NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.05.28

Elmarad Térey János tárlatvezetése a MODEM-ben, amelyet június 8-ára, a 84. Ünnepi Könyvhét keretében hirdettek meg a szervezők. Helyette június 8-án, szombaton 18 órától Közös törlés címmel szerveznek izgalmas finisszázsprogramot a Vicces sztorin. Ezen a napon zár Csontó Lajos kiállítása és várjuk a vállalkozó kedvű látogatókat, akik szívesen segédkeznek a tárlat lebontásában, a krétarajzok letörlésében.

2013.05.28

Mindennapos látogatási lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek idén a Nagykanizsához közeli Kendlimajorban, a 21. Ludvig Nemzetközi Művésztelepen, ahol kilenc nemzet alkotói képviseltetik magukat. A vasárnap nyíló művésztelepre a magyar résztvevőkön kívül idén bolgár, spanyol, orosz, osztrák, német, román, maláj és belarusz-belga művészek, összesen 35-en fogadták el a meghívást.

2013.05.28

Kortárs hagyományőrző művészeknek otthont adó palóc tájház nyílt Gyöngyösön. A 23 millió forintos projekt megvalósításához 16 milliót az Új Széchenyi Terv pályázatának keretében sikerült elnyerni. A fejlesztés keretében felújított épület az elképzelések szerint a város és a kistérség kortárs hagyományőrzőinek kulturális otthonául szolgál. Az autentikus módon rehabilitált házban kamarakoncerteket, képzéseket és tanácskozásokat fognak tartani.

2013.05.28

Paolo Portoghesi világhírű olasz építész Genius loci - Tisztelet Makovecz Imrének címmel tart előadást barátjáról a budapesti Olasz Kultúrintézet Találkozás című sorozatában szerdán, egyúttal kiállítás nyílik a magyar építész tárlaton még nem szerepelt 50 rajzából. Portoghesi római építész, teoretikus a La Sapienza Egyetem professzora és a geoarchitectura tárgyat oktatja. 1974-ben azzal szerzett magának hírnevet, hogy megépítette Rómában a muszlimok központi mecsetjét, amelyre belül jellemzők az összefonódó boltívek. Épített nagymecsetet Strasbourgban is, szállodát Szudánban, éttermet Moszkvában, és Cesenában az ő tervei alapján készült az új temető.

2013.05.28

Különleges műtárgyakkal, egy hatmillió forint értékű padlóvázával és egy kancsófedéllel gazdagodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény hétfőn. Gyugyi László négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló egyedülálló kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismert.

2013.05.28

Díjátadó ünnepség keretében nyitották meg szombaton a 6. gyerek ARC-pályázat legjobb 80 alkotásából rendezett kiállítást a Millenárison. Hurrá utazunk! címmel idén a biztonságos közlekedés jegyében várták a gyerekek rajzait. A felhívásra ebben az évben is több száz munka érkezett nemcsak az ország területéről, hanem a határon túlról is.

2013.05.28

Schumann műveket szólaltat meg zongorán a Dalirodalom remekeiből című kamarazenei sorozatban a Fészek Művészklubban Selmeczi György zongoraművész, zeneszerző, karmester, aki Budapesten készíti elő a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál június 15-ei ősbemutatóját, Orbán György Bűvölet című operáját. A sorozat szerdai estjén Dvorák Szerelmi dalok és Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című ciklusát adja elő Bátori Éva. A dalok között Selmeczi György az unokaöccsével, Selmeczi Gábor Bécsben dolgozó hegedűművésszel a német zeneszerző d-moll szonátáját játssza el.

2013.05.28

A MODEM nagyszabású válogatása kortárs kanadai printművészek több mint félszáz munkáját vonultatja fel. A kiállító tizenkét művész Kanada különböző tartományaiban él és munkálkodik, a csoportos bemutatkozásra valamennyien új alkotást készítettek. Az Újvilág nem egy tradicionális print kiállítás, inkább print-integrált módszerek bemutatója az installációtól a könyvművészeten át egészen a digitális vetítésig; a művészek a mai fejlett tinta-technológiák segítségével újradefiniálják a print médiumát. Derek Michael Besant, a kiállítás kurátorának legújabb képsorozatát A nyelv vége című kiállítás-a-kiállításban szekció mutatja be.

2013.05.28

CeeLo Green lemondta júliusi koncertjeit, köztük a zamárdi Balaton Soundra tervezett fellépését. A fesztiválszervezők felkérésére az egyik legnépszerűbb holland dj, Afrojack ad koncertet helyette. Afrojack tavaly már sikerrel játszott Zamárdiban a nulladik napon, és a közlemény szerint idén is sok rajongó kérte őt a fesztivál fellépői közé.

2013.05.28

Jonas Kaufmann, korunk egyik legelismertebb hőstenorja és az amerikai mezzo, Grace Bumbry lesz világhírű szopránunk, Marton Éva születésnapi gálaestjének vendége június 16-án a Magyar Állami Operaházban. A Münchenben született, a Bajor Állami Operaházhoz most, világsztár korában is szorosan kötődő Jonas Kaufmann három számot énekel a Marton Éva 70. születésnapja alkalmából rendezendő gálaesten, énekesi habitusának képét adva.

2013.05.28

Ámosz Oz izraeli író és publicista kapja az idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat. A díj odaítéléséről tíztagú nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus is a tagja volt. A zsűri az idén 12 jelölt közül választotta ki Ámosz Ozt. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra. Oz már korábban is számos izraeli és nemzetközi irodalmi díjat és elismerést kapott.

2013.05.28

Tizedik születésnapját nagyszabású, ingyenes koncerttel ünnepli a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO). A ska zene nemzetközi szinten is elismert magyar nagykövetei június 8-án a budapesti Szabadság téren az elmúlt évtized legnagyobb slágereivel és vendégművészekkel táncoltatják meg a Belvárosi Fesztivál közönségét.

2013.05.27
Térey János Moll című művét mutatják be május 27-én, hétfőn este fél nyolckor a Pepita Ofélia bárban. Az író kilencedik verseskötete érett és kíméletlen áttekintése a ma világának, a jellegzetesen magyar problémáktól a globális katasztrófákig és vissza, azonban szóhoz jut benne a szerző legbensőségesebb, legszemélyesebb lírája is.
2013.05.27

Művészetek Palotája Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából idén először adja át a Hans Sachs-díjat, amellyel a zenekritikusok munkáját akarja elismerni, a jelöltekre elindult a szavazás. Az elmúlt év komolyzenei előadásairól született kritikákra a szakmai zsűri előválogatását követően június 2-ig szavazhat a közönség a Művészetek Palotája honlapján (www.mupa.hu/kritika), így a díjazottat a közönség választja ki.

2013.05.27

A tengerpartra címmel nyílt meg Csurka Eszter kiállítása, amely május 25-től július 28-ig várja a látogatókat az Ernst Múzeumban. A tárlat változatos technikákkal készült művekkel és rendhagyó installációval idézi meg Pilinszky János egyik versét.

2013.05.27

Klasszikus szerzők népszerű darabjaival lép fel Almira Emiri Budapesten diplomázott albán zongoraművész az Almira & Friends sorozatban hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Almira Emiri a hagyományokhoz híven a negyedik előadásra is hívott vendéget Bledar Zajmi albán csellista személyében. A zenész a Prágai Nemzeti Színház operatagozata együttesének cselló szólamvezetője.

2013.05.27

A legjobb film díját kapta a hét végén zárult perui Al Este de Lima (Limától keletre) filmfesztiválon Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása. A tíznapos nemzetközi filmfesztiválon 33 közép- és kelet-európai produkció között mutatták be a rendező magyar-német-francia koprodukcióban készült filmjét.

2013.05.27

Megjelent török fordításban Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye. A művet Erdal Şalikoglu, Magyarországon tanult orvos ültette át török nyelvre. A regényt számos idegen nyelvre lefordították már, a német és az angol kiadás mellett létezik bolgár, cseh, eszperantó, észt, finn, holland, horvát, lengyel, litván, orosz, örmény, román, szlovák, szlovén, ukrán, vietnami és kínai fordítása is.

2013.05.27

A Magyar Írószövetség  2012 őszén felvett új tagjainak tart estet május 29-én, szerdán, ahol a szövetség elnöke Szentmártoni János megnyitója után elhangzanak Árkossy István, Árpás Károly, Bálint Tamás, Farkas Wellmann Éva, Lázár Bence András, Nagy Zopán, Ratzky Rita, Szántai János művei.Közreműködik:Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek.

2013.05.27

Több a szláv nyelvekről fordított irodalom a magyar kulturális folyóiratokban, mint könyvalakban - ennek okairól a Szláv TeXtus című elektronikus irodalmi újság szerkesztői pénteken az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK) A Szláv TeXtus szerkesztősége a tavaly megjelent, szláv szerzőktől magyarul kiadott könyvek listája alapján készítette el a 2012-ben a kulturális folyóiratokban megjelent szláv műfordítások és szláv témájú tanulmányok listáját.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma