NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.05.15

Az irodalom és a képzőművészet kapcsolódik össze azon a festménynovella-pályázaton, melyet a május közepén nyíló Szegedi Nyári Tárlat kapcsán írt ki az irodalmipályázat.hu a Tiszatáj irodalmi folyóirattal és a tárlatnak helyet adó Regionális Összművészeti Központ. Az irodalmi pályázatra - amely a tárlat anyagának zsűrizésével párhuzamosan, áprilisban indult el - olyan novellákat várnak, amelyek a négy kiválasztott festmény egyikének képi világához vagy az alkotás címéhez kapcsolódnak. Az inspirációul szolgáló alkotások: Kántor Ágnes Okay, Houston, volt egy problémánk című festménye, Henn László András Parmenidész kilátója című munkája, valamint Lakatos Ervin Femme la rue és ef Zámbó István Termékbemutató című művei.

2013.05.15

Bródy Sándor író, publicista születésének 150. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az irodalmár szülővárosában, Egerben, a nevét viselő könyvtár épületében. Az irodalmi műsorral egybekötött megemlékezésen jelen volt Alexander Bródy, Eger díszpolgára, az író unokája.

2013.05.15
Adamik Tamás klasszika-filológia professzor és Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke részesült idén Stephanus-díjban.A Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány elismerését Erdő Péter bíboros, a társulat fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, az alapítvány elnöke nyújtotta át hétfőn Adamik Tamásnak. A jelenleg Mexikóban tartózkodó Gianfranco Ravasi levélben köszönte meg a kitüntetést. Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy Ravasi még az idén Magyarországra tud jönni, és akkor személyesen veheti át a díjat.
2013.05.14

Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas író, költő portrészobrát szombaton avatják fel Mosonmagyaróváron. Zsin Judit szobrászművész bronz alkotását a belvárosban állítják fel a Cselley-ház előtt, amely az író képzőművészeti hagyatékának és az életművét megidéző Gyurkovics-emlékszobának ad otthont.

2013.05.14

Amerikai-francia párharc ígérkezik A nagy Gatsby című film 3D-s verziójának versenyen kívüli bemutatójával szerdán kezdődő 66. cannes-i filmfesztiválon, amelynek hivatalos programjába elsősorban identitási és magánéleti kérdésekkel foglalkozó, magas színvonalú közönségfilmek kaptak meghívást.

2013.05.14

Tényi Sándorné nevelő és Nagy Bandó András költő, író, humorista, előadóművész veheti át az Aphelandra-díjat szerdán Budapesten. Az azonos nevű alapítvány 2001-ben hozta létre az Aphelandra-díjat azzal a céllal, hogy példaképül állítsanak olyan embereket, akik kiemelkedő munkájukkal, humanizmusukkal kiérdemlik egy-egy közösség, embercsoport megbecsülését.

2013.05.14

Összesen harminc nagyszínpadi és gyermekelőadást tekinthet meg a közönség a június 21. és 28. között megrendezendő Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A színházi programban olyan előadásokkal lehetett nevezni, amelyeket a romániai, ukrajnai, szerbiai és szlovákiai magyar színházak 2013 február végéig mutattak be, illetve eddig az időpontig még repertoáron tartanak.

2013.05.14

Negyedik alkalommal rendezik meg a 2009 decemberében útjára indított egyedülálló programsorozatot, a IV. Nemzetközi Cigány Filmfesztivált. A május 16-án nyíló rendezvényen a filmek egyrészt olyan problémákat dolgoznak fel, amelyek az egész magyar társadalom fontos és aktuális kérdései, másrészt, bepillantást engednek az európai cigányság életébe, kultúrájába, hagyományaiba.

2013.05.14

Elkészült a Rejtő Jenő pincérét ábrázoló falfestmény a Budapest belvárosában található Mika Tivadar-ház tűzfalán. A festmény témájáról tavaly ősszel közönségszavazás döntött. A 300 négyzetméteres tűzfal festési munkálatai öt napig tartottak, a terveket Tóth Balázs készítette, a kivitelezést Stark D. Zoltán és Medgyesy Nikolett végezték

2013.05.14

Sikerrel zajlott a Gárdonyi Géza Színház „Játsszunk színházat” című projektje. A 26 millió forintos támogatással megvalósuló program egyik elemeként egri iskolások adják elő Madách: Az ember tragédiája című drámáját Fehér István, színművész vezetésével május 17-én.

2013.05.14

A brüsszeli székhelyű Kantoken könyvkiadó a Döglött kutyával őrzött terület című könyvvel megkezdte Podmaniczky Szilárd könyveinek francia nyelvű kiadását. A novellákat Bárdos Andrea, Brüsszelben élő színész, rendező fordította, a könyvvel azonos című színdarabhoz, amelyet április végén mutattak be a Théâtre Marniban, Brüsszelben vezető belga színészek részvételével.

2013.05.14

Az okostelefonok és a táblagépek megadóztatását is javasolja egy szakértői jelentés, amely Francois Hollande francia elnök megbízásából készült az illegális internetes letöltések miatti film- és zeneipari veszteségek kompenzálásának és a digitális kultúra fejlesztésének lehetőségeiről.

2013.05.14

A táncházak állandó vendégét és dokumentátorát, a mindig mosolygós és mindenki számára kedves Zagyi Lajost minden táncházas tiszteli. Nem kevesebb, mint 15000 képet, és 2000 videót töltött föl az elmúlt 6-7 évben a különböző budapesti táncházak, folkkocsmák életéből. A május 17-ei Zagyi Bál az ő és az áldozatos munkájának tiszteletére szól a Fonóban. A nettó jegybevételt a fellépő zenekarok Zagyi Lajos új fényképezőgépére ajánlják fel. Zagyi urat új gépének kiválasztásában a Foto TV munkatársai segítik majd. Az esten fellép a Berka, Buda Folk Band, FolkEmbassy, Kalász Máté, Mihó Attila és bandája, a Romengo és még sokan mások.

2013.05.14

Négy év után ismét Jack Bauert alakítja Kiefer Sutherland: a 24 című Emmy-díjas tévésorozat 2014 májusában tér vissza a képernyőre. A Fox produkciós stúdió 12 új epizódot forgat a népszerű szériából. A sorozat a 24: Live Another Day címet kapta - közölte hétfőn a The Daily Telegraph online kiadása.

2013.05.14

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei három díjat nyertek a Román Színházi Szövetség (UNITER) évente megszervezett ünnepségén, amely a román színházi szakma Oscar-gálájának számít. Az erdélyi színház ezzel a legtöbb díjat kapta a romániai színházak közül a Jászvásáron (Iasi) hétfő este megtartott ünnepségen. Kézdi Imola vehette át a Legjobb női főszereplőnek járó díjat az Andrei Serban rendezte Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításáéért.

2013.05.14

Az évad végének közeledtével is kínál különleges előadásokat hűséges nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház: csütörtökön kezdődik a Finálé Fesztivál, amelyen régebben játszott saját produkciók mellett temesvári, békéscsabai és szabadkai vendégjátékokat láthat a közönség.

2013.05.14

Csütörtökön indul négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat a pünkösdi csíksomlyói búcsúra és szentmisére a budapesti Nyugati pályaudvarról. Az utazás fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára. A csíksomlyói szombati szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatja be.

2013.05.14

Egész napos középkori programsorozat várja az érdeklődőket szombaton, a simontornyai vár napján, a vármúzeum idei hagyományidéző rendezvényén. A múzeum a programmal, amelyre reggel fegyverropogás és ágyútűz hangja hívja fel a városlakók figyelmét, a 13. század végén épült vár történeti korszakait igyekszik bemutatni a közönségnek.

2013.05.13

Pénteken nyílik és hétfőig, május 20-ig tart a Füredi Pünkösdi Fesztivál irodalmi, zenés és szórakoztató programokkal. A fesztivál a Kisfaludy galériában kezdődik, a hivatalos megnyitó után Rejtő Jenő Szabad a vásár című bohózatát a Lóczy Diákszínpad adja elő.

2013.05.13

Meghosszabbított határidővel, május 31-ig várják az önkormányzatok jelentkezését a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre falu, illetve város kategóriában. A mozgalom célja egyebek mellett a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a településen élők összefogásának ösztönzése, a környezettudatos gondolkodás erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma