NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.05.27

Szombathely immár hagyományosan idén is bekapcsolódott a Qadrille Európai Táncfesztivál programjába, amelynek keretében középiskolás diákok táncoltak francia négyest május 24-én egyszerre, egy időben Európa tíz országának több mint ötven városában.

2013.05.27

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből mintegy száz szecessziós műtárgyat, köztük a Tiffany és Émile Gallé üvegeit, valamint Rippl-Rónai József tervezte kárpitot is bemutatnak azon a kiállításon, amely pénteken nyílik meg Budapesten. A tárlat a magyar-olasz kulturális évad keretében áprilisig a római Capitoliumi Múzeumban volt látható.

2013.05.27

Nyíri Erzsébet Őriznek a szavak című verseskötetét mutatják be a Magyar Írószövetség Könyvtárában május 29-én 17 órától. A beszélgetést Madár János vezeti. Közreműködik: Baka Györgyi és Devecseri Zoltán.

2013.05.27

A városközpont funkcióbővítő fejlesztése és rehabilitációs projektje keretében új művelődési ház és könyvtár jött létre Vecsésen, a 2 800 négyzetméter nettó alapterületű épületben helyet kapott egy 275 néző befogadására alkalmas színházterem, 4 táncterem, oktatóhelyiségek és egy játszóház is.

2013.05.27

Átadták a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Török Vera színésznő lett. A jubileumi, tizenötödik Dömötör-díj gálaestjén a pályáját az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdő, majd Kaposvárt követően 1971-ben Szegedre szerződő színésznő az életműdíjat Király Leventétől, a Nemzet Színészétől vehette át.

2013.05.27

Száz éve, 1913. május 29-én mutatták be a párizsi Théatre des Champs-Élysées színpadán Igor Stravinsky világhírű alkotását, A tavaszi áldozatot. Az esemény emlékére minifesztivált szervez a magyar Nemzeti Táncszínház május 29-én és 30-án.

2013.05.27

Ingyenkoncertekkel népszerűsítik a kultúrát a sanghaji metró legforgalmasabb csomópontján hétvégenként - a példát más közösségi terek is követik. A zenei esemény ötlete a kelet-kínai metropolisz földalatti-hálózatát üzemeltető cégtől származik. A vállalat az év eleje óta szervezi az egy-két órás koncerteket a város központjában, három metróvonal találkozási pontjában, a Népek Terének megállójánál.

2013.05.27

A Szentendre Táncegyüttes sikerét hozta a XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, amelyen péntektől vasárnapig kereken ezer táncos és zenész lépett színpadra a versenyprogramban, illetve egyéb produkciókban. A zárónapi díjátadón a támogató szervezetek, cégek adományainak köszönhetően egymillió forintot és számos különdíjat osztottak ki a résztvevők között.

2013.05.27

Hatodik alkalommal utazhat el a 6-14 év közötti gyerekek varázslatos világába a közönség Gyerek ARC kiállítás által. 2013-ban ismét több száz pályaműből választotta ki a zsűri azt a 80 rajzot, amely óriásmolinóra nagyítva megtekinthető 2013. május 25. és június 24. között a Millenáris Parkban.

2013.05.26

Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) csaknem hatvan hallgatójának mintegy ötven alkotását, köztük öltözékeket, dizájntárgyakat, animációs filmeket és videoklipet mutatnak be azon a kiállításon, amely Selection címmel vasárnaptól látható az Iskola Klubban Budapesten.

2013.05.26

Flashmobbal búcsúztatják a tanévet június 7-én a Mindenkinek becsengettek! program keretében az ország több nagyvárosában. A programban résztvevő, valamint az érdeklődő intézmények diákjai június 7-én 9.30-kor a városok egy-egy frekventált helyére kivonulva énekelnek és táncolnak az Alma Együttes erre az alkalomra készített zeneszámára. A Mutasd meg! című dalhoz videoklip is készült fogyatékkal élő és ép gyerekek szereplésével.

2013.05.26

Budapesten és Pécsett is fellép jövő héten a legismertebb kubai zenei irányzat, a son leghíresebb képviselője, a Sierra Maestra. A csaknem négy évtizede létező formáció május 28-án kedden a fővárosi Akvárium Klubban, másnap a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ad koncertet.

2013.05.25

A magyarországi és szlovákiai területeken élő palócság népzenei, néptánc- és népművészeti értékeit összegyűjtve második alkalommal szervez palócföldi táncháztalálkozót a Jó Palócok Regionális Népművészeti Egyesülete. A gyöngyösi Vidrócki, a füleki Rakonca, valamint a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes összefogásában tavaly, a magyarországi táncházmozgalom megszületésének 40. évfordulójára szervezték meg az első palócföldi táncháztalálkozót. Ennek sikerén felbuzdulva, immár hagyományteremtő szándékkal folytatják Palócföld folklórértékeinek az egybegyűjtését

2013.05.25

A Római Limes a Duna mentén címmel több mit nyolcvan alkotó munkáit mutatják be a szombaton nyíló PELSO Kerámia és Gobelin Biennále kiállításon Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében.

2013.05.25

Ötvenperces dokumentumfilmet mutatott be A mi székelyeink címmel csütörtök este a román közszolgálati televízió a székelyföldi magyar-román együttélésről, az autonómiatörekvésekről. Gabriel Geamanu, a film készítője arra a kérdésre kereste a választ, valóban időzített bombának tekinthető-e a Székelyföld kérdése. Következtetéseket nem vont le, de az általa megszólaltatott román és magyar riportalanyok általában a székelyföldi békés egymás mellett élésről beszéltek. Több megszólaló is az autonómiát kampányszlogennek tekintette, amelyet a magyar pártok a szavazatszerzés érdekében hangoztatnak a választások időszakában.

2013.05.24

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Nagy Dénes Lágy eső című kisjátékfilmét csütörtökön a 66. cannes-i filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezők Kéthete) elnevezésű programjában. A budapesti Friss hús elnevezésű rövidfilmfesztiválon közönségdíjat nyert alkotást a világ egyik legrangosabb seregszemléjének művészileg egyik legfontosabb párhuzamos programjában vetítették, a Fesztiválpalota közelében található Théatre Croisette 800 férőhelyes mozitermében.

2013.05.24

Hétvégén három helyszínen is ünnepeljük a gyermekeket: szombaton a Millenárison, vasárnap Budakeszin találkozhatnak színházunk ifjúsági és családi előadásainak szereplőivel, és délután a színházban a Ruminivel várjuk nézőinket.A Millenárison szombaton 14 és 15 óra között láthatnak ízelítőt előadásainkból: a Rumini, az Andersen, az Égigérő fű és A kisfiú meg az oroszlánok részleteiből láthatnak műsort a gyereknapra érkezők.Másnap, május 26-án a gyerekek személyesen is találkozhatnak színészeinkkel a budakeszi gyermeknapon.

2013.05.24

Megnyílik az ország első bibliás könyvesboltja a kilencedik kerületi Ráday utcában. A protestáns bibliakiadásoknak otthont adó református könyvesboltot a Dunamelléki Református Egyházkerület alapította. A magyar nyelvű protestáns bibliakiadások mellett kézműves bőrkötésű bibliák és énekeskönyvek, továbbá több mint hetvenféle idegennyelvű Biblia is megvásárolható. A bolt stratégiai és szakmai partnere a Magyar Bibliatársulat Alapítvány, amely segíti az eligazodást a könyvpiacon fellelhető bibliafordítások között.

2013.05.24

Rendezői díjat nyert a brazíliai Porto Alegrében megrendezett nemzetközi filmfesztiválon Deák Krisztina, aki Aglaja című filmjével szerepelt a filmmustrán. z Aglaja magyar-román-lengyel koprodukcióban készült. A rendező a fiatalon elhunyt román származású svájci író, Aglaja Veteranyi A gyermek forró puliszkába esett című regénye nyomán írta a forgatókönyvet. A film operatőre Máthé Tibor, magyar producer Muhi András volt.

2013.05.24

Az élet szülte valós történeteken keresztül mutatja be a felvidéki magyarság helyzetét, világlátását, az elmúlt évtizedekben megélt problémáit és mindennapi sorskérdéseit Csáky Pál felvidéki magyar politikus és közíró legújabb, Csend és lélek című könyve, amelynek ünnepélyes bemutatójára csütörtökön este a Magyar Közösség Pártja (MKP) pozsonyi központjában került sor.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma