hangf_spotify_banner_728x90

2013.03.13

A londoni Shakespeare's Globe és a National Theatre színházi előadásai szerepelnek a British Council Globe on Screen című sorozatában, amely Shakespeare Sok hűhó semmiért című előadásával indul 2013. március 26-án az Urániában.

2013.03.13
Különös időszaki tárlat nyílt Klösz György, a száz éve elhunyt, német származású fény-képész életművéből a Budapesti Tavaszi Fesztivál társszervezésében. Május 12-ig a metróvonalakon közlekedő egyik szerelvényben számos tablón látható egy-egy felvétele: a ma is álló épületek, helyszínek mellett a már csak képeken ránk maradt tereket is nézegethetjük két megálló között, a tablókon rövid leírás és irodalmi idézetek is helyet kaptak.
2013.03.13

A Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal egy új fesztivált indít útjára: a Határtalan napok programsorozatot 2013. április 5-7. között rendezik meg először. A program célja, hogy a határon túli magyar irodalmat, zenét, színházat bemutassa. Az első rendezvényen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a kassai Thália Színház művészei mutatkoznak be.

2013.03.13

Országszerte számos, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vagyonkezelésében lévő műemlék épület várja nyitott kapukkal a látogatókat a mostani ünnepi hosszú hétvégén. Látogatható lesz többek között a füzérradványi Károlyi-kastély, a fertődi Esterházy-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Ozorán a Pipo-várkastély, a péceli Ráday-kastély, Pécsen Jakováli Hasszán pasa dzsámija és Sümegen a püspöki palota. A húsvéti hétvégén további műemlékek nyitnak meg.

2013.03.12

Joseph Kadarnak kiállítása nyílt fotóiból az Orosz Állami Múzeum Szent-

pétervári kiállítóhelységeiben, ahol válogatást mutatnak be a '70-es években készített Jeruzsálemi képekből,a '80-as években Indiában készített képekből illetve a Párizsban készített művész portréiból (A.Kertész,Lucien Hervé,Szenes Árpád,Viera de

Silva stb.). A Szentpétervári kiállítás létrejöttét a Home Galéria mellett Viktor Mensikov műgyűjtő közreműködése segítette. A kiállítás 2013. április 7-ig látogatható.

2013.03.12

1916 és 1920 között egy falusi tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus, Hernai Béla közel 700 üvegnegatívon örökítette meg a Baranya megyei Véménd lakóit. Felvételei pont egy olyan időszakban, az első világháború alatt készültek, amely jelentős hatással volt a falu akkori és későbbi életére is. A 20. század elején Véménden együtt éltek katolikus németek, ortodox szerbek, katolikus és református magyarok, zsidók és katolikus romák. A fotók 2013. március 22-től szeptember 8-ig tekinthetők meg a Néprajzi Múzeumban.

2013.03.12

A természettudomány - művészet - oktatás kapcsolatát körüljáró beszélgetésre invitálják az érdeklődőket 2013. március 13-án, 18 órakor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre.

Résztvevők:

Juhász Litza (Szépművészeti Múzeum)

Hajós Zsuzsa (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ) Ruttkay Zsófia (MOME Kreatív Technológiai Labor) Darvas György (Nemzetközi Szimmetria Egyesület és ELTE) Ungváry Fanni (Menjünk Együtt Világgá Produkció)

2013.03.12

Elkezdődtek az Újszínház legújabb darabja, a Bodnárné című Németh László dráma próbái, amelyet 2013. március 22-én mutatnak be a közönségnek Dózsa László rendezésében és Bánsági Ildikó címszereplésével. A bibliai ihletésű színműben Bodnárné két fiát Jánosi Dávid és Beszterczey Attila alakítja, mellettük még színpadra lép Nagy Zoltán, Maros Gábor, Gyürki István, Brunner Márta, Bátyai Éva, Nemes Wanda, Varga Ádám és Ifj. Farkas Sándor is. A darab rendezője Dózsa László.

2013.03.12

Az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar-Olasz Kulturális Évad tiszteletére könyvművészeti kiállítást rendez, melyen reprezentatív válogatást mutat be a bellunói Colophonarte Kiadó művészkönyveiből. A huszonöt éves fennállását ünneplő Kiadó könyvei nem illusztrált szövegeket foglalnak magukba, hanem a Kiadó tulajdonosa, Egidio Fiorin szenvedélyes érdeklődésének köszönhetően valójában könyv alakban megjelenő, sőt, néhol a könyv formai kereteit feszegető műalkotások: irodalmi szövegek által inspirált reflexiók. A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. március 21-én, 17 órakor lesz a Könyvtár VI. emeleti Dísztermében.

2013.03.12
Jordán Tamás stand up formájában beszél a színházról, az életről és persze saját magáról, erős öniróniával 2013. március 17-én Széllel szemben című műsorában a Rózsavölgyi Szalonban.
2013.03.12

Arany László népmese-gyűjteményének legismertebb - és talán legnépszerűbb - darabja, A kiskakas gyémánt félkrajcárja áll színpadra 2013. március 13-án a Békéscsabai Jókai Színházban. "Figyelünk a pedagógusok visszajelzéseire, és igyekszünk olyan darabokat választani, amelyek segítik az oktató-nevelő munkát, amelyek beilleszthetőek a tananyagba" - mondta el a Fekete Péter igazgató.

2013.03.12

Bokor Pál fotókiállításán különleges tér- és egyben időutazáson vehetnek részt azok az érdeklődők, akik március 19. és április 12. között ellátogatnak az Országos Idegennyelvű Könyvtárba. A március 19-én, kedden hat órakor kezdődő megnyitón Bokor Pál, a fotók készítője mesél az aranykor Amerikájáról.

2013.03.12

A Mai Manó Házban 2013. március 12-én, kedden 18 órakor nyílik meg a Konyhában, ágyban, társaságban… Női szerepmodellek bírálata a hazai kortárs fotográfiában című kiállítás. A tárlat 2013. április 28-ig tekinthető meg.

2013.03.12

Krúdy-évet hirdetett Óbuda az író halálának 80. és születésének 135. évfordulója alkalmából. Az íróval kapcsolatos megemlékezést május 4-én, Óbuda napján kezdik: számos kiállítással, irodalmi szalonnal, színházi bemutatóval, zenei eseménnyel tisztelegnek az élete utolsó éveit Óbudán töltő Krúdy Gyula emléke előtt.

2013.03.12

Matthew Hindley dél-afrikai kortárs képzőművész átértelmezett létet bemutató vásznai érkeznek 2013. március 12-én a Biksady Galéria kiállítóterébe. A tárlat elnevezése: Bálványok alkonya, Friedrich Nietzsche közismert művének címét kölcsönzi. A témák között előtérbe kerül a társas kapcsolatok bonyodalmán, valamint a takargatni kívánt valóság tükrén keresztül az egyén lét iránt tanúsított hitetlensége. Élő és élettelen; valós és képzelt terek; csupa komplexitás és paradoxon mutatkozik meg a nagyméretű kompozíciókon.

2013.03.12

Csete Balázs keze vonása után címmel a jászkiséri etnográfus és rajztanár emléke előtt tiszteleg kiállítással a szolnoki Damjanich János Múzeum. A május végéig látogatható kiállítást március 12-én délután 4 órakor Hajdú László, Jászkisér polgármestere nyitja meg.

2013.03.12

A Magyar Nemzeti Galéria 50+ nevű sorozata műkedvelőknek, alkotni vágyóknak szól. Ma, 14 órakor a Thorma János életművét bemutató kiállítás megtekintése után a pasztell és az akvarell technikát próbálhatják ki az érdeklődők. A foglalkozás címe: Egy festő vallomásai.

2013.03.12

A Samsara című amerikai dokumentumfilm díszelőadásával avatják fel az egri Agria moziban azt a csúcsminőségű digitális vetítőberendezést, amelynek a beszerzéséhez 8,5 millió forintos támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a város filmszínház üzemeltetője. A március 12-én este hat órakor kezdődő ünnepségen köszöntőt mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke és Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere. A beruházásnak köszönhetően az országos premierekkel egyszerre tűzhetik műsorra Egerben is a
legújabb filmeket.

2013.03.12

Zongoramaratonnal és koncertekkel emlékeznek művésztanárok és zeneiskolás diákok Liszt Ferencre a róla elnevezett soproni kulturális központban szombaton. Székely István, az 1977. évi Liszt Zongoraverseny győztese délután ad hangversenyt, műsorán Liszt, Haydn és Bartók művei szerepelnek. Az esti koncertet pedig Keren Hanan izraeli zongoraművész adja. Soproni szólóestjén Liszt-, Beethoven- és Brahms-műveket szólaltat meg.

2013.03.12

Hat régi, nagy magyar reklámgrafikus – Erdély István, Gönczi Gebhardt Tibor, Haranghy Jenő, Repcze János, Rottler István és Tuszkay Márton terveiből, vázlataiból és megvalósult munkáiból nyitott tárlatot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum a minap.

Zenélő szakaszt készítenek a kétszer kétsávosra bővülő 67-es főúton, mely a Republic zenekar egyik népszerű számát, a 67-es utat játssza. A tervezők a burkolat jobb szélén helyezték el azokat a bordákat, amelyekre ráhajtva a közismert sláger dallamai csendülnek fel. A legjobb „zenei élményt” akkor érhetjük el, ha 80 kilométer/órás sebességgel hajtunk az 500 méteren húzódó bitumenkottára. Az akusztikus burkolatot a Somogybabod közelében lévő szakaszon alakították ki.

Siri Hustvedt amerikai írónő nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában. A zsűri, amely ebben az évben 28 jelölt közül választotta ki a norvég származású szerzőt, méltatásában kiemelte írásai feminista perspektíváját és a jelenkor alapvető etikai kérdései iránti aggódást. Az író elismert hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény szerzője, több közülük bestseller lett hazájában. Munkáit több mint harminc nyelvre fordították le eddig, magyarul Amit szerettem című írása jelent meg 2018-ban. Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi ünnepélyes díjátadón Oviedóban.

A világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó nemzetközi keresőszolgálat, ITS már több mint 13 millió dokumentumot tett közzé az interneten a nácizmus üldözötteiről, köztük koncentrációs táborokból származó iratokat, például fogolykártyákat, elhalálozási értesítőket. Az ITS tulajdonában koncentrációs táborokból, gettókból és a Gestapótól származó több mint 30 millió dokumentum, valamint második világháborús migrációs irat van. Ezeket folyamatosan feltöltik az internetre, hogy segítsék az áldozatok sorsának kutatását. Az adatok és információk ingyenesen letölthetők a szervezet honlapjáról. A hatalmas adatbázis 2013-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

A portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerésének tartott Camoes-díjat Chico Buarque brazil író, zenész és dramaturg kapja idén. A Rio de Janeiró-i székhelyű zsűri a 74 éves alkotó versekből, regényekből, színdarabokból és dalszövegekből álló, sokszínű életművét méltatta. A művész egykor politikai dalokat énekelt az 1964-1985 közötti brazil katonai diktatúra ellen és 1966-ban az A banda (A zenekar) című dalával vált nemzetközileg ismertté. A dal elmeséli, amint egy zenekar áthalad egy brazil kisváros utcáin, és segítségével az emberek egy percre kiszakadnak a hétköznapokból. Buarque írt színdarabokat és regényeket is, Budapest című, portugálul 2003-ban, magyarul 2005-ben megjelent regénye a magyar fővárosban játszódik

Az együttes a Góbéfest vendége lesz. Az eseményen a szervezők a Kárpát-medence gazdag kultúráját és gasztronómiáját ismertetik meg az Egyesült Királyság lakóival. A fesztivál az angliai Manchester szívében május 24-26. között zajlik az Albert téren. Pénteken este a Ha te tudnád, amit én, szombaton az Újraélt figurák című előadással lépnek fel, vasárnap Szép Palkó meséjét mutatják be. Az ott élő közösség esténként táncoktatáson vehet részt.

Péntek este rendezik meg a Bábok éjszakáját a Fővárosi Állat- és Növénykert tavaly megnyílt játszóparkjában, ahol változatos programokkal, a bábművészet különböző műfajait képviselő előadásokkal és kézműves bábkészítéssel is várják a családokat.

Zirano_Szinhaz_Babszem_Janko

Május 25-én rendezik meg a Gyerekfesztivált a Magyar Színházban, ahol az egész napos programsorozaton fellép Kárász Eszter, a Fabók Mancsi Bábszínháza és a Bab-Társulat. Az előadások mellett játékos programokon vehetnek részt a nézők a színházban és a színház körül.

Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált, a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten. Az idei fesztivál jelentős évfordulóhoz kapcsolódik: 75 éve, 1944-ben az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben.

Koncertsorozatot indít a budapesti Koreai Kulturális Központ, pénteken a Novus String Quartet, szombaton a HEO Trio lép fel az Opus Jazz Clubban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma