornától a zenén és táncon át a történelmi játszóházig számos izgalmas programmal várja a Vajdahunyadvár Pünkösdkor a családokat: a Miénk a Vár! rendezvényen Magyarország szinte valamennyi vára bemutatkozik és ízelítőt ad színes nyári programkínálatából.A május 18-20 között megvalósuló programok között lesznek felvonulások, viselet- és hadibemutatók, bajvívás, ostromeszközök és fegyverek bemutatója, kézműves foglalkozások, ügyességi és sportversenyek is.

2013.04.02

Samuel Beckett Godot-ra várva című abszurd drámájának előadásával látogat Kolozsvárra áprilisban a Prágai Nemzeti Színház. A prágaiak előadását április 13-án és 14-én román és magyar feliratozással tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadást Michal Docekal, a színház igazgató-főrendezője állította színre, Lucky szerepét Jan Kacer neves cseh színész-rendező alakítja.

2013.04.02

Ismét megrendezik a Bábu Fesztivált: április 3. és 5. között nyolc produkció látható a Budapest Bábszínházban, ahol az új utat kereső társulatok kamara-előadásaival a gyerekközönség mellett a felnőtteket is várják. Az eddigi évekhez hasonlóan több olyan produkció szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó, a Bóbita magazin által támogatott programban, amely Budapesten első alkalommal látható, és ezek között kitüntetett helyet foglalnak el három szomszédos ország bábosai.

2013.03.30

Locsolóbált rendeznek hétfőn este a Fonó Budai Zeneházban a Buda Folk Band, a Berka zenekar és Kodoba Florin, a Magyarpalatkai Banda prímása közreműködésével.Az év legbolondabb napján, április elsején, amely idén egyben húsvét hétfője, a Fonóban igazi örömzenével várják az érdeklődőket. A Buda Folk Band hazai és európai fesztiválokon öregbíti és teremti újra a magyar népzenét, a Berka kéthetente megtölti a Fonót táncházas közönségével.

2013.03.30

Franciaországi sikerek után újra itthon a Frenák Pál Társulat: április 18-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be X&Y - battement de coeur című új előadását Februárban a párizsi Centre National de la Danse színpadán három teltházas estével búcsúztatta k.Rush című produkcióját a Frenák Pál Társulat. A francia turnét követően a társulat azonnal elkezdte az új produkció előkészületeit és próbáit Budapesten: az X&Y - battement de coeur című előadás április 18. és 21. között láthatja a magyar közönség.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma