NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.05.07

Dél-Koreában vendégszerepelt Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmjének színházi adaptációjával a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az előadást, amelyet május 2. és 5. között adtak elő Szöulban, Andrei Serban román rendező állította színpadra.

2013.05.07

A budapesti Art IX-XI Galériában május 9-én, csütörtökön 18 órakor nyílika Vásárhelyi Anzix című kiállítás. A harmincegy festményből álló tárlatot Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere ajánlja a közönség figyelmébe; köszöntőt mond Kupper András Újbuda polgármestere.

2013.05.07

A Pannónia Fesztivál színpadain több mint 150 zenekar lép fel, köztük olyanok is érkeznek Szántódpusztára, akik jó eséllyel még soha nem jártak a Balatonnál – így május 17-én a Rudimental, 18-án a Foreign Beggars és az utolsó napon, 19-én a Dub Pistols.

2013.05.07

Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válnak a közterek, udvarok, padlások és pincék május 11-én. Az a cappella együttesek a Palotanegyed különböző helyszínein ezen az éjszakán szokatlan zenei performanszokkal mutatják meg, hogy a kóruszenének van üzenete a 21. század embere számára is.

2013.05.07

Magyarországra látogatott Michael Geaney ír népdalénekes, aki május 8-án, szerdán 17 órától népdalesttel várja az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermébe. Az est során megismerhetik a látogatók a felcsendülő dalok történetét, melyek az ír népi hagyomány szerves részei. Emellett bepillantást nyerhetnek az ír népdalok világába, megismerhetik a hagyományos ír népi hangszereket, az ír zene világát és történelmét.

2013.05.07

Huszonhat kiemelkedő elismertségű kutató – közöttük az MTA Lendület programjának három kiválósága – az Akadémia levelező tagja lett a közgyűlés első napján megtartott szavazás eredményeként. Az Alapszabály szerint az választható taggá, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és „aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli”.

2013.05.07

Az Aquincumi Múzeumban szombaton és vasárnap az ókori Róma életébe tekinthetnek be az érdeklődők: az intézmény kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátorbemutatókkal idézi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Florialiát.

2013.05.07

Felvételét kéri a Magyar Teátrumi Társaságba a Nemzeti Színház július 1-jével – mondta el Vidnyánszky Attila, aki közölte: visszalép a színházi bizottság elnöki posztjáról és a teátrumi társaságban betöltött elnöki tisztségéről. A döntés a szervezet legközelebbi, tisztújító közgyűlésén születik meg.

2013.05.07

Örkény Istvánra emlékeznek tisztelői kedden a Moszkva környékén lévő Krasznogorszkban, ahol az író oroszországi fogságának utolsó éveit töltötte. Az orosz műfordító, Tatyjana Voronkina vezette csoport minden évben tiszteleg a magyar abszurd dráma és a novella nagymestere előtt.

2013.05.06

Visszaad Kambodzsának két 10. századi szobrot a New York-i Metropolitan Múzeum, miután kiderült, hogy a kambodzsai polgárháború idején csempészték ki a műkincseket a délkelet-ázsiai országból. A világhírű múzeum 1987 és 1992 között négy darabban - két fej és két törzs - jutott hozzá ajándékozás nyomán a több mint ezeréves homokkőből készült alkotásokhoz. Mostanra azonban a kambodzsai kormány illetékesei dokumentumokkal igazolták, hogy a Phnompentől mintegy 300 kilométerre északnyugatra fekvő Koh Ker-i templomegyüttesből való az a két életnagyságú szobor, amelyek a Met 1994-ben megnyílt délkelet-ázsiai tárlatának bejáratát őrizték.

2013.05.06

Születésének centenáriuma alkalmából kamarakiállítással tisztelegnek Csikós Miklós (1913-1988) festőművész munkássága előtt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Képzőművészeti szabadiskolájában és művészeti szakkörében a vásárhelyi festőgeneráció nagyjai képezték magukat; a tárlat megnyitóján, május 8-án, szerdán délután fél hatkor egykori tanítványa, Sonkoly Tibor festőművész méltatja mesterét a múzeum előcsarnokában.

2013.05.06

Három észt építészeti kiállítás is nyílik kedden a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban. A Boom/Room - Új észt építészet című anyag válogatás az utóbbi évtized legjobban sikerült épületeiből,A Boom/Room - Új észt építészet és A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítás május 27-ig, Eve Kiiler fotókiállítása június 5-ig tart nyitva.

2013.05.06

Bár a múzeuma kedden megnyílik a nagyközönség előtt Stockholmban, az ABBA együttes nem fog újra összeállni még egyetlen koncert erejéig sem. Az 1970-ben alakult ABBA együttes akkor vált világszerte ismertté, amikor 1974-ben a Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 378 millió lemezt adtak el világszerte, és éveken át uralták a különböző toplistákat.

2013.05.06

Öt nagy felekezet templomai öt napon át adnak otthont Győrött az Öt templom fesztivál csütörtökön kezdődő kulturális és vallási programjainak. A Budapesti Vonósok kamarazenekar az ökumenikus fesztivál nyitóestjén kortárs szerzők műveit szólaltatja meg a zsinagógában Kovács Zoltán vezényletével. Másnap ugyanott a Pénzügyőr Zenekar Verdi, Händel és Alfred Reed műveiből játszik Kapi-Horváth Ferenc vezényletével.

2013.05.06

Törőcsik Mari lesz a vendég Érdi Tamás zongoraestjén: a színésznő előadásában verseket hallhat a közönség a zongoraművész koncertjén a budapesti Rózsavölgyi Szalonban május 7-én és 25-én. A két művész közös estjén Törőcsik Mari Kosztolányi Dezső, Shakespeare, Petőfi Sándor, Vajda János, Pilinszky János és Szécsi Margit verseiből olvas fel, Schubert, Debussy, Prokofjev, Beethoven, Chopin és más ismert zeneszerzők zongoradarabjai között.

2013.05.06

A Junkies május 7-én a Zöld Pardon színpadán lép fel "Mi van veled? Semmi" című, Fonogram-díjra jelölt albumával. A koncert érdekessége, hogy az együttes tagjai öltönyben zenélnek majd, illetve a koncertre is ebben várják a rajongókat. Szekeres András énekes hozzátette, hogy sok ritkán hallott dal is elhangzik majd a ZP-ben.

2013.05.06

Negyedszer rendezik meg a Haydn Akadémiát Kismartonban (Eisenstadt) az Esterházy-kastély Haydn-termében: a 2013-as sorozat, amely a Haydn és a szerelem címet kapta, május 11-én indul. Az első hangversenyen Kovács Róbert orgonaművész működik közre. Az első esten a 11-es számú Esz-dúr szimfónia, a C-dúr orgona-, az F-dúr orgona- és hegedűverseny, valamint a 27-es G-dúr szimfónia hangzik el. A program Maria Anna, illetve Therese Kellernek állít emléket.

2013.05.06

Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics XIII. szimfóniája lesz a Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki koncertjének műsorán. Az estet Mihail Jurowski vezényli, aki Sosztakoviccsal közeli barátságban állt. Csajkovszkijra jelentősen hatott Mozart: az orosz szerző neoklasszicizmusának legszebb darabja a lírai érzékenységében, mértéktartásában, formai tömörségében és kecses dallamvilágában a 18. században gyökerező Vonósszerenád.

2013.05.06

Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus a magyar plakáttervezők közül az elsők egyikeként állítja ki mintegy 50 plakátját Krakkóban, a Galeria Schodyban keddtől május 27-ig. Molnár Gyula művészprofesszort a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia egyik rektorhelyettese, Piotr Bozyk hívta meg, hogy állítsa ki munkáit az akadémiához tartozó galériában.

2013.05.06

Horvát fotóművészek panorámaképeiből nyílt kiállítás pénteken a KIM Szalonban Horvátország idei csatlakozása alkalmából. Hétfőn az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér galériájában is tárlata nyílik Mario Romulicnak és Drazen Stojcicnak. A Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Szalonjában - a Közép-Európa Közép-Európai szemmel című kiállításon - 42 panorámaképet állítottak ki.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma