NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.05.15

A Bikini együttes gitárosa, Lukács Peta első szólólemeze idén nyáron jelenik meg. A zeneszerző-gitáros debütáló albumán a jazztől a popon át a súlyos metálig számos zenei műfaj elemei keverednek. Ennél fogva a felvételeken olyan előadók működnek közre, mint Csongor Bálint (Subscribe), Völgyesi Gabi (Unique), Tóth Gergő (Blind Myself), Borlai Gergő, és Nagy János (Erkel Ferenc díjas jazz-zongoraművész).

2013.05.15

Egésznapos középkori programsorozat várja az érdeklődőket szombaton, a simontornyai vár napján, a vármúzeum idei hagyományidéző rendezvényén.A múzeum a programmal, amelyre reggel fegyverropogás és ágyútűz hangja hívja fel a városlakók figyelmét, a 13. század végén épült vár történeti korszakait igyekszik bemutatni a közönségnek. A nap folyamán több harci bemutató is lesz: a Simontornyai Hagyományőrző Csapat, a Szigeti Oroszlánok és a Gölbasi Vitézei Egyesület a török kori, végvári harcok világából ad ízelítőt. Bár a simontornyai erősség nem volt végvár, a török hódítók az 1543-as hadjárat során elfoglalták, és másfél évszázadon át a hódítók kezén maradt.

2013.05.15

Teret nevezek el és bazalt emlékkövet állítottak fel Udvardy Ignác iskolalapító és fia, Udvardy Ignác Ödön nagybányai festőművész tiszteletére kedden Zalaegerszegen. dvardy Ignác és fia a város oktatás- és művészettörténetében maradandót alkotott - mondta az avatóünnepségen Zalaegerszeg polgármestere. Gyutai Csaba köszönetet mondott az ünnepségen megjelent Lászlóné Vida Margitnak, az iskolaalapító Udvardy Ignác dédunokájának, aki kezdeményezte, hogy a város méltó emlékeket állítson az Udvardyaknak.

2013.05.15

A múlttal való élő kapcsolatra törekszik és a kollektív felejtéssel veszi fel a harcot az a pályanyertes magyar grafikákból álló tárlat, amely csütörtöktől több mint egy hónapon át látható a Pozsonyi Magyar Intézetben. Az Urbánus Folklór című kiállítás anyagát a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) által tavaly meghirdetett nyílt pályázat nyertes munkái alkotják. A kiállításra válogatott művek alkotói a nemzeti és az általánosságban vett hagyományok elbizonytalanodó szerepe kapcsán arra próbáltak választ adni, mi is az, amit a jelen grafikusa a magyar folklór képi világával kezdeni tud.

2013.05.15

Rendkívül népszerű Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjainak kiállítása Prágában. A nagyszabású tárlatot a prágai Vigadóban (Obecní dum) egy hónap alatt 50 ezer ember tekintette meg, ami rekordnak számít a csehországi kiállítások sorában. Frantisek Kupka világhírű cseh festő kiállítását a tavalyi év végén és az idei év elején a prágai Várban 49 ezer ember nézte meg, amit a Nemzeti Galéria nagy sikernek minősített. Ez a látogatói szám azonban három hónap alatt született meg. Mucha plakátjai július végéig lesznek láthatóak a Moldva-parti metropolisban.

2013.05.15

A Pro Museo - A múzeumért díjak átadásával, kiállításmegnyitóval és ingyenes tárlatvezetéssel emlékezik meg győri és a mosonmagyaróvári közgyűjtemény a múzeumi világnapról a hétvégén. A győri múzeumot alapító Rómer Flóris mellszobrának koszorúzásával kezdődik a győri eseménysorozat pénteken - mondta el Csécs Teréz, az alapító nevét viselő közgyűjtemény osztályvezetője kedden. A múzeum tavalyi munkáját összegző beszámolót követően adják át a Pro Museo - A múzeumért díjat a múzeumi informatikával és régészeti feltárások légi fotózásával foglalkozó Pazirik Kft.-nek és Szilbek Béla gyűjtőnek, aki önkéntesként számos történeti témájú előadást tartott az elmúlt évben a második világháború alatti légi harcokról és a korabeli harci eszközökről.

2013.05.15

Telepy Károly és Rudnay Gyula alkotásai mellett 19. és 20. századi festmények, ceruzarajzok, valamint Zsolnay-porcelánok szerepelnek a Parisi Galéria 191 tételt felvonultató csütörtöki aukcióján a Párizsi Nagyáruház Lotz-termében Budapesten. Az árverési tételek legnagyobb része 19-20. századi festmény. A porcelánkínálat jelentősebb darabjai a szecesszió időszakában, a Zsolnay gyár aranykorában 1900 és 1905 környékén készültek, emellett a historizáló korból, 1870-ből való Zsolnay-porcelánokat is elárvereznek.

2013.05.15

Tizen a szombati döntőbe jutottak, hatan kiestek a malmői 58. Eurovíziós Dalfesztivál keddi első elődöntőjéből. A továbbjutók között van a legnagyobb esélyesként emlegetett dán énekesnő, Emmelie de Forest.Az első elődöntő 16 résztvevőjéből kedden döntőbe jutott a 20 éves dán Emmelie de Forest (dalának címe: Only Teardrops), az Oroszországot képviselő, az ottani The Voice című versenyt tavaly megnyert Dina Garipova, az ukrán Zlata Ohnevics, a moldovai Aliona Moon (ő tavaly háttérvokalistaként segítette Bakuban Pasha Parfeny-t), a litván Andrius Pojavis, a több mint másfél évtizede az egyik legnépszerűbb holland énekesnőnek számító Anouk, az ír Ryan Dolan (legtöbbször az írek nyerték meg a versenyt, összesen hétszer), a fehérorosz Alena Lanszkaja, az igazi eurovíziós slágert (Love Kills) előadó belga Roberto Bellarosa, valamint az észt Birgit.

2013.05.15

Felvonulással, kulturális és gyermekprogramokkal, szórakoztató műsorokkal, koncertekkel tartják a hagyományos balatoni szezonnyitó ünnepséget a pünkösdi hétvégén, május 17. és 20. között Siófokon. Az önkormányzat közlése szerint a jubileumi, 120. szezon négynapos rendezvénysorozata minden korábbinál színesebbnek ígérkezik. Május 18-án, szombaton délelőtt a Millennium parkban, 10 órától Kálmán Imre szobránál ezúttal Leblanc Győző veheti át a Kálmán Imre emlékplakettet. A ceremónián a Kálmán Imre Műhely növendékei megidézik a 19. századi fürdőkultúrát a korabeli fürdőruhadivat bemutatásával, mókás jelenetekkel.

2013.05.15

Ágyúszóval, film- és mesezenékkel, közönségbarát darabokkal kezdődik pénteken Kaposváron a 21. Katonazenekari fesztivál csaknem 250 zenész részvételével. A fesztivál résztvevői pénteken kora délután térzenét adnak a város különböző pontjain, majd a Fő utcán át a Kossuth térre vonulnak, ahol fanfárok fogadják a résztvevőket.

2013.05.15

Három színpaddal, sportolási lehetőségekkel várják a szervezők a második debreceni Vekeri-fesztivál résztvevőit június 20. és 22. között. Fellép többek között a P.Mobil, a Beatrice, a Lord, a Deák Bill Blues Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba, Vastag Tamás, a finn folk metal együttes, a Korpiklaani, a Stereo Palma és még számos zenekar, énekes és DJ - sorolta Simon Albert.

2013.05.15

Minden korábbinál több kamaraegyüttes részvételével kezdődött meg kedden Bukarestben a IX. Magyar Zene Fesztivál, amelyet a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központ szervez minden évben fiatal zenészek felkarolása céljából.
A verseny célja megmérettetési lehetőséget biztosítani a fiatal romániai zenészeknek, akiknek kötelező módon magyar zeneművet is műsorra kell tűzniük a versenyprogramban. Az idén Hubay Jenő-, Popper Dávid-, Dohnányi Ernő- és Mertz Gáspár János-művek is elhangzanak. A versenyre énekesek, zongoristák, csellisták, hegedűsök, fuvolások és gitárosok jelentkeztek, akiknek többsége Bukarestben tanul, de jöttek egyebek között Kolozsvárról, Brassóból és Craiováról is.

2013.05.15

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi méltóságért díjat kedden Budapesten. Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsa főtitkára és Lomnici Zoltán elnök a díjátadó előtt emlékeztetett: a kitüntetést eddig Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Tamás Aladárné, a "nemzet tanítónénije", Tőkés László református püspök és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke kapta meg.

2013.05.15

Az irodalom és a képzőművészet kapcsolódik össze azon a festménynovella-pályázaton, melyet a május közepén nyíló Szegedi Nyári Tárlat kapcsán írt ki az irodalmipályázat.hu a Tiszatáj irodalmi folyóirattal és a tárlatnak helyet adó Regionális Összművészeti Központ. Az irodalmi pályázatra - amely a tárlat anyagának zsűrizésével párhuzamosan, áprilisban indult el - olyan novellákat várnak, amelyek a négy kiválasztott festmény egyikének képi világához vagy az alkotás címéhez kapcsolódnak. Az inspirációul szolgáló alkotások: Kántor Ágnes Okay, Houston, volt egy problémánk című festménye, Henn László András Parmenidész kilátója című munkája, valamint Lakatos Ervin Femme la rue és ef Zámbó István Termékbemutató című művei.

2013.05.15

Bródy Sándor író, publicista születésének 150. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az irodalmár szülővárosában, Egerben, a nevét viselő könyvtár épületében. Az irodalmi műsorral egybekötött megemlékezésen jelen volt Alexander Bródy, Eger díszpolgára, az író unokája.

2013.05.15
Adamik Tamás klasszika-filológia professzor és Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke részesült idén Stephanus-díjban.A Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány elismerését Erdő Péter bíboros, a társulat fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, az alapítvány elnöke nyújtotta át hétfőn Adamik Tamásnak. A jelenleg Mexikóban tartózkodó Gianfranco Ravasi levélben köszönte meg a kitüntetést. Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy Ravasi még az idén Magyarországra tud jönni, és akkor személyesen veheti át a díjat.
2013.05.14

Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas író, költő portrészobrát szombaton avatják fel Mosonmagyaróváron. Zsin Judit szobrászművész bronz alkotását a belvárosban állítják fel a Cselley-ház előtt, amely az író képzőművészeti hagyatékának és az életművét megidéző Gyurkovics-emlékszobának ad otthont.

2013.05.14

Amerikai-francia párharc ígérkezik A nagy Gatsby című film 3D-s verziójának versenyen kívüli bemutatójával szerdán kezdődő 66. cannes-i filmfesztiválon, amelynek hivatalos programjába elsősorban identitási és magánéleti kérdésekkel foglalkozó, magas színvonalú közönségfilmek kaptak meghívást.

2013.05.14

Tényi Sándorné nevelő és Nagy Bandó András költő, író, humorista, előadóművész veheti át az Aphelandra-díjat szerdán Budapesten. Az azonos nevű alapítvány 2001-ben hozta létre az Aphelandra-díjat azzal a céllal, hogy példaképül állítsanak olyan embereket, akik kiemelkedő munkájukkal, humanizmusukkal kiérdemlik egy-egy közösség, embercsoport megbecsülését.

2013.05.14

Összesen harminc nagyszínpadi és gyermekelőadást tekinthet meg a közönség a június 21. és 28. között megrendezendő Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A színházi programban olyan előadásokkal lehetett nevezni, amelyeket a romániai, ukrajnai, szerbiai és szlovákiai magyar színházak 2013 február végéig mutattak be, illetve eddig az időpontig még repertoáron tartanak.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma