15_eves

2013.05.07

Az Aquincumi Múzeumban szombaton és vasárnap az ókori Róma életébe tekinthetnek be az érdeklődők: az intézmény kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátorbemutatókkal idézi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Florialiát.

2013.05.07

Felvételét kéri a Magyar Teátrumi Társaságba a Nemzeti Színház július 1-jével – mondta el Vidnyánszky Attila, aki közölte: visszalép a színházi bizottság elnöki posztjáról és a teátrumi társaságban betöltött elnöki tisztségéről. A döntés a szervezet legközelebbi, tisztújító közgyűlésén születik meg.

2013.05.07

Örkény Istvánra emlékeznek tisztelői kedden a Moszkva környékén lévő Krasznogorszkban, ahol az író oroszországi fogságának utolsó éveit töltötte. Az orosz műfordító, Tatyjana Voronkina vezette csoport minden évben tiszteleg a magyar abszurd dráma és a novella nagymestere előtt.

2013.05.06

Visszaad Kambodzsának két 10. századi szobrot a New York-i Metropolitan Múzeum, miután kiderült, hogy a kambodzsai polgárháború idején csempészték ki a műkincseket a délkelet-ázsiai országból. A világhírű múzeum 1987 és 1992 között négy darabban - két fej és két törzs - jutott hozzá ajándékozás nyomán a több mint ezeréves homokkőből készült alkotásokhoz. Mostanra azonban a kambodzsai kormány illetékesei dokumentumokkal igazolták, hogy a Phnompentől mintegy 300 kilométerre északnyugatra fekvő Koh Ker-i templomegyüttesből való az a két életnagyságú szobor, amelyek a Met 1994-ben megnyílt délkelet-ázsiai tárlatának bejáratát őrizték.

2013.05.06

Születésének centenáriuma alkalmából kamarakiállítással tisztelegnek Csikós Miklós (1913-1988) festőművész munkássága előtt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Képzőművészeti szabadiskolájában és művészeti szakkörében a vásárhelyi festőgeneráció nagyjai képezték magukat; a tárlat megnyitóján, május 8-án, szerdán délután fél hatkor egykori tanítványa, Sonkoly Tibor festőművész méltatja mesterét a múzeum előcsarnokában.

2013.05.06

Három észt építészeti kiállítás is nyílik kedden a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban. A Boom/Room - Új észt építészet című anyag válogatás az utóbbi évtized legjobban sikerült épületeiből,A Boom/Room - Új észt építészet és A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítás május 27-ig, Eve Kiiler fotókiállítása június 5-ig tart nyitva.

2013.05.06

Bár a múzeuma kedden megnyílik a nagyközönség előtt Stockholmban, az ABBA együttes nem fog újra összeállni még egyetlen koncert erejéig sem. Az 1970-ben alakult ABBA együttes akkor vált világszerte ismertté, amikor 1974-ben a Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 378 millió lemezt adtak el világszerte, és éveken át uralták a különböző toplistákat.

2013.05.06

Öt nagy felekezet templomai öt napon át adnak otthont Győrött az Öt templom fesztivál csütörtökön kezdődő kulturális és vallási programjainak. A Budapesti Vonósok kamarazenekar az ökumenikus fesztivál nyitóestjén kortárs szerzők műveit szólaltatja meg a zsinagógában Kovács Zoltán vezényletével. Másnap ugyanott a Pénzügyőr Zenekar Verdi, Händel és Alfred Reed műveiből játszik Kapi-Horváth Ferenc vezényletével.

2013.05.06

Törőcsik Mari lesz a vendég Érdi Tamás zongoraestjén: a színésznő előadásában verseket hallhat a közönség a zongoraművész koncertjén a budapesti Rózsavölgyi Szalonban május 7-én és 25-én. A két művész közös estjén Törőcsik Mari Kosztolányi Dezső, Shakespeare, Petőfi Sándor, Vajda János, Pilinszky János és Szécsi Margit verseiből olvas fel, Schubert, Debussy, Prokofjev, Beethoven, Chopin és más ismert zeneszerzők zongoradarabjai között.

2013.05.06

A Junkies május 7-én a Zöld Pardon színpadán lép fel "Mi van veled? Semmi" című, Fonogram-díjra jelölt albumával. A koncert érdekessége, hogy az együttes tagjai öltönyben zenélnek majd, illetve a koncertre is ebben várják a rajongókat. Szekeres András énekes hozzátette, hogy sok ritkán hallott dal is elhangzik majd a ZP-ben.

2013.05.06

Negyedszer rendezik meg a Haydn Akadémiát Kismartonban (Eisenstadt) az Esterházy-kastély Haydn-termében: a 2013-as sorozat, amely a Haydn és a szerelem címet kapta, május 11-én indul. Az első hangversenyen Kovács Róbert orgonaművész működik közre. Az első esten a 11-es számú Esz-dúr szimfónia, a C-dúr orgona-, az F-dúr orgona- és hegedűverseny, valamint a 27-es G-dúr szimfónia hangzik el. A program Maria Anna, illetve Therese Kellernek állít emléket.

2013.05.06

Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics XIII. szimfóniája lesz a Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki koncertjének műsorán. Az estet Mihail Jurowski vezényli, aki Sosztakoviccsal közeli barátságban állt. Csajkovszkijra jelentősen hatott Mozart: az orosz szerző neoklasszicizmusának legszebb darabja a lírai érzékenységében, mértéktartásában, formai tömörségében és kecses dallamvilágában a 18. században gyökerező Vonósszerenád.

2013.05.06

Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus a magyar plakáttervezők közül az elsők egyikeként állítja ki mintegy 50 plakátját Krakkóban, a Galeria Schodyban keddtől május 27-ig. Molnár Gyula művészprofesszort a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia egyik rektorhelyettese, Piotr Bozyk hívta meg, hogy állítsa ki munkáit az akadémiához tartozó galériában.

2013.05.06

Horvát fotóművészek panorámaképeiből nyílt kiállítás pénteken a KIM Szalonban Horvátország idei csatlakozása alkalmából. Hétfőn az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér galériájában is tárlata nyílik Mario Romulicnak és Drazen Stojcicnak. A Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Szalonjában - a Közép-Európa Közép-Európai szemmel című kiállításon - 42 panorámaképet állítottak ki.

2013.05.06

Felavatták az Örkény Árkádot a VII. kerületi Madách téren, az Örkény István Színház előtti részen szombaton. "Innentől fogva tehát ezt a helyet Örkény Árkádnak hívják. Szép szimbólum, szívünkhöz közel álló és én nem látok semmi okot az életműben, hogy ez valaha, amíg ezek a házak állnak, megváltozzon. Ha megváltozik, annak nem a szerző lesz az oka, hanem valami más" - mondta Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója az árkád avatóünnepségén.

2013.05.06

Kedden kerül az amerikai könyvesboltokba Kertész Imre K. dosszié című könyve - közölte a hétvégén internetes kiadásában a The New Yorker. A művet Tim Wilkinson fordításában a Melville House kiadó jelenteti meg. A The New Yorker ízelítőül hosszabb részletet is közölt a "két hangra" írt önéletrajzból. A 2006-ban megjelent könyv regényes párbeszéd Kertész Imre életéről: szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról, és arról, hogyan függ össze saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

2013.05.06

Krasznahorkai László Sátántangójának George Szirtes által készített angol nyelvű fordítása nyerte el idén regény kategóriában a Rochesteri Egyetem (New York állam) Three Percent című irodalmi magazinja által alapított díjat, amelyet a legjobb lefordított könyvnek ítélnek évente.

2013.05.05

Tizennegyedik lemezét készítette el a Tudósok, a festőként és íróként is ismert drMáriás dzsessz-avantgárd-punkrockzenekara. A legszebb szerelmes dalok című anyagot május 8-án szerdán a fővárosi A38 hajón mutatja be a kvartett.

2013.05.05

A 2013-as magyar-olasz kulturális évad keretében hétfőn este olasz operaénekesek korhű ruhákban Pergolesi-operákból énekelnek a budapesti Olasz Kultúrintézetben a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén. Az idén 50 éves zenekar hangversenye nyitotta meg az évadot januárban Budapesten.

2013.05.05

Tolna megyei képzőművészek reprezentatív tárlatával, madrigálkoncerttel nyílik meg jövő kedden az Agora program keretében átalakított szekszárdi Művészetek Háza, amelynek következő vendége Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs lesz. A huszonhét festő-, grafikus- és szobrászművész a szeptember 15-ig látható kiállításon két-három új alkotással jelentkezik.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma